Πίσω στην κορυφή της σελίδας
19.12.2014 | 08:38
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών, γεννήθηκε 2740γρ. τελειόμηνο, μέχρι και τον 6 και 1/2 μήνα τρεφόταν αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό. Τώρα έχει ύψος 67 εκ. και βάρος 6.300. Είναι φυσιολογικό; Να σημειώσω ότι εδώ και μια εβδομάδα ξεκινήσαμε τη φρουτόκρεμα και κρέμα ρυζάλευρο βανίλια. Όσοι το βλέπουν μου λένε ότι είναι μικρο. Τι να κάνω; Ανησυχώ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, πρέπει να ξέρεις ότι ένα μωρό όταν γίνεται 12 μηνών για να πούμε ότι αναπτύσσεται σωστά πρέπει να έχει τριπλασιάσει το βάρος της γέννησής του και να έχει πάρει ύψος το κορίτσι περίπου 20 εκατοστά από το ύψος της γέννησης. Επομένως το δικό σου παιδί αφού ακόμα θέλει 5 μήνες για να καλύψει αυτά τα στοιχεία που σου δίνω βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Προσπάθησε να του δίνεις τις τροφές που πρέπει για την ηλικία του και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά. Επίσης να ξέρεις ότι υπάρχει και κληρονομικότητα όσον αφορά στο ύψος αλλά και στο βάρος.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι επτά ετών και από μικρή ταλαιπωρείται με ξερό έντονο βήχα όταν κρυώνει, ο παιδίατρος μας συστήνει το σιρόπι αεριους το οποίο κάναμε συστηματική χρήση για πολλά έτη μέσα στο χειμώνα. Μετά τα 5 έτη κάνουμε και χρήση των σταγόνων σολντοσανιλ όταν την πιάνει μεγάλη κρίση, περίπου 2 φορές το χρόνο. Από πέρσι ξεκινήσαμε το σπρέι νασονεξ γιατί την πιάνει τρομερό μπούκωμα που επιβαρύνει το βήχα, περίπου 2 φορές με θεραπεία των 2 βδομάδων. Ο παιδίατρος είπε ότι αν δεν μπορούσε να εκλείψει το πρόβλημα θα έπρεπε να πάμε σε μάσκες. Φέτος δεν ξεκινήσαμε καλά ήδη έχει πάρει 2 βδομάδες νασονέξ και με το που σταματήσαμε άρχισε πάλι βήχα και μπούκωμα. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Συνήθως οι γονείς απευθύνονται σε κάποια άλλη ειδικότητα νομίζω παιδοπνευμονολόγο. Μήπως αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς ή να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του παιδιάτρου μας; Εσείς τι προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, από τις περιγραφές που κάνεις φαίνεται ότι το παιδί σου έχει κάποιο αλλεργικό υπόστρωμα όπως λέμε και με την παρουσία κάποιων ιών ή μικροβίων δηλαδή λοιμωδών παραγόντων σου κάνει τις κρίσεις που περιγράφεις. Θα σου πρότεινα να το δει ένας παιδοπνευμονολόγος προκειμένου να κάνει μιαν εξέταση που λέγεται σπιρομέτρηση. Δηλαδή βάζουμε το παιδί να φυσήξει ένα μηχάνημα και βλέπουμε πόσος αέρας μπαίνει στα πνευμόνια του και πόσος αέρας βγαίνει. Με αυτόν τον τρόπο και με άλλες εξετάσεις που θα σου προτείνει ο γιατρός καταλαβαίνουμε εάν το παιδί έχει αλλεργικό υπόστρωμα, εάν αυτό θα είναι για όλη του τη ζωή ή για μερικά χρόνια ακόμα και έτσι μπορεί να σου προτείνει κάποια ειδική θεραπεία για πρόληψη και όχι να περιμένεις κάθε φορά αφού αρρωστήσει να πάρει κάποια φάρμακα. Όσον αφορά στις μάσκες, η χρήση τους μπορεί να γίνει και από πολύ μικρή ηλικία. Αποφασίζετε εάν θα πάρει μάσκες ή όχι ανάλογα με το πόσο συνεργάζεται το παιδί. Ακόμα φαίνεται ότι το παιδί σου έχει αλλεργική ρινίτιδα, δηλαδή δημιουργείται λόγω της αλλεργίας οίδημα στο βλεννογόνο της μύτης και όταν παρουσιάζεται και κάποιο μικρόβιο, δηλαδή λοιμώδης παράγοντας τότε εκδηλώνεται με καταρροή και με το βήχα που περιγράφεις.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 4 χρονών, πολύ κοινωνική & δραστήρια. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να μιλάει χρησιμοποιώντας μάλιστα δύσκολες λέξεις. Στην ηλικία των 2 ετών μιλούσε πεντακάθαρα, με σωστή σύνταξη και γραμματική. Και τώρα αρκετοί μας λένε, όταν την ακούνε, ότι η ομιλία της είναι πολύ πιο ώριμη από την ηλικία της. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι ορισμένες φορές (όχι πάντα και όχι συχνά) ειδικά όταν πάει να διηγηθεί μια ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνει την ίδια φράση 2-3 φορές πριν προχωρήσει παρακάτω. Έχω την αίσθηση ότι το κάνει μερικές φορές προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να βάλει π.χ. στο σωστό χρόνο το ρήμα ή στην σωστή κλίση μια λέξη. Αυτό είναι ένδειξη τραυλισμού; Πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Οι ικανότητες του παιδιού σου είναι πράγματι πολύ προχωρημένες για την ηλικία της και αιτιολογείται να συμπεριφέρεται καμιά φορά με αυτόν τον τρόπο επειδή από ό,τι φαίνεται είναι ένα παιδί εγκεφαλικό και σκέφτεται πριν μιλήσει. Μην την καταπιέζετε, μην της δημιουργείτε πρόβλημα, κάντε πως δεν καταλαβαίνετε, εάν χρειαστεί να τη βοηθήσετε βοηθήστε την διακριτικά και σιγά σιγά το παιδί θα αποκαταστήσει το πρόβλημα που φαίνεται ότι έχει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 4,5 ετών και το τελευταίο δίμηνο τρώει τα νύχια του. Δεν τον μαλώνω αλλά προσπαθώ να του εξηγήσω τις συνέπειες αυτής τής πράξης- ότι θα πονάει η κοιλιά του, θα πάθει στοματίτιδα κτλ. Όταν κόβουμε τα νύχια μας ή τουλάχιστον προσπαθούμε να τα κόψουμε, εάν κάποιο νύχι είναι άθικτο τον επιβραβεύω και τον παροτρύνω να φροντίσει και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. Τι μου προτείνετε εσείς; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, είναι μία από τις κακές συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά και εδώ θα βρείτε ποιες είναι οι άλλες κακές συνήθειες και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί ειδικότερα στην περίπτωση τη δική σου για να σταματήσει να τρώει τα νύχια του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίζετε να κόβετε τα νύχια πολύ συχνότερα και αρκετά χαμηλά ώστε να μην βρίσκει το παιδί εύκολα τον τρόπο να το τρώει. Επίσης θα πρέπει να ψάξετε στο περιβάλλον που ζει τι είναι εκείνο που του δημιουργεί άγχος διότι ένας ψυχολογικός παράγοντας μπορεί να το επηρεάσει και να τρώει τα νύχια του γι' αυτό το λόγο.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 19 μηνών και ζυγίζει 9850, με ύψος 82 πόντους. Γεννήθηκε 3650 και 52 πόντους. Τρώει κανονικά όλα τα γεύματα του άλλα αρνείται να πιει το γάλα του. Δοκίμασα πολλά γάλατα όπως με παρότρυνε η παιδίατρος αλλά τίποτα. Επίσης δε θέλει να φάει ούτε γιαουρτάκια. Τρώει δεκατιανό 250γρ φρουτόκρεμα με φρέσκα φρούτα, το αυγό του ανά δεύτερη μέρα. Το μεσημέρι τρώει 270γρ μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια εναλλάξ και το απόγευμα τρώει 250γρ από το μεσημεριανό του φαγητό. Ξέχασα να σας αναφέρω ότι έχει βγάλει μόνο 5 δοντάκια και του τα αλέθω ακόμη και στο φαγητό του προσθέτω φέτα ή κίτρινο τυρί.1)Γιατρέ είναι χαμηλό το βάρος του; 2)Το ύψος του είναι κανονικό; Εγώ είμαι 1.61 και ο άντρας μου 1.74. 3)Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το πρωινό γάλα και το βραδινό; Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που θα μου αφιερώσετε και περιμένω τις απαντήσεις σας”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, πράγματι το βάρος του παιδιού σου είναι στα χαμηλά επίπεδα αφού εμείς θέλουμε ένα παιδί 12 μηνών να έχει τριπλασιάσει τουλάχιστον το βάρος που γεννήθηκε. Το ύψος του είναι αρκετά ψηλό αφού εμείς θέλουμε στο χρόνο να έχει πάρει το αγόρι 20 με 25 πόντους πράγμα που στη δική σου περίπτωση βλέπουμε ότι έχει πάρει πολύ περισσότερο. Βέβαια ξέρεις πολύ καλά όπως έχεις διαβάσει, έχεις ακούσει και έχουμε πολλές φορές πει ότι το ύψος ενός παιδιού εξαρτάται άμεσα και από κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή και το ύψος των γονιών αλλά καμιά φορά επηρεάζει και κάποιο γονίδιο από έναν παππού, γιαγιά και αδέλφια. Δεν θα πρέπει βέβαια να ανησυχείς διότι τα αγόρια ειδικά ψηλώνουν ακόμα και μέχρι να γίνουν 20 χρονών. Όσον αφορά στο γάλα φυσικά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι τα τυριά και τα γιαούρτια, ειδικότερα τα κίτρινα τυριά που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο. Θα μπορούσες να κάνεις διάφορες συνταγές και “κολπάκια” προκειμένου να μπει το γάλα με διαφορετική μορφή στη διατροφή του. Για παράδειγμα θα μπορούσες να του δίνεις κρέμες βανίλια ή ρυζάλευρο ή μπισκοτόκρεμα ή κρέμες που θα φτιάξεις εσύ χρησιμοποιώντας αντί για νερό το γάλα. Το ρυζόγαλο είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα γιατί θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο είδος γάλακτος με μία ωραία συνταγή να του αρέσει και να το φάει. Το τοστ είναι ένας άλλος τρόπος για να δώσουμε στο παιδί κίτρινο τυρί. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γάλα για να κάνεις κάποια σνακ βάζοντας μέσα δημητριακά που αρέσουν στα παιδιά βάζοντας μέσα κουάκερ, κάστανο, σταφίδα κλπ.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 3,5 ετών και κάναμε εξετάσεις προληπτικές, και τυχαία ανακαλύψαμε ότι η tsh ήταν 7,87 και σε επανέλεγχο μετά από ενάμιση μήνα περίπου η TSH ήταν 8,88. Να συμπληρώσω ότι η T3 και η Τ4 ήταν 3,97 και 1,30 αντίστοιχα. Στον επανέλεγχο η T3 και η T4 ήταν 4,21 και 1,41 αντίστοιχα. Αναμένω την απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να ξαναστείλεις την ερώτησή σου και να αναφέρεις τις φυσιολογικές τιμές που δίνει το εργαστήριο που έκανε τις εξετάσεις για κάθε μία από αυτές τις τιμές που αναφέρεις, διότι το κάθε εργαστήριο χρησιμοποιεί διαφορετικά μηχανήματα και μπορεί οι φυσιολογικές τιμές να έχουν απόκλιση.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά. Εδώ και 20 μέρες έχουμε αρχίσει στερεά τροφή και όλα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι που εντάξαμε και τα φρούτα στην διατροφή της. Έχει γίνει τρομερά δυσκοίλια. Κάνει πολύ σκληρά κακά και σπαράζει στο κλάμα από το σφίξιμο. Προσπάθησα να της δώσω το κιντερτέ και αρκετό νεράκι αλλά δεν θέλει. Επίσης έχω ελαττώσει το καρότο-πατάτα και την μπανάνα με το μήλο που δημιουργούν δυσκοιλιότητα αλλά τίποτα. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω καθώς ούτε τα υπόθετα βοηθήσανε καθόλου!”

Απάντηση

Είσαι μία κλασική περίπτωση στην οποία επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι τα μωρά που θηλάζουν σχεδόν ποτέ δεν κάνουν δυσκοιλιότητα. Η ένταξη στη διατροφή των παιδιών άλλων τροφών πλην του μητρικού γάλακτος συνήθως δημιουργεί αυτά τα προβλήματα δηλαδή τα κακά γίνονται πιο σκληρά. Για να βοηθήσεις το παιδί σε αυτή την περίπτωση εκτός του ότι έχεις κόψει αυτά που αναφέρεις θα πρέπει να προσθέσεις κουάκερ (τουλάχιστον μία με δύο κουταλιές την ημέρα), χόρτα που αυξάνουν και μαλακώνουν τα κακά του μωρού όπως είναι σπανάκι, παντζάρι, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ, να προσθέσεις ένα με 2 κουταλάκια ωμό λάδι στο φαγητό του και φρούτα που βοηθούν ώστε να μην έχει δυσκοιλιότητα, όπως είναι ακτινίδια και δαμάσκηνα.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 5 χρονών. Κάναμε γενικές εξετάσεις και η χοληστερίνη ήταν ανεβασμένη 217. Μας είπαν να κόψουμε τις σοκολάτες, θέμα κληρονομικότητας δεν τίθεται. Μήπως έφταιξε που πιο νωρίς της είχα δώσει γάλα; Τι με συμβουλεύετε;”


Απάντηση

Πράγματι η τιμή της χοληστερίνης είναι ανεβασμένη για την ηλικία του παιδιού. Πάντοτε πριν κάνουμε την εξέταση καλό είναι τις προηγούμενες ώρες καλό είναι ένα παιδί να μην έχει φάει τροφές που έχουν λίπη όπως είναι γάλα, τυριά, αυγά κλπ. Παρόλα αυτά όμως η τιμή είναι πάρα πολύ ανεβασμένη για να πούμε ότι επηρεάστηκε από το γάλα που έδωσες. Κάτι άλλο συμβαίνει. Θα πρέπει να επαναλάβεις την εξέταση και να ζητήσεις να γίνουν και κλάσματα της χοληστερίνης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση ή είναι μόνο το παιδί σου που έχει αυτό το πρόβλημα. Μετά τα 5 χρόνια της ζωής όπως είναι το παιδί σου εφόσον η χοληστερίνη είναι ανεβασμένη θα πρέπει να γίνει μια σχετική διατροφή δηλαδή να μην τρώει όσα περιέχουν λίπη όπως ήδη έχετε ξεκινήσει να κάνετε και να κάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις προκειμένου να παρακολουθείτε την εξέλιξη. Εάν οι τιμές εξακολουθούν να είναι ανεβασμένες τότε κάποια στιγμή ο παιδοενδοκρινολόγος θα χορηγήσει και φάρμακα προκειμένου να ελεγχθεί η χοληστερίνη καθώς ξέρουμε ότι ακόμη και από αυτή τη μικρή ηλικία κάθεται στα αγγεία του παιδιού και μπορεί να δημιουργήσει αυτό που λέμε αρτηριοσκλήρωση.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους δίδυμους γιους μου που είναι σήμερα 21 μηνών και ακόμη τους θηλάζω. Το ζητάνε κυρίως το μεσημέρι όταν επιστρέψουμε εγώ από τη δουλειά και εκείνοι από τον παιδικό σταθμό και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νομίζω ότι πιο πολύ αποζητούν την αγκαλιά, αλλά δεν αρκούνται μόνο σε αυτήν. Πρέπει να κόψω τον θηλασμό τώρα και μαχαίρι; Υπάρχει εύκολος τρόπος; Παρακαλώ σημειώστε ότι τους θηλάζω ταυτόχρονα. Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αποτελείτε μια πολύ ευχάριστη εικόνα και κλασική περίπτωση του πετυχημένου θηλασμού και της άριστης ψυχολογικής σχέσης που έχουν τα παιδιά με τη μαμά τους. Δεν θα ήθελε κανείς να διακόψει αυτή την σχέση που από ό,τι φαίνεται υπάρχει απόλυτη καλή ισορροπία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποδεικνύει ότι ο θηλασμός μπορεί να κρατήσει μέχρι και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Πιστεύω ότι εάν υπάρχει ψυχική αρμονία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τον συνεχίσεις ακόμα και αργότερα. Είναι καθαρά θέμα ψυχολογικό, μήπως τα παιδάκια κάποια στιγμή επηρεαστούν γενικότερα από αυτήν την συμπεριφορά και δημιουργηθούν κάποια άλλα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία όμως από ό,τι φαίνεται τώρα δεν υφίστανται και άρα δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Απόλαυσε τη σχέση σου με τα παιδιά σου όσο είναι ακόμα εφικτό. Εάν θέλεις να σταματήσεις το θηλασμό μπορείς να το κάνεις σιγά σιγά που είναι και ο πιο φυσιολογικός τρόπος δηλαδή να μειώνεις λίγο λίγο το χρόνο που μένουν στο στήθος σου μέχρις ότου σταματήσει η ροή του γάλακτος και είναι σίγουρο ότι τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία όταν το αντιληφθούν θα σταματήσουν να ζητούν το θηλασμό και μπορεί μετά να αντικαταστήσεις την ψυχική επαφή που έχετε με άλλο τρόπο όπως παιχνίδια, λέγοντάς τους ιστορίες, χάιδεμα, χάδια κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη βρεφική ομφαλοκήλη. Πιστεύετε ότι χρήζει επέμβασης, κι αν ναι, σε ποια ηλικία; Η μικρή μου είναι 2 χρονών και 8 μηνών. Οι απόψεις των γιατρών που επισκεφτήκαμε διίστανται, δηλαδή άλλοι λένε να κάνουμε επέμβαση άμεσα κι άλλοι να την αφήσουμε λίγο καιρό ακόμη. Εσείς τι μας συμβουλεύετε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, η βρεφική ομφαλοκήλη είναι κάτι που δεν μας ανησυχεί άμεσα, το αφήνουμε για αρκετό καιρό μέχρις ότου κάποια στιγμή από μόνη της αποκατασταθεί. Μόνο στην περίπτωση που η ομφαλοκήλη γίνει πάρα πολύ μεγάλη και βλέπουμε ότι χειροτερεύει τότε αποφασίζει ο παιδοχειρουργός ότι πρέπει να επέμβει. Στην πράξη αυτό είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook