Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Εν μεγάλη συντομία θα σας πω πως έχουμε καταταλαιπωρηθεί με σταφυλόκοκκο εδώ και 4 μήνες, τόσο εγώ, όσο και τα παιδάκια μου, 3 ετών και 5 μηνών. Κάναμε μετά από πολλές λάθος υποδείξεις γιατρών ρινικό επίχρισμα και βγήκε mrsa. Πήραμε τελικά τη σωστή αντιβίωση klaricid, άλλα τώρα βλέπω πως η κορούλα μου, 3 ετών, ξαναβγάζει σπυράκια! Πριν 3 μέρες σταμάτησε την αντιβίωση! Είμαι απελπισμένη, ποια είναι τα επόμενα βήματα; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.”

Απάντηση
Το μικρόβιο mrsa δείχνει ότι πρόκειται για ένα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά γι’ αυτό δεν εξολοθρεύεται εύκολα και πολλές φορές απαιτείται η επαναχορήγηση διαφορετικών αντιβιοτικών μέχρι να ιαθεί τελείως. Τα μικρόβια αυτά ζουν στο δέρμα και στη μύτη των παιδιών και κάτω από ειδικές συνθήκες όπως πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν νόσο με εξάνθημα, πυρετό κ.λπ. Μερικές φορές απαιτείται ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών προκειμένου να πετύχουμε την ίαση που βεβαίως χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να κάνετε και εξετάσεις όπως πλήρη ανοσολογικό έλεγχο και ζάχαρο αίματος.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Ο γιος μου είναι 6 μηνών. Γεννήθηκε 3650 και τώρα ζυγίζει 7800. Από όταν ήταν μικρότερος με το ρέψιμο πολλές φορές έβγαζε λίγο γάλα από τη μύτη του. Τώρα αραιά και πού. Είναι ανησυχητικό; Επίσης δεν τρώει την απογευματινή του κρέμα (ρυζάλευρο) και μείωσε την ποσότητα του γάλακτος από 200ml στα 140 ml. Με τι μπορώ να αντικαταστήσω την κρέμα; Σας ευχαριστώ!’

Απάντηση
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο τα μωρά πολλές φορές με το ρέψιμο να βγάζουν λίγο γαλατάκι από τη μύτη τους επειδή δεν μπορούν να συγχρονίσουν καλά το στόμα με τη μύτη τους. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, σιγά-σιγά θα έχει την ικανότητα να μη συμβαίνει αυτό. Επίσης όσον αφορά στην απογευματινή κρέμα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλλα πράγματα όπως είναι το γιαούρτι, ρυζόγαλο και επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε την κρέμα του με το γάλα του και όχι νερό όπως συνήθως κάνουμε.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θέλω τη γνώμη σας. Το μωρό μου είναι εννιάμιση μηνών και πολλές φορές όταν κοιμάται κλαίει στον ύπνο της. Αυτό έχει ξεκινήσει από την ηλικία των 6 μηνών περίπου. Άλλες φορές ξυπνάει μέσα στη νύχτα με έντονο και δυνατό κλάμα (έχοντας κλειστά τα μάτια και είναι απαρηγόρητη) και δε σταματάει παρόλο που την έχω αγκαλιά και τη χαϊδεύω και της μιλάω τρυφερά. Τα δάκρυα είναι τόσα πολλά που πέφτουν στο πάτωμα. Μπορεί να βλέπει εφιάλτες; Να σας πω ότι κοιμάται στο κρεβάτι της μέσα όμως στο υπνοδωμάτιο μας. Κι όταν πάει για ύπνο είναι πολύ χαρούμενη και γαλήνια. Τι μπορεί να της χαλάει τον ύπνο; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, συνήθως σε αυτές τις ηλικίες επειδή τα μωρά βρίσκονται στην περίοδο της οδοντοφυΐας τους, δηλαδή ετοιμάζονται να βγάλουν δόντια και τα ούλα είναι πολύ πρησμένα και γενικότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας πονάνε με αποτέλεσμα να κάνουν πιο ελαφρύ ύπνο και να ξυπνάνε ή να κλαίνε. Επίσης, βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει μνήμη και θα μπορούσε να βλέπει όνειρα και κάποιον εφιάλτη. Είναι θέμα χρόνου να ηρεμήσει το μωρό σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το παρηγορείτε, να του μιλάτε και βέβαια ποτέ να μην το πάρετε στο κρεβάτι σας διότι μετά θα αποκτήσει αυτή τη συνήθεια και θα είναι τα πράγματα πολύ χειρότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα την άποψή σας για τις μετρήσεις του γιου μου. 25 μηνών τον μέτρησε η παιδίατρός μας και είχε βάρος 11,3, ύψος 89εκ. και περίμετρο κεφαλιού 50,6. Να σημειώσω πως γεννήθηκε 2,850 κιλά, 50εκ. ύψος και 35εκ περίμετρο κεφαλιού. Σήμερα πίνει γύρω στα 600ml γάλα, ένα γιαούρτι, μια μπανάνα, ένα μήλο, μισό πορτοκάλι και αυγό και στο μεσημεριανό του 150ml κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι με λαχανικά. Σας ανησυχεί κάτι με τις μετρήσεις του;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εμείς θα θέλαμε ένα παιδί όταν είναι 2 χρονών να ζυγίζει περίπου 12 κιλά και 85 πόντους περίπου το ύψος του. Βέβαια όλα αυτά έχουν σχέση και με το βάρος που γεννήθηκε και την εβδομάδα κύησης που γεννήθηκε. Αυτά που τρώει το παιδί σας είναι πάρα πολύ καλά. Θα μπορούσατε να προσθέσετε και άλλες τροφές όπως κι άλλα φρούτα, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, κάστανα κ.λπ. Η ποσότητα του γάλακτος που πίνει είναι πάρα πολύ καλή. Εφόσον το παιδί σας έχει ψυχοκινητική εξέλιξη καλή και δεν αρρωσταίνει νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείται σωστό να δίνουμε κέικ, κουλουράκια, γλυκά ή παγωτά σπιτικά σε νήπια από 1- 4 ετών ; Με ποια συχνότητα; Είναι καλό να χρησιμοποιούμε βούτυρο, μαργαρίνη ή Βιταμ; Ο παιδίατρος των μωρών μου (έχω δυο γιους 3 και 1 έτους) συνιστά να τα αποφεύγουμε απλά εγώ θυμάμαι με πολύ αγάπη τέτοιες λιχουδιές που μου έκανε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή”.

Απάντηση
Πολύ σωστά ο παιδίατρός σας σάς συστήνει να μην χορηγείτε στο παιδί τέτοιου είδους γλυκίσματα ειδικά σε αυτές τις μικρές ηλικίες, δεδομένου ότι είναι εντελώς περιττά. Δηλαδή δίνετε στο παιδί σας περιττές θερμίδες, το συνηθίζετε στα γλυκά και θα είναι πολύ δύσκολο αργότερα να το εκπαιδεύσετε σε μία σωστή διατροφή. Όσον αφορά στο βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε βούτυρο που είναι ειδικό για παιδιά όπως περιγράφετε το Βιτάμ που περιέχει μέσα ωμέγα-3 λιπαρά. Τουλάχιστον αφού χρησιμοποιείτε βούτυρο να είναι ειδικό για παιδιά και μπορείτε να το συνδυάσετε με ψωμάκι και μέλι.

Ερώτηση
“Θα μπορούσατε να μου πείτε πρώτον τι πρέπει να τρώει ένα παιδί 18 μηνών και δεύτερον ποιο είναι το ιδανικό βάρος γι’ αυτή την ηλικία; Η κόρη μου έκλεισε τους 18 μήνες και είναι 13.300 και 87 πόντους”.

Απάντηση
Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να τρώει καταρχήν το φαγητό που τρώνε οι γονείς του εφόσον το μαγειρεύετε με τρόπο ελαφρύ και σωστό. Συνήθως το πρωί πίνει γάλα, δεκατιανό φρούτα, το μεσημέρι το φαγητό, το απόγευμα γιαούρτι ή ρυζόγαλο ή τοστ ή το ίδιο το μεσημεριανό φαγητό ή σκέτο τραχανά ή σκέτες χυλοπίτες ή χορτόσουπα και το βράδυ πριν κοιμηθεί ξανά γάλα. Συνήθως θέλουμε να πίνει 500 ml γάλα το 24ωρο. Εάν αυτό δεν συμβαίνει τότε το συμπληρώνουμε με γιαούρτι και τυριά. Όσον αφορά τα σωματομετρικά του μωρού σας, θεωρώ ότι είναι αρκετά στρουμπουλό καθώς το ιδανικό βάρος στα 2 χρόνια θα ήταν 12 κιλά και 85 εκατ. ύψος. Το δικό σας μωρό είναι αρκετά πιο βαρύ αλλά είναι και ψηλό. Δεν γράφετε βέβαια με πόσο βάρος γεννήθηκε, πόσο ύψος και σε ποια βδομάδα κύησης για να έχουμε καλύτερη σύγκριση.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 3 μηνών. Εκφράζει πολύ έντονη δυσφορία όταν τον βάζω μπρούμυτα. Τι μπορώ να κάνω; Επίσης από πότε είναι ασφαλές να τον βάζω να κάθεται;”

Απάντηση
Δεν ξεκαθαρίζετε εάν το βάζετε μπρούμυτα μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και όταν κοιμάται. Καταρχήν λοιπόν, τα παιδιά δεν τα βάζουμε μπρούμυτα διότι δεν θεωρείται ασφαλής θέση για να κοιμούνται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαμε να τον βάλουμε λίγο μπρούμυτα προκειμένου να ξεκουραστεί. Εάν του φέρνει δυσφορία δεν πρέπει να επιμένετε δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες στάσεις που θα μπορούσε να τις αποδεχτεί. Όσον αφορά για το πότε θα κάθεται, συνήθως μετά τους 4-5 μήνες αρχίζουμε να το βάζουμε σε πολυθρόνες με μαξιλαράκια και μας δείχνει το παιδί πόσο αντέχει, αν κουράζεται κλαίει και του αλλάζουμε θέση.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 3 μηνών. Μέχρι πότε πρέπει να πλένω τα ρούχα με ειδικό απορρυπαντικό για μωρά; Μπορείτε να δώσετε κάποιες γενικές οδηγίες για το πλύσιμο και σιδέρωμα των ρούχων των μωρών; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Συνήθως λέμε ότι μέχρι την ηλικία των 12 μηνών καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα παιδικά απορρυπαντικά διότι τα άλλα περιέχουν ισχυρές τοξίνες που μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργία ή άλλα δερματικά προβλήματα στο μωρό. Επίσης μέχρι το χρόνο τα ρούχα του μωρού πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από των άλλων μελών της οικογένειας και να τα σιδερώνετε μέσα-έξω πριν του τα φορέσετε.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι τεσσάρων μηνών και πίνει υποαλλεργικό γάλα *frisolac ac. Ωστόσο εδώ και δύο εβδομάδες περίπου κάνει τρεις κενώσεις την ημέρα, διάρροια με βλέννα. Έκανα καλλιέργεια κοπράνων και είναι αρνητική. Η γιατρός μού λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε γάλα. Ποια είναι η άποψή σας; Πρέπει να κάνουμε κάποια περαιτέρω εξέταση; Πού οφείλεται η βλέννα; Μπορεί να είναι κάτι το ανησυχητικό;”

Απάντηση
Πολλές φορές αυτά τα υποαλλεργικά γάλατα μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες κενώσεις και πιο υδαρείς. Εάν όμως θέλετε να είστε σίγουρη ότι δεν πρόκειται για κάποια λοίμωξη καλό είναι να κάνετε και μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια και επίσης εάν πραγματικά υπάρχει μεγάλη αλλεργία στο γάλα μήπως χρειάζεται να περάσετε σε ένα ακόμα πιο υποαλλεργικό και όχι σε αυτό που παίρνει το οποίο είναι ενδιάμεσης κατηγορίας.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχω ένα μωράκι 6 1/2 μηνών, είναι 8600 σε κιλά και 70 πόντους. Έχει πιασιματάκια, είναι βαρύς; Το πρωί πίνει το γάλα(150ml), δεκατιανό φρούτα (150gr), μεσημεριανό φαγητό, απόγευμα εναλλάξ πότε γάλα πότε φρούτα και το βράδυ πίνει 180ml γάλα. Να σας πω βέβαια ότι το μεσημέρι το φαγητό του είναι γύρω στα 300gr. Πρέπει να αλλάξω κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν γράφετε με πόσο βάρος γεννήθηκε το μωρό σας και σε ποια ηλικία κύησης. Αυτά που περιγράφετε ότι τρώει είναι ικανοποιητικά αν και θα έλεγα ότι θα χρειαζόταν ακόμα λίγο περισσότερο γάλα. Παρόλα αυτά το βάρος του παιδιού σας είναι ικανοποιητικό αν υπολογίσουμε ότι ένα φυσιολογικό παιδί γεννιέται γύρω στα 3 κιλά έως 3.200 και θα έπρεπε στο χρόνο επάνω να τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε.


Ερώτηση
“Πριν 2 μέρες ψηλάφησα στο 20 μηνών αγοράκι μου ένα μικρό γρουμπουλάκι (μέγεθος φακής) στον αυχένα του. Με ανησυχεί γιατί εδώ και τρεις μήνες ξεκίνησε να ξύνει το κεφάλι του πίσω από τα αυτιά και στον αυχένα του. Έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα. Θεωρώ ότι είναι κάτι αλλεργικό αλλά κάποιες φορές το κάνει όταν νευριάζει. Μήπως είναι νευρικής φύσεως; Όσον αφορά στο γρουμπουλάκι να του κάνω έναν υπέρηχο; Ακόμα δεν τον είδε παιδίατρος αλλά ανησυχώ. Ευχαριστώ.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι περίεργο πώς ένα τόσο μικρό γρουμπουλάκι όπως περιγράφεις είχες την ικανότητα να το ψηλαφίσεις. Συνήθως αυτά είναι πολύ μικροί αδένες που βρίσκονται στην περιοχή του λαιμού και οι οποίοι υπάρχουν φυσιολογικά αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες όπως για παράδειγμα όταν περνάει μία ίωση ή κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας μπορεί να πρήζονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όσον αφορά στο ξύσιμο του κεφαλιού, πολλές φορές το κάνουν τα μωρά σε αυτήν την ηλικία είτε γιατί ιδρώνουν πράγμα που τους δημιουργεί φαγούρα είτε γιατί βγάζουν δόντια και ο πόνος αντανακλά και προς τα αυτάκια τους και προς το κεφαλάκι τους και πάνω στην αμηχανία τους δεν ξέρουν τι να κάνουν και τραβάνε το κεφάλι τους ή τα μαλλιά τους ή τα αυτάκια τους κ.λπ.

Read More

And More