Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω ένα μωρό 7 μηνών. Όταν έγινε 5 μηνών ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές και ενώ μετά από ένα μήνα που του έδωσα και χορτόσουπα άρχισε να τρώει μια μικρή ποσότητα από το κάθε του γεύμα (φρουτόκρεμα, χορτόσουπα, φαρίν λακτέ), μέχρι 100 gr έφαγε, ξαφνικά εδώ και 3 εβδομάδες δεν θέλει τίποτα. Τον θήλαζα αποκλειστικά και με τις τροφές ελαττώθηκε το γάλα μου και για να συμπληρωθούν τα γεύματα του δίνω σκόνη γάλα και πίνει από 20 μέχρι 90 ml. Δεν έχει ουρολοίμωξη και πήρε 40 γραμμάρια αυτό το μήνα. Είναι 8038 kg, 71cm και γεννήθηκε 38 εβδομάδων, 2780kg και 49 cm. Τι έχει πάθει και δεν τρώει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αφού το παιδί δεν έχει ουρολοίμωξη και βλέπω ότι το βάρος του μέχρι τώρα είναι απόλυτα ικανοποιητικό πρόκειται για μία φυσιολογική ψυχολογική αντίδραση του μωρού που δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί ο μητρικό θηλασμό και όλη την ψυχική και σωματική επαφή που είχε με τη μαμά του. Γι’ αυτό και δεν πίνει το ξένο γάλα. Τρώει μέχρι εκεί που σταματάει λίγο την πείνα του και μετά αρνείται ο,τιδήποτε προκειμένου να πετύχει την επιστροφή στο στήθος της μαμάς του. Είναι μία μεταβατική περίοδος. Μην δείχνετε ανησυχία, χειριστείτε το με διακριτικότητα μέχρις ότου ο χρόνος να βοηθήσει το παιδί σας να αρχίσει να τρώει και άλλα πράγματα δεδομένου ότι στην ηλικία που βρίσκεται πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσει σταδιακά ο απογαλακτισμός, δηλαδή να φάει και άλλες τροφές. Δεν είναι πάντως ανασταλτικός παράγοντας εάν το επιθυμείτε να συνεχίζετε να θηλάζετε ο μωρό σας (δηλαδή να κάνετε μεικτή διατροφή) μέχρι εκεί που θα θελήσετε καθώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει το θηλασμό μέχρι και 2 χρονών.

Ερώτηση
“Ο γιος μου, που είναι 7 χρονών, έχει εδώ και 1 1/2 χρόνο βραχνάδα. Η βραχνάδα ξεκίνησε μετά από φαρυγγίτιδα όπου χρειάστηκε να πάρει αντιβίωση γιατί είχε και ακροαστικά. Πέρα από αυτή την μόνιμη πλέον ελαφριά βραχνάδα δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Χρειάζεται κατά την γνώμη σας να του κάνω κάποιες εξετάσεις και τι μπορεί να την προκαλεί; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Πιστεύω ότι μία απλή φαρυγγίτιδα δεν είναι ικανή από μόνη της να προκαλέσει μία χρόνια βραχνάδα στο παιδί σας. Θα πρέπει λοιπόν να το δει ένας παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος προκειμένου να δει όλο το σύστημα μύτη-στόμα-λάρυγγα και να ελέγξει και την ποιότητα των φωνητικών χορδών προκειμένου να εντοπίσει από πού προέρχεται η βραχνάδα του παιδιού. Πολλές είναι οι αιτίες όπως αλλεργίες, τοπικές διογκώσεις που εμποδίζουν την καλή λειτουργία των φωνητικών χορδών, υπερπλασία των φωνητικών χορδών κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών. Γεννήθηκε με καισαρική στις 40 εβδομάδες και είχε πολύ χνούδι στην πλάτη,τα αφτιά, το μέτωπο, τα χέρια και το άνω χείλος. Ο παιδίατρος μας είπε ότι θα φύγει. Όντως έχει εξασθενίσει αλλά υπάρχει ακόμα. Μήπως είναι κάτι ορμονικό και χρειάζεται εξετάσεις; Δεν θα έπρεπε σε αυτήν την ηλικία να έχει φύγει τελείως;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πράγματι πολλές φορές παρατηρούμε ένα μωρό να γεννιέται με πολύ χνούδι. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε τυχόν ορμόνες ή άλλα φάρμακα που πήρε η μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και από τις φυσιολογικές μητρικές ορμόνες που μπορεί να περάσουν στο παιδί. Συνήθως αυτό το χνούδι καθώς μεγαλώνει το παιδί υποχωρεί και παραμένει μόνο εάν κάποιος από τους γονείς έχει κάπως περισσότερο τρίχωμα από ότι θα περιμέναμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τίθεται θέμα ανησυχίας θα πρέπει το παιδί σας να κάνει καταρχήν ένα υπερηχογράφημα κοιλίας και ειδικά γεννητικών οργάνων και σε δεύτερη φάση με τη βοήθεια ενός παιδο-ενδοκρινολόγου να γίνουν ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι, γεννήθηκε 3400 και ύψος 53cm, τώρα είναι 3 μηνών με βάρος 6800 και ύψος 65cm. Εδώ και μία εβδομάδα βάζει τον αντίχειρα στο στόμα και τον πιπιλάει, λόγω του ότι βγάζει τα πρώτα του δοντάκι. Πώς μπορώ να του κόψω αυτή την συνήθεια και αν κάνει να την κόψω. Ακόμη προσπαθώ να τον βάλω να πίνει το δικό μου γάλα με το μπιμπερό μιας και θηλάζει αποκλειστικά, αλλά μάταια δεν θέλει και αντιδρά με έντονο κλάμα. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, στην πρώτη σου ερώτηση σου απαντώ ότι είναι καλύτερα να μάθει την ξένη πιπίλα παρά να χρησιμοποιεί το δάχτυλο του διότι αν το μάθει πολύ δύσκολα θα μπορέσετε να το κόψετε. Επίσης για την έντονη οδοντοφυΐα μπορείτε να κάνετε μασάζ στα ούλα του με ειδικές κρέμες που υπάρχουν στα φαρμακεία γι’ αυτό, να κάνετε μασάζ στα ούλα του με μία δαχτυλήθρα από σιλικόνη με ανώμαλη επιφάνεια ή και με μία μικρή οδοντόβουρτσα μαλακιά, ειδική για αυτές τις περιπτώσεις. Στη 2η ερώτηση σας ,δεν καταλαβαίνω γιατί θέλετε να δώστε το γάλα σας με μπιμπερό. Αν θηλάζετε κανονικά θα πρέπει να το συνεχίσετε εκτός κι αν έχετε λόγους όπως η έναρξη εργασίας, απουσία από το σπίτι για διάφορους λόγους κ.λπ. Εάν έχετε πράγματι κάποιον σοβαρό λόγο, μετά από πολλές προσπάθειες χορήγησης του γάλακτός σας με το μπιμπερό θα το νικήσει η πείνα και τελικά θα υποκύψει ,ειδικότερα εάν το γάλα σας με το μπιμπερό του το δίνει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου έχω ένα αγοράκι 17 μηνών και έχει πολυδακτυλία και συνδακτυλία. Το παιδάκι μου περπατάει χωρίς κανένα πρόβλημα (ξέχασα να σας πω ότι είναι χέρια και πόδια), όπως και πιάνει τα πάντα με κανένα πρόβλημα. Έχετε δει παρόμοια περίπτωση; Θα ήθελα την γνώμη σας πάνω στο σοβαρό μου πρόβλημα!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα έπρεπε ήδη το μωρό σας να το έχει δει ένας παιδο-ορθοπεδικός, να έχει κάνει πιθανόν ακτινογραφία προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτή η συνδακτυλία είναι χειρουργήσιμη ή όχι. Διότι εάν παίρνει χειρουργείο συνήθως αυτό γίνεται σε αυτή την μικρή ηλικία προκειμένου να αποκατασταθούν καλύτερα τα δάχτυλά του και για να περπατάει καλύτερα και για αισθητικούς λόγους.

Ερώτηση
“Έχω ένα παιδάκι 14 μηνών. Τις 4 τελευταίες μέρες το βράδυ, όταν μας βλέπει να τρώμε έχει τάση για εμετό, και δυο φορές έχει κάνει και εμετό. Η παιδίατρος μου είπε ότι έχει αλλεργία στο φαγητό που τρώμε γι’ αυτό του δημιουργείται η τάση για εμετό. Μου έδωσε κορτιζόνη. Κατά πόσο μπορεί να ευσταθεί αυτή η εκδοχή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Θα πρεπε να παρακολουθήσετε το μωρό σας σε διάφορες εκδηλώσεις με διαφορετικά είδη τροφίμων και κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για αλλεργία ή για ψυχολογική αντίδραση σε αυτό που βλέπει το παιδί. Δεν είναι μόνο οι τροφές που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή αλλά και η εικόνα των ενηλίκων που τρώνε και ίσως αυτό μπορεί, για άγνωστους λόγους σε εμένα, να δημιουργεί ψυχολογική αντίδραση του παιδιού. Θα πρέπει με την παιδίατρο να συζητήσετε και αυτό το κομμάτι και αν χρειαστεί να κάνετε και μία συζήτηση με παιδοψυχολόγο.

Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου έχει να πιει γάλα εδώ και ένα μήνα. Είναι 15 μηνών. Δεν θέλει καν να το δει. Έχω δοκιμάσει όλους τους τρόπους. Ανησυχώ. Πείτε μου τι να κάνω”.

Απάντηση
Εάν το μωρό σας όλες τις άλλες τροφές τις τρώει τότε έχει συγκεκριμένο πρόβλημα μόνο με το γάλα. Επίσης πρέπει να ξέρουμε εάν τρώει άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυριά και γιαούρτια. Θα πρέπει να κοιτάξετε και το κληρονομικό ιστορικό μήπως κάποιος από τους συγγενείς πρώτου βαθμού είχε αντίστοιχη αντιπάθεια στο γάλα. Πολλές φορές μπορεί να είναι μία δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα. Σε κάθε περίπτωση αν το μωρό σας τρώει τυριά και γιαούρτια θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ασβέστιο που πρέπει να παίρνει μέσα στην ημέρα. Επίσης, μετά τα δύο χρόνια της ζωής οι τελευταίες μελέτες λένε ότι δεν είναι τόσο απαραίτητο ένα παιδί να πίνει γάλα και μπορεί να αντικαταστήσει τις ουσίες του με άλλες τροφές.

Ερώτηση
“Έχω ένα παιδάκι 31 μηνών και τον τελευταίο καιρό είχε εκδηλώσει δύο επεισόδια κνίδωσης (από δύο διαφορετικές αντιβιώσεις). Του χορηγήσαμε σταγόνες fenistil, σιρόπι aerius καθώς και σταγόνες soldesanil! Πριν 2 μέρες εμφάνισε και πάλι πίσω στο κεφάλι και σε όλο τον κορμό! Μπορώ να δίνω συνέχεια fenistil; Να σημειώσω ότι έχω παρατηρήσει κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων ότι το παιδί μου είναι ευερέθιστο! Τι να κάνω;”

Απάντηση
Από ό,τι φαίνεται, το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιες αλλεργικές καταστάσεις. Πολύ πιθανόν και κάποιος από τους συγγενείς πρώτου βαθμού να είχε αντίστοιχο πρόβλημα. Επίσης τώρα την άνοιξη που υπάρχει ανθοφορία πολλά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές δερματικές εξάρσεις. Θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλεργιολογικές εξετάσεις μήπως και βρείτε τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί και αν υπάρχει χρόνια κατάσταση υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να τα παίρνει ένα παιδί για αρκετούς μήνες χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην υγεία του, προκειμένου να αποφεύγει τα πιο”σκληρά” φάρμακα που τα δίνουμε σε περιπτώσεις εντόνων κρίσεων.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 8 μηνών. Πριν μερικές μέρες έβγαλε τα πρώτα του δοντάκια, 2 στη κάτω γνάθο στο κεντρικό τομέα. Έχω την εντύπωση ότι είναι πρησμένα τα ούλα του στην άνω γνάθο. Το ότι δεν τρώει πολύ, παρά μόνο γάλα οφείλεται στο ότι πονάει;”

Απάντηση
Βεβαίως και μπορεί ένα παιδί να έχει διαταραχή της όρεξής του κατά την διάρκεια της οδοντοφυΐας του, ειδικότερα όταν πρόκειται για τα πρώτα δόντια. Εκτός του ότι πρέπει να κάνετε υπομονή, μπορείτε να του κάνετε μασάζ με ειδικές αλοιφές για τα ούλα, με ειδικές οδοντόβουρτσες και ειδικά αντικείμενα που ανακουφίζουν και παρηγορούν τον πόνο του παιδιού. Σε περιπτώσεις πολύ εντόνου πόνου μπορείτε να χορηγείτε και αναλγητικά.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 4 ετών, 20 κιλά και 110 ύψος. Ο άντρας μου έχει χοληστερίνη (κληρονομική) πάνω του ορίου. Ο μικρός έχει τιμή 189 και σίδηρο 40. Να αναφέρω ότι η διατροφή μας είναι πολύ καλή χωρίς τηγανητά και αλμυρά. Τι πρέπει να κάνω ώστε ο μικρός να ρίξει αυτή την τιμή; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Και το βάρος και το ύψος του γιου σας είναι πάνω από την 90η θέση. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να έχει υπερχοληστεριναιμία, η οποία για την ηλικία του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κάτω από 140-150. Πρόκειται μάλλον για οικογενή -κληρονομική υπερχοληστεριναιμία και θα πρέπει το παιδί σας να το εξετάσει παιδο-ενδοκρινολόγος, να κάνει επιπλέον ειδικές εξετάσεις λιπιδίων και να αποφασίσει εάν θα βοηθήσει το παιδί μόνο με ειδική διατροφή ή και με φαρμακευτική αγωγή.

Read More

And More