Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη βοήθειά σας στις μανούλες! Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 8 μηνών. Από όταν γεννήθηκε τον έχω στο δωμάτιό μου (κοιμάται αποκλειστικά στην κούνια του) και ο άντρας μου κοιμάται σε άλλο δωμάτιο, γιατί δουλεύει έως πολύ αργά το βράδυ και φοβάμαι ότι θα ξυπνήσει το μικρό. Θέλω να μεταφέρω το μωρό στο δωμάτιό του, για να επιστρέψει και ο άντρας μου στην κρεβατοκάμαρα, γιατί τις προάλλες συνέβη κάτι που με προβλημάτισε: ο μικρός είδε τον άντρα μου ξαπλωμένο στο κρεβάτι και άρχισε να γκρινιάζει!!! Το πρόβλημά μου είναι ότι το καλοκαίρι, για 2 περίπου μήνες, στις διακοπές, εγώ και το μωρό θα κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο. Έχει νόημα η μεταφορά τώρα ενόψει του καλοκαιριού ή είναι καλύτερα να τον βάλω στο δωμάτιό του μια και καλή το Σεπτέμβρη, που, όμως, θα είναι σχεδόν 14 μηνών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως καταλαβαίνεις, είναι μεγάλο λάθος αυτό που έχει συμβεί και περιγράφεις. Το παιδί πρέπει έγκαιρα να μάθει τους ρόλους που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, δηλαδή μπαμπάς, μαμά, παιδί, κρεβάτι γονιών, κρεβάτι παιδιού κ.λπ. Όσο το καθυστερείς τόσο χειρότερη θα είναι η προσαρμογή του παιδιού και η εκμάθησή του στους ρόλους της οικογένειας. Άρα λοιπόν ξεκινήστε από τώρα σιγά σιγά να μπαίνετε στη φυσιολογική ζωή που πρέπει να έχει μια οικογένεια.

Ερώτηση
“Έχει επιπεφυκίτιδα και έριξα από λάθος σταγόνες παιδικό Otrivin, τι μπορεί να πάθει;”

Απάντηση
Δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει αμέσως να πλυθεί το μάτι με φυσιολογικό ορό και αν καταλάβετε ότι υπάρχει ερεθισμός θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος προκειμένου να σας χορηγήσει ειδικά κολλύρια.

Ερώτηση
“Η 2,5 ετών κόρη μου εμφάνισε εκκριτική ωτίτιδα μετά από αλλεπάλληλες ιώσεις που πέρασε. Τι πρέπει να προσέξουμε και πόσο πιθανό είναι να περάσει από μόνη της;”

Απάντηση
Κάθε φορά που ένα παιδί παθαίνει ωτίτιδα, αντιμετωπίζουμε το περιστατικό με διαφορετικό τρόπο ανάλογα και με τα συνοδά συμπτώματα. Δηλαδή αν υπάρχει πυρετός, πόνος, εάν τρέχει από το αυτί πύον ή αίμα κ.λπ. Συνήθως εάν πρόκειται για μία εμπύρετη ωτίτιδα θα πρέπει να πάρει αντιβίωση. Απο κει και πέρα προκειμένου να προφυλάξουμε ένα παιδί από το να παθαίνει συχνά ωτίτιδες πρέπει να καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά τη μύτη του κάθε φορά που βλέπουμε ότι έχει μπούκωμα γιατί πολύ εύκολα τα μικρόβια περνούν από τη μύτη μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο αυτί και προκαλούν ωτίτιδες. Επίσης δεν πρέπει να ταίζουμε το παιδί κατά τη διάρκεια του ύπνου και ειδικότερα το γάλα του διότι και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πάθει ωτίτιδα.

Ερώτηση
“Ο μικρός μου έκανε επέμβαση κρυψορχίας 16 μηνών. Όταν ενηλικιωθεί πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις;”

Απάντηση
Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποια ειδική εξέταση. Από τη στιγμή που αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της κρυψορχίας υποτίθεται ότι είναι εντελώς φυσιολογικό παιδί.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 2,5 χρονών και πονούσε η μια πλευρά του αυχένα της. Έχει και υπνηλία. Με τι να την τρίψω;”

Απάντηση
Εάν ο πόνος στον αυχένα προέρχεται από ένα απλό πιάσιμο και όχι από μία άλλη πάθηση πιο σοβαρή που μπορεί να προκαλέσει και πυρετό, τότε μπορείτε να χαλαρώσετε την περιοχή με μία θερμαντική αλοιφή ή να κάνετε μασάζ με χλιαρό νερό.

Ερώτηση
“Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 12 μηνών. Ζωηρό κορίτσι, κατά τα άλλα υγιές, αναπτύσσεται πολύ καλά και που μόλις έκανε τα πρώτα της βήματα. Θήλασα για 8μιση μήνες. Δεν έμαθα ποτέ στο μωρό μου να κοιμάται μόνο του. Επειδή κοιμόταν εύκολα, την κοίμιζα στο κρεβάτι μου, πάνω από τα σκεπάσματα. Σε ένα λεπτό κοιμόταν. Η κούνια ήταν στο δωμάτιό μου οπότε δεν είχα πολλά πήγαινε-έλα, μετά την έβαζα στην κούνια της. Προσπάθησα να την μάθω να πίνει το γάλα της, με μπουκάλι πλέον, στις 12, ούτως ώστε να ξυπνάει στις έξι, για δυο μήνες. Μάταια όμως. Την ξυπνούσα, το έπινε, αλλά όταν ήταν να ξυπνήσει το βράδυ το έκανε τέσσερις φορές. Τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα. Με το που τη βάζω στην κούνια τεντώνεται σαν τόξο, κλαίει σπαρακτικά, τεντώνει τα χεράκια, βήχει. Την παίρνω αγκαλιά, σταματάει, την βάζω στην κούνια, ξανά τα ίδια. Ξυπνάει περισσότερες φορές από ό,τι όταν ήταν μωρό. Της βάζω την πιπίλα την πετάει, ξανά πάλι. Δεν ήθελα να την μάθει και της την μαθαίνω εγώ. Πώς θα την κόψω; Πλέον κοιμόμαστε μαζί. Δεν κοιμάται καλά, όμως, ούτε αυτή ούτε εγώ. Δεν με αφήνει καθόλου, ούτε τα μεσημέρια που συνήθως κοιμόταν, πάντα όμως με ένα ξύπνημα ενδιάμεσα. Της δίνω γάλα στις 9, μετά στις 6 πλέον. Προσπαθώ να τη βοηθήσω. Μήπως έκανα λάθος με το γάλα στις 12; Τώρα που η κούνια είναι στο δικό της δωμάτιο προσπαθώ να τη μάθω να κοιμάται, έχω όμως εξαντληθεί. Θέλει αγκαλιά. Την παίρνω, πηγαίνω στο δικό μου δωμάτιο, την κοιμίζω, την ξαναβάζω στην κούνια της. Πώς θα μάθει; Πώς μπορώ να διορθώσω τα λάθη μου; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι η κλασική περίπτωση του μωρού που έχει γίνει αυτοκόλλητο με τη μαμά του, έχει πετύχει ο μητρικός θηλασμός και βρίσκεται σε μία ηλικία που αντιλαμβάνεται αρκετά πράγματα οπότε δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί τη μαμά του. Φυσικά και πρέπει να κάνεις τις προσπάθειές σου προκειμένου το παιδί να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” από σένα, το οποίο από ό,τι φαίνεται δεν έχει συμβεί σε σένα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι. Δεν αναφέρεις φυσικά αν υπάρχει πατέρας και αν γενικά κάποιος άλλος άνθρωπος ασχολείται κάποιες ώρες με το παιδί ή είστε μόνο οι δυο σας όπου εκεί τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται περισσότερο. Αν εν πάσει πειρπτώσει υπάρχει και κάποιος άλλος άνθρωπος θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με το παιδί, να το παίρνει κάποια βόλτα και έξω από το σπίτι ώστε σταδιακά να αρχίσει να γίνεται η παρουσία σου λιγότερο απαραίτητη. Επίσης, δεν αναφέρεις αν το παιδί τρώει άλλες τροφές και ποιο είναι το πρόγραμμά του σε σχέση με τον απογαλακτισμό. Σίγουρα θα δυσκολευτείς αλλά εμείς οι παιδίατροι αφήνουμε τη μητέρα να αντιδράσει μόνη της. Είναι καλύτερος αυτός ο τρόπος παρά να σου υποδείξουμε, δεδομένου ότι στην πράξη ξέρουμε ότι η μαμά από τη μία θέλει να ξεκόψει το παιδί από αυτή τη βασανιστική συμπεριφορά και από την άλλη δεν το κάνει με αποφασιστικό τρόπο, πράγμα που παιδί το καταλαβαίνει και αντιστέκεται. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, αφού η μαμά εξαντληθεί πολυ, αποφασίζει να αντιδράσει από μόνη της καθώς ενεργοποιείται το σύστημα της αυτοσυντήρησής της.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, το μωρό μου είναι 14 μηνών και όταν έγινε ενός έτους ο γιατρός μας είπε ότι τώρα θα σταματήσει να πίνει γάλα σκόνη γιατί έχει αλλάξει η ευρωπαϊκή οδηγία και θα δίνουμε φρέσκο κατσικίσιο γάλα το οποίο βρίσκουμε μόνο Όλυμπος. Στο μωρό αρέσει και το πίνει όμως δεν ξέρω αν πρέπει να πίνει αυτό το γάλα ή μήπως πρέπει να πίνει σκόνη ή εβαπορέ; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι οι σύγχρονες παιδιατρικές οδηγίες ορίζουν ότι τα παιδιά από το χρόνο μέχρι τριών χρονών να μην πίνουν το κοινό, φρέσκο γάλα ή εβαπορέ αλλά τα γάλατα νούμερο 3, που είναι ειδικά για παιδιά και βρίσκονται σε μορφή σκόνης ή και σε υγρή μορφή. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά από το χρόνο μέχρι 3 ετών δεν θεωρούνται “μικροί ενήλικες” και κατά συνέπεια δεν μπορούν να πίνουν το γάλα που πίνουν οι ενήλικες.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το μωρό μου είναι 14 σχεδόν μηνών και ενώ κοιμόταν μόνο του στην κούνια του τις τελευταίες 10 μέρες δεν κοιμάται με τίποτα. Κοιμόταν από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, ύστερα από στις 12 το πρωί για 1 ώρα και το μεσημέρι στις 4 για 1 ώρα. Δεν κοιμάται ούτε με νανούρισμα στην αγκαλιά γιατί κλαίει. Ούτε αν μείνει στην κούνια μόνο του, γιατί κλαίει συνεχώς και πετάει την πιπίλα για να πάω να του τη δώσω και αν δεν πάω μπορεί να κλαίει και 2 ώρες, γιατί χωρίς πιπίλα δε μπορεί να κοιμηθεί. Τώρα αρχίσαμε και βόλτες με το αμάξ,ι όπου για 2-3 μέρες έπιασε το κόλπο, όμως το κατάλαβε και δεν κοιμάται με τίποτα. Πριν 2 ημέρες κόψαμε τον μεσημεριανό ύπνο και έτσι κοιμάται στις 8.30 το βράδυ έως τις 6.30 το πρωί (όπου το παίρνουμε αναγκαστικά στο κρεβάτι μας μήπως και ξανακοιμηθεί) και κατά τις 11 το πρωί για 1 ώρα περίπου, όμως εξαντλείται, γκρινιάζει και δε μπορεί ούτε να παίξει όλο το απόγευμα και το βράδυ στις 8.30 που πίνει γάλα αποκοιμάται. Τι να κάνω ώστε να κοιμηθεί ξανά; Μήπως να το αφήσω στην κούνια να κλαίει για όσες ώρες χρειαστεί; Μήπως πάθει τίποτα με το πολύ κλάμα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις προσπαθήσει να διορθώσεις τα κακώς κείμενα με καινούργια λάθη. Καταρχήν να ξέρεις ότι ένα μωρό σε αυτή την ηλικία εάν συμπληρώνει 8 ώρες ύπνου την ημέρα είναι υπεραρκετές. Μην προσπαθείς λοιπόν να το βάλεις να κοιμηθεί ενώ δεν νυστάζει διότι φέρνεις αντίθετα αποτελέσματα καθώς αντιλαμβάνεται τους χειρισμούς που κάνεις και αρχίζει να αντιδρά ή να παίζει μαζί σου ή και να σε τιμωρεί για άλλα θέματα. Επομένως, χαλάρωσε, άφησέ το να κοιμηθεί τις ώρες που θέλει και εφόσον τις υπόλοιπες ώρες που είναι ξύπνιο είναι σε καλή κατάσταση δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο θέμα με τον ύπνο. Δεν πάει με τίποτα στο κρεβάτι της, κοιμάται με εμάς και ξυπνάει τα ξημερώματα 3-4 για κανα δίωρο με σκοπό να παίξει ή να δει παιδικά στην τηλεόραση. Εμείς εννοείται πως δεν την αφήνουμε αλλά τα ουρλιαχτά της είναι ανυπόφορα. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;”

Απάντηση
Έχετε κάνει το συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς. Δηλαδή έχετε πάρει το παιδί στο κρεβάτι σας, το συναίσθημα αυτό είναι πάρα πολύ ισχυρό και φυσικά το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί τους γονείς του. Από μία άποψη, το παιδί δεν έχει άδικο πλην όμως εσείς πια ενοχλείστε και θέλετε να σταματήσει αυτή η κακή συνήθεια. Επίσης διαπιστώνω ένα πολύ μεγάλο λάθος, το να βλέπει το παιδί σας τηλεόραση και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας πράγμα που είναι τελείως αντιπαιδαγωγικό. Προσπαθήστε λοιπόν σιγά σιγά να μειώσετε τις καταστάσεις εκείνες που θεωρούνται αντιπαιδαγωγικές, να είστε πιο επίμονη στις αποφάσεις σας ώστε το παιδί να καταλάβει ότι εσείς είστε οι γονείς και να βάλετε μία τάξη στους ρόλους που πρέπει να υπάρχουν μέσα στην οικογένεια.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 20 μηνών και μετά από μια ίωση που πέρασε δεν πίνει όλο του το γάλα πρωί και βράδυ. Αν και ακόμα το γάλα το πίνει από το μπιμπερό του το δώσαμε και σε ποτήρι με καλαμάκι. Καμιά διαφορά. Απλά δεν το θέλει και με το που το βλέπει απομακρύνεται. Τι συμβουλή έχετε να μου δώσετε; Είναι πολύ μικρός ώστε να κόψουμε το γάλα;”

Απάντηση
Ακόμα καλό θα ήταν, σε αυτή την ηλικία, να συνεχίσει να πίνει τουλάχιστον 500 ml γάλα το 24ωρο. Τη συμπεριφορά του παιδιού σας θα πρέπει να την ερμηνεύσετε προς δύο κατευθύνσεις: η πρώτη είναι ότι μπορεί να έχει βαρεθεί αυτή τη γεύση του γάλακτος και η άλλη είναι ότι δεν του αρέσει το γάλα ειδικότερα εάν υπάρχει και κληρονομικότητα. Προσπαθήστε λοιπόν να αλλάξετε μάρκα, μήπως και μία διαφορετική γεύση οδηγήσει το παιδί να πίνει τις ποσότητες που σας είπα. Επίσης, εάν δεν του αρέσει τελικά το γάλα, μπορεί να συμπληρώνει τις ποσότητες του ασβεστίου που χρειάζεται εάν κάθε μέρα τρώει κάποια ποσότητα γιαουρτιού και τυριών, ειδικότερα των κίτρινων, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.

Read More

And More