Πίσω στην κορυφή της σελίδας
01.05.2014 | 22:00
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 15 μηνών και εδώ και τρεις μήνες, κάθε βράδυ, ξυπνάει την ίδια περίπου ώρα, γύρω στα μέσα της νυχτός, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Δυστυχώς για να κοιμηθεί έχει μάθει να νανουρίζεται σε καρότσι και μετά στο κρεβάτι του. Κλαίει μέχρι να πάμε να τον πάρουμε, να τον βάλουμε στο καρότσι, να κάνουμε βόλτα, να αποκοιμηθεί και μετά να τον βάλουμε στο κρεβάτι του. Γιατί ξυπνάει και πώς να κόψουμε το καρότσι;”

Απάντηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τόσο μικρό μωρό σας σάς χειρίζεται όπως γίνεται με πάρα πολλά παιδάκια. Κάποια στιγμή ξεκίνησε κάτι στραβά και το μωρο έχει αποκτήσει ένα βιολογικό ρολόι που συμπεριφέρεται ακριβώς κάθε βράδυ με τον τρόπο που περιγράφετε. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη συμπεριφορά των παιδιών για τον ύπνο καταλήγουν σε δύο θεωρίες. Η πρώτη λέει: αφήστε το μωρό 2,3,4 βράδια να κλάψει ώστε να καταλάβει ότι δεν θα ικανοποιηθεί αυτή η απαίτησή του και κάποια στιγμή αφού κουραστεί θα αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να το συνεχίσει και με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει και το βιολογικό ρολόι του ύπνου του. Η δεύτερη είναι να προσπαθείτε να μειώνετε ή αντίστοιχα να αυξάνετε τη διάρκεια του κλάματός του και την παρουσία σας ώστε σιγά σιγά με την πάροδο των ημερών να υπάρξει μία αλλαγή στο βιολογικό του ρολόι ή αφήνετε τα πράγματα όπως είναι, συμβιβάζεστε με τη συμπεριφορά του παιδιού σας μέχρις ότου αποφασίσει εκείνο από μόνο του να κάνει αλλαγή του προγράμματος.

Ερώτηση
“Η κόρη μου γεννήθηκε στην 35η εβδομάδα, 46 εκατ. και βάρος 2500. Τώρα είναι 3 ετών και 9 μηνών με ύψος 99 και βάρος 16700. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή της; Το δικό μου ύψος είναι 1.56 και του συζύγου 1.80. Πόσο προβλέπεται να ψηλώσει η μικρή με τα δεδομένα που υπάρχουν, βάσει της κληρονομικότητας; Το τένις βοηθάει στην ανάπτυξη, όπως το μπάσκετ, το βόλεϋ, το κολύμπι; Από πότε πρέπει να ξεκινήσει και εσείς ποιο άθλημα θα μου προτείνατε; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει του ύψους που έχετε εσείς και ο σύζυγός σας υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που λέει ότι το παιδί σας θα γίνει το λιγότερο 1.62. Το ύψος της αυτή τη στιγμή όπως και το βάρος της βρίσκονται περίπου στην 70η με 75η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι απόλυτα ικανοποιητικά. Εκείνο που μπορεί να βοηθήσει το παιδί για το ύψος του είναι το μπάσκετ, το βόλεϊ και επίσης το μονόζυγο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, σας παρακολουθώ και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για τα μωρά και τα κατοικίδια. Το μωρό μου είναι 4 μηνών, υγιέστατο και σκέφτομαι αργότερα να πάρω ένα σκυλάκι. Νομίζω πως κάνει καλό στα μωρά να μεγαλώνουν με κατοικίδια. Από πότε μπορεί ένα μωρό να έρθει σε επαφή με ένα σκυλάκι που ζει μέσα στο σπίτι και έχει κάνει τα εμβόλιά του; Πόσο ασφαλές είναι;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, θα σου απαντήσω με δύο τρόπους. Πρώτος τρόπος, ο επιστημονικός: δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχετε ένα σκυλάκι μέσα στο σπίτι εφόσον όπως περιγράφετε είναι εμβολιασμένο και προσέχετε τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να υπάρχουν. Πραγματικά, ένα σκυλάκι μπορεί να προσφέρει στο παιδί μεγάλη ευχαρίστηση και εκπαίδευση. Προτιμήστε να πάρετε ένα Λαμπραντόρ διότι θεωρούνται ότι τα σκυλιά που περισσότερο αγαπούν τα παιδιά. Δεύτερος τρόπος, ο προσωπικός: εάν είχατε ήδη το κατοικίδιο σκυλάκι και κάνατε το παιδί σας δεν θα σας έλεγα ότι δεν είναι σωστί και θα έπρεπε να το διώξετε. Από τη στιγμή όμως που δεν έχετε σκυλάκι θα σας πρότεινα καλύτερα να κάνετε ένα δεύτερο παιδάκι διότι θα είναι πολύ πιο χρήσιμο και για το μωρό σας αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Επίσης, μη νομίζετε ότι το σκυλί έχει λιγότερο κόπο από ένα παιδί και είναι λιγότερο οικονομικό. Η απόφαση είναι δική σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα αγοράκι 2 ετών. Κάθε φορά που αρρωσταίνει έχει βήχα ξερό σαν φαρυγγίτιδα λαρυγγίτιδα να το πω, σαν γαϊδουρόβηχας, πολύ συνάχι διαφανές και πολλά σάλια. Ο γιατρός μας μας δίνει σταγόνες soldesanil και του περνάει αλλά είναι πολύ δυνατές. Σήμερα πάλι μετά από τρεις εβδομάδες μας ξαναέπιασε αυτός ο βήχας. Τι μου προτείνετε να κάνω εκτός από αυτές τις σταγόνες; Δεν θέλω να του τις ξαναδώσω, είναι πολύ δυνατές και νομίζω υπερβολή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων και περιμένω την απάντηση σας”.

Απάντηση

Πράγματι, οι σταγόνες αυτές που είναι κορτιζόνη είναι πολύ δυνατές και τις χρησιμοποιούμε όταν άλλα φάρμακα ή άλλοι τρόποι έχουν αποτύχει ή αν ένα παιδί διανύει μία αρρώστια που είναι πολύ σοβαρή και κινδυνεύει να μη μπορεί να αναπνεύσει. Θα πρέπει καταρχάς να προσπαθήσετε να εντοπίσετε για ποιο λόγο το παιδί σας αρρωσταίνει τόσο συχνά. Πηγαίνει παιδικό σταθμό; Υπάρχουν πολλά άτομα μέσα στο σπίτι σας; Το σπίτι σας έχει υγρασία; Σκεπάζετε και ντύνετε το παιδί σας πάρα πολύ ώστε να ιδρώνει και μετά να αρρωσταίνει; Αφού λοιπόν εξαντλήσετε το ιστορικό του παιδιού και προσπαθήσετε να βρείτε λύσεις προληπτικές μετά θα πρέπει να ακολουθήσετε θεραπευτική αγωγή η οποία μπορεί να είναι για πολλούς μήνες αλλά όχι κορτιζόνη, δηλαδή υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούμε να τα δώσουμε προληπτικά και είναι λιγότερο επικίνδυνα και τοξικά από ό,τι η κορτιζόνη.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω μια κορούλα δύο μηνών, η οποία γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες με βάρος 2890, ύψος 47 εκ. και περίμετρο κεφαλής 34. Βγήκε από το μαιευτήριο 2700 και αυτήν τη στιγμή δύο μήνες μετά έχει βάρος 3900, ύψος 52 και περίμετρο κεφαλής 37. Την ταΐζω με αποκλειστικό θηλασμό και πέρασε πρόσφατα για ένα 10ήμερο βρογχιολίτιδα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πήρε καθόλου βάρος αν και έτρωγε κανονικά. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή της; Θα ήθελα να σας πω πως αν και στην αρχή δεν έπαιρνε το επιθυμητό βάρος, πλέον τον τελευταίο καιρό με μόνη εξαίρεση το 10ήμερο της αρρώστιας παίρνει περίπου 20-25 γραμμάρια την ημέρα. Ο παιδίατρος μου τονίζει ότι είναι πολύ μικρή και θα πρέπει να την ταΐζω όσο το δυνατόν συχνότερα. Επίσης έχει ελαφρά παλινδρόμηση. Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να την βοηθήσω με τις κενώσεις της, καθώς κάνει περίπου 1 φορά ανά τρεις ημέρες κι αυτό μόνο εάν της βάλουμε υπόθετο ή την πειράξουμε λίγο με το θερμόμετρο πράγμα που ξέρω ότι δεν πρέπει να γίνει συνήθεια. Απλά, στις 2 ημέρες χωρίς κένωση το μωρό δείχνει έντονη δυσαρέσκεια, πονάει και κλαίει γι' αυτό και προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε αν και ξέρω ότι δυσκοιλιότητα θεωρείται αν δεν υπάρχει κένωση για 10 ημέρες. Χαμομήλι δεν θα ήθελα να της δώσω καθώς όπως μου είπε και η σύμβουλος θηλασμού ίσως χάσει κάποιο γεύμα. Τι θα μπορούσα να προσθέσω ή αφαιρέσω από τη διατροφή μου για να τη βοηθήσω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στα σωματομετρικά του μωρού σου, είναι πολύ ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε αποκλειστικό θηλασμό και πέρασε και ένα 10ήμερο με κάποια αρρώστια. Επομένως, συνεχίζετε όπως κάνετε μέχρι τώρα. Όσον αφορά στις κενώσεις του παιδιού, εμείς ξέρουμε ότι ένα παιδί που θηλάζει μπορεί να κάνει 10 φορές την ημέρα κακά του αλλά μπορεί να κάνει και μία κάθε 7 μέρες αρκεί να μη βγαίνουν σκληρά, βόλοι-βόλοι σαν της κατσίκας. Θα σας πρότεινα να μην χρησιμοποιείτε υπόθετα αλλά να περιμένετε έστω και αν το παιδί σφίγγεται, να κάνει από μόνο του κένωση προκειμένου σιγά σιγά το εντεράκι του να ενεργοποιηθεί και από μόνο του να μπορεί να λειτουργήσει. Μπορείτε βέβαια να βοηθήσετε με κάποιο διατροφικό πρόγραμμα δικό σας που σημαίνει να μειώσετε καρότο, ρύζι, μήλο, μπανάνα από τη διατροφή σας και να προσθέσετε σχεδόν σε καθημερινή βάση ακτινίδια, δαμάσκηνα, κουάκερ, μέλι. Το μωρό σας είναι αρκετά μικρό και περνάει σίγουρα μια μεταβατική περίοδοα αλλ΄απολύ σύντομα το εντεράκι του θα μάθει να λειτουργεί με φυσιολογικό τρόπο και όχι υποβοηθούμενο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας, που τις παρέχετε απλόχερα. Ήθελα να ρωτήσω για το γιο μου που είναι 17 μηνών το εξής. Υπάρχει σύμφυση ή φίμωση, δε θυμάμαι την ακριβή ορολογία, στα γεννητικά του όργανα. Η παιδίατρος συμβουλεύει να μην προβούμε σε οτιδήποτε πριν τα δυόμιση χρόνια. Ο παιδοχειρουργός μας λέει ενάμιση χρονών είναι καλά να επέμβει. Ποια είναι η γνώμη σας; Και ο ειδικός σε αυτή την περίπτωση είναι ο παιδοχειρουργός ή ο ουρολόγος; Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Εκείνο που ισχύει αυτή τη στιγμή για ένα αγοράκι που έχει αυτό που λέμε φυσιολογική φίμωση είναι το εξής: περιμένουμε μέχρι τα δύο χρόνια. Εάν στα δύο χρόνια δεν έχει ανοίξει τότε ο παιδίατρος μπορεί να κάνει αποκόλληση των συμφύσεων ώστε να μπορεί η κεφαλή του πέους να αποκαλύπτεται. Εάν ο παιδίατρος δεν μπορεί να το κάνει γιατί η φίμωση είναι αρκετά μεγάλη τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοχειρουργό. Επίσης, εάν ένα παιδάκι πριν τα δύο χρόνια έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τη φίμωση δηλαδή έχει μαζευτεί πολύ σμήγμα πράγμα που δημιουργεί πόνο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της στύσης όταν πρόκειται να ουρήσει τότε μπορεί να αποφασίσει ο παιδίατρος να κάνει την επεμβασούλα ακόμα και πριν τα δύο χρόνια.

Ερώτηση
“Είμαι μητέρα ενός μωρού πέντε μηνών. Το μωρό μου είναι πάρα πολύ ζωηρό, και γενικά δεν κοιμάται εύκολα. Κλαίει πάρα πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας και θέλει συνέχεια αγκαλιά και όσο είναι δυνατόν το κάνω. Παρόλα αυτά γύρω στο μεσημέρι το κλάμα του είναι τόσο έντονο με αναφιλητά και ό,τι και να κάνω δεν σταματάει. Συνήθως νυστάζει και χτυπιέται. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση αποτελεσματικά γιατί με αγχώνει ιδιαίτερα; Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος που με στρεσάρει σε μεγάλο βαθμό. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Είναι πάρα πολύ περίεργο αυτό που περιγράφετε, δηλαδή ένα μωρό τόσο μικρό να κλαίει 24 ώρες. Θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως το παιδί κάνει εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με αποτέλεσμα να αισθάνεται διαρκώς καούρες και τσουξίματα ώστε να πονάει και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον δύστροπο τρόπο. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικό να σκεφτούμε ότι το παιδί έχει κακομάθει από τη συνεχή αγκαλιά και γι' αυτό να κλαίει και να συμπεριφέτεαι έτσι διότι όταν κάποια έρχεται ο ύπνος θα έπρεπε ένα παιδί να μην μπορεί να αντισταθεί και να κοιμηθεί έστω ακόμα κι αν ήταν τόσο κακομαθημένο ή καλομαθημένο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ο σχεδόν 2,5 χρονών γιος μου έχει φοβερό πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η κατάστασή του χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Από την φύση του οι κενώσεις του είναι σκληρές παρόλο που προσπαθούμε να έχουν μία βοηθητική διατροφή (όχι πολλά ψωμιά, 2 ακτινίδια την ημέρα, χυμός, αρκετό νερό μια κανονική διατροφή κατά τα αλλά για ένα παιδί 2,5). Το δεύτερο σκέλος είναι το ψυχολογικό. Έχει αποκτήσει φόβο λόγω του πόνου που βιώνει με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναστέλλει την κανονική πορεία του εντέρου (τα κρατάει μέχρι τέλους) και αυτό χειροτερεύει την κατάσταση. Επιπλέον έχει κάνει και ραγάδα. Η κλινική του εικόνα είναι ότι ανά 2 με 3 ημέρες όταν του έρχεται το ερέθισμα από το έντερο κλαίει και τα κρατάει μέχρι που δεν πάει άλλο. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία θεραπεία με παραφίνη αλλά ήταν αδύνατο να πιει την ποσότητα που συστήθηκε. Παρακαλώ για την επιστημονική σας άποψη, ιδιαίτερα για το ψυχολογικό κομμάτι. Βλέπω ότι η παρότρυνση που του κάνω μερικές φορές του δημιουργεί άγχος”.

Απάντηση

Πρόκειται για μία κλασική περίπτωση που συναντούμε πάρα πολύ συχνά στα παιδιά. Έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, όπου το παιδί, αφού έχει στο μυαλό του ότι με την κένωση πονάει. συγκρατεί τα κακά του με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και ύστερα να γίνεται δυσκοίλιο και να μην μπορεί να τα αποβάλει. Θέλει πολλή προσπάθεια μέχρι το παιδί να κάνει 2-3 κενώσεις φυσιολογικές ώστε να μην πονέσει και μετά από αυτό να απελευθερωθεί, να χαλαρώσει και να μπορεί να κάνει φυσιολογικά τα κακά του. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από το διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τροφές που βοηθούν στην ρευστοποίηση των κοπράνων όπως ακτινίδια, δαμάσκηνα, σπανάκι, πατζάρια, κουάκερ. ωμό λάδι, μέλι κ.λπ. βρίσκουμε ένα από τα προϊόντα που υπάρχουν στα φαρμακεία όπως η παραφίνη αλλά σε άλλη γεύση ώστε αν καταφέρουμε να το δώσουμε στο παιδί για λίγες μέρες και κάνει φυσιολογικά κακά χωρίς να πονέσει τότε θα μπει στη διαδικασία να μην το σκέφτεται ότι θα πονέσει και θα λειτουργήσει το εντεράκι του φυσιολογικά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών το οποίο γεννήθηκε στις 38+ 4 ημέρες, 3.100 kg και 50 πόντους. Μέχρι 2 μηνών το θήλαζα αποκλειστικά ενώ μετά έπινε ειδικό γάλα για κολικούς γιατί υπέφερε σε μεγάλο βαθμό. Αισίως στον 4ο μήνα επιστρέψαμε στο κανονικό γάλα (nutriben 1) και μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάμε κρέμες. Το σημερινό βάρος του είναι 8.100 και το ύψος του 70 cm. Το πρόβλημα είναι πως το μωρό μόλις γυρίσει μπρούμυτα (γυρίζει συνέχεια από 4 μηνών) βγάζει γουλίτσες, όχι μεγάλης ποσότητας αλλά σχετικά συχνά. Να σημειώσω πως κάθε μέρα τις ίδιες περίπου ώρες το μωρό δείχνει να δυσανασχετεί σα να έχει πάλι κολικούς. Γενικά είναι ένα χαμογελαστό και ήρεμο μωράκι που δεν παραπονιέται ποτέ για φαγητό. Τρώει 5 γεύματα/ 180 ml ημερησίως και ενεργείται καθημερινά. Το ειδικό γάλα μας βοήθησε κάπως μετά τον 3ο μήνα το μωρό είχε ηρεμήσει αλλά μόλις γυρίσαμε στο κανονικό νομίζω πως άρχισε πάλι να πονάει. Σκέφτομαι ακόμα και κρυφή παλινδρόμηση, την οποία η παιδίατρος αποκλείει. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Η έναρξη στερεών τροφών θα βελτιώσει ή θα επιδεινώσει το πρόβλημα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας”.

Απάντηση

Είναι πάρα πολύ εύκολο να διαπιστώσετε εάν το παιδί έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Θα κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού το παιδί μείνει 3 ώρες νηστικό και κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα το ταίζετε προκειμένου να δείτε αν πραγματικά το γάλα παλινδρομείται προς τον οισοφάγο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δείτε και σε τι βαθμό είναι, δηλαδή μικρό, μέτριο ή σοβαρό ώστε να αποφασιστεί αν πρέπει να δώσετε ειδικό γάλα για αναγωγές ή και κάποιο σιρόπι προκειμένου να ηρεμήσει από αυτό το πρόβλημα. Επίσης εάν νομίζετε ότι το προηγούμενο γάλα βοηθούσε το παιδί μπορείτε να το συνεχίσετε ακόμα και μέχρι να χρονίσει. Συνήθως εάν υπάρχει παλινδρόμηση οι στερεές τροφές βελτιώνουν την κατάσταση δεδομένου ότι είναι πιο βαριές, κάθονται στο στομάχι και έτσι δεν παλινδρομούν προς τον οισοφάγο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, σας είχα γράψει ξανά για την κορούλα μου, η οποία τώρα είναι 8 μηνών και ζυγίζει 8 κιλά και 76 πόντους. Είχα ρωτήσει αν είναι φυσιολογικό το ύψος και το βάρος της γιατί δεν παίρνει εύκολα κιλά και με ανησυχεί αυτό. Γεννήθηκε φυσιολογικά στις 40 εβδομάδες κύησης, με βάρος 3190 και 51 πόντους. Εγώ σαν μωρό υπήρξα παχουλό αλλά ο μπαμπάς της πάρα πολύ αδύνατος. Πρέπει να κάνω κάτι; Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει των στοιχείων που μου δίνετε το μωρό σας βρίσκεται όσον αφορά το βάρος στην 70η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι αρκετά βαρύ και το ύψος είναι ένα εκατοστό πάνω από την 97η εκατοστιαία θέση, δηλαδή πάρα πολύ ψηλό. Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείτε!



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook