Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.05.2014 | 21:04
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Γιατρέ, χαίρομαι που μιλάω μαζί σας. Έχω παιδί 11 μηνών. Τον θηλάζω και παράλληλα του δίνω και το ΝΑΝ 2. Τα βράδια δεν κοιμάται ήσυχα. Μήπως δεν χορταίνει; Τι να κάνω;

Απάντηση

Σε αυτή την ηλικία το παιδί σας σίγουρα έχει απογαλακτιστεί δεδομένου ότι παίρνει και άλλες, στερεές τροφές όπως είναι κρέας, χόρτα, φρούτα κ.λπ. Επομένως θα πρέπει από τα συμπληρωμάτα αυτά των τροφών να ικανοποιείται η πείνα του και αυτό φαίνεται από τα σωματομετρικά του στοιχεία, δηλαδή αν το βάρος του και το ύψος του αναπτύσσονται κανονικά. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάξετε προς την κατεύθυνση των άλλων τροφών, μήπως δηλαδή πρέπει να αυξήσετε το κρέας ή τα παρελκόμενα. Επίσης εάν το παιδί πεινάει είναι παρά πολύ εύκολο εφόσον του δίνετε συμπλήρωμα σε σκόνη να αυξήσετε το γάλα αυτό ώστε να ικανοποιείται πλήρως η πείνα του παιδιού. Να θυμάστε πάντοτε βέβαια ότι σε αυτή την ηλικία τα μωρά συνήθως δεν ξυπνάνε το βράδυ για να φάνε αλλά περισσότερο για να δουν και να νιώσουν τη μανούλα τους δεδομένου ότι δεν μπορούν να περάσουν πάρα πολλές ώρες χωρίς την παρουσία της. Αισθανόμενα αυτό συνδυάζουν το ξύπνημά τους με το φαγητό προκειμένου να προκαλέσουν την προσοχή της μαμάς τους.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα εάν γίνεται να μου δώσετε τα φώτα σας. Στο αγοράκι μου όταν έγινε ενός έτους έκανε το τεστ μαντού. Το τεστ έδειξε κοκκινίλα 7 χιλιοστά. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε στο αντιφυματικό τμήμα του νοσοκομείου όπου ξανάγινε το τεστ με την ίδια ένδειξη. Παράλληλα έγιναν εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακα. Εκτός από το αγοράκι μου κάναμε το τεστ όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και δεν βγήκε κανείς μας θετικός. Η παιδίατρος του νοσοκομείου μας έστειλε σε ιδιωτικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη όπου κάναμε μια εξέταση που λέγεται κουαντιφερον. Και αυτή αρνητική. Ο παιδίατρος που έχουμε τώρα υποστηρίζει ότι το παιδάκι θα πρέπει να πάρει τρίμηνη αγωγή. Τι με συμβουλεύεται εσείς να κάνω; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Σε πρώτη φάση έχω να σας πω ότι τα 7 χιλιοστά του τεστ φυματινοαντίδρασης (μαντού) είναι μέσα στα φυσιολογικά άρα δεν πρέπει να ανησυχείτε. Από τη στιγμή που έχει ελεγχθεί το περιβάλλον του μωρού και δεν είναι κανείς θετικός για φυματίωση (διότι τα παιδιά κολλάνε από κάποιον ενήλικα που είναι άρρωστος με το μικρόβιο της φυματίωσης) σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε θεραπεία του μωρού αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι υπάρχουν και κάποια άλλα μικρόβια που μοιάζουν με της φυματίωσης που μπορούν να δημιουργήσουν μια μικρή κοκκινίλα όταν κάνετε μαντού. Θα σας πρότεινα σε λίγο διάστημα δηλαδή μετά από ένα μήνα, όλοι όσι είναι στο περιβάλλον του μωρού να ξαναελεγχθούν για φυματίωση διότι το μαντού δείχνει μόνο τη στιγμή που έχει θετικοποιηθεί το μικρόβιο στον οργανισμό ότι ο άνθρωπος που το κάνει πρόκειται να νοσήσει από φυματίωση. Επειδή λοιπόν ένας ενήλικας μπορεί να μην έχει θετικοποιηθεί ακόμα θα πρέπει τουλάχιστον για ένα έως τρεις μήνες να επαναλάβει το τεστ.

Ερώτηση
“Γεια σας, κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών που ζυγίζει περίπου 9 κιλά και ύψος 0,74cm. Είναι φυσιολογικά τα επίπεδα; Το βράδυ μου ξυπνάει ακόμη κάθε 3ωρο για να πίνει γάλα. Του δίνω σκόνη 230 ml και σκεφτόμουν μήπως δεν χορταίνει. Μπορώ να του ξεκινήσω να δίνω το συμπυκνωμένο γάλα της noulac μήπως χορταίνει καλύτερα; Και όσο για την τροφή του τρώει κρέμες και χορτόσουπες με κοτόπουλο. Αυγό πότε μπορώ να του ξεκινήσω και όσο για τα ρουχαλάκια του μπορώ να τα πλένω πλέον με τα κοινά απορρυπαντικά;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το μωράκι σου βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση όσον αφορά στο βάρος και στην 75η όσον αφορά στο ύψος δηλαδή είναι πάρα πολύ ικανοποιητικά. Άρα σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτά που τρώει του φτάνουν και του περισσεύουν. Όσον αφορά στην αντικατάσταση του γάλακτος που δίνεις με κάποιο συμπυκνωμένο, δεν έχει αξία δεδομένου ότι στα 100 ml οποιουδήποτε γάλακτος δίνουν τις ίδιες θερμίδες. Αυγό μπορείς να ξεκινήσεις μετά τον 10ο μήνα της ζωής του αν και καλύτερα θα ήταν μετά τους 12 μήνες. Επίσης τα ρουχαλάκια του καλό είναι να αρχίσεις να τα πλένεις με κοινά απορρυπαντικά μετά τα πρώτα του γενέθλια.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, σας είχα ξαναενοχλήσει με το θέμα το ύπνου. Ο γιος μου είναι 11 μηνών, έχουμε μετακομίσει σε νέο σπίτι και πλέον έχει και δικό του δωμάτιο. Το πρόβλημα είναι ότι έχω ακόμα την κούνια στο υπνοδωμάτιό μας και μάλιστα κολλημένη στο κρεβάτι μας προκειμένου να κοιμάται ευχάριστα να νιώθει ασφαλής και να σηκώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο τη νύχτα. Θέλω να τον μεταφέρω στο δωμάτιό του αλλά το θέμα είναι ότι εδώ κι αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει και σηκώνεται όρθιος, πιάνεται από τα κάγκελα και δεν κοιμάται παρά μόνο αν τον πάρω αγκαλιά και τον κουνήσω. Έτσι λοιπόν φοβάμαι να τον βάλω μόνο του σ' ένα δωμάτιο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σηκωθεί και να πέσει από την κούνια. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ ώστε και να είναι ασφαλής και να μάθει να κοιμάται στο δωμάτιό του. Επίσης θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε με τη μέθοδο του βιβλίου “Κοιμήσου παιδί μου”. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στην ασφάλεια του μωρού σου, είτε το κάνεις τώρα είτε όταν θα είναι 2 ή 3 ετών ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Δηλαδή πρέπει να έχεις λάβει τα μέτρα σου ώστε το παιδί εάν σηκωθεί μέσα στον ύπνο του να μην πέσει. Όσον αφορά στη μεταφορά του μωρού στο δωμάτιό του, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι γύρω στο χρόνο τα παιδιά αρέσκονται να αλλάξουν περιβάλλον και να πάνε στο δωμάτιό τους. Μόνο σε περίπτωση που η μανούλα το παίρνει πολύ συχνά στο κρεβάτι της και έχουν μάθει αυτή τη συνήθεια τα παιδιά δυσκολεύονται να αποχωριστούν το δωμάτιο των γονιών τους. Επειδή κάθε παιδί εξατομικεύεται όσον αφορά στις συνήθειες του ύπνου γιατί αυτό εξαρτάται και από το πώς του συμπεριφέρονται οι γονείς του δεν θα συμφωνήσω ούτε θα διαφωνήσω με κάποιο βιβλίο. Πρέπει να ξέρετε ότι το βιολογικό ρολόι του μωρού ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες των γονιών του. Πραγματικά υπάρχουν γονείς οι οποίοι λόγων των ωρών εργασίας τους ή κάποιον άλλων ασχολιών ρυθμίζουν τις ώρες του μωρού να κοιμάται για παράδειγμα την ημέρα και να ξυπνάει βράδυ. Με αυτά τα παραδείγματα θέλω να σας πείσω ότι είναι καθαρά δικό σας θέμα το πώς θα ρυθμίσετε το βιολογικό ρολόι του μωρού σας και μην περιμένετε να γίνουν αυτά αυτόματα. Βέβαια υπάρχει πάντοτε η θεωρία ότι μπορείτε να αφήσετε το μωρό στο δωμάτιό σας και να επιλέξει αυτό πότε θα θελήσει και σε ποια ηλικία να αποχωριστεί τους γονείς του και να πάει στο δικό του χώρο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας. Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών. Σήμερα έπεσε πρώτη φορά από την κούνια του. Ήμασταν στο σπίτι της γιαγιάς και κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί μου. Συνήθως τον ακούω και ξυπνάω αλλά σήμερα δεν τον άκουσα καθόλου. Τον είχα δει που έσκυβε προσπαθώντας να με πιάσει αλλά δεν πίστευα ότι θα κατάφερνε να πηδήξει. Ανάμεσα στην κούνια και στο κρεβάτι υπάρχει μία μικρή απόσταση οπότε λογικά χτύπησε στο κρεβάτι και μετά έπεσε στο πάτωμα. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ούτε με ποιο μέρος του σώματος του έπεσε ούτε τι χτύπησε. Δεν έχει κάπου μελανιές, όπου και αν τον άγγιξα για να δω αν πονάει δεν μου έδειξε κάτι και όσο και αν τον παρατηρώ δεν έχω δει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του. Πρέπει να τον πάω σε γιατρό; Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω και ανησυχώ μήπως έχει κάτι σοβαρό που δεν φαίνεται”.

Απάντηση

Εκείνο που ισχύει σε όλες τις περιτπτώσεις που ένα παιδάκι χτυπήσει και ειδικά στο κεφάλι είναι το εξής: παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του παιδιού το λιγότερο για 48 ώρες. Ακόμα και όταν κοιμάται, κάθε μιάμιση με δύο ώρες το σκουντάμε ώστε να δούμε ότι σωματάκι του έχει μυικό τόνο και δεν έχει πέσει σε κάποιο κώμα. Ανησυχούμε εάν το παιδί δεν κινείται, εάν έχει αδικαιολόγητη υπνηλία, εάν κάνει εμετό και εάν βγάλει από τη μύτη, τα αυτιά ή ουρήσει και τα ούρα είναι κόκκινα. Εάν περάσουν αυτές οι 48 ώρες θεωρούμε ότι έχει περάσει ο κίνδυνος. Από κει και πέρα όταν δεν είμαστε σίγουροι πώς έχει χτυπήσει ένα παιδί και ανησυχούμε πρέπει να γίνει εξέταση από παιδονευροχειρουργό προκειμένοου με τα αντανακλαστικά που θα ελέγξει να καταλάβει εάν μέσα στον εγκέφαλο του παιδιού υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν μας νοιάζει εάν παιδί έχει χτυπήσει τι καρούμπαλο έχει κάνει, μικρό ή μεγάλο, μας ενδιαφέρει μήπως μέσα στο κεφαλάκι του έχει χτυπήσει ο εγκέφαλος ή έχει ματώσει και αυτό σιγά σιγά έχει αρχίσει να δίνει νευρολογικά συμπτώματα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών, είναι 77(;;;) κιλά και 60 εκ. Γενικά τρώει αρκετά (ξένο γάλα). Τις τελευταίες όμως μέρες δεν πίνει συγκεκριμένη ποσότητα, πότε θα πιει 120 πότε 150 πότε 180. Τα λιγότερα θα τα πιει το πρωί και τα περισσότερα το βράδυ. Γενικά είναι ήσυχος δεν γκρινιάζει! Είναι φυσιολογικό όλο αυτό, εκεί που έπινε συγκεκριμένη ποσότητα τώρα να μην ξέρω πόσο να του δώσω;”

Απάντηση

Αγαπητή μάλλον έχει γίνει κάποιο λάθος στα κιλά του μωρού σου και επίσης δεν μου γράφεις πόσα γεύματα τρώει το μωρό μέσα σε ένα 24ωρο. Συνήθως στην ηλικία των 3 μηνών τα μωράκια τρώνε 5 γεύματα στο 24ωρο  και πάνε σιγά σιγά να το κάνουν 4. Μήπως λοιπόν το παιδί σου τρώει περισσότερα γεύματα και γι' αυτό τρώει μικρότερες ποσότητες; Εάν συμβαίνει αυτό τότε το μωρό αρχίζει να μειώνει την ποσότητα του γάλακτος που τρώει σε κάθε γεύμα μέχρις ότου κόψει ένα ολόκληρο γεύμα οπότε θα αρχίσει να αυξάνει τις ποσότητες στα υπόλοιπα γεύματά του.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 8 ετών. Έχει πολύ βήχα, ειδικά το βράδυ. Μπορώ να της δώσω σιρόπι χωρίς να την δει κάποιος γιατρός; Εσείς ποιο μου προτείνετε;”

Απάντηση

Η κόρη σας είναι αρκετά μεγάλη και θα έλεγα ότι πριν τη δει γιατρός θα μπορούσατε να βοηθήσετε να μαλακώσουν και να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις δίνοντάς της  χαμομήλι ή γάλα με μέλι, ή πριν κοιμηθεί να βάλετε σε μια κατσαρόλα ό,τι βότανα έχετε στο σπίτι (χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού κλπ) και να τη βάλετε πάνω από την κατσαρόλα να αναπνεύσει καμιά δεκαριά-15 φορές και με αυτό τον τρόπο μαλακώνουν όλες οι εκκρίσεις. Από κει και πέρα αν συνεχίζει να βήχει σίγουρα πρέπει να τη δει ο παιδίατρος προκειμένου να ακροαστεί τους πνεύμονες για να καταλάβει αν είναι μία απλή, ασθματική ή αλλεργική βροχίτιδα ή κάτι άλλο.

Ερώτηση
“Γιατρέ,συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα γιο 17 μηνών, ο οποίος τη Μεγάλη Τρίτη έπεσε στη σκάλα, κύλησε προφανώς 4-5 σκαλιά και βρέθηκε στο πλατύσκαλο, όπου τον βρήκα να κάθεται. Δεν ήταν μάλλον καλά κλεισμένη η πόρτα του υπογείου και μέσα σε δευτερόλεπτα έγινε ο,τι έγινε. Είχα ανοίξει την πόρτα της κουζίνας να πετάξω τα σκουπίδια, άκουσα ένα γδούπο, χωρίς καθόλου να κλάψει. Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως στα δευτερόλεπτα αυτά που έκανα να επιστρέψω έχασε τις αισθήσεις γι' αυτό δεν άκουσα κλάμα. Βέβαια όταν έντρομη τον είδα να κάθεται στο πλατύσκαλο άρχισε να κλαίει. Δεν έδειξε να έχει κάποια αδιαθεσία ή κάτι ανησυχητικό. Μήπως πρέπει να του κάνω κάποια εξέταση; Έχω τρελαθεί από τότε. Ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, από αυτά που περιγράφεις φαίνεται ότι το μωρό σου δεν πρέπει να είχε χτυπήσει γι' αυτό και ήταν σε καλή κατάσταση. Εάν περάσουν 48 ώρες και δεν εμφανίσει συμπτώματα όπως υπνηλία, εμετούς ή αιμορραγία σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Δε θέλω να σε βάλω σε μεγάλη ανησυχία αλλά εμείς οι γιατροί όταν ένα παιδί ακόμα και 10 και 15 χρονών εμφανίσει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα αρχίζουμε να ψάχνουμε στο ιστορικό μήπως κατά την παιδική του ηλικία είχε κάποιο ατύχημα όπως πέσιμο από τη σκάλα, από ποδήλατο, από δέντρο κ.λπ. Εφόσον τώρα το μωρό σου είναι καλά θα πρέπει να πάρεις το καλό σενάριο. Πλην όμως θα πρέπει αν το θυμάσαι πάντοτε ώστε αν ποτέ συμβεί κάτι να το μεταφέρεις σαν ένα ιστορικό.

Ερώτηση
“Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται επέμβαση της κρυψορχίας και όταν διορθωθεί το παιδί έχει πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθεια σε μεγαλύτερη ηλικία;”

Απάντηση

Εφόσον η κρυψορχία αποκατασταθεί το παιδί είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε ότι θα αναπτύξει κάποια κακοήθεια. Το σε ποια ηλικία θα γίνει η επέμβαση εξαρτάται από το πόσο κοντός είναι ο μίσχος που κρατάει τον όρχι του μωρού εάν δηλαδή κατεβαίνει κάτω από τη βουβωνική περιοχή καμιά φορά και βρίσκεται μέσα στο όσχεο ή όχι. Συνήθως οι παιδοχειρουργοί λένε ότι αν μπορείς να κατεβάσεις τον όρχι μέσα στο όσχεο και αφήνοντάς τον επανέρχεται τότε πρέπει να χειρουργηθεί πάραυτα. Γι' αυτό λοιπον θα πρέπει πρώτον να κάνετε ένα καλό υπερηχογράφημα προκειμένου να εντοπίσετε το σημείο που βρίσκεται ο όρχις και το μέγεθός του αν είναι φυσιολογικό και σε δεύτερη πράξη να το εξετάσει το παιδί ένας παιδοχειρουργός.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα θέμα που αφορά τον 2χρονο γιο μου. Τον τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει ότι ανοιγοκλείνει έντονα τα μάτια του. Όχι πολλές φορές μέσα στη μέρα και όχι σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δηλαδή τον έχουμε δει να το κάνει και όταν βλέπει τηλεόραση για λίγο αλλά και όταν πηγαίνουμε βόλτα. Τον έχω ρωτήσει αν πονάνε τα ματάκια του και τα κάνει έτσι και μου απαντάει όχι μαμά ποτέ ποτέ δεν τα κάνω έτσι. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω, δεν θέλω να του δείξω ότι με αγχώνει τόσο, μήπως αργότερα το κάνει γι' αυτό το λόγο. Μπορούμε από τόσο νωρίς να επισκεφτούμε οφθαλμίατρο; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Βεβαίως και μπορείτε να επισκεφτείτε παιδοοφθαλμίατρο προκειμένου να δείτε εάν τα ματάκια του μωρού είναι καλά. Δηλαδή μήπως κάποιο ματάκι δεν βλέπει πολύ καλά και γι' αυτό κάνει την προσπάθειά του ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του; Άλλη αιτία που μπορεί να το κάνει αυτό είναι κάποιο τικ, όπως λέμε, δηλαδή εάν κάτι τον ανησυχεί και τον αγχώνει ή ακόμη και άν το κάνει προκειμένου να σας προκαλέσει την προσοχή. Επίσης αυτή την περίοδο που διανύουμε που είναι άνοιξη επειδή ο αέρας είναι γεμάτος με γύρη από την ανθοφορία των δέντρων, με σκόνη αλλά και ο ήλιος μπορεί να ερεθίζουν τα ματάκια του με αποτέλεσμα να τα ανοιγοκλείνει. Πάντως μια επίσκεψη σε παιδοοφθαλμίατρο θα σας απαλλάξει από αυτά τα άγχη.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook