Πίσω στην κορυφή της σελίδας
25.07.2014 | 21:09
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Γιατρέ, πείτε μου, σας παρακαλώ πολύ,τι μπορεί να πάθει το νεογέννητο που θηλάζει από μια καπνίστρια σε μακροπρόθεσμο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τι εναλλακτική υπάρχει αν δεν μπορώ να το κόψω (έως 4 τσιγάρα 2 ώρες πριν θηλάσω); Έως 4 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να φανεί με κάποια εξέταση του παιδιού ότι καπνίζει η μητέρα;”

Απάντηση

Είναι γνωστό και διασταυρωμένο με πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες ότι οι 4000 γνωστές ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό περνούν στο έμβρυο ή στο παιδί που θηλάζει. Οι βλαπτικές συνέπειες στο έμβρυο ή στο βρέφος αυξάνονται με τα τσιγάρα που καπνίζει ημερησίως η μητέρα αλλά και με τα τσιγάρα που καπνίζονται στο χώρο που βρίσκεται το νεογέννητο κατά συνέπεια γίνεται παθητικός καπνιστής ακόμα και από τον καπνό που υπάρχει εγκατεστημένος πάνω στα έπιπλα και στους τοίχους. Δηλαδή το παιδί που θηλάζει γίνεται παθητικός καπνιστής. Είναι περίπου 50 οι γνωστές ασθένειες που μπορεί να προκληθούν στο έμβρυο ή σε ένα βρέφος από το παθητικό κάπνισμα της μητέρας. Τα συχνότερα και πιο ελαφριά συμπτώματα είναι στο αναπνευστικό του δηλαδή μπορεί να παρουσιάζει πολύ συχνά βήχα, αναπνευστικές λοιμώξεις, μπουκώματα κ.λπ. Εάν θέλουμε να ανιχνεύσουμε τη νικοτίνη που έχει πάρει το παιδί αυτό μπορεί να γίνει σε μια απλή γενική ούρων.

Ερώτηση
“Έχω δίδυμα, αγόρι και κοριτσάκι, 3 χρονών. Το κοριτσάκι μιλάει από 6 μηνών, το αγοράκι μου, όμως, λέει μόνο μια συλλαβή από κάθε λέξη. Ας πούμε όταν θέλει χυμό μας λέει μο ή το ψωμί ας πούμε το λέει μι. Ρώτησα τον παιδίατρο μου και μου είπε ότι αν ακούει θα μιλήσει σίγουρα. Το ότι ακούει δε το συζητώ, είναι σίγουρο γιατί όμως δε μιλάει; Μήπως πρέπει να το πάω κάπου σε κάποιον ποιο ειδικό; Σας παρακαλώ συμβουλέψτε με κι εσείς αν πρέπει να κάνω κάτι ή είναι φυσιολογικό”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη είναι σίγουρο ότι το αγοράκι σου έχει καταπιεστεί από τη μικρή τσαπερδόνα αδερφή του η οποία όπως περιγράφεις από 6 μηνών έχει δείξει το δυναμικό της χαρακτήρα και μιλάει. Εφόσον το αγόρι σου ακούει πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την καταπίεση που υφίσταται στο περιβάλλον του καλό είναι όσο γίνεται πιο γρήγορα να ξεκινήσει παιδικό σταθμό και αν είναι μαζί με την αδελφή του τότε να ζητήσετε να μπούνε σε διαφορετικές τάξεις. Στον παιδικό σταθμό ερχόμενο σε επαφή με άλλα παιδιά και με άλλες συνήθειες, στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τους συνομηλίκους του θα δεις ότι μήνα με το μήνα θα αρχίσει να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του.

Ερώτηση
“Είμαι 22 βδομάδων και 35 ετών, μόλις έκανα τη β επιπέδου. Αποκλείστηκαν οι 7 δείκτες, μόνο ο δείκτης ARSA εντοπίστηκε. Υπάρχει πιθανότητα για σύνδρομο Down και τι θα μπορούσα να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή υποψήφια μανούλα, επειδή αυτός ο δείκτης έχει δεκάδες μεταλλάξεις, θα πρέπει να μιλήσεις απευθείας με έναν γενετιστή ή μέσα από τον γυναικολόγο σου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι ενός έτους και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να τον ταΐσω από φόβο ότι θα πνιγεί. Ωστόσο κάνω υπεράνθρωπη προσπάθεια να του δίνω πολύ πολύ μικρά κομματάκια φαγητού (από το δικό μας) αφού έχει φάει πρώτα το δικό του. Θα ήθελα όμως παράλληλα να του κόψω τις κρέμες διότι θεωρώ ότι παχαίνουν χωρίς να προσφέρουν κάτι αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ τι φαγητά να του δώσω για απόγευμα που να είναι και ασφαλή και να χορταίνει μέχρι το βράδυ και γενικά πώς να περάσω από τα αλεσμένα στις πλήρως στέρεες τροφές. Σημειώνω δε ότι έχει κάνει όλο τον κύκλο τροφών π.χ. ψάρι, αυγό κ.τ.λ. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, συμφωνώ και εγώ μαζί σου ότι οι κρέμες μάλλον είναι περιττές. Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου ξεκίνα να του λιώνεις τις τροφές με το πιρούνι ή με τα δάχτυλά σου ή με έναν χειροκίνητο μύλο για να βγαίνουν τα κομμάτια λιγότερο αλεσμένα. Το απόγευμα το μωρό σου μπορεί να φάει πάρα πολλά πράγματα όπως γιαούρτι, ρυζόγαλο που θα το φτιάχνεις εσύ, τοστ, σκέτες χυλοπίτες, σκέτος τραχανάς, σκέτη χορτόσουπα, ένα πιάτο με τυράκι, ψωμάκι, ντοματούλα, πατατούλα, ένα σνακ που μπορείς να φτιάξεις με γιαούρτι, σταφίδες, κουάκερ, δημητριακά, κάστανα και πάρα πολλά άλλα. Φυσικά το παιδί δεν θα αρχίσει ξαφνικά να τρώει όλα αυτά αλλά κάθε μέρα που περνάει εφόσον εσύ επιμένεις διακριτικά θα δεις ότι σιγά σιγά θα αποκτήσει και από μόνο του ασφάλεια να τρώει και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να σας παρουσιάσω δύο θέματα που με απασχολούν με τη 2,5 ετών κόρη μου. Πρώτον, ζυγίζει 11400 και ύψος 93 εκ. Γεννήθηκε 2940 γραμμάρια και 50 εκ., την 39η εβδομάδα. Οι ποσότητες που τρώει είναι πολύ ικανοποιητικές (ποτέ γλυκά, γαριδάκια κ.ά.). Κάναμε αιματολογικές ειδικές εξετάσεις (2 φορές) με άριστα αποτελέσματα. Πρέπει να ανησυχώ και τι μπορώ να κάνω; Δεύτερον, ακόμη δεν έχει μιλήσει, όσο πρέπει για την ηλικία της. Λέει όμοιες δισύλλαβες λεξούλες: μα-μα, λου-λου, κτλ, και οι προτάσεις που κάνει είναι: μαμά βο (βόλτα), ετεί μπαμπά, πιμ (περίμενε) γιαγιά κ.λπ. Καταλαβαίνει τα πάντα είναι πολύ χαρούμενο και δραστήριο παιδάκι. Κρίνετε σκόπιμο να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό, μπορούμε να το αποδώσουμε σε κληρονομικότητα;”

Απάντηση

Φυσικά και όσον αφορά στην ψυχοσωματική εξέλιξη του μωρού αλλά ακόμα και στα σωματικά δεδομένα υπάρχει το στοιχείο της κληρονομικότητας. Στη δική σας περίπτωση νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε διότι η ηλικία του μωρού σας είναι τέτοια που το φυσιολογικό εύρος της ομιλίας αλλά και της συμπεριφοράς ποικίλλει. Άλλα μωράκια μιλάνε πιο νωρίς και άλλα πιο αργά. Επίσης το βάρος του μωρού σας δείχνει ότι δεν είναι ένα παιδί παχύ αλλά είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Εφόσον τρώει καλά και δεν αρρωσταίνει νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου. Επίσης εάν αποφασίσετε από Σεπτέμβριο να τη στείλετε σε παιδικό σταθμό θα δείτε ότι μήνα με το μήνα πολύ γρήγορα θα βελτιώσει την ομιλία της προκειμένου να επικοινωνεί με τα παιδάκια του σχολείου.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα να σας υποβάλλω και εγώ με την σειρά μου ένα ερώτημα. Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών και ο ξάδερφος του είναι 2 χρονών. Όταν είναι στον ίδιο χώρο και παίζουν ο μεγάλος δε μοιράζεται, δε δίνει πράγματα και αρπάζει όλα τα αντικείμενα που θα κρατάει ο γιος μου. Αυτό βέβαια δε το θεωρώ τόσο σημαντικό όσο το γεγονός ότι τον χτυπάει. Είμαστε συνέχεια πάνω από τα παιδιά για αυτό το λόγο. Αν απομακρυνθούμε ο μεγάλος χτυπάει τον μικρό (του πετάει αντικείμενα, τον ρίχνει κάτω, τον πατάει κλπ). Πώς μπορώ να χειριστώ αυτές τις καταστάσεις; Οι γονείς του το αποδίδουν στη ζήλια και μου αναφέρουν πως ότι και αν έχουν δοκιμάσει για να αποθαρρύνουν τη συμπεριφορά αυτή δεν έχει οδηγήσει κάπου. Σας αναφέρω επίσης ότι αναζητάει ο ένας τον άλλον και ότι μένουμε όλοι στην ίδια πολυκατοικία, οπότε είναι κάθε μέρα μαζί. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, από μόνη σας έχετε δώσει και την απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει στην πολυκατοικία σας. Πράγματι το μεγάλο παιδί λογω ζήλιας και λόγω του ότι αισθάνεται πιο δυνατό κακοφέρεται στο μικρότερο. Εάν θέλετε να προστατέψετε το μωρό σας, ο καλύτερος τρόπος είναι να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή διότι εάν δεν καταφέρετε να πείσετε το μεγάλο να σταματήσει αυτή την κακιά συνήθεια δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: πρώτον, κάποια στιγμή να τραυματιστεί ο γιος σας ή γενικά να έχετε κάποιο ατύχημα, δεύτερον, το μωρό σας καταπιέζεται ψυχολογικά και καθώς μεγαλώνει ή θα γίνει ένα αντιδραστικό παιδί ή θα γίνει ένας παθητικός δέκτης των κακών ερεθισμάτων που υπάρχουν στο περιβάλλον του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 3 χρονών, το οποίο έχει βάρος 14 κιλά και 500 γραμμάρια και ύψος 97 πόντους. Θα ήθελα να μου απαντήσετε εάν αυτά τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά γιατί συχνά μου λένε πως είναι αδυνατούλα και έχω αρχίσει να ανησυχώ. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δίνετε, το παιδί σας βρίσκεται περίπου στην 75η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πάνω από τη μέση, οπότε δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε και φυσικά η γνώμη του καθενός είναι υποκειμενική. Μόνο οι σωματομετρικές καμπύλες βάρους και ύψους μας δίνουν την πραγματικότητα για το πού βρίσκεται το παιδί.

Ερώτηση
“Ποια ηλικία θεωρείτε είναι η ιδανική για να σταματήσει ένα παιδάκι την πιπίλα και το πανί και ποιες οι σωστές μέθοδοι για να γίνουν αυτά;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί να κόβει την πιπίλα τόσο και το καλύτερο. Θεωρούμε ότι από τους 12 μήνες της ζωής του και μετά είναι εφικτό σιγά σιγά να γίνει αυτό. Οπωσδήποτε όμως μετά τα δύο χρόνια πρέπει να σταματήσει αυτή η κακή συνήθεια διότι οι συνέπειες όπως ξέρετε και εσείς είναι αρκετές. Όσον αφορά στο πανί, εάν εννοείτε ότι έχει κάποιο πανάκι το οποίο χρησιμοποιεί ως φετίχ προκειμένου να ηρεμεί ή να κοιμάται πρέπει και αυτό σιγά σιγά να το σταματήσει δεδομένου ότι όσο και αν το πλένετε και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο μετάδοσης μικροβίων αλλά και για την ψυχολογία του δεν είναι καλό. Φυσικά κοιτάξτε στο περιβάλλον σας να δείτε τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να γίνει ισοδύναμο για να αντικαταστήσει το παιδί και την πιπίλα και το πανί.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το κοριτσάκι μου από τότε που ξεκίνησε παιδοκομικό έχει γίνει πολύ αντιδραστικό, ξυπνά με γκρίνια και ειδικά τώρα που κάνουμε προσπάθεια για να σταματήσουμε την πιπίλα συνεχώς ισχυρίζεται ότι κάτι πονά και κλαίει. Πώς να τη χειριστώ; Όταν θυμώνω γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική”.

Απάντηση

Ξέρουμε ότι ένα παιδάκι όταν ξεκινάει τον παιδικό σταθμό, την πρώτη εβδομάδα έως τις πρώτες 10 μέρες μπορεί να διαμαρτύρεται μέχρι να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον. Από κει και πέρα, εάν το παιδί περνάει καλά στον παιδικό σταθμό τότε βλέπουμε ότι ακόμη και το σαββατοκύριακο που ξυπνάει ζητάει να πάει στο σχολείο. Εάν έχουμε λοιπόν ένα παιδί που αντιδρά και παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφετε το πιθανότερο είναι ότι εκεί που πηγαίνει δεν περνάει καλά, είτε γιατί κάποιο παιδάκι της δημιουργεί προβλήματα δηλαδή της παίρνει τα παιχνίδια, τη σπρώχνει κλπ, ή η δασκάλα δεν αφιερώνει το χρόνο που θα ήθελε το δικό σας παιδί. Σε πρώτη φάση επικοινωνήστε με τη δασκάλα για να δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού στο σταθμό και αν υπάρχει παιδοψυχολόγος συζητήστε το για να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόσκαιρο πρόβλημα του μωρού σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου θα ήθελα την γνώμη σας για κάτι που εμφάνισε η κορούλα μου τον τρίτο μήνα περίπου. Είναι τώρα 7 μηνών και έχει πρώιμη θηλαρχή, είναι πρησμένα τα στηθάκια της και η παιδίατρος μας είπε ότι αν δεν εξασθενήσει στην ηλικία των 2 ετών χρήζει ενδοκρινολογικής εξέτασης! Είναι κάτι σοβαρό; Θα πρέπει να ανησυχώ; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να εξασθενίσει; Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, είναι πάρα πολύ συχνό να βλέπουμε τα στήθη των μωρών ακόμα και των αγοριών να είναι πρησμένα τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Συνήθως αυτό οφείλεται στις ορμόνες που έχει πάρει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και χωρίς να έχει πάρει ορμόνες, οι ίδιες οι θηλυκές ορμόνες που έχει η μητέρα μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί αυτή την υπερτροφία των μαστών. Επίσης οι ορμόνες συνεχίζουν να περνούν στο παιδί εφόσον θηλάζει. Σε πρώτη φάση θα σας σύστηνα να κάνετε ένα καλό υπερηχογράφημα μαστών ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο παθολογικό και μετά να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας τι φάρμακα είχατε πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και με τον παιδίατρό σας αυτά που σας υποδεικνύω.




Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook