Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.08.2014 | 21:32
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 3 μηνών και η παιδίατρος μου είπε να σταματήσω την αποστείρωση όταν το μωρό μου θα είναι 4 μηνών. Μήπως είναι λίγο νωρίς;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν είναι νωρίς. Όταν το παιδί ολοκληρώσει τους 4 μήνες έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ωριμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα κοινά μικρόβια. Γι' αυτό μπορείτε να σταματήσετε την αποστείρωση και απλώς να πλένετε πάρα πολύ καθαρά, με σαπούνι τα μπιμπερό και τις πιπίλες. Το νερό δεν χρειάζεται βράσιμο, τα μπιμπερό δεν χρειάζονται βράσιμο και αν χρειαστεί να πιει νερό μπορεί να πιει νερό χωρίς βράσιμο από τη βρύση ή εμφιαλωμένο.

Ερώτηση
“Μπορεί το μωράκι μου, 40 ημερών, να ταξιδέψει με πλοίο και ΚΤΕΛ;”

Απάντηση

Φυσικά και μπορεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον είστε λίγο προσεκτική. Στο μεν πλοίο θα πρέπει να προσέξετε να μην βρίσκεται το μωρό σε σημείο που είναι πολύ κοντά σε κλιματισμό και αν βρίσκεστε σε καμπίνα θα πρέπει να σκεπάσετε την έξοδο του κλιματιστικού με κάποια μαξιλαροθήκη προκειμένου να μην είναι πολύ μεγάλη η ένταση του αέρα. Το ΚΤΕΛ είναι λίγο πιο προβληματικό δεδομένου ότι μπορεί να βρίσκεται το μωρό σας πολύ κοντά σε κάποιον άνθρωπο που έχει κάποια λοίμωξη με μπούκωμα στη μύτη ή και βήχα. Επίσης μέσα στα ΚΤΕΛ οι συνθήκες του κλιματισμού είναι χειρότερες από ένα μεγάλο χώρο όπως είναι το πλοίο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας ώστε το παιδί να μη βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρουν κάποιες ασθένειες.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, όταν σε ένα ζευγάρι έχουν και η δυο το στίγμα είναι κακό; Περιμένω με αγωνία!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, καταρχήν δεν γράφεις για ποιο στίγμα μιλάς διότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα ποσοστό 25% το παιδί να αναπτύξει και αυτό στίγμα και ένα άλλο ποσοστό να αποκτήσει την συγκεκριμένη ασθένεια από την οποία οι γονείς έχουν μόνο το στίγμα. Θα ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας που σας έχει κάνει τις εξετάσεις να σας πει τα ποσοστά του κινδύνου που υπάρχουν αντίστοιχα εάν το παιδί σας θα έχει στίγμα, δηλαδή θα είναι μόνο φορέας ή θα πάσχει από τη νόσο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι δύο χρονών και 5 ημερών, αρκετά αναπτυγμένο (ύψος 96 πόντους και βάρος 15,300 κιλά) και του δίνω ακόμα γάλα σκόνη (frisogrow), αφού η παιδίατρος μου είπε ότι είναι το καλύτερο γάλα για την ανάπτυξη του παιδιού μέχρι τα τρία του χρόνια! Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας καθώς και ποιο γάλα προτείνετε εσείς σε αυτή την ηλικία. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, η παιδίατρός σας έχει απόλυτο δίκιο. Η σύγχρονη παιδιατρική θεωρεί ότι τα γάλατα νούμερο 3 όπως αυτό που δίνετε στο παιδί σας είναι το καλύτερο για τα παιδιά μέχρι να συμπληρώσουν τα 3 χρόνια της ζωής τους. Μετά από αυτή την ηλικία μπορείτε να δώσετε τα κοινά γάλατα ποου βρίσκονται στα σουπερμάρκετ και σε περίπτωση που το παιδί είναι υπέρβαρο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το 1,5% σε λιπαρά.

Ερώτηση
“Ο γιος μου έκανε επέμβαση κρυψορχίας γιατί δεν είχε κατέβει ο ένας όρχις, είχε παραμείνει στην βουβωνική περιοχή. Όταν ενηλικιωθεί πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Σας παρακαλώ πολύ απαντήστε μου”.

Απάντηση

Υποτίθεται ότι αφού το παιδί σε μικρή ηλικία αποκαταστάθηκε η θέση του όρχι θα αναπτύσσεται φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να κάνει καμία εξέταση. Καθώς περνούν τα χρόνια, εφόσον ο παιδίατρος διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη και των 2 όρχεων είναι φυσιολογική, δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου εκπέμπω SOS! Η κορούλα μου είναι 7 μηνών και δεν τρώει επ' ουδενί την φαρίν λακτέ! Ενώ την κρέμα βανίλια την έτρωγε ευχάριστα, ενώ το κρεατάκι της, τα λαχανικά, τα παιδικά μακαρονάκια που της δίνω πλέον στο μεσημεριανό τα τρώει άνετα καθώς και την φρουτόκρεμα με όποιο φρούτο και αν της βάλω μέσα τα τρώει χωρίς κανένα πρόβλημα,την φαρίν λακτέ αρνείται να την καταπιεί! Έχω δοκιμάσει όλες τις μάρκες εμπορίου! Έχω δοκιμάσει επίσης να την κάνω πιο αραιή ή πιο πηχτή, έχω επίσης βάλει μέσα και μπανάνα λιωμένη ή και πεπόνι, έχω δοκιμάσει και αυτές με γεύση μπισκότο, με γεύση μήλο-αχλάδι που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή και χωρίς γεύσεις και με όλες αυτές σε κάθε μπουκιά έχουμε και έντονο κλάμα! Τι μπορώ να κάνω; Να περιμένω να μπούμε στον όγδοο μήνα που θα ξεκινήσει το παιδικό γιαούρτι και μέχρι τότε να της την δίνω έστω και αν αρνείται να την φάει; Είναι λύση αυτή; Δεν νομίζω! Από την άλλη βάζω τον εαυτό μου στην θέση της και σκέφτομαι πώς θα ήμουν εγώ αν με πίεζαν να φάω κάτι που δεν μου άρεσε! Τι μου προτείνετε;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση το πόσο βασανίζεστε εσύ και το μωρό σου προκειμένου να φάει μία κρέμα που στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι και τόσο σοβαρή για την θρεπτική της αξία στην υγεία του παιδιού σου. Αφού το μωρό σου τρώει τόσα άλλα πράγματα, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Σταμάτα να βασανίζεστε! Θα μπορούσε λογικά να μην έτρωγε και κάποιο άλλο φαγητό. Σίγουρα, με την ποικιλία των τροφών που υπάρχουν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα φαγητό με ένα άλλο, ισοδύναμό του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 ετών και στις εξετάσεις που έκανε έχει ανεβασμένη την TSH, ενώ στις προηγούμενες εξετάσεις ήταν φυσιολογική. Η παιδίατρος μας είπε να κάνουμε πάλι εξέταση σε 20 μέρες να δούμε αν χρειαστεί να πάμε σε ενδοκρινολόγο. Επίσης ένας άλλος παιδίατρος μας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί μπορεί να πέσει και να κάνουμε εξέταση πάλι σε 3 μήνες καλύτερα! Τι μου προτείνετε να κάνω; Πριν ένα χρόνο απέκτησα υποθυρεοειδισμό, μπορεί να είναι κληρονομικό; Να πάω άμεσα σε ενδοκρινολόγο ή να περιμένω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πρώτα πρώτα σας συστήνω να επαναλάβετε την εξέταση ένα μήνα μετά την πρώτη όμως είναι σημαντικό να γίνει σε ένα εργαστήριο αξιόπιστο για να έχετε όσο το δυνατόν πιο σωστά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που και πάλι η εξέταση είναι ανεβασμένη, παρόλο που δεν μου γράφετε σε τι βαθμό είναι αυτή η τιμή, καλό θα ήταν απευθείας να το δει παιδοενδοκρινολόγος προκειμένου να σας πει εάν θα πρέπει να μπει σε θεραπεία ή αν θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να επαναλάβει αυτή την εξέταση ή πιθανόν και κάποιες άλλες.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να ρωτήσω: έχω ένα μωράκι 15 ημερών και εδώ και 3 μέρες έχει μπούκωμα χωρίς μύξες και υγρά στη μύτη. Μού είπαν για το Garamat. Τι μου προτείνετε εσείς; Επίσης έχει τακτική κένωση (κακάκια) και δεν ξέρω μήπως φταίει το γάλα το απταμίλ ή το δικό μου που της δίνω λίγο. Το απταμίλ το παίρνει μέρες αλλά αυτό το έχει εδώ και 2 μέρες. Είναι φυσιολογικό; Για τις νινίδες στο πρόσωπο τι να βάλω;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, τα μωρά, ιδιαίτερα εκείνα που θηλάζουν μπορεί να κάνουν και 10 φορές κακά την ημέρα χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι πρόβλημα. Αρχίζετε να ανησυχείτε μόνο εάν μέσα στα κακά του μωρού δείτε να υπάρχει αίμα ή πολλές βλέννες ή είναι εξαιρετικά δύσοσμα. Όσον αφορά στο μπούκωμα συμβαίνει το εξής: τα νεογέννητα έχουν μία φυσιολογική σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, όπου "φρακάρουν" οι μυξούλες οι οποίες μέχρι ένα βαθμό είναι φυσιολογικές καθώς είναι απαραίτητες προκειμένου ο βλεννογόνος της μύτης να διατηρείται υγρός και να εγκλωβίζονται τα μικρόβια και γι' αυτό ρουθουνίζουν. Βάζοντας φυσιολογικό ορό κάνετε μόνο καλό και πρόληψη προκειμένου να απομακρυνθούν οι υπερβολικές μύξες που τυχόν υπάρχουν. Όσον αφορά στη νινίδα στο πρόσωπο, πιθανόν πρόκειται για πλημμελή καθαριότητα του προσώπου, όπως συμβαίνει στα νεογέννητα επειδή η μανούλα φοβάται να πλύνει επαρκώς το πρόσωπο του μωρού. Προσπαθήστε να το σαπουνίζετε προσεκτικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξεβγάζετε με άφθονο νερό όλο το πρόσωπό του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου έχει στίγμα, είναι 20 μηνών. Πρέπει κάτι να προσέχω στη διατροφή της ή κάπου αλλού; Τα παιδιά με στιγμα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες με το αίμα; Αν ναι, τι προσέχουμε; Ξέχασα να σας πω ότι έχει ο άντρας μου στίγμα. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Όπως φαίνεται το μωρό σας έχει κληρονομήσει το στίγμα, δηλαδή είναι φορέας κάποιας αιματολογικής πάθησης την οποία όμως δεν μου αναφέρετε ακριβώς προκειμένου να σας δώσω πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει αυτή η περίπτωση. Σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για στίγμα εννοούμε κάποιας μορφή αναιμίας από διαταραχές της αιμοσφαιρίνης του αίματος που καμιά φορά μπορεί να συνεπάγεται χαμηλή παρουσία σιδήρου και κατά διαστήματα να χρειάζεται να λαμβάνει το παιδί από το στόμα κάποια σκευάσματα προκειμένου να αποκαταστήσει αυτή τη σχετική αναιμία.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έκανα στον 5 χρονών γιο μου εξετάσεις και βγήκαν τα anti-TG θετικά, 4,3”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, η ερώτησή σου είναι δυστυχώς ατελής. Επανάλαβέ την προκειμένου να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα.




Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook