Πίσω στην κορυφή της σελίδας
04.10.2014 | 21:18
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Προσπαθούμε με το κοριτσάκι μου 2,5 χρονών να σταματήσουμε την πάνα. Σχετικά εύκολα συνήθισε τα τσίσα στην τουαλέτα. Μπορεί να τα κάνει πάνω της μια δυο φορές μέσα στην βδομάδα. Έχουμε πρόβλημα όμως στα κακάκια. Αρνείται να κάνει και στην πάνα και στην τουαλέτα και συγκρατείται σε σημείο να πονά η κοιλίτσα. Κάνει κάθε 3 μέρες (στην πάνα ενώ κοιμάται) ενώ πριν καθημερινά. Πώς να το αντιμετωπίσω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να χαλαρώσετε όλοι στην οικογένεια. Το παιδάκι ακόμα δεν έχει ωριμάσει όσον αφορά στους σφιγκτήρες του προκειμένου να τους ελέγξει συνειδητά. Επίσης, βρίσκεται σε μια ψυχολογική επιβάρυνση επειδή καταλαβαίνει ότι εσείς θέλετε να κόψει την πάνα και τα κακά ενώ αυτό ήδη έχει γίνει με τα τσίσα. Προς το παρόν η αντίδρασή της μας λέει ότι θεωρεί τα κακά δικά της και δεν θέλει ακόμα να τα χάσει και γι' αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.  Ηρεμήστε, χαλαρώστε και σιγά σιγά η φύση μόνη της θα επέμβει και θα κάνει αυτό που πρέπει που είναι και το σωστό.

Ερώτηση
“Έχω δύο γιους 2,5 ετών και 10 μηνών αντίστοιχα. Ξεκινήσαμε πριν 2 μήνες με το μεγάλο μου γιο την προσπάθεια να κόψουμε τσίσα και κακά για να πάμε σταθμό από Σεπτέμβρη. Δυσκολευτήκαμε αρκετά ομολογώ, κυρίως η μαμά μου που το έχει τις πιο πολλές ώρες γιατί εργάζομαι. Στο σπίτι μέχρι πριν λίγες μέρες όλα καλά. Μόνο όταν βγαίναμε έξω δεν τα έλεγε εύκολα. Μόνο τα τσίσα λέει όταν είμαστε εκτός σπιτιού τα κακά πότε τα προλαβαίνουμε πότε όχι. Τις τελευταίες 10 μέρες έχουμε κάνει ένα πισωγύρισμα και κάνει τα κακά του επάνω του ακόμα και όταν είμαστε σπίτι και ενώ λίγο πριν μπορεί να τον έχω ρωτήσει αν θέλει κακά. Τον πήρα με το καλό, τον μάλωσα, τον συζητάω συνέχεια λέγοντας του ότι δεν είναι ωραίο να λερώνεται. Χρησιμοποιώ πολύ σαν αφορμή και το σχολείο και του εξηγώ πως πρέπει να μας τα λέει. Αρχικά ζητάει συγνώμη και λέει πως δεν θα το ξανακάνει και μετά από λίγη ώρα λέει πως θα τα κάνει μόνο πάνω του. Δεν είχα υποψιαστεί πως το συνδυάζει με τον αδελφό του μέχρι χθες που τα έκανε πάνω του και δυστυχώς τον μάλωσα και όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε μου απάντησε “ο μπέμπης γιατί τα κάνει επάνω του;” Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι μπορεί να το συνδέει με τον αδελφό του. Σίγουρα ζηλεύει αρκετά αυτό το έχουμε καταλάβει όμως ειλικρινά του δίνουμε πολύ αγάπη. Βοηθήστε με πώς να το χειριστώ. Είναι πολύ καλό παιδάκι αλλά επίμονος και αντιδραστικός στο θέμα αυτό. Παρατήρηση: Αυτούς τους δύο μήνες που τα κόβουμε δεν τα έχει κάνει πάνω του βράδυ ή μεσημέρι παρά μόνο 2 φορές τσίσα και μία στις αρχές κακά. Περιμένω απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Έχεις πιεστεί πάρα πολύ και επίσης πιέζεις και το παιδί σου το οποίο δέχεται την καταπίεση και του σχολείου και τη δική σου και του μικρού παιδιού το οποίο ξαφνικά μπήκε στην οικογένειά σας. Επίσης η ηλικία του είναι οριακή να ελέγξει τους σφιγκτήρες και να κόψει εντελώς την πάνα και τα κακά του. Άρα λοιπόν χαλάρωσε, άφησε το παιδί να λειτουργήσει μόνο του και σιγά σιγά θα δεις ότι όλα θα αποκατασταθούν.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 15 ετών και 4 μηνών. Έχει ύψος 154 εκ. Η οστική ηλικία συμβαδίζει με την χρονολογική και αντιστοιχεί μεταξύ 15 και 16 ετών. Ο πατέρας της 177, η μητέρα της 159 και η αδερφή της 167. Η μικρή έχει ψυχολογικό σχετικά με το ύψος ότι είναι κοντή. Θέλω να ρωτήσω πόσο θα ψηλώσει ακόμη; Αδιαθέτησε 10 ετών. Ευχαριστώ, περιμένω απάντηση”.

Απάντηση
Πραγματικά το ύψος της κόρης σας βρίσκεται στη 10η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι μέσα στα φυσιολογικά αλλά αυτό που λέμε στα κατώτερα φυσιολογικά. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι παθολογικό διότι όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ψηλοί. Υπάρχουν όλες οι κατηγορίες και γι' αυτό το φάσμα του φυσιολογικού ύψους ποικίλλει από ηλικία σε ηλικία. Ξέροντας ότι το ύψος είναι και κληρονομικό όσον αφορά στο ύψος των γονιών αλλά και κάποιων προγόνων και ξέροντας ότι μετά την έναρξη της εμμηνορυσσίας τα κορίτσια δεν ψηλώνουν πάρα πολύ, δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι το παιδί θα γίνει πάρα πολύ ψηλό. Βάσει του ύψους του δικού σας, δηλαδή των γονιών, το παιδί σας θα έχει τελικό ύψος γύρω στο 1.62. Δηλαδή λίγο κάτι παραπάνω από εσάς.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι σχεδόν 3 ετών. Από τότε που γεννήθηκε χρησιμοποιεί το δάχτυλο σαν πιπίλα και ταυτόχρονα τραβάει τα μαλλιά της. Αυτό που με αγχώνει περισσότερο είναι το τράβηγμα των μαλλιών. Δεν το σταματάει με τίποτα. Μία την μαλώνουμε, μία την παίρνουμε με το καλό. Αναγκάστηκα να της κόψω τα μαλλιά πάρα πολύ κοντά , αλλά τώρα που μάκρυναν λίγο το συνεχίζει. Πώς μπορώ να της κόψω αυτή την συνήθεια; Έχει δημιουργήσει κενά στο κεφάλι της. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, αυτό που κάνει το παιδί σου λέγεται τριχοτιλλομανία, είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο στα παιδιά που αγχώνονται και καταφεύγουν σε αυτόν τον τρόπο προκειμένου να μειώσουν το άγχος τους και την ψυχολογική πίεση που έχουν για διάφορα πράγματα. Αυτό μπορεί να είναι από το σχολείο, από ένα καινούργιο παιδί που έρχεται στην οικογένεια, από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, από σκηνές άσχημες που παρακολουθεί μέσα στην οικογένεια, ακόμα και από σκηνές που μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση κ.λπ.Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλέψετε, πιθανόν να χρειαστείτε κάποιον ψυχολόγο ώστε να εντοπίσει ποιο είναι το πρόβλημα που ενοχλεί το παιδί μέσα στην οικογένεια και να μπορέσετ να το λύσετε διότι αλλιώς εάν συνεχίσει αυτή την κακιά συνήθεια στα σημεία που βγάζει τις τρίχες τελικά θα δημιουργηθεί αλωπεκία.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη ο γιος μου είναι 3 χρονών, έχουμε κόψει τα τσίσα και κοιμάται και με το βρακάκι του τη νύχτα. Όμως αρνείται πεισματικά να κάνει κακά στο γιογιό. Όταν έρχεται η ώρα που θέλει να κάνει κακά μου ζητάει πάμπερς. Έχω προσπαθήσει πολύ, αλλά τίποτα. Τι θα με συμβουλεύατε;”

Απάντηση

Επειδή η ηλικία του παιδιού για να κόψει την πάνα είναι οριακή θα σας έλεγα να χαλαρώσετε και να περιμένετε διότι αργά ή γρήγορα οι σφιγκτήρες θα ωριμάσουν και το παιδί θα αρχίσει να ελέγχει αυτές τις λειτουργίες. Βάλτε στο μυαλό σας ότι δεν υπάρχει κανένα παιδί που μετά από τα 3-4, το πολύ 5 χρόνια να μην μπορεί να ελέγξει τους σφιγκτήρες του εφόσον φυσικά πρόκειται για ένα φυσιολογικό παιδί.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη διατροφή της κόρης μου. Είναι 25 μηνών, 91 εκατοστά ύψος και 13 κιλά. Η γιατρός μας λέει ότι είναι μια χαρά όμως αρνείται να φάει φαγητό (βέβαια ανέκαθεν έτρωγε λίγο). Με το ζόρι να πιει ένα σμούθις το πρωί. Το κάνουμε έτσι για να τρώει γιαούρτι με μέλι και φρούτα, τα φρούτα κομμάτια δεν τα θέλει. Φαγητό τρώει μόνο κοτόπουλο/μπιφτέκι/φακές και αρνείται να δοκιμάσει κάθε τι άλλο! Έχουμε κάνει τα πάντα, πρωτότυπα σχέδια, πιατάκια, εμφάνιση φαγητού. Η γιατρός μας είπε να την αφήσουμε νηστική αλλά και πάλι ΔΕΝ πεινάει. Έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Κανένα κόλπο δεν πιάνει. Να της έδινα κάποιο σιρόπι να ανοίξει η όρεξή της ή να της έκανα κάποιες εξετάσεις; Η γιατρός μας δεν φάνηκε να ανησυχεί. Επίσης δεν έχει γίνει κάτι συνταρακτικό στο σπίτι που να την επηρέασε αρνητικά. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, εκείνο που έχει συμβεί στην οικογένειά σας είναι ότι η αφόρητη πίεση και το ενδιαφέρον που δείχνετε στο παιδί για να φάει φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή ή το κάνει από αντίδραση ή το διασκεδάζει και γι' αυτό σας χειρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Το σίγουρο είναι βάσει των σωματομετρικών που έχει το παιδί σας ότι σιτίζεται αλλά πιθανόν δεν τρώει αυτά που εσείς θα θέλατε να φάει. Θα μπορούσατε να κάνετε κάποιες εξετάσεις όπως μία απλή γενική αίματος με σίδηρο και φεριτίνη όμως πιστεύω ότι δεν θα βρείτε κάτι το παθολογικό δεδομένου ότι η ανάπτυξή της είναι πολύ καλή. Αυτό που σας πρότεινε η παιδίατρός σας είναι η καλύτερη μέθοδος σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή να αδιαφορήσετε ακόμα και ένα και δύο 24ωρα προκειμένου το παιδί να αισθανθεί πείνα, να λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, να αντιληφθεί ότι εσείς δεν ενδιαφέρεστε πλέον να την κυνηγάτε και έτσι σιγά σιγά θα αρχίσει μόνο του και θα δείτε ότι θα φτάσει στο σημείο να ανοίγει και το ψυγείο για να ψάχνει να βρει φαγητό. Είναι μία μέθοδος πάρα πολύ καλά δοκιμασμένη με καταπληκτικά αποτελέσματα, το πρόβλημα μόνο είναι να πειστεί η μητέρα ότι πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της για 1-2 24ωρα και να μη φοβηθεί ότι το παιδί θα πάθει κάτι διότι τελικά το παιδί τρέφεται σωστά και δεν πρόκειται να συμβεί κάτι αρνητικό για την υγεία του για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου γεννήθηκε 37 και 4 εβδομάδων, 2.410, 45 εκατοστά και τώρα είναι 13,5 μηνών και έχει βάρος 8.700 και ύψος 78. Είναι στα φυσιολογικά όρια; Δεν συγκεντρώνεται να φάει και συνέχεια ζητάει την ώρα του φαγητού να του δείχνουμε αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του”.

Απάντηση

Βάσει του βάρους που γεννήθηκε το παιδί σου είναι σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, θα έλεγα μέσα στα φυσιολογικά όρια. Φαίνεται όμως ότι επειδή γεννήθηκε με μικρό βάρος έχετε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο τι τρώει και τι δεν τρώει με αποτέλεσμα το παιδί να έχει κάνει το φαγητό του παιχνίδι. Και στη δική σας την περίπτωση, χαλαρώστε, αφήστε το λίγο να πεινάσει. Ένα παιδί που είναι υγιές όταν πεινάσει θα φάει. Ένα παιδί το οποίο έχει πρόβλημα παθολογικό, εάν περάσουν αρκετές ώρες έστω και μία μέρα και δε ζητήσει να φάει τίποτα τότε σημαίνει ότι είναι άρρωστο και θα πρέπει να μπει στο νοσοκομείο να κάνει εξετάσεις. Πιστεύω ότι στη δική σας περίπτωση το παιδί σας δεν υπάγεται σε αυτό το δεύτερο σκέλος της απάντησης.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα γάλατα. Έχω ένα γιο 15 μηνών και ζυγίζει 11.250 κιλά. Ως τώρα παίρναμε το Novalac IT 1 & 2 αντίστοιχα γιατί είχαμε ένα θέμα με την δυσκοιλιότητα και τώρα πίνουμε το Novalac Premium 3. Ρώτησα τον γιατρό μας αν μπορούμε να του δώσουμε το γάλα που είναι σε χάρτινη συσκευασία & μου πρότεινε το almiron growing up και το neslac. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει να συνεχίσουμε με την σκόνη ή μπορούμε να πιούμε άφοβα κάποιο από αυτά τα δύο; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όπως τον τελευταίο καιρό έχω πει πολλές φορές σε αντίστοιχες ερωτήσεις που μου έχουν κάνει οι μανούλες σου επανλαμβάνω ότι μετά το χρόνο το παιδί δεν θεωρείται ότι είναι ένας μικρός ενήλικας ώστε να μπορεί να πιει τα συνηθισμένα φρέσκα γάλατα που πίνουμε οι μεγάλοι. Μετά το χρόνο λοιπόν τα παιδιά πρέπει να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3, τα οποία βρίσκονται σε σκόνη αλλά υπάρχουν και 3-4 στο εμπόριο που είναι σε χάρτινη συσκευασία και σε υγρή μορφή. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο από αυτά θέλετε αρκεί να είναι νούμερο τρία και το οποίο πρέπει να πιει το παιδί σου μέχρι να γίνει 3 χρονών.

Ερώτηση
“Παρακαλώ πολύ θα ήθελα τη γνώμη σας για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β Βexero της Novartis. Η παιδίατρός μου μού σύστησε να το κάνω στον 9χρονο γιο μου αλλά φοβάμαι μήπως έχει κάποιες παρενέργειες μετά, όπως να νοσήσει γιατί θα μπουν στον οργανισμό του εξασθενημένοι ιοί της νόσου. Επίσης είναι και το κόστος του, στοιχίζει 116 ευρώ η δόση (είναι 2 δόσεις). Δεν ξέρω τι να κάνω. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Έχω πολλές φορές αναφερθεί στο τι γίνεται με αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο και τελικά έχω καταλήξει ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η τιμή του, η οποία πράγματι είναι τσουχτερή και δεν γράφεται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επειδή πολλές φορές έχουμε πει ότι άλλο είναι η επιστημονική άποψη για ένα εμβόλιο και άλλο η ασφαλιστική του κάλυψη σας επαλαμβάνω ότι το εμβόλιο αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και μάλιστα τώρα πια το κάνουμε από 2 μηνών έως 50 χρονών. Όσον αφορά στις παρενέργειες δεν έχει κάτι περισσότερο να συμβεί από ό,τι με οπιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι τα εμβόλια με τον τρόπο που παρασκευάζονται σήμερα με την υψηλή τεχνολογία και τη γνώση που υπάρχει είναι 100% ασφαλή και μόνο καλό προσφέρουν στα παιδιά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη ο γιος μου είναι 4 χρονών και πριν πάει στον παιδικό κάναμε εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις έδειξαν χαμηλό αριθμό ουδετερόφιλων (33) και αυξημένο αριθμό στην ένδειξη PDW-PLT (21,7). Τα λευκά είναι κανονικά (5580). Ο παιδίατρος μου είπε ότι δεν είναι τίποτα, αλλά εγώ θα ήθελα και την δική σας άποψη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, μόνο μία εξέταση δεν μπορεί να βάλει κάποια διάγνωση είτε θετική είτε αρνητική σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Η πρότασή μου είναι να επαναλάβεις την εξέταση σε ένα έγκυρο εργαστήριο και επίσης να ζητήσεις από τον παιδίατρό σου μαζί με την εξέταση αυτή να κάνει και άλλες συμπληρωματικές όπως για παράδειγμα να στρωθεί ένα πλακάκι όπως λέμε ώστε ο μικροβιολόγος να μελετήσει με μεγάλη λεπτομέρεια τη μορφολογία των κυττάρων του αίματος του παιδιού σου. Από κει και πέρα, βάσει των αποτελεσμάτων, θα αποφασιστεί εάν αυτός ο χαμηλός αριθμός ουδετερόφιλων είναι παθολογικός ή ήταν τυχαίο εύρημα.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook