Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Είμαι νέα μαμά και τελευταία ακούω πολλά για τα εμβόλια των παιδιών. Χρειάζονται τόσα πολλά εμβόλια;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις απόλυτο δίκιο ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις κατά τη γνώμη μου, όμως, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, αδικαιολόγητα. Μετά από πάρα πολλές δεκαετίες αγώνων να παρασκευαστούν εμβόλια για να προστατέψουν τη ζωή των παιδιών, τώρα οι νεότερες γενιές των γονιών, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει τις επικίνδυνες επιδημίες όπου χάνονταν ζωές, νιώθουν ότι ίσως δεν θα πρέπει να κάνουν τόσα πολλά εμβόλια. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι τα εμβόλια είναι απαραίτητα, εάν σταματήσουν τα παιδιά να εμβολιάζονται θα προκύψουν ξανά επιδημίες όπου θα θρηνήσουμε ζωές παιδιών ή θα δούμε παιδιά με ανωμαλίες όπως παραλύσεις κ.λπ. Θεωρώ ότι τα εμβόλια που υπάρχουν δεν είναι τόσα πολλά. Μακάρι να υπήρχαν και άλλα, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά από όλες τις επικίνδυνες αρρώστιες. Για παράδειγμα, αυτή την εποχή που υπάρχει ο μεγάλος φόβος για τον Έμπολα φανταστείτε ότι εάν υπήρχε κάποιο εμβόλιο δεν θα χάνονταν τόσες ζωές και δεν θα υπήρχε αυτή η τρομοκρατία.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο γιος μου είναι 4 ετών και τρίζει τα δόντια του όταν κοιμάται. Απαντήστε μου γιατί το κάνει αυτό”.

Απάντηση
Πάρα πολλά παιδάκια τρίζουν τα δόντια όταν κοιμούνται ή ακόμα και όταν είναι ξύπνια. Δύο είναι οι λόγοι: 1. όταν είναι σε μικρή ηλικία και έχουν έντονη οδοντοφυΐα λόγω του πόνου ανακαλύπτουςν ότι τρίζοντας τα δόντια μπορεί κατά κάποιον τρόπο να ανακουφιστούν, 2. τα παιδάκια εκείνα που έχουν κάποιο άγχος, το οποίο τους βγαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, τρίζουν τα δόντια. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, καλό είναι να μη συμβαίνει διότι μπορεί να τραυματιστούν τα δόντια, να σπάσουν αλλά και να προκληθούν βλάβες στα ούλα. Εάν ένα παιδί είναι μεγαλύτερο από 4 ετών και συνεχίζει να έχει αυτό το πρόβλημα τότε σε ακραίες περιπτώσεις τοποθετούμε μασελάκια από σιλικόνη προκειμένου να μην τα τρίζει και να μην προκαλέσει βλάβες ειδικά στα μόνιμα δόντια που βγαίνουν μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 6 μηνών και ζυγίζει 7,5 κιλά περίπου. Έχουμε αρχίσει να τρώμε φρούτα και το απόγευμα ρυζάλευρο βανίλια. Η κρέμα της προσφέρει κάτι ή της προσθέτει μόνο βάρος; Μπορώ να την αντικαταστήσω με κάτι πιο υγιεινό; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Εφόσον το μωράκι έχει μπει στους 6 μήνες, θα πρέπει να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό βάζοντας στο μεσημεριανό γεύμα κρέας και χόρτα. Εάν το βάρος του μωρού δεν είναι ικανοποιητικό τότε μπορούμε να προσθέσουμε το απόγευμα μία κρέμα ρυζάλευρο βανίλια ή φαρίν λακτέ ή μπισκοτόκρεμα. Οι κρέμες αυτές συνήθως είναι υπερθερμιδικές αλλά περιέχουν και μία ποσότητα γάλακτος. Η άλλη απογευματινή λύση είναι να δώσουμε γιαούρτι και καθώς περνούν οι μήνες μπορούμε να το κάνουμε ρυζόγαλο, τοστ, χορτόσουπα, τραχανά, χυλοπίτες, ένα σνακ με γιαούρτι, σταφίδες, κάστανο, δημητριακά ή γάλα και κουάκερ, γιαούρτι και κουάκερ και άλλες πολλές ιδέες.

Ερώτηση
“Είμαι μανούλα δύο παιδιών 4 και 2 ετών και θα ήθελα να ρωτήσω για το καινούργιο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Δεν το έχουμε κάνει ακόμα, δε συνταγογραφείται. Γιατί όμως και γιατί κυκλοφορεί στα φαρμακεία μια μόνο παρτίδα που λήγει στις 15/1; Όλα αυτά με κάνουν επιφυλακτική. Εσείς τι προτείνετε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, το καινούργιο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β είναι απαραίτητο να γίνει σε όλα τα Ελληνόπουλα από 2 μηνών και μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Θεωρούμε ότι είναι το πιο χρήσιμο εμβόλιο που πρέπει να κάνουν τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα καθώς αυτό το μικρόβιο είναι ένα από τα πιο σοβαρά. Έχουμε επίσης πολλές φορές πει ότι η επιστημονική άποψη για το εμβόλιο είναι να γίνεται αλλά η ασφαλιστική κάλυψη της τιμής του εμβολίου υπάγεται στο κάθε κράτος και στην κάθε κυβέρνηση. Οι καινούργιες πάντως πληροφορίες μου είναι ότι τις προσεχείς εβδομάδες πρόκειται να συγκλιθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να συζητήσουν εάν αυτό το εμβόλιο θα το καλύψουν τα ταμεία. Επομένως σας προτείνω να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να δείτε εάν αυτό θα συμβεί. Το ότι το εμβόλιο υπάρχει στα φαρμακεία ενώ δεν τον καλύπτουν τα ταμεία δεν έχει καμία σχέση με την εγκυρότητα, την επιστημονική αξιολόγηση και την ανάγκη που υπάρχει για να γίνει.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη, σας ευχαριστώ για όλες τις χρήσιμες συμβουλές που δίνετε μέσα από τη στήλη σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής: η κόρη μου, 27 μηνών, όταν έρχεται η ώρα για την αλλαγή της πάνας δυσανασχετεί αρκετά και αρνείται να την αλλάξουμε. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας!”

Απάντηση
Το πρόβλημα του μωρού σας είναι καθαρά ψυχολογικό και είναι θέμα ηλικίας. Σίγουρα κάτι έχει συμβεί που έχει φοβήσει το παιδί την ώρα της αλλαγής της πάνας ή την ώρα που πήγατε να το κάνετε μπάνιο. Μην την πιέζετε πολύ, χαλαρώστε, προσπαθήστε να της αποσπάσετε την προσοχή και σιγά σιγά καθώς περνάει ο καιρός, το παιδάκι θα ηρεμήσει και αυτή η κακιά ανάμνηση που έχει μπει στο μυαλουδάκι της θα την ξεχάσει και θα δείτε ότι δεν θα χετε κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Πώς μπορούμε να βρούμε μέσω εξετάσεων αν ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια που έπρεπε;”

Απάντηση
Για όλα τα εμβόλια που έχει κάνει ένα παιδί μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος αναζητώντας αντίστοιχα αντισώματα που θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί εφόσον τα εμβόλια έχουν γίνει και εφόσον έχουν “πιάσει” όπως λέμε. Είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αυτό, θα συνιστούσα όμως μόνο στην περίπτωση πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη και λόγος για να μην ταλαιπωρούμε ένα παιδί με αιμοληψίες με το παραμικρό.

Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών. Στους 6,5 μήνες περίπου εμφάνισε ατοπική δερματίτιδα, με έξαρση στο πηγούνι και λιγότερο στα μάγουλα. Η παιδίατρος μου συνέστησε advadan με βαζελίνη, 2-3 φορές την ημέρα, για 3-4 μέρες, η οποία εξαφάνιζε το πρόβλημα για 10 μέρες και μετά επαναλάμβανα την αγωγή. Μετά από 5 μήνες αγωγής συμβουλεύτηκα δερματολόγο, ο οποίος μου έδωσε anti-cor με ενυδατική. Δε βλέπω όμως αποτέλεσμα, απλώς μια επιβράδυνση της έξαρσης. Η ερώτηση μου είναι, η χρήση κορτιζόνης σε αυτή τη συχνότητα μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο παιδί και αν ναι, μπορείτε να μου προτείνετε κάποια αγωγή; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Η χρήση της κορτιζόνης όταν γίνεται συνειδητά και σε συγκεκριμένη δόση μπορεί μόνο καλό να κάνει. Όπως λέμε βάζουμε στη ζυγαριά το κακό που μπορεί να κάνει ένα φάρμακο και το όφελός του προς τον οργανισμό και ανάλογα αποφασίζουμε ποιο είναι το πιο χρήσιμο για το παιδί. Η ατοπική δερματίτιδα που έχει το παιδί σας απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό και οι αλοιφές που χρησιμοποιείτε είναι μόνο για να βελτιώσουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία της ασθένειας. Είναι δηλαδή όπως όταν ένα παιδί έχει πυρετό και χορηγούμε ένα αντιπυρετικό. Ρίχνουμε τον πυρετό αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, αν είναι αμυγδαλίτιδα, πνευμονία κ.λπ. Επομένως θα πρέπει να ψάξετε σιγά σιγά και να παρατηρήσετε για ποιο λόγο το παιδί σας εμφανίζει αυτή την ατοπική δερματίτιδα και προς αυτή την κατεύθυνση να προσπαθήσετε να το θεραπεύσετε. Καταρχάς υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες και ύστερα περιβαλλοντικοί, δηλαδή το σαμπουάν που πλένετε το παιδί, τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε για τα ρούχα του, το στρώμα του, οι κουβέρτες του, το μαξιλάρι του, τα παιχνίδια του, οι μοκέτες κλπ κλπ.

Ερώτηση
“Σας ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια που απλόχερα μας προσφέρετε! Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 13 μηνών. Ξεκινήσαμε τις πρώτες μέρες της ζωής του, με μικτή διατροφή, αφού σύμφωνα με την παιδίατρο έχασε πολύ βάρος και έπρεπε να πάρει και ξένο, 2 γεύματα ημερησίως μου είχε πει ξένο. Γεννήθηκε 3,070 και έχασε 370g, πράμα που κράτησε μέχρι τις 40 ημέρες όπου αποφάσισα ότι το παιδί μου θα τρέφεται αποκλειστικά από μένα! Και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού! Μέχρι 9 μηνών έκανε 3 γεύματα στερεές τροφές και 4 με 5 γεύματα με πεντάλεπτα θηλασμού! Δηλαδή έτρωγε ανά 2 ώρες! Μετά τους 9 μήνες θήλαζε πρωί και βράδυ μόνο και έκανε και 3 γεύματα στερεές τροφές! Πριν 2 ημέρες, καθώς ένα βράδυ ξεκινήσαμε την καθιερωμένη διαδικασία του θηλασμού, κάτι άλλαξε. Το παιδί μου δεν ήθελε να θηλάσει, προσπάθησα πολύ εκείνο το βράδυ μέχρι που με δάγκωσε, τινάχτηκα και φώναξα λίγο από τον πόνο, έκλαψε, τον ηρέμησα, ξαναπροσπάθησα άλλα τίποτα. Τον άφησα να κοιμηθεί. Σκέφτηκα πως δεν πεινάει. Το πρωί αντιμετώπισα όμως την ίδια συμπεριφορά,με αποτέλεσμα να του δώσω γιαούρτι άσπρο στραγγιστό 100 gr με μια μπανάνα λιωμένη μέσα που του αρέσει (αυτό το έτρωγε το απόγευμα). Και το απόγευμα πάλι γιαούρτι του έδωσα 200gr με λίγο μέλι αλλά χωρίς μπανάνα. Και από τότε αρνείται πεισματικά όχι μόνο να θηλάσει αλλά να πιει γάλα σε σκόνη που μου σύστησε ο παιδίατρος! Να σας πω ότι το παιδί γεννήθηκε με ΦΤ στις 39 εβδομάδες και 4 μέρες με 3.070kg και 51cm και τώρα στην τελευταία επίσκεψη, 12 μηνών, βάρος 11kg και 80cm. Είναι πολύ χαρούμενο παιδί και ζει με πολύ αγάπη στο σπίτι μας! Τι συνέβη ξαφνικά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά είναι το πρώτο μου παιδί. Όλα είναι πρωτόγνωρα αλλά συνάμα μαγικά!!!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μετά από αυτή την υπέροχη περιγραφή του μαγικού θηλασμού που έζησες, έρχεται να επιβεβαιωθεί αυτό που πολλές φορές συμβαίνει, δηλαδή και εμείς οι παιδίατροι να μαθαίνουμε από τη φύση. Δηλαδή στη δική σου περίπτωση μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει μόνο μία μαμά που δεν θέλει να θηλάσει το παιδί της αλλά κάποια στιγμή μπορεί να υπάρχει και ένα παιδί που για δικούς του λόγους να θέλει να σταματήσει το θηλασμό. Σε αυτή την περίπτωση βρίσκεσαι και εσύ. Τώρα, γιατί το κάνει το παιδί σου; Δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλουδάκι του και στην ψυχούλα του για να το ανακαλύψουμε. Μπορεί να βαρέθηκε, μπορεί να θέλει για ένα διάστημα να σε τιμωρήσει για κάτι που έγινε και δεν έχει πέσει στην αντίληψή σου. Μπορεί να θέλει να παίξει μαζί σου. Τι πρέπει να κάνεις; Θα προσπαθήσεις σιγά σιγά μήπως και ξαναπετύχεις να γυρίσεις στο θηλασμό, ο οποίος μπορεί έτσι κι αλλιώς να συνεχίσει ακόμα μέχρι να γίνει το παιδί σου 2 χρονών. Κάν’ το διακριτικά διότι το παιδί σου απ’ ο,τι φαίνεται είναι πανέξυπνο και καταλαβαίνει τις προθέσεις σου. Εάν το πετύχεις έχει καλώς. Εάν δεν το πετύχεις μην ανησυχείς, το παιδί σου μέχρι τώρα έχει πάρει από το μητρικό γάλα ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να αποκτήσει στη ζωή του, εσύ έχεις κάνει το καθήκον σου και από κει και πέρα αφοσιώσου με τον ίδιο τρόπο σε άλλα πράγματα που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου εκτός από το μητρικό γάλα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, καταρχάς συγχαρητήρια που βρίσκετε χρόνο και βοηθάτε έτσι τις μανούλες! Η μικρή μου είναι 26 μηνών και εδώ και 2,5 μήνες έχει έναν επίμονο βήχα (ξεκίνησε από ξηρό και τώρα τελευταία είναι πιο υγρός). Δεν έχει κρίση βήχα απλά βήχει λίγες φορές μέσα στη μέρα αλλά κάθε μέρα. Την έχει ακούσει η παιδίατρός μας 2 φορές, όμως δεν έχει ακροαστικά, της κάναμε μάσκα όμως δεν είδαμε βελτίωση. Σημειωτέον δεν βήχει στον ύπνο της ούτε όταν τρέχει. Είναι πολύ ζωηρή και δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα (π.χ. να τρέχει η μύτη, πυρετό κλπ). Τι μπορεί να έχει και τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει της περιγραφής σου έχεις αποκλείσει τις περιπτώσεις εκείνες που έχουμε μία λοίμωξη ή μία αλλεργία και γι’ αυτό το παιδί σου βήχει. Συναντούμε πάρα πολύ συχνά παιδάκια να βήχουν επειδή περνούν πολύ ελαφριές ιωσούλες που δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα που μπορούν να μας προσανατολίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρότεινα να κάνεις μια ακτινογραφία θώρακος διότι καμιά φορά μπορεί ένα παιδί να έχει καταπιεί κάποιο ξενο σώμα το οποίο έχει καθίσει σε κάποιο σημείο του βρογχικού δέντρου όπως λέμε και αυτό να είναι αίτία να βήχει χωρίς να μπορεί ο παιδίατρος να εντοπίσει κάποια λοίμωξη. Εάν και η ακτινογραφία είναι φυσιολογική, τότε θα πρέπει να ψάξεις στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκεται το μωρό σου μήπως και φταίει η σκόνη του σπιτιού, κάποιο ζώο, τα φυτά, το στρώμα, το μαξιλάρι, το πάπλωμα κλπ.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι γεννημένο 12/11/2009, με ύψος 1.19 και βάρος 19 κιλά. Το τελευταίο εξάμηνο πήρε 2 πόντους σε ύψος αλλά καθόλου βάρος. Η όρεξή της για φαγητό δεν έχει αλλάξει καθόλου, τρώει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και με αρκετή όρεξη. Το ότι δεν αυξήθηκε το βάρος της είναι κάτι που θα πρέπει να με ανησυχεί;”

Απάντηση
Φυσικά και δεν πρέπει να ανησυχήσεις διότι ήδη το βάρος και το ύψος του παιδιού σου βρίσκεται στα ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα. Κάποια στιγμή και το βάρος και το ύψος έχουν διακυμάνσεις. Δηλαδή πέφτουν, ξανανεβαίνουν μέχρις ότου στην ηλικία των 18 ετών ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ειδικότερα του ύψους.

Read More

And More