Πίσω στην κορυφή της σελίδας
26.12.2014 | 21:28
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, σας έχω ξαναγράψει για το γιο μου πριν από λίγο καιρό. Ο μικρός μου είναι 2 χρονών και 5 μηνών. Μετά από συμβουλή της παιδιάτρου κάναμε έλεγχο για την ακοή του και επισκεφθήκαμε παιδονευρολόγο επειδή έχει καθυστερήσει στην ομιλία του. Όλα εκτιμήθηκαν φυσιολογικά και πως πρέπει να τον αφήσουμε να ζητάει αυτό που θέλει κ να μην προλαβαίνουμε τις επιθυμίες του. Καθώς περνά ο καιρός λέει λεξούλες όπως πάλι,πάμε,μαμά,μπάνιο τις οποίες όμως μπορεί να κάνει καιρό να επαναλάβει. Αυτό που λέει συνέχεια αν τον ρωτήσουμε είναι το πώς κάνουν τα ζώα. Ο,τιδηποτε άλλο τον ρωτήσουμε αρνείται να πει ή να επαναλάβει με γκρίνια. Αλλάξαμε παιδίατρο λόγω μετακόμισης κ εξετάζοντας το ιστορικό θεωρεί ότι πρέπει να τον στείλουμε παιδικό σταθμό κ ίσως να ξεκινούσαμε λογοθεραπεία. Δεν σας κρύβω πως έχω προβληματιστεί πολύ έντονα συγκρίνοντας με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Βέβαια σε ό,τι του πούμε μας καταλαβαίνει κ κάνει αυτό που μπορεί να του ζητήσουμε αλλά μας μιλά συνεχώς με δικό του τρόπο που δυστυχώς δεν είναι λέξεις. Δεν ξέρω πως να χειριστώ την κατάσταση και θα σας παρακαλούσα για την δική σας άποψη”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, επειδή το θέμα το έχετε ψάξει αρκετά καλά με τους ειδικούς γιατρούς σε κάθε περίπτωση, σας συμβουλεύω το εξής: να στείλετε το παιδί σας παιδικό σταθμό και να περιμένετε τρεις μήνες για να δείτε εάν υπάρχει διαφορά. Αυτό το διάστημα δεν θα πιέζετε το παιδί σας, να το εξετάζετε για να δείτε εάν θα μιλήσει ή όχι διότι το παιδί σας έχει καταλάβει την προσπάθειά σας αυτή και πιθανόν το κάνει και παιχνίδι. Πιθανόν στον παιδικό σταθμό να αναγκαστεί να επικοινωνήσει με συνομηλίκους του και έτσι θα δείτε ότι βδομάδα-βδομάδα και μήνα-μήνα το παιδί θα βελτιωθεί πάρα πολύ γρήγορα. Εάν μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος δεν δείτε καμία βελτίωση τότε θα πρέπει να τον δει και λογοθεραπευτής.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας πω για την κόρη μου, η οποία εδώ και 5-6 μήνες ξεκίνησε από ένα συνάχι να βγάζει ένα σπυράκι το οποίο δεν έφυγε ποτέ τελείως. Εγώ μένω στο εξωτερικό όταν γυρίσαμε μετά τις διακοπές του καλοκαιριού συνειδητοποίησα ότι αυτό το σπυράκι υπάρχει πολύ καιρό. Πήγα την κόρη μου σε παιδίατρο (ξέχασα να σας πω ότι είναι 8 χρονών) και μου έδωσε μια αλοιφή με ελαφριά κορτιζόνη. Έπρεπε να κάνουμε θεραπεία για 8 εβδομάδες όμως πάνω που τελειώναμε και ήταν καλύτερα την έπιασε συνάχι και άντε πάλι από την αρχή και χειρότερα γιατί έβγαλε άλλα δυο. Θα ήθελα να μου πείτε πόσο καιρό μπορώ να χρησιμοποιώ την αλοιφή; Και αν υπάρχει κάποια που μπορώ να πάρω από την Ελλάδα γιατί όπως σας είπα μένω στο εξωτερικό και δεν δίνουνε εύκολα συνέχεια τέτοιες αλοιφές. Συγνώμη αν σας κούρασα. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, η περιγραφή του ιστορικού δεν είναι πάρα πολύ σαφής. Μου δίνεις την εντύπωση ότι λόγω του συναχιού και του συνεχούς σκουπίσματος της μύτης κάπου εκεί κάτω από τη μύτη θα πρέπει να εμφανίζεται αυτό το σπυράκι. Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε θα πρέπει να συστήσεις στο παιδί σου να σκουπίζει τη μύτη του με πιο ελαφρύ τρόπο ή να χρησιμοποιεί υγρομάντηλα κατάλληλα προκειμένου να μην γδέρνει τη μύτη του. Από την Ελλάδα μπορείς να πάρεις δύο αλοιφούλες, η μία λέγεται bactropan και η άλλη fucidin τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιείς την περίοδο που σου φαίνεται ότι αυτό το σπυράκι είναι κάπως μολυσμένο. Εάν υπάρχει απλώς ένας μικρός ερεθισμός, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις βαζελίνη ή μία ενυδατική αλοιφή.

Ερώτηση
“Είμαι μανούλα δίδυμων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού 2 ετών και 10 μηνών! Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε τα παιδιά αντιλαμβάνονται το φύλο τους και τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς γι αυτό!Η αγωνία μου πηγάζει από το γεγονός ότι ο γιος μου παίζει κάνοντας την νεράιδα. Πρέπει να σας πω ότι δεν πάνε σχολείο ακόμα διότι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα σε βρογχίτιδες κ πνευμονίες και ότι η αδελφή του που είναι πιο ισχυρή προσωπικότητα του επιβάλλει συνήθως τις δικές της προτιμήσεις!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, από μόνη σου έχεις κάνει τη διάγνωση για το τι συμβαίνει στο σπίτι σου. Η τσαούσα κόρη σου επιβάλλει το δικό της παιχνίδι και τα αγόρια, που συνήθως είναι το “ασθενές” φύλο όταν υπάρχουν δύο διαφορετικά φύλα στην οικογένεια, συμμετέχει στο παιχνίδι της. Μην φοβάσαι ότι το παιδί σου θα ακολουθήσει λανθασμένο σεξουαλικό δρόμο. Ακόμα και τώρα καταλαβαίνουν ποιος είναι το αγόρι και ποιος το κορίτσι αλλά τα παιχνίδια των παιδιών είναι αθώα. Μπορούν τα αγόρια να παίζουν κοριτσίστικα παιχνίδια και τα κορίτσια αγορίστικα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στη μελλοντική σεξουαλική τους ζωή. Εκείνο βέβαια που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε σιγά σιγά να “επιβάλλετε” τους ρόλους που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια και να δώσετε στο αγόρι σας κάποια πρωτοβουλία πιο αντρική. Δηλαδή για παράδειγμα θα πρέπει ο μπαμπάς του να το παίρνει και να πηγαίνουν οι δυο τους βόλτα σε κάποια μέρη που είναι λίγο πιο “αγορίστικα”, δηλαδή σε παιδικές χαρές, σε λούνα παρκ όπου θα παίξει παιχνίδια πιο αντρικά, να πηγαίνει και να παίζει μόνο με αγοράκια, δηλαδή με παιδιά που θα παίζουν τα ίδια αγορίστικα παιχνίδια κλπ κλπ. Βέβαια ο παιδικός σταθμός, και εφόσον τα παιδάκια πάνε σε διαφορετική τάξη θα βοηθήσει πάρα πολύ να ενισχυθεί η προσωπικότητα του αγοριού.

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 3 χρόνων και σήμερα κάναμε εξετάσεις αίματος και η ολική χοληστερίνη ήταν 182 η κακή 118. Ο μικροβιολόγoς μου είπε ότι μπορεί να είναι επειδή έκλαιγε πολύ την ώρα της λήψης ή επειδή έχει μπούκωμα. Πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση

Δεν θα έλεγα ότι θα πρέπει να ανησυχήσετε ιδιαίτερα για την τιμή της χοληστερίνης που έχει το κοριτσάκι σας. Σίγουρα θέλουμε να είναι κάτω από 170-180 όμως μπορεί να ήταν ένα τυχαίο γεγονός ακόμα και από τη διατροφή που είχε κάνει τις τελευταίες μέρες. Θα σου έλεγα να την επαναλάβεις σε 3 έως 6 μήνες, να ζητήσεις να γίνουν και κλάσματα χοληστερίνης και επ\'ευκαιρία να κάνετε και εσείς και ο μπαμπάς αντίστοιχες εξετάσεις για να δείτε μήπως υπάρχει κάτι κληρονομικό και το αγνοείτε.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 8 ετών και έχει ύψος 1.24 cm. Όταν ήταν μωρό πήρε πολύ κορτιζόνη. Θα επηρεάσει το ύψος του; Με τον ενδεικτικό τεστ σύμφωνα με το δικό μου ύψος και του μπαμπά του βγαίνει ότι θα φτάσει περίπου στο 1.78 cm. Είναι αξιόπιστα αυτά τα τεστ;”

Απάντηση

Το ύψος του γιου σου βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση, είναι δηλαδή στο διάστημα που είναι κάτω από τη μέση και του κατώτερου. Δεν είναι φυσικά ένα ψηλό παιδί αν και ο μέσος όρος του τεστ που έκανες δείχνει ότι θα είναι αρκετά ψηλό αλλά όχι το ύψος που φτάνουν σήμερα τα περισσότερα παιδιά. Η κορτιζόνη για να επηρεάσει το ύψος ενός παιδιού θα πρέπει να είναι σε μεγάλες δόσεις και για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα σας συμβούλευα να παροτρύνετε το παιδί σας να κάνει αθλήματα που βοηθούν στην αύξηση του ύψους και αυτά είναι ό,τι έχει σχέση με την επιμήκυνση του σκελετού για παράδειγμα μονόζυγο, κλασικός αθλητισμός και πιλάτες. Επίσης καλό είναι να προσέχει τη διατροφή του και να παίρνει αρκετές τροφές που περιέχουν ασβέστιο όπως είναι τα γαλακτοκομικά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας. Έχω μια κορούλα 7 μηνών γεννήθηκε την 40η εβδομάδα, 3260 και 50 εκατοστά. Σήμερα είναι 8250 και 72,5 εκατοστά. Πώς βρίσκετε την ανάπτυξή της; Επίσης λέει μπα μπα μπα, α τα τα, κα κα κα, κάθεται μόνη της, κάνει κουπέ πέ αλλά ενώ ενώνει τα χεράκια της δεν κάνει παλαμάκια. Θα πρέπει να ανησυχώ; Μήπως υπερβάλλω; Απλά είναι το πρώτο μου παιδάκι και αγχώνομαι πολύ. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγχωμένη μανούλα δεν πρέπει να ανησυχείς για τα σωματομετρικά του μωρού σου καθώς το βάρος της βρίσκεται στην 85η εκατοστιαία και το ύψος της στην 97η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά βαριά και αρκετά ψηλή. Για την ηλικία της αυτά που κάνει με τα χεράκια της είναι αρκετά ικανοποιητικά. Φυσικά θα πρέπει να ασχολείστε μαζί της περισσότερο, να της διηγείστε ιστοριούλες και παραμύθια και να παίζετε διάφορα παιχνίδια που υπάρχουν προκειμένου να ενισχύσετε την περιέργειά της, την ανάπτυξη του εγκεφάλου της και την δεξιοτεχνία της.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω 3 παιδάκια και περιμένω τέταρτο. Το σπίτι για τόσα άτομα είναι σχετικά μικρο. Έχω ακούσει ότι ένας ιονιστής θα βοηθούσε. Τι γνώμη έχετε; Δεν θέλω να αποστειρώνω φυσικά τον χώρο αλλά για κάποιες ώρες”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν θα ήταν κακό να υπάρχει ένας ιονιστής όπως το περιγράφεις, δηλαδή για κάποιες ώρες. Θα σου πρότεινα βέβαια παρόλο που το σπίτι είναι μικρό να ανοίγετε τα παράθυρα να αερίζεται και να φροντίζεις για τη σωστή καθαριότητα του χώρου, δηλαδή να μην υπάρχουν στο πάτωμα πολλές μοκέτες, χαλιά, φλοκάτες κλπ και καθημερινά να σκουπίζεις το πάτωμα με την ηλεκτρική σκούπα. Πιστεύω ότι αν τηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής ενός σπιτιού δηλαδή καλός αερισμός, όχι υψηλές θερμοκρασίες και να μην υπάρχουν αντικείμενα που κρατούν την σκόνη και τα ακάρεα όπως είναι τα παιχνίδια, τα λούτρινα κλπ δεν χρειάζεται να βάζεις κανένα μηχάνημα περαιτέρω.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook