Πίσω στην κορυφή της σελίδας
03.01.2015 | 22:15
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 7,5 ετών. Πριν 1,5 χρόνο σε ένα απλό καρδιογράφημα για το σχολείο διαγνώσανε ότι πιθανόν πάσχει από ένα κληρονομικό σύνδρομο που λέγεται σύνδρομο long QT. Κάναμε test dna για να βεβαιωθούμε και βρήκαν πιθανή διαφοροποίηση στο γονίδιο των αθλημάτων ( Val418Glyfs*45 στο γονίδιο KCNQ1) άγνωστη ανά τον κόσμο έως σήμερα. Θεωρούν ότι είναι θετικός και προληπτικά του δίνουν inderal 3x1/4 (είναι 30 kg).Το παιδί ήταν και παραμένει ασυμπτωματικό. Test DNA έκανε και ο δίδυμος αδελφός μου και βρέθηκε με την ίδια διαφοροποίηση. Και εγώ και ο αδελφός μου και όλοι στην οικογένειά μας είμαστε ασυμπτωματικοί, χωρίς αιφνίδιους θανάτους και λιποθυμίες. Οι γνώμες διίστανται για το αν το παιδί πρέπει να παίρνει φάρμακα. Ο παιδίατρος-παιδοκαρδιολόγος του, που ήταν και δικός μας, επιμένει ότι είναι υγιέστατος και μπορεί να αθλείται χωρίς φάρμακα. Οι παιδοκαρδιολόγοι βιβλιογραφικά πηγαίνοντας συνιστούν inderal για όλη του τη ζωή. Το παιδί έχει γίνει συναισθηματικά ευαίσθητο, έχει κρύα άκρα, κουράζεται εύκολα και τώρα τελευταία ενώ είναι πανέξυπνος και όλοι μας λένε να επενδύσουμε στο μυαλό του δεν συγκεντρώνεται στο διάβασμα. Σας παρακαλώ ποια η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα του παιδιού σου έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι η σωματική του υγεία και η άλλη η ψυχική του υγεία. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η πάθησή του είναι σπάνια, ιδιάζουσα και σοβαρή. Θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των καρδιολόγων και σε τακτικά χρονικά διαστήματα να κάνετε και κάποιο τσεκ άπ μία φορά το χρόνο. Επίσης, εάν διαπιστώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά όπως έντονο λαχάνιασμα, περιστοματική κυάνωση κλπ θα πρέπει πιο νωρίς να απευθύνεστε στο γιατρό του. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, μετά από την ταλαιπωρία που υπέστη το παιδί μετά από τόσα χρόνια από γιατρό σε γιατρό και από εξέταση σε εξέταση είναι αναμενόμενο να νιώθει μία ανασφάλεια για τη σωματική του υγεία. Επειδή το να συμβεί κάτι κακό στο παιδί σας είναι πολύ σπάνιο πρέπει να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση ότι είναι υγιείς αλλά όπως όλοι μας θα πρέπει να προσέχει ορισμένα πράγματα. Πιθανόν να χρειαστεί κάποια στιγμή και μια ψυχολογική υποστήριξη από παιδοψυχολόγο προκειμένου το παιδί να σβήσει από τη μνήμη του όλες τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι τώρα και να ακολουθήσει μια φυσιολογική ζωή.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορεί λόγω δοντιών ένα παιδί να είναι μπουκωμένο. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι τα ίδια τα δόντια δεν δημιουργούν πυρετό και δεν προκαλούν νόσημα. Επειδή όμως κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας κατά κάποιο τρόπο πέφτει όπως λέμε η άμυνα του οργανισμού και επειδή καθώς πρήζονται τα ούλα του προσπαθούν διάφορα μικρόβια και ιδιαίτερα ιοί να μπουν μέσα στο στόμα του δευτερογενώς μπορεί να δημιουργηθεί μία ίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει και μπούκωμα (ρινίτιδα) και βήχα και πυρετό. Εσείς λοιπόν την περίοδο της οδοντοφυΐας εάν εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να θεραπεύετε τα κλινικά ευρήματα δηλαδή να βάζετε πολύ φυσιολογικό ορό στη μυτούλα, να δίνετε κάποιο αποχρεμπτικό και αν κάνει πυρετό εκτός από τη χρήση αντιπυρετικού θα πρέπει να το βλέπει και ο παιδίατρος προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι είναι μια απλή ίωση και όχι κάτι περισσότερο.

Ερώτηση
“Έχει η φίλη μου ένα αγοράκι 3 χρονών, κιλά 18, ύψος 1 και κάτι. Στο διάστημα 8 μηνών ο μικρός τρώει μόνο μπισκότα, σοκοφρέτες, κράκερς, πατάτες τηγανιτές και πολύ γάλα, περίπου 2,5 λίτρα στο 24ωρο. Κοιμάται 8 με 10 ώρες κάθε βράδυ μέχρι το πρωί, είναι και δυσκοίλιος. Παρακαλούμε πολύ θα θέλαμε την γνώμη σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη της φίλης, αυτά που περιγράφεις είναι τραγικά. Το παιδί αυτό σιτίζεται με τον πιο λανθασμένο τρόπο. Εκτός από τα μπισκότα κλπ πίνει τόσο πολύ γάλα που μόνο κακό θα του προκαλέσει. Δηλαδή και σιδηροπενική αναιμία και προβλήματα με τη χοληστερίνη και τα λιπίδια και φυσικά και δυσκοιλιότητα. Άμεσα θα πρέπει να αλλάξει το παιδί τρόπο διατροφής συμβουλευόμενοι φυσικά κάποιον ειδικό διότι με τον τρόπο που σιτίζεται αργά ή γρήγορα θα έχει παθολογικά προβλήματα υγείας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 26 μηνών και με ανησυχεί ως προς την ομιλία του. Δηλαδή, λέει περίπου 30-40 λέξεις ακόμα και τρισύλλαβες αλλά δεν σχηματίζει προτάσεις. Διαβάζουμε πολύ και τα γνωρίζει όλα αλλά δεν τα λέει. Επίσης σε ότι αφορά την ακοή του δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ μπορούμε να συνεννοηθούμε κανονικά μόνο με λέξεις, νοήματα και δείχνοντάς μας. Κατά τα άλλα είναι ένα πολύ χαρούμενο και δραστήριο αγόρι. Θεωρείτε ότι πρέπει να το ψάξω;”

Απάντηση

Είναι πολύ μικρό το παιδί σου για να περάσεις σε κάποιον έλεγχο της ομιλίας του όπως είναι σε λογοθεραπευτή κλπ. Οι λέξεις που λέει είναι αρκετές, εφόσον ακούει και συνεννοείται είναι ένδειξη ικανοποιητικής εξέλιξης του λόγου του και επειδή τα παιδιά μεταξύ τους διαφέρουν όσον αφορά στην ικανότητα της ομιλίας (δηλαδή άλλα μιλάνε πιο νωρίς και άλλα αργότερα) δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Θα σου έλεγα σε πρώτη φάση να δείξετε λιγότερη προθυμία να ικανοποιείτε τις επιθυμίες του παιδιού μόνο και μόνο επειδή το καταλαβαίνετε και να αφήσετε περιθώρια να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας περισσότερο χρησιμοποιώντας μικρές προτασούλες προκειμένου να σας μιλήσει και να αντιληφθείτε αυτό που θέλει.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών και πριν από 2 μήνες περάσαμε τον ιό κοξάκι με λίγο βαριά συμπτώματα. Έχω παρατηρήσει ότι εκτός από το δέρμα του που ξεφλουδίστηκε στις πατούσες και τα χέρια, τώρα αλλάζουν και τα νύχια του, βγαίνει το παλιό. Είναι φυσιολογικό γιατρέ; Να ρωτήσω κάποιον; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη η εξέλιξη του ιού κοξάκι είναι αυτή που περιγράφεις. Μην ανησυχείς, τα νύχια θα ξαναβγούν από την αρχή καινούργια και δεν θα έχει το παιδί σου κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών και τον ανιψιό μου που είναι 5 χρόνων και πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει σε επαφή,λόγω των επικείμενων γιορτών όμως θα βρεθούμε σε κοινό χώρο και ήθελα να σας ρωτήσω τι επιπλέον προφυλάξεις θα πρέπει να πάρω εκτός του ότι φυσικά δεν θα έρθουν σε κοντινή επαφή. Δεν θα ήθελα να περάσουμε τις πρώτες μας γιορτές κλεισμένοι στο σπίτι, παρ\' όλα αυτά αγχώνομαι για τον μικρό δεδομένου του παιδικού σταθμού. Τι με συμβουλεύετε;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, φυσικά και δεν πρέπει να γίνετε αντικοινωνική ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες. Εφόσον ο ανιψιός σου δεν έχει μύξες και βήχα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό σου. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που θα βρεθούν στον ίδιο χώρο που θα είναι το παιδί σου. Εάν εν πάσει περιπτώσει συναντηθείτε με κόσμο που νομίζεις ότι έχει συμπτώματα κάποιας ίωσης θα πρέπει στο χώρο που θα βρίσκεστε να απομονώσεις το μωράκι σου σε κάποιο δωμάτιο ώστε να μην έρθει σε επαφή με τα μικρόβια και εσείς στους άλλους χώρους να μπορέσετε να απολαύσετε τις ημέρες.

Ερώτηση
“Τι γνώμη έχετε για το εμβόλιο της γρίπης σε μωρό δύο ετών που δεν πάει στον παιδικό σταθμό; Είναι σωστό να το κάνει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση

Φυσικά και είναι σωστό να κάνει το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός της γρίπης δεν έχει σχέση με τον παιδικό σταθμό. Η γρίπη βρίσκεται παντού, μπορεί να κολλήσει και στην παιδική χαρά και στον παιδότοπο και στο ασανσέρ και σε μία οποιαδήποτε βόλτα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία από 6 μηνών και πάνω.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε 14 Ιουνίου, 2950 κιλά και 48 εκατ. Πριν ένα μήνα ήμασταν 5860 και 62 εκατ. Πιστεύετε ότι οι μετρήσεις της είναι καλές; Είναι μωρό που θηλάζει, τρώει ρυζάλευρο το βιολογικό αλλά σιχαίνεται την φρέσκια φρουτόκρεμα. Τι να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, τα σωματομετρικά του μωρού σου βρίσκονται λίγο κάτω από τη μέση γραμμή. Όμως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Για την ηλικία του θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει να τρώει κρέας και χόρτα, δηλαδή αυτό που λέμε κρεατοχορτόσουπα. Έτσι θα εμπλουτίσεις τη διατροφή του περισσότερο και θα το βοηθήσεις να πάρει και βάρος. Το ρυζάλευρο που δίνεις είναι πολύ γλυκό και έχοντας μάθει το παιδί στη γλυκιά γεύση δεν θέλει τα φρούτα. Σου προτείνω να μειώσεις το ρυζάλευρο και να προσπαθείς να δώσεις φρούτα που του αρέσουν και ειδικότερα αυτά που είναι πιο γλυκά όπως μπανάνα, μήλο, αβοκάντο, μανταρίνι κλπ. Επίσης θα μπορούσες μέσα στα φρούτα να ρίξεις μία με 2 κουταλίτσες ρυζάλευρο ώστε να “σπάσεις” όπως λέμε τη γεύση και έτσι να φάει και τα φρούτα.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου καλησπέρα! Έχω αγχωθεί με κάτι και θέλω την άποψη σας γι\' αυτό! Έχω ένα κοριτσάκι 12,5 μηνών. Γεννήθηκε την 38 εβδομάδα 2750 γρ. και 49 εκ. Τώρα ζυγίζει 8530 κιλά με ύψος 77 εκ. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή της; Αυτό που με απασχολεί είναι ότι ενώ πίνει γάλα βέβαια δεν θηλάζω (πρώτο και τελευταίο γεύμα της ημέρας,γύρω στα 220-300 ml), τρώει μοσχάρι, ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά, ζυμαρικά, φρουτόκρεμα, γιαουρτάκι, προσπάθησα από τον έκτο μήνα σιγά σιγά να της δώσω αυγό. Το έβαλα στην φρουτόκρεμα, μέσα στο φαγητό, της το έδωσα και μόνο του με λίγο λαδάκι αλλά τίποτα! Μόλις καταλάβαινε το αυγό σταματούσε να τρώει!Ξαναπροσπάθησα τώρα που είναι πιο μεγάλη, πάλι τα ίδια! Μήπως είναι γονιδιακό; Το λέω γιατί ούτε και γω το τρώω από μικρή! Από την άλλη είμαι της άποψης να μην πιέζουμε τα παιδιά να φάνε κάτι που δεν θέλουν! Πιστεύω πως μεγαλώνοντας θα το φάει αβίαστα! Μήπως σφάλλω;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση. Είναι πολύ καλά και δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου για το γεγονός ότι δεν τρώει το αυγό. Το αυγό έχει πάρα πολλές χρήσιμες ουσίες αλλά ήταν απαραίτητο τα προηγούμενα χρόνια που ο κόσμος δεν είχε άλλες τροφές στο βαθμό που υπάρχουν σήμερα. Σήμερα καλύπτεται με πάρα πολλές τροφές το παιδί σου, παίρνει όλες τις ουσίες που χρειάζεται και έτσι το αυγό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μην το βασανίζεις, “ξεκόλλησε” από αυτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις μία άλλη συνταγή, δηλαδή να το κάνεις ομελέτα. Μπορείς να βάλεις το αυγό στο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό, έχεις προσθέσει πιπεριά, φρυγανιά, παρμεζάνα και όταν είναι έτοιμη η ομελέτα ρίχνεις τελευταία στιγμή λίγο λάδι ώστε να πάρει όπως λέμε μία νοστιμιά. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να το φάει. Παρόλα αυτά μην ανησυχείς καθόλου.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 11 ετών και στο σχολείο επρόκειτο να γίνει ο εμβολιασμός για την φυματίωση. Επίσης έχω ακούσει ότι πολλοί παιδίατροι είναι κατά του συγκεκριμένου εμβολίου εκτός αν το παιδί ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Εσείς τι γνώμη έχετε πάνω σε αυτό;”

Απάντηση

Πράγματι αυτό που περιγράφετε είναι κάπως έτσι. Τα τελευταία χρόνια δεν συστήνουμε να γίνεται το εμβόλιο της φυματίωσης παρά μόνο στα παιδιά που ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου. Αυτό το περιβάλλον είναι όταν το παιδί μεγαλώνει κάπου όπου υπάρχει κάποιος ηλικιωμένος που νοσεί ή έχει περάσει φυματίωση γιατί ξέρουμε ότι η φυματίωση μεταφέρεται και μεταδίδεται από τους μεγάλους προς τα παιδιά και όχι μεταξύ των παιδιών. Γι\' αυτό και κάθε φορά που ένα παιδί νοσεί βλέπουμε ότι έχει κολλήσει ή από κάποιο μέλος της οικογένειας ή από τον δάσκαλο στο σχολείο. Επίσης από στιγμή σε στιγμή περιμένουμε να κυκλοφορήσει ένα καινούργιο εμβόλιο της φυματίωσης που είναι πολύ περισσότερο προηγμένο από το υπάρχον και το πιθανότερο είναι ότι στο μέλλον θα κάνουμε αυτό το εμβόλιο.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 14:15

Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook