Πίσω στην κορυφή της σελίδας
02.02.2015 | 23:19
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη έχω ένα αγόρι 6,5 χρονών.
Πάει πρώτη δημοτικού. Στο νηπιαγωγείο σε κάποιες εργασίες που έκαναν εκεί παρατηρήσαμε ότι κάποια γράμματα τα γράφει ανάποδα. Τώρα στην πρώτη, το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, συνεχώς γράφει και λέξεις ανάποδα (από το τέλος στην αρχή). Με ενημέρωσε και η δασκάλα του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πού να απευθυνθώ;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν ξέρω σε ποια περιοχή ζείτε. Κατά σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε κάποιον παιδίατρο-αναπτυξιολόγο ο οποίος βάσει ορισμένων τεστ που θα κάνει στο παιδί θα καταλήξει στη διάγνωση του προβλήματός του. Από κει και πέρα θα σας πώς θα το αντιμετωπίσετε, δηλαδή αν θα χρειαστεί λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.λπ. γιατί όπως μου το περιγράφεις φαίνεται ότι μάλλον υπάγεται στο κεφάλαιο της δυσλεξίας, το οποίο δεν έχει να κάνει με προβλήματα στην ομιλία του αλλά στον τρόπο με τον οποίο γράφει.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών. Πριν λίγες μέρες λόγω μιας μικρής αλλεργίας κάναμε εξετάσεις αίματος όπου βρέθηκαν τιμές αιμοπεταλίων 600,000. Το θεωρείτε ανησυχητικό; Τι να κάνω; Το μωρό είναι υγιές. 2 ήμερες πριν την αιμοληψία έγινε εμβόλιο στο μωρό ενώ την ώρα της αιμοληψίας έκλαιγε πολύ και πιθανόν στρεσαρίστηκε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε ποιο εργαστήριο έγινε η συγκεκριμένη εξέταση, με ποιον τρόπο και τι μηχανήματα χρησιμοποίησαν. Καμιά φορά το μηχάνημα μπερδεύει τα κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο αίμα και μπορεί να μετράει για αιμοπετάλια κύτταρα που δεν είναι στην πραγματικότητα και αυτό να δίνει αυξημένο αριθμό. Θα πρέπει να επαναλάβετε την εξέταση σε ένα καλό εργαστήριο και να ζητήσετε από το μικροβιολόγο να κάνει μια προσεκτική και ειδική εξέταση στο μέτρημα των αιμοπεταλίων δηλαδή να τα μετρήσει με το μάτι στο μικροσκόπιο (υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία) και όχι μόνο με το μηχάνημα.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η τρίχρονη κόρη μου δεν αποχωρίζεται την πιπίλα της, έχω προσπαθήσει με διάφορους τρόπους αλλά τίποτα. Μπορεί να φταίει και ο ερχομός της αδελφής της αλλά με προβληματίζει αυτό γιατί την κρατά όλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα το πρωί να έχει έντονη δυσοσμία. Τι να κάνω;”

Απάντηση

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους προσπαθούμε να κόψουμε την πιπίλα. Σίγουρα αυτή η κακιά συνήθεια είναι δύσκολο να κοπεί παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε πάντοτε τον σωστό τρόπο που θα χρειαζόταν το συγκεκριμένο παιδί. Σίγουρα ο ερχομός ενός καινούργιου μέλους στην οικογένεια προβληματίζει το παιδί και το κάνει να θέλει περισσότερο την πιπίλα ή μπορεί να εμφανίσει και άλλες κακές συνήθειες. Το πώς θα το επιτύχετε για κάθε παιδί και για κάθε μανούλα είναι τελείως ξεχωριστό. Σε άλλα παιδιά περνάει πιο εύκολα ένα παραμύθι ότι την πήρε η νεράιδα ή ο παιδίατρός της ή κάτι άλλο, σε άλλα παιδιά χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα δηλαδή την εξαφανίζουμε και λέμε ότι αύριο θα πάμε να την πάρουμε, αύριο θα πάμε να αγοράσουμε καινούργια κ.λπ. Μία καλή μέθοδος επίσης είναι να κόψουμε λίγο την άκρη της πιπίλας με ένα ψαλίδι και κάθε δύο τρεις μέρες να την κόβουμε λίγο περισσότερο προκειμένου σιγά σιγά το παιδί να μην ευχαριστιέται την ώρα που την έχει στο στόμα του και κατά κάποιο τρόπο λέμε ότι υπόκειται σε μία αποτοξίνωση της πιπίλας και του πιπιλίσματος, μέχρις ότου την κόψουμε τόσο ώστε πραγματικά να μην ευχαριστιέται και να αναγκαστεί να την πετάξει.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι (το δεύτερο παιδάκι μου) που είναι 8 μηνών και έχει βάρος 11 κιλά και ύψος 75 πόντους. Γεννήθηκε 3100 και 52 πόντους. Μήπως είναι πολύ βαρύς και ψηλός; Η μικρή μου στην ηλικία του ήταν 8700 κιλά και 73 πόντους (πάλι ψηλό και βαρύ μωρό αλλά όχι τόσο)”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πραγματικά το αγοράκι σου είναι ένα κιλό πάνω από την ανώτερη εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι παχύ. Το ύψος του βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πάρα πολύ ψηλό όμως αυτό μη σε παρηγορεί γιατί το ύψος κάποια στιγμή θα σταματήσει ενώ το βάρος του παιδιού θα παραμείνει και πιθανόν θα αυξάνεται. Άρα θα πρέπει να προσέξεις πολύ τη διατροφή του. Σε πρώτη φάση να μην του δίνεις πράγματα που θεωρούμε ότι είναι περιττά δηλαδή κρέμες (βανίλια, ρυζάλευρο), πολλά ζυμαρικά, ψωμιά, γλυκά κ.λπ. ώστε καθώς περνάει ο καιρός αφού δεν τρώει περιττά και υπερθερμιδικά και με την κίνηση του σώματος που θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό θα μπορέσει σιγά να έρθει σε κάποιο φυσιολογικό βάρος. Εάν νομίζεις ότι το παιδί σου τρώει σε φυσιολογικά επίπεδα και παρόλα αυτά παίρνει τόσο βάρος θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για μεταβολικά νοσήματα όπως είναι θυρεοειδή, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο ανιψιός μου του κάνανε ακτινογραφία στο κεφαλάκι του όταν ήταν μόλις 5 ημερών γιατί έπεσε από το ριλάξ. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία του παιδιού; Πήρε μεγάλη ακτινοβολία σε τόσο μικρή ηλικία; Θα περιμένω την απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή θεία, καταρχάς θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι η ακτινογραφία ήταν απαραίτητη να γίνει διότι εάν το παιδί είχε πρόβλημα από το χτύπημα θα ήταν πολύ σοβαρό να μη γινόταν η σωστή διάγνωση. Από κει και πέρα, σήμερα, τα μηχανήματα που κάνουν τις ακτινογραφίες είναι πολύ σύγχρονα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πολύ λίγη ακτινοβολία ειδικά όταν πρόκειται να κάνουν απλές ακτινογραφίες οστών. Σίγουρα το παιδί έχει πάρει μια μικρή ακτινοβολία η οποία αθροίζεται και παραμένει στον οργανισμό του αλλά δεν θα πρέπει να στεναχωριέστε τόσο πολύ και να ελπίζετε ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί να κάνει κι άλλες ακτινογραφίες οι οποίες η κάθε μια θα προσθέσει ακτινοβολία στον οργανισμό του παιδιού.

Ερώτηση
“ Κύριε Μαζάνη γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το πώς πρέπει να δίνω την αντιβίωση. Η κόρη μου που είναι 8 χρονών έχει από μικρή σοβαρό πρόβλημα στο να πίνει κάποιο φάρμακο. Μετά από πολλές δοκιμές καταφέραμε να τα πίνει τρώγοντας αμέσως γιαουρτάκι με γεύσεις φρούτων. Τώρα τελευταία όμως έμαθα ότι δεν κάνει όταν παίρνει αντιβίωση να φάει αμέσως γιαούρτι. Είναι αλήθεια;”

Απάντηση

Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό που ρωτάς. Τις αντιβιώσεις και γενικά τα φάρμακα μπορεί ένα παιδί να τα παίρνει συνοδευτικά με κάποια τροφή υγρή ή κρεμώδη όπως είναι χυμοί φρούτων, γιαούρτι, γάλα, κρέμα κλπ αρκεί η τροφή αυτή να μην είναι πάρα πολύ ζεστή διότι μερικά φάρμακα μπορεί να καταστρέφονται από την υψηλή θερμοκρασία.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 5 μηνών κ μας είπε ο γιατρός ότι έχει στα αυτάκια του πολύ κερί. Μας πρότεινε να πάμε σε ΩΡΛ να το βγάλουμε. Ενδείκνυται σε τόσο μικρή ηλικία; Φοβόμαστε να το πάμε. Θέλει ειδικό ΩΡΛ για παιδιά; Αν το αγνοήσουμε δεν πρόκειται να φύγει από μόνο του προφανώς ε; Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Φυσικά και δεν πρέπει να το αγνοήσετε διότι το υπερβολικό κερί που υπάρχει μέσα στο αυτάκι μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα αλλά και βαρηκοΐα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά, όπως καταλαβαίνεις, για το παιδί σου. Θα πάτε σε παιδο-ΩΡΛ, ο οποίος έχει ειδικά, πολύ μικρά μηχανήματα σαν ηλεκτρική σκούπα και με πολύ εύκολο και ανώδυνο τρόπο θα βγάλει το κερί ώστε να μπορέσει να δει και τι γίνεται από μέσα, δηλαδή σε τι κατάσταση βρίσκεται το τύμπανο αλλά και να ελευθερώσει τον ακουστικό πόρο ώστε να μην πάθει το παιδί κάποια ωτίτιδα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Είχα πάει τον γιο μου 5 μηνών για το μηνιαίο εμβόλιό του κ η παιδίατρος μου είπε ότι το παιδί με 8.400 βάρος κιλά και 70 εκ ύψος είναι παχύσαρκο. Γεννήθηκε 3.380 κιλά. Με τον τρόπο της με πρόσβαλε. Έπινε, γιατί τώρα κόψαμε ένα γεύμα, 180, 6 γεύματα αλλά τις περισσότερες φορές άφηνε 30. Τώρα πήγαμε 5 γεύματα, τα δυο εκ των οποίων φαγητό και κρέμα. Ήθελα πολύ τη γνώμη σας. Να σημειώσω ότι στην κρέμα το νερό είναι 120-150”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, η παιδίατρός σας έχει δίκιο. Το παιδί σου θα πρέπει να ζυγίζει 6 κιλά και 740 γραμμάρια δηλαδή ζυγίζει σχεδόν 2 κιλά από αυτό που θα έπρεπε, βάσει του βάρους γέννησής του. Δηλαδή το βάρος βρίσκεται στην 97η εκατοστιαία θέση. Βέβαια το ύψος είναι πολύ καλό, βρίσκεται στην 77η εκατοστιαία θέση. Άρα δεν πρέπει να ανησυχείς για την ποσότητα που τρώει διότι από ό,τι φαίνεται το παιδί σου υπερσιτίζεται για τις ανάγκες που έχει. Στην ηλικία που βρίσκεται θα μπορούσε να κάνει και 4 γεύματα το 24ωρο και δεν μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ποσότητα που πίνει αρκεί να παίρνει βάρος φυσιολογικό για την ηλικία που βρίσκεται.

Ερώτηση
“Γεια σας! Συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω μια κόρη 9 ετών. Μετά από πολλές εξετάσεις σε παιδοενδο/γο, κλινικές, οστική ηλικία, τεστ ανάπτυξης κ.ά. διαγνώστηκε πρώιμη εφηβεία. Ξεκινήσαμε αναστολή με arvekap 75 mg κάθε 28 ημέρες ενδομυϊκά. Η κόρη μου ξέρει ότι κάνουμε βιταμίνες λόγω μειωμένης λήψης λαχανικών και φρούτων. Δεν ξέρω αν έκανα καλά που δεν της είπα την αλήθεια. Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχουν επιπλοκές με την αγωγή αυτή και αν ναι ποιες είναι αυτές; Ακόμα αν με την αγωγή αυτή που θα κάνει 2 χρόνια περίπου επηρεάζεται η γονιμότητα μελλοντικά ή αν δημιουργούνται γυναικολογικά προβλήματα”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το πρώτο πράγμα που έρχεται στη σκέψη μου, έτσι όπως περιγράφεις τα πράγματα, είναι ότι φάσκεις και αντιφάσκεις. Αυτό στο λέω διότι κρύβεις από το παιδί σου μία θεραπεία την οποία κάνει ενώ καταλαβαίνει ότι την κάνει διότι είναι άκρως απαραίτητη για την υγεία της. Με τη θεραπεία διακοπής της πρώιμης ήβης στην ουσία ξεγελάμε το σύστημα που ενεργοποιεί την εφηβεία. Δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος ή σοβαρή παρενέργεια. Επειδή η πρώιμη ήβη δημιουργεί σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στο παιδί που το παθαίνει είναι απαραίτητο να συνεχίσεις τη θεραπεία, μη φοβάσαι τίποτα, διότι το κάνεις για καλό του παιδιού και εάν θα της το πεις ή όχι εξαρτάται από τις σχέσεις που έχετε αυτή τη στιγμή, από την ωριμότητα και την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Θα σου έλεγα ότι εάν αυτές οι σχέσεις είναι καλές και το επίπεδο του παιδιού είναι ικανοποιητικό θα έπρεπε να του εξηγήσεις τι συμβαίνει διότι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έχουν μεγάλη κατανόηση και είναι καλό να ξέρουν τι γίνεται με την υγεία τους. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα παιδοψυχολόγο ο οποίος θα στηρίξει όλη την οικογένεια και το παιδί για τα δύο αυτά χρόνια που θα διαρκέσει η θεραπεία.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 2 ετών και περπάτα ακόμη στις μύτες! Είναι 11 κιλά, φυσιολογική, μιλά από πολύ νωρίς και συνεννοούμαστε όπως με έναν ενήλικα. Θα πρέπει να απευθυνθώ κάπου; Καταλαβαίνετε, υπάρχει κάποιο άγχος για τη μικρή μας. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Έχεις απόλυτο δίκιο να έχεις άγχος όμως δεν ξέρω εάν το παιδί περπατάει συνεχώς στις μύτες ή κατά διαστήματα. Εάν πραγματικά το περπάτημα αυτό είναι συνεχές και μάλιστα όταν δεν φοράει παπούτσια τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδο-ορθοπεδικό προκειμένου να σας πει εάν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, διότι καμιά φορά οι τένοντες του ποδιού είναι κοντοί με αποτέλεσμα το παιδί να πονάει και να μη μπορεί να περπατήσει κανονικά.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook