Πίσω στην κορυφή της σελίδας
21.02.2015 | 23:02
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάθε εβδομάδα ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας! Συμπλήρωσε τη φόρμα με την ερώτησή σου και στείλε και τη δική σου απορία για να την απαντήσει ο γιατρός!

Ερώτηση
“Πριν λίγες μέρες εντελώς τυχαία ανακαλύψαμε ότι ο άντρας μου έχει το σύνδρομο WPW (παραπληρωματικό δεμάτιο) στην καρδιά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι κληρονομικό και αν πρέπει να ψάξω κάτι παραπάνω στον 3χρονο γιο μου πέρα από τις καθιερωμένες εξετάσεις. Μπορεί να έχει και το παιδί το ίδιο πρόβλημα; Ευχαριστώ”

Απάντηση

Ορισμένα άτομα έχουν από τη γέννησή τους ένα τμήμα μυϊκού ιστού στην καρδιά τους παραπάνω από το φυσιολογικό το οποίο συνδέει με ηλεκτρικό τρόπο τους κόλπους με τις κοιλίες της καρδιάς. Συμβαίνει σε ένα στα 500 άτομα. Υπάρχει μικρού βαθμού κληρονομική προδιάθεση και γι\' αυτό συνιστάται ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος συγγενών πρώτου βαθμού. Δηλαδή το παιδί σου πρέπει να ελεγχθεί από παιδοκαρδιολόγο με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς.

Ερώτηση
“Aγαπητέ γιατρέ, θα ήθελα τη γνώμη σας για το τι είναι το κυστικό λεμφαγγείωμα στον αυχένα και ποια είναι η αιτία εμφάνισης στα παιδιά, όσον αφορά στην ηλικία των 3 χρόνων. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Το κυστικό λεμφαγγείωμα είναι μία σπάνια βλάβη του λεμφικού συστήματος η οποία εμφανίζεται από τη γέννηση και οφείλεται σε μία δυσλειτουργία ανατομική των λεμφαγγείων της περιοχής με το φλεβικό σύστημα. Ανάλογα με το μέγεθός του και το σημείο που βρίσκεται μπορεί να προκαλέσει εκτός από αισθητικό πρόβλημα και προβλήματα νευρομυϊκά που προέρχονται από την πίεση συγκεκριμένων σημείων που ασκεί το λεμφαγγείωμα. Το εκτιμά ειδικός παιδοχειρουργός ή αγγειοχειρουργός παίδων προκειμένου με διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία κλπ να αποφανθεί αν είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση.

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα πρόβλημα με τον γιο μου ο οποίος έχει ύψος 1,65 και βάρος 45 κιλά. Δεν έχει πρόβλημα υγείας αλλά αγχώνεται εύκολα. Το πρωί πίνει ένα ποτήρι γάλα και στο σχολείο δεν τρώει κάτι. Πώς θα του ανοίξει η όρεξη; Η ηλικία του είναι 12.5 ετών. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να ανησυχείς όσον αφορά στην όρεξη του παιδιού καθώς τα σωματομετρικά του βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο αφού το ύψος του είναι στην 97η εκατοστιαία θέση και το βάρος στην 40η εκατοστιαία θέση δηλαδή σχεδόν στη μέση. Από κει και πέρα εκείνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι η ποιότητα των τροφών που τρώει και όχι η ποσότητα. Δεν περιγράφεις με μεγάλη λεπτομέρεια τι τρώει όλη την ημέρα ή ποιες είναι οι προτιμήσεις του σίγουρα όμως θα πρέπει να εξαιρέσεις παντελώς από το διαιτολόγιό του τροφές που περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά προκειμένου το παιδί να φάει εφόσον πεινάει τροφές που ποιοτικά είναι ωφέλιμες για την ηλικία του.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη αυτή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχω μια κόρη 5,5 ετών η οποία υποφέρει από ατοπική δερματίτιδα και συνέχεια απευθυνόμαστε σε δερματολόγους και κάνουμε θεραπεία με κρέμες κορτιζόνης και ηρεμεί για λίγο το δέρμα της και μετά πάλι βγάζει έκζεμα. Τελευταία, μια παιδίατρος μας είπε να απευθυνθούμε σε αλλεργιολόγο. Εσείς συμφωνείτε; Τι πρέπει να κάνουμε; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Φυσικά και θα έπρεπε το παιδί σας ήδη να το έχει εξετάσει παιδοαλλεργιολόγος προκειμένου να κάνει εξετάσεις αλλεργιολογικές που γίνονται και στο αίμα αλλά και στο δέρμα προκειμένου να βρεθεί σε τι είναι το παιδί σας αλλεργικό. Μπορεί να είναι σε τροφή, σε προϊόντα που υπάρχουν στο περιβάλλον όπως είναι η σκόνη του σπιτιού, τα ακάρεα, λουλούδια κλπ. Βάσει των στοιχείων αυτών ο παιδοαλλεργιολόγος σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας θα μπορέσει να βοηθήσει για την πρόληψη των αλλεργιών του παιδιού.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για το έργο σας. Ο γιος μου είναι 9 χρονών και έχει εδώ και 15 μέρες βήχα και μπούκωμα με θερμοκρασία 36. Χτες 16η μέρα τον πήγα στον παιδίατρο και μου είπε ότι έχει βρογχοπνευμονία! Ήθελα να σας ρωτήσω πόσο σοβαρή είναι η βρογχοπνευμονία και τι πρέπει να προσέξω από εδώ και πέρα; Χρειάζεται να βγάλει ακτινογραφία και να κάνει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις; Ο γιατρός μας έδωσε αντιβίωση για 8 μέρες. Το παιδί μέχρι τώρα πήγαινε κανονικά στο σχολείο και στις δραστηριότητές του. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Η βρογχοπνευμονία είναι μία λοίμωξη των βρόγχων και των πνευμόνων μαζί. Υπάρχουν κάποιες εστίες όπου έχουν συσσωρευτεί μικρόβια και γι\' αυτό ένα παιδί μπορεί να έχει βήχα και πυρετό. Η αντιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη τουλάχιστον για 8 με 10 μέρες προκειμένου να θεραπευτεί και να μη γίνει χειρότερη πνευμονία. Εάν ο γιατρός ακούγοντας το παιδί έχει ακροαστικά ευρήματα που είναι σίγουρος ότι έχει βρογχοπνευμονία δεν χρειάζεται να κάνει ακτινογραφία ώστε να πάρει και επιπλέον ακτινοβολία το παιδί ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορεί να θεραπευτεί μόνο με την αντιβίωση και από ό,τι φαίνεται το δικό σου παιδί βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία μια που δεν έχει όπως περιγράφεις δεν έχει κάνει υψηλό πυρετό δηλαδή μάλλον είναι μια βρογχοπνευμονία ελαφριάς μορφής.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω αποφασίσει να κάνω στο παιδί μου το bexsero. Έχω επηρεαστεί από κάποιους που θεωρούν ότι τα εμβόλια προκαλούν παιδικό καρκίνο. Θέλω την άποψή σας. Εγώ είμαι εναντίον, τους κάνω όλα τα εμβόλια. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη πολύ καλά κάνεις, μη φοβάσαι καθόλου, κανένα εμβόλιο δεν προκαλεί παιδικό καρκίνο, όλα αυτά είναι διαδόσεις από ανθρώπους οι οποίοι ή έχουν κάποιο δόλο ή έχουν άγνοια των επιστημονικών δεδομένων. Φυσικά και πρέπει να κάνεις όλα τα εμβόλια τα οποία προτείνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας προκειμένου το παιδί σου να είναι προφυλαγμένο από πολύ σοβαρές ασθένειες.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Το μεγάλο μου παιδί είναι ένα κοριτσάκι 3,5 χρονών. Έχουμε κόψει την ημέρα την πάνα από όταν έκλεισε τα 2, αλλά τη βραδινή την έχουμε ακόμη. Τελευταία, το πρωί που ξυπνάει δεν θέλει να βγάλουμε την πάνα και να βάλουμε βρακάκι, τελικά την καταφέρνω αλλά κατουριέται 2 - 3 φορές τη μέρα. Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Καταρχάς το παιδί σου είναι ακόμα μικρό προκειμένου να ανησυχούμε επειδή δεν έχει ελέγξει πλήρως τους σφιγκτήρες όσον αφορά στα τσίσα του. Δεύτερον μπορεί να είναι ένας ψυχολογικός παράγοντας που έχει σχέση ή με το περιβάλλον στο οποίο ζει ή εάν το παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό ή εάν είσαι έγκυος ή και πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να φανταστείς ότι μπορεί να επηρεάζουν το παιδί. Σίγουρα όμως μην ανησυχείς. Δώσε λίγο χρόνο, να είσαι διακριτική, μην το πιέζεις και πολύ σύντομα θα δεις ότι όλα θα πάνε πολύ καλά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω πανικοβληθεί λίγο με τη νέα γρίπη καθώς έχω δυο παιδάκια, το ένα στα 4 και ο μικρός 6,5 μηνών. Ήθελα τη γνώμη σας πάρα πολύ. Έχω σταματήσει τη μεγάλη μου από τη μια και μοναδική δραστηριότητα, το μπαλέτο επειδή φοβάμαι τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό αλλά μου το ζητάει δε θέλω να της το στερήσω. Όμως φοβάμαι.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, κάνεις πάρα πολύ άσχημα που έχεις στερήσει στο παιδί σου την δραστηριότητα του μπαλέτου. Η γρίπη που υπάρχει αυτή την εποχή δεν είναι πάρα πολύ σοβαρή τουλάχιστον για τα παιδιά, περισσότερο από ό,τι φαίνεται είναι επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους ανθρώπους οι οποίοι και έχουν κάποια άλλη νόσο που τους ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εν πάσει περιπτώσει, γρίπη είναι, θα περάσει, δεν πρέπει να βάζουμε τα παιδιά σε αποστειρωμένο περιβάλλον γιατί τελικά κάνουμε περισσότερο κακό από ό,τι έστω και αν κολλούσε μία ίωση όπως είναι αυτή η γρίπη. Θα σου έλεγα λοιπόν ότι καταρχήν θα έπρεπε να έχεις εμβολιάσει και τα δυο σου παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης αλλά και εσένα και το σύζυγό σου δεδομένου ότι όπως προκύπτει αν και ο συγκεκριμένος ιός δεν υπάρχει μέσα σε αυτό το εμβόλιο υπολογίζεται ότι έχει μία αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%.

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Ο μικρός μου είναι 2,5 χρονών και κάποια βράδια ξυπνάει και παραπονιέται ότι πονούν τα ποδαράκια του από τους αστραγάλους έως τα γόνατα, συνήθως του δίνω παυσίπονο και κοιμάται, τι άλλο μπορώ να κάνω; Ο παιδίατρος μας είπε ότι είναι πόνοι ανάπτυξης, εσάς ποια η γνώμη σας;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, μάλλον ο παιδίατρός σας έχει δίκιο καθώς σε αυτή την ηλικία μπορεί το παιδί να ψηλώνει και στο σημείο όπου παραπονιέται ότι πονούν τα ποδαράκια του δεν υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο μπορεί να μας υποψιάσει και να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες εξετάσεις. Άρα λοιπόν τουλάχιστον προς το παρόν του δίνεις κάποιο παυσίπονο προκειμένου να ηρεμεί και προσπαθείς να καταλάβεις μήπως το παιδί κουράζεται ιδιαίτερα σε κάποιο παιχνίδι που κάνει τουλάχιστον από το μεσημέρι και μετά και είναι ένας λόγος για να πιάνονται και να πονάνε τα πόδια του.

Ερώτηση
“Χαίρετε κ. Μαζάνη. Η κόρη μου είναι τώρα 2 μηνών, γεννήθηκε 2.800 και 40 ημερών, το βάρος της ήταν 4.030 γρ. Παρόλο που πήρε αρκετό βάρος, οι ποσότητες γάλακτος που τρώει είναι λίγες για την ηλικία της. Δηλαδή ακόμη και τώρα που είναι 2 μηνών, ο μέσος όρος είναι 90 ml. Σε κάποια γεύματα φτάνει τα 120 ml, με πολλή προσπάθεια δική μας και πολλές διακοπές ενώ σε αλλά γεύματα μπορεί να φάει μόνο 70 η 80 ml. Υπάρχει περίπτωση να μην της αρέσει το γάλα; Αν και από τη γέννηση της τρώει το ίδιο. Έχω σκεφτεί και το ενδεχόμενο να την ενοχλούν οι κολικοί. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είστε υπέρ της τακτικής να δίνουμε τσάι τις βραδινές ώρες στο παιδί προκειμένου σταδιακά να σταματήσει να ξυπνάει για να πιει γάλα, καθώς και σε ποια ηλικία πηγαίνουμε το μωρό στο δικό του δωμάτιο. Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, επειδή το μωρό σου έχει πάρει πολύ βάρος σε σχέση με την ηλικία του σε πρώτη φάση σου λέω να μην ανησυχείς καθόλου για τις ποσότητες που τρώει δεδομένου ότι καλύπτεται πλήρως. Δεν έχει μεγάλη σημασία πόσο γάλα πίνει ένα παιδί όσο να παίρνει το βάρος που υπολογίζουμε εμείς ότι είναι φυσιολογικό για την εκάστοτε ηλικία του. Δεν συστήνω το παιδί το βράδυ να πίνει τσάι αλλά ούτε και την ημέρα δεδομένου ότι το τσάι περιέχει τεΐνη και είναι σαν να πίνει καφέ δηλαδή μπορεί να του προκαλέσει ευερεθιστότητα και άλλα προβλήματα νευρολογικής φύσης. Εάν θα ήθελες θα μπορούσες να του δώσεις λίγο χαμομήλι παρόλο που εάν πεινάει εκείνο που πρέπει να πίνει είναι το γάλα του και όχι ροφήματα. Όσον αφορά στην ηλικία που θα μπορούσες να πας το παιδί στο δωμάτιό του, συνιστάται αυτό να γίνει μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής καθώς στο διάστημα αυτό υπάρχει επικινδυνότητα για το σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου αλλά και επίσης επειδή γίνεται σωστότερη παρακολούθηση από τη μανούλα κατά τη διάρκεια της νύχτας δεδομένου ότι και κάποιο μικρό πρόβλημα θα υπάρχει όπως μύξα, εμετός κλπ. Βέβαια μέχρι εκείνη την ηλικία που θα γίνει αλλαγή στο δωμάτιο δεν πρέπει να παίρνετε το μωρό σας στο κρεβάτι σας γιατί αυτό θα γίνει μια ευχάριστη συνήθεια για το παιδί αλλά θα ναι μεγάλο πρόβλημα για σας όταν θα θελήσετε να το μεταφέρετε στο δωμάτιό του.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook