Πίσω στην κορυφή της σελίδας
28.02.2015 | 23:03
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάθε εβδομάδα ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών! Εάν θέλεις να απαντήσει και τη δική σου, συμπλήρωσε τη φόρμα με την ερώτησή σου και τα στοιχεία σου!

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 15 μηνών, έχει ύψος 72 εκατ., βάρος 10300 kg και περ. κεφαλής 47 εκατ. Γεννήθηκε την 38η βδομάδα, 3050 kg και 50 εκατ. Ανησυχούμε πάρα πολύ για την ανάπτυξή της και σκοπεύουμε να επισκεφτούμε αναπτυξιολόγο, καθώς τους τελευταίους 3 μήνες δεν έχει ψηλώσει καθόλου. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το βάρος του παιδιού σας είναι αρκετά ικανοποιητικό καθώς βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση, όμως πραγματικά το ύψος του είναι πολύ χαμηλό καθώς βρίσκεται κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση. Πρέπει να επισκεφτείτε παιδοενδοκρινολόγο ώστε να αξιολογήσει με συγκεκριμένες εξετάσεις ποιο είναι το πρόβλημα που το παιδί έχει τόσο χαμηλό ύψος. Ο αναπτυξιολόγος δεν είναι κατάλληλος γι' αυτή την περίπτωση καθώς ερευνά μόνο την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού και όχι τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, το 2ο παιδί μου είναι 3,5 χρονών και παρουσιάζει έντονη σιελόρροια καθώς και υπεριδρωσία σε χέρια και πόδια! Αυτά τα δυο συσχετίζονται; Και πώς πρέπει να τα διερευνήσω περαιτέρω; Ενημερώνω ότι το παιδί αφαίρεσε κρεατάκια και κάνει στοματοπροσωπικές ασκήσεις στα πλαίσια λογοθεραπευτικής παρέμβασης! Ανησυχώ... Ευχαριστώ προκαταβολικά”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το ιστορικό του παιδιού σου φαντάζομαι ότι είναι πλουσιότερο από αυτά που μόνο μου περιγράφεις. Εάν το παιδί κάνει τις θεραπευτικές ασκήσεις σημαίνει ότι έχει κάποια προβλήματα στο γναθοπροσωπικό τα οποία μπορούν από μόνα τους να προκαλούν σιελόρροια. Το γεγονός ότι ιδρώνουν τα χεράκια του και τα ποδαράκια του μπορεί να έχει σχέση και με το πρόβλημα που είπαμε προηγουμένως αλλά μπορεί να είναι και εντελώς φυσιολογικό καθώς ξέρουμε ότι γενικά τα παιδάκια ιδρώνουν περισσότερο στα χέρια τους και στα πόδια τους από ό,τι θα περιμέναμε. Εάν αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και θεωρείς ότι δεν φταίει και το γεγονός ότι το ντύνεις πολύ και έτσι ζεσταίνεται θα πρέπει να το δει παιδοενδοκρινολόγος ώστε να εξετάσει το θυρεοειδή αλλά και το ουροποιητικό σύστημα του παιδιού (νεφρά κ.λπ.)

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών τώρα, που γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες με βάρος 2800 και ύψος 47 εκ. Από τη γέννησή της πίνει ξένο γάλα και συγκεκριμένα το Novalac 1. Εδώ και λίγες μέρες τα κακά της είναι πράσινα στην αρχή και μετά κίτρινα με “σποράκια”. Είναι ανησυχητικό; Να αναφέρω ότι δεν κάνει κακά κάθε μέρα, αλλά κάθε 2 μέρες, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σκληρά. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε να προτείνετε κάτι για τους κολικούς, γιατί είναι πολύ ανήσυχη μέρα και νύχτα. Κλαίει, διπλώνει τα πόδια της, έχει αέρια. Έχω πάρει το τσάι χαμομήλι και μάραθου της milupa, αλλά δεν έχω δει διαφορά. Τέλος, υπάρχει κάτι πιο δραστικό για το μπούκωμα πέρα από φυσιολογικό ορό για αυτή την ηλικία; Γιατί είναι μπουκωμένη από 15 ημερών και όπως καταλαβαίνετε το μπούκωμα σε συνδυασμό με τους κολικούς δεν την αφήνουν να ηρεμήσει και να κοιμηθεί καθόλου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το χρώμα των κενώσεων των παιδιών ποικίλλει και κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετικό. Επίσης, τα σποράκια που περιγράφεις βρίσκονται στις φυσιολογικές κενώσεις των παιδιών τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Άρα δεν είναι κάτι ανησυχητικό εκτός εάν φανεί μέσα στα κόπρανα αίμα ή βλέννες ή είναι δύσοσμα. Όσον αφορά στον αριθμό των κενώσεων, ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να κάνει 10 φορές την ημέρα αλλά μπορεί και κάθε 3-5 μέρες αρκεί τότε να μην είναι βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας, δηλαδή να μην έχει δυσκοιλιότητα. Το γεγονός ότι κλαίει όπως περιγράφεις όλη την ημέρα και τη νύχτα μπορεί να μην είναι οι απλοί κολικοί του πρώτου τριμήνου όπως λέμε αλλά να έχει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας ή εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλεί στο παιδί καούρες και τσουξίματα και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει λοιπόν πρώτον να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από 3ωρη νηστεία προκειμένου να διαπιστώσεις εάν έχει παλινδρόμηση και έπειτα να κοιτάξεις μήπως πάρει ένα γάλα ειδικό για τη δυσανεξία ή υποαλλεργικό. Για το μπούκωμα της μύτης, το καλύτερο από όλα είναι ο φυσιολογικός ορός από τη στιγμή που δεν έχει το παιδί κίτρινες μύξες ή πυρετό αλλά υπάρχει και το θαλασσινό νερό, αποστειρωμένο σε μορφή σπρέι που ίσως να σε διευκολύνει περισσότερο για το καθάρισμα της μύτης.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θέλω και τη δικιά σας γνώμη: είμαι έγκυος στον 7ο μήνα στο 4ο παιδάκι. Θέλω να κρατήσω τα βλαστοκύτταρα αλλά μου λένε καλό θα είναι να τα δώσω σε δημόσια τράπεζα. Έχω μπερδευτεί”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, θα σου πρότεινα να δώσεις τα βλαστοκύτταρα εκεί που θα γεννήσεις εάν το μαιευτήριο αυτό διαθέτει τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων δεδομένου ότι εκεί θα έχεις πιο άμεση πρόσβαση ώστε να μπορείς να ελέγχεις κατά διαστήματα την φύλαξή τους. Παρόλα αυτά εάν τα οικονομικά σου δεν είναι ανθηρά η δημόσιες τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων δεν υστερούν σε κάτι σε σχέση με τις ιδιωτικές. Σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος όσον αφορά στην απώλεια των βλαστοκυττάρων ή να χαλάσουν οι πιθανότητες θα μπορούσα να πω ότι είναι οι ίδιες εφόσον υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.


Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 2 ετών. Πρόσφατα την μετακόμισα στο δωμάτιό της, έχει περίπου ένα μήνα, και ξυπνάει κάθε νύχτα ανά δυο ώρες. Όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο κουραστικό. Πρέπει να ξαπλώσω μαζί της να κοιμηθεί και να φύγω και σε λίγο πάλι τα ίδια. Τι μου λέτε να κάνω; Πώς να κοιμηθεί όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνήσει; Ξέχασα να σας πω, πριν πάει στο δωμάτιό της κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι μαζί μας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, τώρα “πληρώνεις” το λάθος που έκανες επί δύο χρόνια να έχεις το παιδί σου στο κρεβάτι σας. Βέβαια όλα μπορούν να διορθωθούν και αφού το αποφάσισες θα πρέπει να συνεχίσεις με τον τρόπο που περιγράφεις μέχρις ότου το παιδί αντιληφθεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι όσον αφορά στην επιθυμία του και σιγά σιγά θα συνηθίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη καλησπέρα. Έχω μια κόρη 20 μηνών. Σήμερα το μεσημέρι και ενώ ετοιμαζόμασταν να βγούμε έξω ξαφνικά έχασε την ισορροπία της (σαν κάποιος να την έσπρωξε) και έπεσε κάτω. Θεώρησα ότι μάλλον σκόνταψε κάπου και δεν το παρατήρησα. Καθώς τη βοηθήσαμε να σηκωθεί μόλις την αφήναμε να σταθεί έχανε την ισορροπία της και έπεφτε πάλι. Αυτό επαναλήφθηκε για κάποιες φορές (έδειξε λίγο τρομαγμένη με ό,τι συνέβαινε) και μετά όλα καλά. Μιλήσαμε με την παιδίατρο της και μας είπε ότι εφόσον το περιστατικό δεν συνδέεται με κάποια ίωση και εφόσον δεν επαναλήφθηκε δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί και απλά να το ξεχάσουμε. Θα ήθελα και τη δική σας άποψη. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Πολλές φορές ένα μικρό παιδί αυτής της ηλικίας όταν πέφτει μπορεί να φοβηθεί ή μέχρι να αποκατασταθεί το μυϊκό του σύστημα για να προχωρήσει καλά να ξαναπέσει. Το παιδί είναι πάρα πολύ μικρό, σίγουρα ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί στο βάδισμά του και γι\' αυτό μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι. Εάν δεν έχει πυρετό και όλη η άλλη συμπεριφορά του είναι φυσιολογική δεν πρέπει να ανησυχείτε αλλά όχι να το ξεχάσετε. Θα πρέπει να παρατηρείτε το παιδί σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διότι δεν ξέρετε όταν βρίσκεται μόνο του χωρίς την παρουσία σας αν κάνει κάποια επεισόδια που πρέπει να πέσουν στην αντίληψή σας και να τα περιγράψετε στον παιδίατρό σας.

Ερώτηση
“Θα ήθελα την τοποθέτησή σας για ένα θέμα που οι απόψεις διίστανται. Αν θα πρέπει να κατεβάζουμε το “πετσάκι” στα αγοράκια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί γι\' αυτό το θέμα. Εκείνο που ισχύει σήμερα είναι το εξής: τουλάχιστον μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, δεν πειράζουμε το πετσάκι στα αγόρια παρά μόνο το καθαρίζουμε. Εάν χρειαστεί να το ανοίξουμε για πολύ λίγο προκειμένου να καθαριστεί η οπή που υπάρχει μπροστά αυτό είναι δεκτό. Όχι όμως με πίεση διότι μπορεί να δημιουργηθούν μικρές πληγές και έπειτα αυτό να κάνει συμφύσεις. Από τα δύο χρόνια και μετά, εάν το πετσάκι δεν έχει ανοίξει και έχει μαζέψει πολλά νεκρά κύτταρα τότε αποφασίζουμε εάν θα πρέπει να κάνουμε αυτό που λέγεται αποκόλληση των συμφύσεων.

Ερώτηση
“Τι είναι οι οξύουροι στα παιδιά και ποια η θεραπεία τους;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, θα μπορούσες να διαβάσεις το σχετικό άρθρο που έχω γράψει στο TLIFE για τα σκουλικάκια ώστε να κατατοπιστείς για το θέμα (Κάνε κλικ εδώ).

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη και σας ευχαριστώ για το έργο σας. Η κόρη μου είναι 2 ετών πριν πέντε μέρες έπαθε αλλεργικό σοκ. Έφαγε ψάρι και ντομάτα αλλά είχε ξαναφάει πολλές φορές και δεν είχε πάθει κάτι. Πήραμε κορτιζόνη, atarax και soldesanil. Ευτυχώς είναι καλά αλλά φοβάμαι να της δώσω οτιδήποτε μήπως και μου το ξαναπάθει. Ο παιδίατρός μας μου είπε να περάσουν 15 μέρες από το atarax, να κάνουμε εξετάσεις για αλλεργίες. Εσείς τι μου προτείνετε; Πώς μπορεί να έπαθε το αλλεργικό σοκ; Ποιες εξετάσεις να κάνουμε για αλλεργίες και ποιες τροφές να αποφεύγουμε μέχρι τις εξετάσεις; Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Σε πρώτη φάση μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις θα πρέπει να αποφεύγετε εκείνες τις τροφές που θεωρούμε ότι είναι υπερ-αλλεργικές όπως ψάρι, αυγό, ντομάτα, γλυκά που περιέχουν σοκολάτα. Επίσης, εάν εξακολουθεί να παίρνει κορτιζόνη δεν θα πρέπει τις ημέρες αυτές να τρώει αλάτι ή ο,τιδήποτε είναι αλατισμένο γιατί μπορεί να κάνει κατακράτηση υγρών. Εφόσον αποφασίσατε με τον παιδίατρό σας να προχωρήσετε σε αλλεργικές εξετάσεις αυτές λέγονται RAST tests και γίνονται είτε στο αίμα είτε στο δέρμα βάζοντας διάφορες ουσίες προκειμένου να ανακαλυφθεί σε τι είναι ένα παιδί αλλεργικό. Βέβαια οι ουσίες είναι χιλιάδες αλλά στα τεστ χρησιμοποιούμε τις πιο συνηθισμένες. Εάν βρεθεί σε κάτι αλλεργικό τότε θα το αποφύγετε. Όμως μπορεί να υπάρχουν και άλλες ουσίες που δεν βρίσκονται στα τεστ που αν κάποια στιγμή το παιδί τις συναντήσει στη ζωή του να του προκαλέσουν αλλεργικό σοκ. Γι' αυτό από δω και πέρα θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτική και να έχετε μαζί σας, ιδιαίτερα στις διακοπές αταράξ και κορτιζόνη ώστε αν δημιουργηθεί κάτι επείγον να μπορέσετε να το χορηγήσετε. Ειδικότερα στην περίπτωση που θα τρώει κάτι καινούργιο από τα ύποπτα για αλλεργίες όπως οστρακοειδή, μαλάκια, ξηροί καρποί κλπ καλό θα ήταν πριν το φάει να αλείφετε την τροφή γύρω από το στόμα του δηλαδή στα χείλη ώστε εάν είναι κάτι πολύ σοβαρό θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται κοκκινίλες.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών. Το βάρος του είναι 8 κιλά και ύψος 75 εκατοστά. Ο σύζυγος μου είναι 1.69 και εγώ είμαι 1.57. Μόλις πήραμε κάποιες εξετάσεις αίματος οι οποίες ήταν καλές εκτός από την σωματομεδίνη η οποία είναι 30. Ο παιδίατρος που μας παρακολουθεί μας είπε πως πρέπει να παρακολουθήσουμε σε λίγο καιρό ξανά αυτή την ορμόνη για να δούμε πώς θα πάει και αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ή σε χαμηλότερα θα πρέπει να κάνουμε κάποια εξέταση με εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο. Θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας γιατί ανησυχώ πολύ για το θέμα αυτό και ίσως δεν πρέπει να αφήσω να περάσει χαμένος χρόνος. Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, καταρχάς να ξέρεις ότι το ύψος ενός παιδιού έχει σχέση και με το κληρονομικό ύψος. Για παράδειγμα και εσύ και ο σύζυγός σου όπως ξέρεις δεν είστε και πολύ ψηλοί. Από κει και πέρα από τη στιγμή που βρέθηκε αυτή η ορμόνη σε παθολογικά επίπεδα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοενδοκρινολόγο προκειμένου να κάνει συμπληρωματικές εξετάσεις καθώς η εξέταση που έχετε κάνει γίνεται για να εκτιμήσουμε τις διαταραχές της ανάπτυξης του παιδιού και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η έλλειψη της αυξητικής ορμόνης, η οποία έχει σχέση με τη λειτουργία ενός αδένα που λέγεται υπόφυση.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook