Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω αν το παιδί μου που είναι 1,5 χρονών και έχει αλλεργία στο αβγό (κρόκο και ασπράδι-πολύ υψηλή τιμή) μπορεί να κάνει το εμβόλιο της ιλαράς!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολλά έχουν συζητηθεί τα τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο εμβόλιο σε περίπτωση που κάποιο παιδί είναι αλλεργικό στο αυγό. Επισήμως από την παρασκευάστρια εταιρεία προειδοποιούν ότι πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό του παιδιού εάν πρέπει να γίνει το εμβόλιο σε περίπτωση που το παιδί έχει κάνει αλλεργική αντίδραση στα αυγά ή σε ο,τιδήποτε περιέχει αυγό. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα παιδί έχει απλώς μια μικρή αλλεργία στο αυγό θα μπορούσε να το κάνει χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Εάν όμως έχει κάνει αλλεργική αντίδραση υψηλή όπως είναι το δικό σου παιδί δηλαδή μάλλον έχει κάνει αναφυλαξία, τότε θα πρέπει να γίνει μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον ώστε να παρατηρήσουν κάποιες ώρες το παιδί σε περίπτωση που κάνει αλλεργική αντίδραση και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επομένως, για να γίνει το εμβόλιο στο παιδί σου θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου που ξέρει το ιστορικό του σε συνεργασία με παιδοαλλεργιολόγο που έχει εκτιμήσει πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία που έχει στο αυγό.

Ερώτηση
“Kαταρχάς σας ευχαριστώ για τις ωραίες απαντήσεις σας και τις συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 15,5 μηνών. Γεννήθηκε 4 κιλά και 54 πόντους ύψος, στις 38 εβδομάδες με καισαρική. Θήλαζε μέχρι 7 μηνών και τώρα παίρνει Almiron 3. Το τελευταίο διάστημα δεν έχει πάρει καθόλου ύψος ούτε έχει αυξηθεί η περίμετρος του κεφαλιού. Τι μπορεί να φταίει; Το βάρος του παιδιού είναι 11,5 κιλά, η περίμετρος του κεφαλιού 46,2 εκ και το ύψος του 80,5 εκ. Η προτελευταία μέτρηση ήταν στις 31/10 με ύψος 79,5 εκ και περίμετρο 46 και βάρος 11 κιλά. Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι φυσιολογικές οι τιμές. Ημ.Γεν:07/10/2013”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το παιδί σου βρίσκεται σε εντελώς φυσιολογικά επίπεδα και δεν πρέπει να ανησυχείς. Το βάρος του είναι στην 75η εκατοστιαία θέση, το ύψος του στην 5οη, δηλαδή στη μέση, και η περίμετρος του κεφαλιού του στην 50η, δηλαδή και αυτό στη μέση θέση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται περνούν διαστήματα οπότε η ανάπτυξή τους σταματάει και μετά ξαναξεκινάει δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 30 μηνών και ένα γιο 11 μηνών. Η ερώτησή μου έχει να κάνει σχετικά με τις ώρες ύπνου. Η κόρη μου κοιμάται 10 με 11 ώρες τη νύχτα και 1 ώρα την ημέρα, σύνολο δηλαδή το 24ωρο 11-12 ώρες. Ο γιος μου κοιμάται 11 ώρες περίπου τη νύχτα και 2-2,5 ώρες την ημέρα, σύνολο περίπου 13-14 ώρες το 24ωρο. Είναι εντάξει οι ώρες που κοιμούνται για τις ηλικίες τους; Πόσες ώρες είναι φυσιολογικό να κοιμούνται; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς καθόλου. Τα παιδιά σου κοιμούνται πάρα πολλές ώρες και αυτό είναι θετικό καθώς ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξάνεται η εκκριτική ορμόνη που δίνει ύψος στο παιδί. Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι εάν ένα παιδί αυτών των ηλικιών κοιμάται τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες ώρες είναι ξύπνιο όχι επειδή κάτι το βασανίζει αλλά επειδή νυστάζει. Κατά συνέπεια μην ανησυχείς καθόλου.

Ερώτηση
“Αναφορικά με το εμβόλιο μηνιγγίτιδας bexsero θα ήθελα σας παρακαλώ θερμά να ρωτήσω πόσες δόσεις θα πρέπει να κάνει ένα παιδάκι που το ξεκινάει στα τέσσερα του χρόνια. Ευχαριστώ θερμά. Κ.Μ, Θεσσαλονίκη”.

Απάντηση
Το δικό σου παιδί πρέπει να κάνει συνολικά μόνο δύο δόσεις που μεταξύ τους να έχουν ένα μεσοδιάστημα απόστασης δύο μηνών.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θέλω να σας ρωτήσω πώς σας φαίνεται η ανάπτυξη της κορούλας μου! Γεννήθηκε την 38η εβδομάδα, ζύγιζε 2750 γρ. με ύψος 50 εκ. Τώρα είναι 14 μηνών και ζυγίζει 8.800 και έχει ύψος 80,5 εκ. Εμείς οι γονείς της είμαστε: εγώ 53 κιλά με ύψος 1,72 εκ και ο μπαμπάς της 84 κιλά με ύψος 1,83 εκ. Πώς σας φαίνεται η μέχρι τώρα ανάπτυξή της; Θα γίνει ένα ψηλό και λεπτό κοριτσάκι;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το ύψος του παιδιού σου βρίσκεται στην 80η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά ψηλό ενώ το βάρος βρίσκεται περίπου στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή λίγο κάτω από τη μέση. Όσον αφορά στο ύψος της, βάσει ενός μαθηματικού τύπου που υπάρχει και στηριζόμενοι στο ύψος των δύο γονιών η κόρη σου θα γίνει το λιγότερο 1.71,5 εκατοστά.

Ερώτηση
“Ο γιος μου 33 μηνών, ροχαλίζει πάρα πολύ και παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες κάποιες άπνοιες. Μέχρι τώρα έχει κολλήσει από την μεγαλύτερη αδελφή του (5,5 χρονών) κάποιες ιώσεις (βήχα, μύξες παχιές, πυρετό ) αλλά δεν έχει χρειαστεί να πάρει αντιβίωση. Του έβαζα πολύ ορό με σύριγγα και καθάριζε η μύτη του. Αν έχει διογκωμένα κρεατάκια θα πρέπει να γίνει εγχείριση ή μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά; Επίσης ποια είναι η γνώμη σας για το NeilMed Sinus Rinse; Ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εάν το μωρό σου ροχαλίζει και κοιμάται με ανοιχτό το στόμα παρόλο που η μυτούλα του είναι καθαρή, δηλαδή δεν περνάει περίοδο ρινίτιδας, τότε θα πρέπει να το δει ένας παιδοωτορινολαρυγγολόγος προκειμένου να εκτιμήσει πόσο διογκωμένα είναι τα κρεατάκια του. Εάν είναι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που του κάνουν άπνοιες τότε το πιθανότερο από όλα είναι να χρειαστεί η αφαίρεσή τους, εγχείριση η οποία είναι πάρα πολύ σύντομη και απλή. Αν όμως τα κρεατάκια είναι μικρά, τότε θα μπορούσες να το πας συντηρητικά, καθαρίζοντας τη μύτη καλά καθημερινά ώστε καθώς μεγαλώνει το παιδί υπάρχει πιθανότητα να ατροφήσουν και να μη χρειαστεί επέμβαση. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σκεύασμα δεν το γνωρίζω, μπορείς όμως να χρησιμοποιείς οποιοδήποτε σκεύασμα περιέχει φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό αποστειρωμένο, σε μορφή ισότονη, προκειμένου να το βάζεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας ευχαριστώ για τις πάντα χρήσιμες συμβουλές σας. Ο γιος μου είναι 20 μηνών και ήθελα να ρωτήσω καταρχήν αν επιτρέπεται να φάει ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα ψημένα μέσα σε κέικ ή αν απαγορεύεται και αυτός ο τρόπος εκτός των ωμών ξηρών καρπών κι εν συνεχεία ήθελα να θέσω ένα θέμα συμπεριφοράς. Δίπλα από το σπίτι μας μένει ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών και παίζουν σχεδόν κάθε μέρα με το Χρήστο. Το κορίτσι είναι πολύ επιθετικό, μετά τα πρώτα 5 λεπτά αρχίζει και τον δαγκώνει, τον χτυπάει, τον σπρώχνει και του παίρνει τα παιχνίδια λέγοντας πως όλα είναι δικά της. Αυτό που με απασχολεί είναι αν είναι φυσιολογικό το ότι ο Χρήστος δεν αντιδρά, παρά κάποιες φορές μόνο όταν θα τον πονέσει πια, κλαίει και με φωνάζει. Εκείνος δεν την έχει πειράξει ποτέ και αυτό που με προβληματίζει είναι μήπως θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση του παιδιού ώστε να αντιδρά και να διεκδικεί ή είναι φυσιολογική αυτή η αντίδρασή για ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Θέλω να τονίσω ότι το παιδί μεγαλώνει σε πολύ ήρεμο περιβάλλον, χωρίς φωνές και φασαρίες και είναι ένα πολύ χαρούμενο παιδί με πολύ φυσιολογική ανάπτυξη για την ηλικία του (λεκτικά και σωματικά). Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σου μέχρι 4 χρονών λέμε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ξηρούς καρπούς γιατί εκείνο που φοβόμαστε πάνω από όλα είναι ο πνιγμός. Ένας άλλος παράγοντας που χρειάζεται προσοχή είναι η έντονες αλλεργίες που μπορεί να κάνει ένα παιδί όταν νωρίς ξεκινήσει στην ηλικία του να τρώει ξηρούς καρπούς. Θα σου πρότεινα εφόσον οι ξηροί καρποί είναι πολύ λιωμένοι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να καθίσουν στο λαιμό τουη πρώτα να δοκιμάσεις να τους τρίψεις γύρω από το στόμα του, ώστε εάν παρουσιάσει αλλεργία θα φανεί εκείνη τη στιγμή καθώς η περιοχή θα κοκκινήσει και θα έχει φαγούρα. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, φαίνεται ότι το φυσιολογικό παιδί είναι ο γιος σου ενώ το άλλο παιδάκι σίγουρα έχει διαταραγμένη ψυχολογική κατάσταση. Θα πρέπει οι γονείς του άλλου παιδιού να ανησυχήσουν και να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά του η οποία όπως ξέρουμε στις περισσότερες περιπτώσεις έχει σχέση με τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί και πώς συμπεριφέρονται οι γονείς του. Εσύ επειδή ο γιος σου αντιμετωπίζει ένα παιδί με ψυχολογικά προβλήματα το μόνο που θα κάνεις είναι να σταματήσει να κάνει παρέα μαζί της και να επιδιώξεις να βρεις άλλα παιδιά με πιο φυσιολογική συμπεριφορά ώστε να μπορέσει και το παιδί σου να ευχαριστηθεί την παρέα και το παιχνίδι. Σίγουρα μπορείς να βρεις κάποιους τρόπους για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να το προκαλέσεις να κάνει παρέα με αυτό το παιδί που σίγουρα δεν έχει φυσιολογική συμπεριφορά. Δεν είναι λόγος να βάλουμε το παιδί σου σε τέτοια ταλαιπωρία.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα γιο 5 χρονών. Έχω θέμα με την πάνα, αρνείται να την βγάλει. Φοβάται ότι θα μεγαλώσει, θα μεγαλώσω και εγώ και θα πεθάνω. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Είναι ένα πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να συναντούμε παιδιά που σε αυτή την ηλικία, που δεν είναι ούτε πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα για να καταλαβαίνουν, δεν θέλουν να μεγαλώσουν προκειμένου να μη χάσουν τα προνόμια που ενδεχομένως έχουν από το περιβάλλον στο οποίο ζουν, δηλαδή τους γονείς τους και τους συγγενείς. Για να το δείξουν αρνούνται να κόψουν την πάνα, να κάνουν τσίσα, να φάνε με το κουτάλι, να φάνε στερεά τροφή κ.λπ. Άρα πρέπει να κοιτάξετε προς αυτήν την ψυχολογική κατεύθυνση, να αναρωτηθείτε και να προβληματιστείτε πώς συμπεριφέρεστε στο παιδί και έχει δημιουργηθεί αυτή η συμπεριφορά και φυσικά είναι κάτι το οποίο λύνεται εύκολα με τη βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου που θα σας συμβουλέψει πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε μέσα στο σπίτι και ειδικότερα στο παιδί .

Ερώτηση
“Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας με το νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας που δεν δικαιολογείται από τον ΕΟΠΥΥ; Πότε πιστεύετε ότι θα εγκριθεί;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά με αυτό το εμβόλιο και ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι περισσότερο οικονομικός. Έχουν γίνει κάποιες λανθασμένες διαφημιστικές κινήσεις και εκ μέρους της εταιρείας που το διαθέτει αλλά και από τους κρατικούς φορείς με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ασάφεια για το αν πρέπει να το καλύψουν τα ταμεία και αν πρέπει να το κάνουν τα παιδιά. Επειδή ζητάς την προσωπική μου γνώμη, αυτή είναι ότι όλα τα Ελληνόπουλα πρέπει να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β, από τον οποίο μας καλύπτει, είναι ο πιο συνηθισμένος μηνιγγιτιδόκοκκος στην Ελλάδα που προκαλεί μηνιγγίτιδα και μάλιστα βαριάς μορφής.

Read More

And More