Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 3,5 μηνών, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στον ύπνο. Πίνει κανονικά το γάλα, 210 γραμμάρια, την παίρνει ο ύπνος αφού την έχω κουνήσει στην αγκαλιά, ξυπνάει μετά από λίγο και ενώ είναι με τα μάτια κλειστά, όταν την βάζω στην κούνια ξυπνάει και κάθεται, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ώρες να έχει πιει 340 γραμμ. γάλα. Πόσο γάλα πρέπει να πίνει; Είναι επτά κιλά. Τι με συμβουλεύετε να κάνω έτσι ώστε να κοιμάται καλύτερα; Ευχαριστώ. Φαίη από Πρέβεζα”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σύμφωνα με το βάρος που έχει αυτή τη στιγμή το παιδί σου, κατά τη διάρκεια του 24ώρου θα πρέπει να τρώει 1000,50 γραμμάρια γάλα για να θρέψει και να αναπτύξει το σώμα του, το οποίο βέβαια μπορείς να το διαιρέσεις στον αριθμό των γευμάτων που θέλει το παιδί μέσα στο 24ωρο. Όσον αφορά στο πρόβλημα του ύπνου, φαίνεται ότι έχει αποκτήσει μία κακή συνήθεια την οποία σιγά σιγά πρέπει να την σταματήσετε, γιατί καθώς περνάει ο καιρός θα χειροτερεύει και θα απαιτεί όλο και περισσότερο να είναι στην αγκαλιά, να τρώει και να κοιμάται και έτσι θα έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα. Μία από τις μεθόδους είναι να τρώει το μωρό μόνο την ώρα που πεινάει, δηλαδή όταν διαμαρτύρεται και κλαίει, ώστε να χορτάσει καλά για να μην ξυπνάει λόγω πείνας και να αρχίσετε να μειώνετε σταδιακά το χρονικό διάστημα που κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας έστω και αν προσωρινά χρειαστεί να το βάζετε στο ρηλάξ, σε θέση 50 μοιρών και να τρώει εκει.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια! Ποια είναι η άποψή σας για τη φίμωση των γεννητικών οργάνων του αγοριού; Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών και ο γιατρός μου είπε θα το κάνει αυτός όταν γίνει 2 χρονών. Από μόνο του δεν μπορεί να γίνει; Εγώ μπορώ να βοηθήσω σε κάτι; Φοβάμαι μη του κάνουμε ζημιά ενώ θα μπορούσε να γίνει φυσιολογικά από μόνο του. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο γιατρός σας σας έχει συμβουλέψει πολύ σωστά. Μέχρι 2 χρονών δεν το πειράζουμε καθόλου παρά μόνο για την καθημερινή στοιχειώδη καθαριότητα. Αν προσπαθήσετε εσείς να το ανοίξετε μπορεί να προκαλέσετε πληγές, αόρατες μεν αλλά αργότερα μπορεί να κάνουν συμφύσεις στην περιοχή και να έχει το παιδί σας πρόβλημα. Μετά τα 2 χρόνια ο γιατρός σας με αναισθητική αλοιφή θα μπορέσει να το ανοίξει, να το καθαρίσει και να σας δώσει οδηγίες πώς θα το περιποιείστε από κει και πέρα.

Ερώτηση
“Ένα μωρό 15 μηνών πόσα γεύματα πρέπει να κάνει μέσα στη μέρα;”

Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία γενικά τα μωρά τρώνε ως εξής: 7-9 πρωί γάλα, 9.30-10.30 δεκατιανό που μπορεί να είναι φρούτα ή αυγό, 1.30-2.30 μερσημεριανό, κρέας και συνοδά, 5.30-6.30 απογευματινό δείπνο που μπορεί να είναι γιαούρτι, χυλοπίτες, τραχανάς, χορτόσουπα, τοστ κ.λπ. και 8-9 βράδυ ξανά γάλα.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη γεια σας, έχω μια κορούλα 4 1/2 χρονών γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες και 2 ημέρες, 49 πόντους και 2920 κιλά, τώρα είναι 102.5 πόντους και 15.5 κιλά. Με ανησυχεί λίγο η ανάπτυξή της, κάναμε εξέταση αίματος για θυρεοειδή και η tsh ήταν 2,31. Η παιδίατρος μου είπε ότι είναι εντάξει (δεν σας είπα ότι έχω εγώ θυρεοειδή, γι’ αυτό και το κοιτάξαμε), την παρακολουθεί κάθε 3 μήνες για να δούμε πώς πάει η ανάπτυξή της. Ύψος παίρνει, στο βάρος της είναι σταθερή εδώ και ένα χρόνο, δεν τρώει μόνη της εύκολα παρά μόνο αν την ταΐσουμε εμείς. Εσείς τι λέτε να κάνω; Να το ψάξω και με αναπτυξιολόγο ή όχι; Ευχαριστώ πολύ, Ελένη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μπορώ να σου απαντήσω μόνο για τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού σου, τα οποία είναι κάπως χαμηλά, δηλαδή το ύψος βρίσκεται στην 10η εκατοστιαία θέση και το βάρος στην 25η εκατοστιαία θέση. Αυτό βέβαια μπορεί να διορθωθεί με την διατροφή του παιδιού αλλά είναι πολύ περιέργο σε αυτή την ηλικία να μην τρώει μόνο του και να το ταίζετε εσείς. Εάν είναι μια κακιά συνήθεια και το παιδί σου είναι λίγο παραχαϊδεμένο, έχει καλώς και μπορείτε να το διορθώσετε. Εάν όμως είναι θέμα ψυχοκινητικής εξέλιξης φυσικά πρέπει να το δει αναπτυξιολόγος για να κρίνει αν πρέπει να κάνει κάποιες εργοθεραπείες ή κάτι άλλο.

Ερώτηση
“Ο μικρός μου είναι 8 ετών, με ήδη 2 χειρουργεία κρεατάκια (και αμυγδαλές στο 1) και τοποθέτηση με σωληνάκια και στα 2 αυτάκια του. Δίχως να έχει κάποια ίωση, ο μικρός έχει πάλι γεμάτο το αυτί του με υγρό και διαμαρτύρεται πως δεν ακούει καλά. Τι άλλο να κάνω; Η ταλαιπωρία του είναι πολύ μεγάλη”.

Απάντηση
Καταλαβαίνω την αγωνία σου όπου μετά απο 2 χειρουργεία εξακολουθεί να έχει πρόβλημα. Συναντάμε πολύ συχνά όμως να ξαναπαρουσιάζεται ωτίτιδα όπως θα ήταν ένα οποιδήποτε φυσιολογικό παιδί, αφού οι λοιμώξεις δεν σταματάνε, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα πρέπει να το βλέπει συχνά ΩΡΛ για να διαπιστώνεται ποια είναι η αιτία της λοίμωξης, μήπως και μερικές φορές δεν χρειάζεται να παίρνει αντιβιώση. Επίσης ο ίδιος γιατρός θα μπορούσε να σου πει εάν υπάρχει κάποια ιδιομορφία ανατομική στην περιοχή που πάσχει και είναι η αιτία τα συνήθη μικρόβια στο δικό σου παιδί να προκαλούν προβλήματα.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη ευχαριστούμε πολύ για όλες τις κατατοπιστικές σας απαντήσεις. Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την διατροφή της κόρης μου που το Μάιο κλείνει τα 4. Αρχικά το πρωί πίνει 200 γρ γάλα, το δεκατιανό της είναι ή χυμός από πορτοκάλια-μανταρίνια, 250 ml ή πιο σπάνια φρουτόκρεμα. Το μεσημέρι 2 φορές τη βδομάδα κοτόπουλο, 2 μοσχάρι, 1 αρνί, 1 ψάρι, 1 όσπρια ή λαχανικά. Μετά από δυο ώρες ζητάει γάλα, 300 ml, το απόγευμα ένα τοστ ή αυγό ή σουπίτσες από τραχανά ή κους κους αν το θέλει και το βράδυ πάλι γάλα. Υπάρχουν φορές που το πρωί πίνει μέχρι 100 γρ. Κάνω κάτι λάθος; Το λατρεύει το γάλα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη γενικά όπως τα περιγράφεις δεν βρίσκω να κάνεις κάτι σχημο αλλά αντίθετα είσαι στο σωστό δρόμο. Καλό θα ήταν να μην υπερβαίνει τα 500 με 600 ml γάλα το 24ωρο γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου που παίρνει απο τις άλλες τροφές.

Ερώτηση
“Είμαι 27 χρονών και έχω ένα αγοράκι 16 μηνών. Έχω κληρονομήσει βρογχικό άσθμα από την μητέρα μου, από πολύ μικρή ήμουν στα νοσοκομεία και συνέχεια με κορτιζόνη. Ο μικρός δεν μου έχει παρουσιάσει ποτέ τίποτα μόνο πριν ένα μήνα που έκανε μια ελαφριά ωτίτιδα και πήρε αντιβίωση τίποτα άλλο. Υπάρχει πιθανότητα να κληρονομήσει και αυτός το άσθμα από εμένα; Πρέπει ως μητέρα να κάνω κάποιο έλεγχο για να προλάβω κάτι; Ανησυχώ γιατρέ, δεν θέλω να ζοριστεί όπως ζορίστηκα εγώ. Δυστυχώς δεν τον θήλασα καθόλου. Ευχαριστώ πολύ και να είστε πάντα καλά!”

Απάντηση
Ανήσυχη μανούλα, ξέρουμε ότι το βρογχικό άσθμα σε μεγάλο βαθμό μπορεί να κληρονομείται, ειδικά όταν πρόκειται για αλλεργική μορφή. Παρόλα αυτά μπορεί ποτέ το παιδί σου να μην παρουσιάσει τέτοιο πρόβλημα. Τώρα δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το προλάβεις εκτός από τους συνηθισμένους κανόνες υγιεινής που σημαίνει να μην βρίσκεται το παιδί σου σε περιβάλλον με υψηλό αλλεργιογόνο δείκτη, δηλαδή σκόνη σπιτιού, σκόνη περιβάλλοντος, ακάρεα, λούτρινα παιχνίδια, μοκέτες, ζώα όπως πουλιά και γάτες και γενικά να μην βρίσκεται σε χώρο όπου υπάρχουν αντικειμενα που συσσωρεύουν τα αιωρούμενα σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 13,5 μηνών, το οποίο γεννήθηκε όταν συμπληρώσαμε ακριβώς τις 40 βδομάδες, 3115 κιλά και 51 εκατοστά ύψος. Σταδιακά αρρώσταινε αρκετά συχνά και μπήκαμε και 2 φορές νοσοκομείο την πρώτη γιατί ήταν μόλις 50 ημερών και δεν έτρωγε καθόλου και την 2η γιατί συνέχιζε να έχει πυρετό για 3-4 μέρες όταν ήταν 10 μηνών. Και στις 2 περιπτώσεις δεν του έκαναν τίποτα ιδιαίτερο παρά μόνο του έβαλαν ορό για να ενυδατώνεται. Την τελευταία φορά ανακαλύψαμε ότι έχει το στίγμα μεσογειακής αναιμίας κάτι που κληρονόμησε από εμένα. Για αυτό τον λόγο παίρνουμε σίδηρο 2 φορές την μέρα και φιλικό οξύ 1 χάπι την βδομάδα. κατά τα άλλα είναι ένα πολύ κινητικό παιδάκι το οποίο μπουσουλάει από 5 μηνών και περπατάει από 9 μηνών. Πριν ένα μήνα που πήγαμε στο παιδίατρο είχε βάρος 9660 κιλά και 76 εκατοστά ύψος. Δεν είναι πολύ φαγανό παιδάκι, παλεύουμε δηλαδή για να φάει αν και τρώει μεγάλες ποσότητες από φαΐ. Τρώει μόνο αλεσμένα και έχει 9 δοντάκια. Τις τελευταίες μέρες δεν μου πίνει γάλα καθόλου πρωί και βράδυ. Πώς κρίνετε την όλη κατάσταση του; Είναι φυσιολογικό το βάρος και το ύψος του; Πρέπει να κάνουμε κάτι για το γάλα; Πότε θα ξεκινήσει να τρώει μη αλεσμένα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το ύψος του παιδιού σου βρίσκεται στην 45η εκατοστιαία θέση, δηλαδή σχεδόν στη μέση, ενώ το βάρος του στην 25η δηλαδή μεταξύ του μέσου και του κατώτερού. Δεν θα έλεγα ότι είναι και άσχημα αν και θα μπορούσε να ζυγίζει λίγο παραπάνω. Τα προβλήματα διατροφής που αντιμετωπίζει τώρα θα μπορούσαν να οφείλονται στην οδοντοφυϊα του η οποία προκαλεί πόνο και δυσαρέσκεια. Θα ήταν η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσετε να δίνετε τροφή μη αλεσμένη γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ψυχολογικό κίνητρο για το παιδί προκεμένου να φάει καλύτερα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 20 μηνών και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με άτυπη μορφή της νόσου kawasaki. Είχε και τα 5 συμπτώματα. Ο υπέρηχος καρδιάς έδειξε μόνο λίγο υγρό. Του χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη και του χορηγούν ασπιρίνη. Μπορείτε να μου πείτε τι κινδύνους διατρέχει το μωράκι μου και τι θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχει ακόμα κίνδυνος για την καρδούλα του. Η γ-σφαιρίνη του χορηγήθηκε την 8η ημέρα. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε παραπέμπω στο σχετικό άρθρο που είχα γράψει σχετικά με τη νόσο στο TLIFE και μπορείς να το διαβάσεις εδώ

Ερώτηση
“Έχω ένα κορίτσι 2 χρονών, με πρόβλημα στον ύπνο σχετικά από την αρχή. Το θέμα είναι ότι ενώ της αρέσει το κρεβάτι της και κοιμάται εκεί, είτε κοιμηθεί μεσημέρι, είτε όχι, πάντα στο δίωρο θα ξυπνήσει, θα με φωνάξει να πάω στο κρεβάτι της και αυτό θα συνεχιστεί έως τα ξημερώματα το πήγαινε έλα. Τελευταία λόγω χειμώνα και μπουκώματος στη μύτη, φλέματα κτλ. έχει συνηθίσει να κοιμάται ψιλο-όρθια πάνω μου ώστε να αναπνέει καλύτερα, μετά εγώ την ξαπλώνω κάτω αλλά αυτό έγινε συνήθεια και τώρα με το που καταλαβαίνει ότι είναι ξαπλωμένη σηκώνεται καθιστή και γέρνει για να με βρει και έτσι χάλασε και όποια προσπάθειά μας να την μάθουμε να κοιμάται μόνη της. Η παιδίατρος μας έχει πει ότι είναι μια χαρά από υγεία απλά με ανησυχεί μήπως αυτή η συνήθεια είναι προάγγελος για κρεατάκια-αμυγδαλές και έπειτα αυτό το συνεχές μπούκωμα χωρίς αιτία είναι φυσιολογικό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σβήσε ό,τι έχεις κάνει μεχρι τώρα και ξεκίνησε με ψυχραιμία απο την αρχή να διορθώσεις τα πράγματα. Η συμπεριφορά του μωρού δεν είναι προάγγελος για κρεατάκια αλλά την εξυπηρετεί και θέλει συνεχώς να βλέπει την μανούλα της. Πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις αυτή τη συνήθεια όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί τα πράγματα συνεχώς θα χειροτερεύουν. Αφού η παιδίατρός σου σε διαβεβαιώνει ότι κατά τα άλλα είναι μία χαρά μείωσε το χρόνο που παίρνεις το παιδί αγκαλιά, άφησέ το στο δωμάτιό του και εσύ παράμεινε για λίγο διάστημα σε διπλανή πολυθρόνα. Και επειδή βρίσκεται στην ηλικία που θα έχει μπουκώματα λόγω ιώσεων μην την παίρνεις αγκαλιά όταν είναι άρρωστη αλλά ξεμπούκωσε πολύ καλά τη μύτη της με φσυσιολογικό ορό και βάλε έναν υγραντήρα με ευκαλυπτέλαιο που θα βοηθήσει στο άνοιγμα της μύτης και το λιώσιμο των βλεννών.

Read More

And More