Πίσω στην κορυφή της σελίδας
03.04.2015 | 23:17
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών και σκέφτομαι από Σεπτέμβρη να τον βάλω παιδικό. Το ζήτημα είναι ότι τώρα είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδί και με το καλό θα γεννήσω τον Οκτώβριο οπότε προβληματίζομαι για το αν πρέπει να τον στείλω λόγω των ιώσεων που ενδεχομένως να φέρνει σπίτι. Πραγματικά έχω αγχωθεί με το συγκεκριμένο θέμα γιατί απ'τη μία δεν θέλω να στερήσω στο πρώτο μια καθημερινή ενασχόληση με άλλα παιδάκια, απ' την άλλη δεν θέλω να έχω περιπέτειες με το νέο μωράκι. Εσείς τι θα με συμβουλεύατε;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλεύω το μεγάλο παιδί να πάει όσο γίνεται πιο νωρίς στον παιδικό σταθμό προκειμένου να εγκλιματιστεί ώστε όταν θα έρθει το νεογέννητο να μην νομίζει ότι το στέλνετε στον παιδικό διότι θέλεις να το διώξεις από το σπίτι! Στη δική σου περίπτωση, το καλύτερο από όλα είναι το παιδί σου να πάει τώρα την άνοιξη, προς το καλοκαίρι οπότε στον παιδικό σταθμό τα παιδιά έχουν εγκλιματιστεί και θα κλαίνε λιγότερο και επίσης υπάρχουν πολύ λιγότερες λοιμώξεις ώστε το παιδί σου να εγκλιματιστεί και αυτό κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όταν με το καλό γεννηθεί το καινούργιο παιδί, θα δεις πλέον πώς θα πάνε τα πράγματα. Πολλά παιδιά δεν αρρωσταίνουν άλλα αρρωσταίνουν λιγότερο και μερικά αρρωσταίνουν πολύ συχνά. Σε αυτή την περίπτωση θα κρίνεις εάν πρέπει το μεγάλο σου παιδί να διακόψει για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα τον παιδικό σταθμό προκειμένου να μην αρρωσταίνει και αυτό και το νεογέννητο. Μέχρι τότε όμως δεν πρέπει να στερήσεις στο παιδί σου τα οφέλη που μπορεί να πάρει από τον παιδικό σταθμό επειδή φοβάσαι αυτά που ρωτάς.

Ερώτηση
“Αξιότιμε κ. Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών. Γεννήθηκε με ετεροχρωμία, ο ένας οφθαλμός είναι γαλάζιος και ο άλλος καστανοπράσινος. Δεν υπάρχει κληρονομικότητα ούτε ενδείξεις για κάποιο σύνδρομο. Υπάρχει περίπτωση αυτή η ετεροχρωμία να διορθωθεί ή να βελτιωθεί; Ευχαριστώ θερμά”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, επειδή έχω δει πάρα πολλά παιδάκια με διαφορετικό χρώμα στα μάτια, σου λέω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τώρα αλλά και ούτε για την υπόλοιπη ζωή και θα αντιμετωπίσεις τα μάτια του παιδιού με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Φυσικά και από μόνα τους δεν θα αλλάξουν χρώμα παρόλο που ξέρουμε ότι τα νεογέννητα το χρώμα που θα έχουν στους 7 μήνες της ζωής τους αυτό θα έχουν από κει και πέρα σε όλη τους τη ζωή. Εάν θέλει κάποιος να αλλάξει το χρώμα των ματιών, υπάρχουν και οι έγχρωμοι φακοί επαφής.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 6,5 ετών και έχει ιστορικό με σύνδρομο δεξιού μέσου λοβού, 4 πνευμονίες μεταξύ 2 έως 4 ετών. Φέτος δεν έχει αρρωστήσει καθόλου. Μπορεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό για φυματίωση που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο του;”

Απάντηση

Θεωρώ ότι το δικό σου επειδή έχει ιστορικό ευαισθησίας στις παθήσεις των πνευμόνων, είναι ένας από τους λόγους που θα πρέπει να εμβολιαστεί με αυτό το εμβόλιο αλλά και με όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν και μπορούν να το προστατέψουν από τις πνευμονοπάθειες, όπως το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκού κ.λπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το εμβόλιο της φυματίωσης BCG. H κόρη μου είναι 7 ετών και δεν ξέρω τι να κάνω γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει και κάποιοι ότι δεν είναι απαραίτητο. Αν θέλετε σας παρακαλώ απαντήστε μου. Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φιλη, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή κουβέντα για το εμβόλιο της φυματίωσης που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια και ο λόγος είναι ότι το εμβόλιο αυτό δεν "πιάνει"-όπως λέμε- πάρα πολύ και επίσης έχει και κάποιες μικρές παρενέργειες. Σε αναμονή του νέου εμβολίου της φυματίωσης που πρόκειται να κυκλοφορήσει και από ό,τι λένε οι πληροφορίες θα είναι πολύ πιο σύγχρονο βιοτεχνολογικά συστήνουμε μέχρι τότε να γίνεται το υπάρχον εμβόλιο στα παιδιά εκείνα που ζουν σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου να μολυνθούν απο φυματίωση. Το περιβάλλον αυτό είναι όταν στο σπίτι που ζουν οι κοινωνικοοικομικές συνθήκες δεν είναι πολύ καλές, δηλαδή για παράδειγμα υπάρχει υγρασία ή υπάρχουν άτομα ηλικιωμένα που βήχουν, ή συναναστρέφεται το παιδί σε άλλους χώρους όπως είναι το σχολείο με επικίνδυνα άτομα που μπορεί να μεταφέρουν την φυματίωση στο παιδί. Συγκεκριμένα ξέρουμε ότι η φυματίωση δεν μεταδίδεται εύκολα από παιδί σε παιδί αλλά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που ένα παιδί εμφανίζει φυματίωση έχει κολλήσει από κάποιον ενήλικα είτε είναι από το σπίτι του είτε από το δάσκαλο στο σχολείο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να συζητήσεις με τον παιδίατρό σου που ξέρει το ιστορικό του παιδιού σου και το περιβάλλον στο οποίο ζει εάν είναι απαραίτητο να γίνει το εμβόλιο τώρα ή να περιμένεις να έρθει το καινούργιο εμβόλιο.

Ερώτηση
“Γιατρέ μας, έχω ένα γιο 11 ετών και μία κόρη 27 μηνών έξυπνη, δραστήρια, κοινωνική, αλλά όχι πολύ ομιλητική. Λέει ορισμένες λέξεις κι ενίοτε και φράσεις, όπως “γιαγιά είναι”. Ακούει καθαρά και μας καταλαβαίνει αμέσως σε ό,τι κι αν λέμε, αλλά δυσκολεύεται η ίδια να εκφραστεί. Πείτε μου σας παρακαλώ τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη ξέρουμε ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία που είναι το δικό σου μπορεί να πει μικρές προτασούλες με δύο ή τρεις λέξεις. Κατά συνέπεια, αυτά που λέει το δικό σου είναι σε φυσιολογικό επίπεδο. Εάν έχεις κάποια αμφιβολία θα πρέπει να ξεκινήσεις από παιδοωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να δεις εάν καταρχάς το παιδί σου ακούει καλά και από τα δύο αυτιά γιατί σε περίπτωση που έχουμε βαρυκοΐα μπορεί ένα παιδί να δυσκολεύεται να μιλήσει. Από κει και πέρα σε συμβουλεύω να το στείλεις και σε παιδικό σταθμό γιατί καθώς θα υποχρεωθεί να επικοινωνήσει με παιδιά της ηλικίας της θα αναγκαστεί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά από 2-3 μήνες να βελτιώσει την ομιλία της.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 25 ημερών και θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσα ml γάλα θα πρέπει να τρώει σε κάθε γεύμα. Είναι 3400 και τρέφεται με ξένο γάλα. Μου έχει κάνει 2 φορές εμετό και αρκετές φορές γουλίτσες. Τρώει 90 ml ακατέβατα. Λέτε η ποσότητα αυτή να της κάνει κακό;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το συγκεκριμένο παιδί σου με το βάρος που έχει θα πρέπει να τρώει κατά τη διάρκεια του 24ώρου 510 ml γάλα, ποσότητα απαραίτητη για να θρέψει και να αυξήσει το σώμα της στο βάρος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Αυτή η ποσότητα μπορεί να διαιρεθεί σε διάφορο αριθμό γευμάτων κατά τη διάρκεια του 24ώρου ανάλογα με την όρεξη και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού. Συνήθως λέμε ότι ένα παιδί πρέπει να αδειάζει το μπιμπερό και να μένει μια ποσότητα γάλακτος προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι έχει χορτάσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αραιώσει και τον αριθμό των γευμάτων κατά τη διάρκεια του 24ώρου και θα είναι χορτασμένο και θα παίρνει βάρος.

Ερώτηση
“Γιατρε, θέλω να σας ρωτήσω πότε θεωρείτε εσείς σωστό να βγάζουμε το κάγκελο από την κούνια. Ο γιος μου είναι 2 χρονών, από τη μια αρκετές φορές πάει να το καβαλήσει, από την άλλη το βράδυ ξυπνάει ακόμη καμιά φορά. Φοβάμαι ότι τα βράδια θα πηγαινοέρχεται αν το βγάλω, ενώ αν το αφήσω μπορεί να πέσει απ' έξω. Ευχαριστώ για το χρόνο σας!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα είναι απόλυτα φυσιολογικό να αγχώνεσαι μήπως το παιδί σου πέσει από το κρεβατάκι του. Η ηλικία του δεν είναι τέτοια για να νιώθεις πραγματικά ασφάλεια ότι αν βγάλεις το κάγκελο το παιδί δεν θα έχει κάποιο ατύχημα. Επειδή κάθε παιδάκι έχει διαφορετική ωριμότητα και συμπεριφορά θα σε συμβούλευα να βγάλεις το κάγκελο μόνο όταν θα είσαι 100% σίγουρη ότι το παιδί σου δεν θα πέσει και επίσης όταν θα το πρωτοκάνεις καλό είναι γύρω από το κρεβατάκι του να βάλεις μεγάλα μαξιλάρια ώστε αν κάποιες βραδιές μέχρι να συνηθίσει να κοιμάται χωρίς κάγκελο γυρίσει και πέσει τουλάχιστον να πέσει στα... μαλακά.

Ερώτηση
“Γεια σας! Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια! Το μωρό από τότε που ήταν ημερών έβγαζε 1 με 2 σπυράκια σαν τσιμπήματα. Μετά κάποιες μέρες είχε στο σώμα του κάτι κόκκινο, δε ξέρω αν είναι εξάνθημα και μας είχε πει η γιατρός να μην ανησυχούμε και όταν έγινε περίπου 1,5 μήνα εμφάνισε σπυράκια στο πρόσωπο και από τότε μέχρι σήμερα έχει ατοπική δερματίτιδα. Πώς θα καταλάβω αν έχει αλλεργία; Τα κακά του 3 φορές ήταν πράσινα, κάποιες φορές νομίζω πως είχαν βλέννες γιατί έλαμπαν, φυσικά το μωρό είναι 6 μηνών και έχει βγάλει 2 δόντια πάνω οπότε δε ξέρω, μπορεί να είναι από τα δόντια και έχει πολλά αέρια. Όταν του έδωσα μπανάνα για μια εβδομάδα, αν και του άρεσε πάρα πολύ, είχε πολλά αέρια. Πώς θα ξέρω σε τι έχει αλλεργία; Επίσης το μωρό θηλάζει”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, ο όρος ατοπική δερματίτιδα σημαίνει ταυτόχρονα και αλλεργία. Δηλαδή είναι ένας γενικός όρος που μας δείχνει ότι το δερματάκι του μωρού είναι αλλεργικό γενικότερα σε κάτι και ειδικότερα θα το ανακαλύψουμε εάν είμαστε τυχεροί είτε με την παρατηρητικότητά μας είτε κάνοντας κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις. Στη δική σου περίπτωση το πρόβλημα είναι αρκετά μικρό, δεν υπάρχει λόγος να υποβάλεις το παιδί στα rash tests όπως λέμε για να ανακαλύψεις σε τι είναι αλλεργικό εκτός εάν καθώς περνάει ο καιρός επιδεινωθεί πολύ το πρόβλημά του, αναγκάζεται να παίρνει φάρμακα βαριά όπως είναι η κορτιζόνη και τότε θα πρέπει να ψάξεις να βρεις σε ποια ουσία έχει την αλλεργία. Όσον αφορα τις κενώσεις του και ειδικότερα επειδή θηλάζει μπορεί να αλλάζει το χρώμα ανάλογα και με το τι τρώει η μητέρα καθώς ξέρουμε ότι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σχεδόν ό,τι τρώει η μητέρα περνάει και στο παιδί. Επίσης καμία φορά τα κακά μπορεί να είναι πράσινα επειδή είναι όπως λέμε κρυωμένο το στομαχάκι του ή περνάει κάποια ιωσούλα. Σε γενικές γραμμές, αυτά που περιγράφεις δεν είναι θορυβώδη συμπτώματα για να μας απασχολήσουν σοβαρά και να υποβάλλεις το παιδί σε κάποιες ειδικές εξετάσεις. Αύξησε την παρατήρησή σου στον τρόπο που τρώει, τις κενώσεις του και γενικότερα τη συμπεριφορά του και αν δεις κάτι περισσότερο που σε ανησυχεί θα πρέπει να το συζητήσεις με την παιδίατρο προκειμένου να σου πει εάν αυτό που έφαγε το παιδί σου ή και κάτι από αυτά που τρως εσύ μπορεί να του δημιουργεί αλλεργία ή κάποια δυσανεξία και θα πρέπει να το αποφύγεις.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να μου πείτε γιατί το νέο εμβόλιο της μινιγγίτιδας τύπου β, έχει πιθανότητες 1 προς 1000 να κάνει νόσο Καβασάκι, τι την πυροδοτεί και αν είναι θανατηφόρα. Ο γιος μου είναι 5,5 ετών και αμφιταλαντεύομαι. Επίσης είχε περάσει γρίπη Α πριν από ένα μήνα, πόσο καιρό να αφήσω μέχρι το εμβόλιο για να είναι πιο ασφαλές; Έχω δύο γνωστές που τα παιδάκια τους μετά το mmr σταμάτησαν να μιλάνε και σύμφωνα με διάφορες μελέτες ίσως λόγω του εμβολίου. Όταν συμβαίνει δίπλα σου φοβάσαι πιο πολύ. Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, ξεκινάω από το τέλος της ερώτησής σου, όσον αφορά το εμβόλιο mmr. Εάν υπάρχουν αυτά τα δύο περιστατικά, καλό είναι οι φιλενάδες να το φέρουν στη δημοσιότητα, αποδεδειγμένα όμως προκειμένου να μάθουμε κι εμείς αν πραγματικά αυτό το εμβόλιο προκάλεσε αυτό το πρόβλημα στα παιδιά γιατί όπως καταλαβαίνεις καμία επίσημη  μελέτη μέχρι τώρα και υπογεγραμμένη δεν έχει αποδείξει για κανένα εμβόλιο ότι μπορεί να συμβεί αυτό το οποίο περιγράφεις. Χίλιοι άλλοι λόγοι υπάρχουν που ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα στην ομιλία του αλλά από ό,τι φαίνεται όχι κάποιο εμβόλιο. Όσον αφορά το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα β, όλες οι τελευταίες μελέτες και πληροφορίες δείχνουν ότι οχτώ στις δέκα περιπτώσεις μηνιγγίτιδας που υπάρχουν στην Ελλάδα προέρχονται από αυτό το μικρόβιο και η μηνιγγίτιδα είναι πάρα πολύ σοβαρότερη από τις παρενέργειες που μπορεί να πάθει ένα παιδί από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Συγκεκριμένα, ένα στα 10 παιδάκια αν νοσήσει από μηνιγγίτιδα μπορεί να χάσει τη ζωή του ή να μείνει παράλυτο, δηλαδή να έχει νευρολογικές επιπτώσεις ενώ όπως λες ένα στα 1000 μπορεί να κάνει νόσο καβασάκι. Κατά συνέπεια βάζοντας τα οφέλη και το ρίσκο που υπάρχει από ένα εμβόλιο εγώ συστήνω ανεπιφύλακτα να γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο από την ηλικία των 2 μηνών. Όσον αφορά τη γρίπη Α που πέρασε ο γιος σου ένας μήνας μετά τη νόσο και εφόσον αισθάνεται το παιδί καλά και δεν έχει πυρετό μπορεί να προχωρήσει στους επόμενους εμβολιασμούς άφοβα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα μωράκι 9 μηνών που αρρώστησε τον Ιανουάριο. Είχε φλέματα μαζεμένα, πήρε σεκλορ, δεν το έπιασε και μετά κλαρισιντ. Ενώ έπαιρνε τη κλαρισιντ χρειάστηκε και αέριους και φλιξοταιντ σπρέι για δυο εβδομάδες. Ο παιδίατρος μου είπε ότι έχει καθαρίσει από τα ακροαστικά, αλλά είχε λίγο δύσπνοια και ταχυκαρδία. Την Τρίτη κλείνουμε τις 2 εβδομάδες. Έχει όμως 3 μέρες που έχει βλέννες κιτρινοπράσινες, δεν έχει βήχα ούτε έκανε πυρετό. Το βράδυ του δίνω 8 σταγόνες φενιστιλ. Φοβάμαι μήπως οι βλέννες μαζευτούνε πάλι. Χρησιμοποιώ θαλασσινό σπρέι για τον καθαρισμό της μύτης πολλές φορές την ημέρα. Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας; Έχει ακόμη λίγο λαχάνιασμα, πρέπει να συνεχίσω τις μάσκες και μετά τις 2 εβδομάδες που μας είπε ο γιατρός; Ευχαριστώ για την κατανόηση”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ δύσκολο να μπορέσω να κάνω μια σωστή διάγνωση μόνο από τις περιγραφές σου καθώς τα αναπνευστικά προβλήματα είναι κάτι που ο γιατρός πρέπει να βάλει το στηθοσκόπιο πάνω στο θώρακα του μωρού σου προκειμένου να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γιατί άλλα είναι τα ακροαστικά, άλλο ο βρογχόσπασμος, άλλο η βρογχοπνευμονία, άλλο η πνευμονία κ.λπ. Σε γενικές γραμμές από αυτά που περιγράφεις, φαίνεται ότι το παιδί σου έχει πάρει και αντιβίωση και κορτιζόνη και αντισταμινικά. Οπότε πρέπει ο παιδίατρος να το ακούσει προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει βρογχόσπασμο ή όχι για να σου πει με ακρίβεια εάν πρέπει να συνεχίσεις το σπρέι το οποίο είναι μια μορφή κορτιζόνης.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook