Πίσω στην κορυφή της σελίδας
04.04.2015 | 22:55
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάνε κι εσύ κλικ στη φόρμα που θα βρεις στο τέλος του άρθρου και στείλε τη δική σου ερώτηση στον παιδιάτρο!

Ερώτηση
“Πολύ ενδιαφέρουσα η στήλη σας και συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο δίνετε -γράφετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα των μαμάδων. Θα ήθελα και εγώ τη γνώμη σας στο εξής: έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και 20 ημερών, ο οποίος βιαζόταν να βγει και μας ήρθε στο τέλος της 34ης εβδομάδας. Γεννήθηκε 2.650 και τώρα είναι περίπου 6 κιλά. Διάβασα πιο πάνω σε μια ερώτηση μιας άλλης μητέρας ότι είναι καλό στον πέμπτο μήνα να έχει διπλασιάσει το βάρος του. Αυτό ισχύει και για τη δική μας περίπτωση που είναι πρόωρο; Να σημειώσω επίσης ότι θηλάζω αποκλειστικά αλλά το βγάζω με θήλαστρο και προσέχω ιδιαίτερα τη διατροφή μου. Επίσης, ο μικρός έχει ΓΟΠ όποτε και τον ταΐζω πιο συχνά και πιο μικρά γεύματα κάθε 2.5 ώρες περίπου. Τώρα προσπαθώ να αραιώσω λίγο τα γεύματά του. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το δικό σου παιδί δεν ήταν ιδιαίτερα πρόωρο και γι\' αυτό θεωρώ ότι περίπου θα πρέπει να ακολουθεί τις διακυμάνσεις βάρους που έχει ένα φυσιολογικό παιδί. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που λέμε ότι στον 5ο μήνα θα πρέπει να έχει διπλασιάσει το βάρος είναι για το κατώτερο βάρος που θα θέλαμε να έχει πάρει ένα παιδί για να είμαστε ικανοποιημένοι ότι πάει καλά. Το δικό σου παιδί ήδη βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι αρκετά βαρύ, γι\' αυτό δεν πρέπει να ανησυχείς όσον αφορά τον κανόνα που ανέφερες. Θα σου έλεγα ότι θα έπρεπε να ανησυχούσες για το πολύ βάρος που έχει αλλά επειδή θηλάζεις και το βάρος του δεν προέρχεται από ξένο γάλα θα κάνουμε υπομονή διότι το γάλα της μαμάς κάνει βαριά παιδιά όπως λέμε αλλά όχι παχιά. Επομένως συνέχισε με τον τρόπο που σιτίζεις το παιδί σου και να προσέχεις μελλοντικά να μην καταστρέψεις την καλή διατροφή που του έχεις προσφέρει με τον μητρικό θηλασμό δίνοντάς του αργότερα γλυκίσματα ή άλλες τροφές που θεωρούμε ότι είναι περιττές για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι γεννημένο 18-6-2011. Έχουμε πρόβλημα με τον λόγο. Μιλάει τη δική της γλώσσα. Δε μιλάει ούτε ελληνικά ούτε τη δική μας γλώσσα, αλβανικά. Ανησυχούμε και κάποιες λέξεις που μαθαίνει την άλλη μέρα τις έχει ξεχάσει. Ο παιδίατρος μας είπε πως πρέπει να επισκεφθούμε έναν αναπτυξιολόγο. Ευχαριστώ για την κατανόηση”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είναι αναμενόμενο στα παιδάκια που είναι δίγλωσσα, δηλαδή μέσα στο σπίτι μιλάνε δύο γλώσσες, να καθυστερούν έτσι κι αλλιώς να μιλήσουν. Όταν όμως τελικά μιλάνε καταφέρνουν να μιλήσουν σωστά και τις δύο γλώσσες εφόσον τις ακούν στον ίδιο βαθμό. Θα έλεγα ότι προς το παρόν ακόμα το μωρό σου είναι μπερδεμένο, να περιμένετε περίπου 6 μήνες και αν δεις ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση τότε σου προτείνω πρώτον να πάει σε παιδικό σταθμό όπου εκεί θα αναγκαστεί να μιλήσει με συνομηλίκους του και έτσι θα βελτιωθεί ο λόγος και αν τρεις μήνες μετά από τον παιδικό σταθμό δεν δεις βελτίωση τότε να το δει αναπτυξιολόγος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου, 29 μηνών, είναι 11,5 κιλά και 88 εκ. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες 2,8 κιλά και 48 εκ. Θήλασε αποκλειστικά 10 μήνες και δυσκολεύτηκε πολύ να πιάσει μπιμπερό. Η παιδίατρος μου λέει ότι η ανάπτυξή του βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων στα χαμηλότερα επίπεδα δε και ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Δυστυχώς τον συγκρίνω με την κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του που κατά γενική ομολογία είναι πολύ ψηλή μιας και εγώ και ο άντρας μου είμαστε αρκετά ψηλοί. Θεωρείτε ότι πρέπει να το ψάξω περισσότερο;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, η αλήθεια είναι ότι το βάρος του γιου σου βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή στην 5η εκατοστιαία θέση αλλά και το ύψος του βρίσκεται πολύ χαμηλά δηλαδή στην 10η εκατοστιαία θέση. Με λίγα λόγια είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια αλλά στα πολύ χαμηλά. Θα σου πρότεινα να του κάνεις εξετάσεις για να είσαι σίγουρη ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι εξετάσεις αυτές έχουν σχέση με τον θυρεοειδή, την αυξητική ορμόνη, την βιταμίνη D και ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία. Εάν όλες αυτές οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές τότε θα πούμε αυτό που συνήθως λέει ο λαός ότι είναι το σκαρί του και θα προσπαθήσεις με τη διατροφή να βοηθήσεις την ανάπτυξή του.

Ερώτηση
“Κ. Μαζανη συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές που δίνετε στις μανούλες! Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις για την κορούλα μου. Η μικρή μου, είναι τώρα 2,5 μηνών. Γεννήθηκε πρόωρα στην 36η εβδομάδα με βάρος 2.800 γρ. και ύψος 47 εκ. Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι βγάζει συχνά τη γλωσσίτσα της έξω σαν φιδάκι. Συνηθίζεται αυτό στα βρέφη; Μπορεί να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού όπως διάβασα; Εγώ από τον 3ο μήνα περίπου της εγκυμοσύνης όπου μου διαγνώστηκε ήπιος υποθυρεοειδισμός παίρνω χάπι Τ4. Στη μικρή έγινε έλεγχος στο νοσοκομείο, όταν γεννήθηκε με λήψη αίματος από τη φτέρνα, αλλά δε μας ήρθε θετική απάντηση. Υπάρχει περίπτωση παρόλα αυτά να έχει υποθυρεοειδισμό; Να σας πω ότι η ανάπτυξή της είναι πολύ καλή, στην ηλικία των 2 μηνών, στο πρώτο εμβόλιο, το βάρος της ήταν 5.200 και το ύψος 54,5 εκ. Η δεύτερή μου ερώτηση άφορα τη δυσκοιλιότητα. Το γεγονός ότι κάνει κακά μια φορά στις 3 μέρες, αλλά είναι κανονικά- μαλακά, σημαίνει ότι είναι δυσκοίλια; Επειδή κλαίει ακόμη αρκετά (και εκτός των κολικών) υπάρχει περίπτωση η ανησυχία της να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ενεργείται καθημερινά; Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει ότι ανάλογα με το πόσες εβδομάδες είναι πρόωρο ένα μωρό, τόσο καιρό πάει πίσω η ψυχοκινητική του ανάπτυξη, η εισαγωγή τροφών κ.λ.π. Δηλαδή όταν θα είναι 6 μηνών για παράδειγμα, θα πρέπει να κάνει πράγματα που κάνουν τα μωρά 6 μηνών ή 5; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, η αλήθεια είναι ότι το βάρος του μωρού σου βρίσκεται πολύ ψηλά, δηλαδή στην 80η θέση όμως και αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σύμπτωμα πάθησης του θυρεοειδή. Δεν μπορώ να σου πω εάν το παιδί έχει πρόβλημα, δεδομένου ότι τα παιδιά που έχουν πρόβλημα υποθυρεοειδισμού έχουν και ένα χαρακτηριστικό πληθωρικό πρόσωπο που ο παιδίατρος θα το είχε υποψιαστεί. Εν πάση περιπτώσει όμως εάν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία και θέλεις να την ξεκαθαρίσεις θα ήταν καλό να κάνεις και τώρα έναν έλεγχο αίματος όσον αφορά τη λειτουργία του θυρεοειδή δηλαδή Τ3, Τ4 και ΤSH. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σου από ό,τι φαίνεται το παιδί σου δεν έχει δυσκοιλιότητα δεδομένου ότι δυσκοιλιότητα ορίζεται όταν το παιδί κάνει κόπρανα πολύ σκληρά, βόλους-βόλους σαν της κατσίκας όπως λέμε. Ένα μωρό μπορεί να κάνει και κάθε τρεις και τέσσερις και εφτά μέρες κακά αρκεί να μην είναι όπως σου είπα πιο πάνω. Φυσικά το ότι καθυστερεί να κάνει κακά μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που έχει ενοχλήσεις στην κοιλίτσα και γι\' αυτό να δείχνει αυτήν την ανησυχία. Τέλος όσον αφορά την προωρότητα των μωρών γενικά ξέρουμε ότι μέχρι τους 12 πρώτους μήνες της ζωής τα πρόωρα υστερούν όσον αφορά την ψυχοκινητική τους ανάπτυξη σε σχέση με τα άλλα παιδιά και μετά το χρόνο αυτό αρχίζει να βελτιώνεται. Παρόλα αυτά στην πράξη μπορεί να μην ισχύει γιατί εάν ένα παιδί πρόωρο βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με αυξημένα ερεθίσματα μπορεί να το δεις πολύ γρήγορα να εξισώνεται και να ξεπερνάει τα άλλα παιδιά που έχουν γεννηθεί κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Επομένως αυτό είναι λίγο σχετικό, ο παιδίατρος όμως που το εξετάζει μπορεί να εκτιμήσει εάν βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα ή όχι καθώς και αυτό, δηλαδή η φυσιολογική συμπεριφορά ενός παιδιού έχει μεγάλο εύρος και ποικίλλει σε πολλά παιδιά.


Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι δώδεκα μηνών. Πριν ακόμα σαραντίσει παρατηρήσαμε ότι έχει ανισοκορία. Στο Ιασώ που γέννησα υποτίθεται ότι του έκαναν επιπλέον εξετάσεις για τα ματάκια του, όπως βυθοσκόπηση και όλα καλά. Παρόλα αυτά το πήγαμε όταν ήταν περίπου οχτώ μηνών σε παιδοοφθαλμίατρο στο Παίδων, όπου του έκανε βυθοσκόπηση και μας είπε να μην ανησυχούμε, είναι κάτι που συναντάται συχνά. Ο παιδίατρος μας όμως με ανησύχησε, γιατί μου είπε ότι πρέπει να γίνει μέτρηση πίεσης των ματιών του, όπου στο Παίδων δεν νομίζω ότι του έκαναν. Να σημειώσω ότι έχει άψογη ανάπτυξη, σωματικά και διανοητικά. Θεωρείτε ότι πρέπει να ανησυχούμε και να το ψάξουμε περισσότερο; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, η ανισοκορία είναι όταν υπάρχει διαφορά στη διάμετρο της κόρης των ματιών και συνήθως είναι φυσιολογικό εύρημα, δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν προξενεί ελαττωματική αντίδραση στα φωτεινά ερεθίσματα του οφθαλμού. Μερικές παθολογικές καταστάσεις προκαλούν ανισοκορία αλλά αφού το παιδί εξετάστηκε από ειδικό παιδοοφθαλμίατρο υπερισχύει η άποψή του και αυτός θα ορίσει ποια θα είναι η παρακολούθηση του παιδιού σου.

Ερώτηση
“Θα θελα να σας ρωτήσω: κάνει το 6 μηνών μωρό μου να πίνει το νουνού νουλακ; Το ξεκίνησα σήμερα το πρωί με 50 ml νερό και 50 γάλα και το ήπιε. Να το συνεχίσω ή είναι καλύτερα η σκόνη;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, η σύγχρονη παιδιατρική έχει αλλάξει πάρα πολύ όσον αφορά τη σίτιση των παιδιών στο γάλα αλλά και στις υπόλοιπες τροφές. Σήμερα ισχύει ότι μέχρι τον 6ο μήνα το παιδί πρέπει να πίνει γάλα σκόνη νούμερο 1, από τους 6 μήνες μέχρι 12 μηνών γάλα σκόνη νούμερο 2 και από τους 12 μήνες μέχρι 3 ετών γάλα νούμερο 3 το οποίο υπάρχει σε σκόνη αλλά και σε υγρή μορφή. Κατά συνέπεια, το γάλα που δίνεις στο παιδί σου δεν είναι το πιο κατάλληλο για την ηλικία του.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου θα ήθελα να με βοηθήσετε στο πώς να κόψω την πάνα στην κόρη μου. Είναι 30 μηνών και δε θέλει ούτε το γιογιό ούτε την τουαλέτα. Μας λέει πότε θέλει να κάνει κακά (όχι όμως τα τσίσα της) αλλά δε θέλει να χρησιμοποιήσει το γιογιό της. Αγχώνομαι γιατί το Σεπτέμβριο θέλω να την ξεκινήσω παιδικό αλλά δε θέλω να την πιέσω κιόλας”.

Απάντηση

Το παιδί σου βρίσκεται οριακά στην ηλικία που μπορεί να ελέγξει τους σφιγκτήρες του αν και αυτό γίνεται συνήθως μετά τα τρία χρόνια. Παρόλα αυτά μπορείς να προσπαθήσει από τώρα χωρίς όμως να αγχώνεσαι γιατί αυτό περνάει στο παιδί σου και φέρνει πίσω αυτή την φυσιολογική του λειτουργία. Άρα προσπαθείς σιγά σιγά όταν νιώθεις ότι το παιδί θέλει να κάνει κακά να το παρασύρεις διακριτικά στο γιογιό ή πολλά παιδιά καλύτερα προτιμούν την μικρή λεκάνη ή το μικρό σκέπασμα που μπαίνει πάνω από τη λεκάνη των ενηλίκων. Μην αγχώνεσαι, το καλοκαίρι είναι μπροστά και είναι η καλύτερη περίοδος για να κόψει ένα παιδί την πάνα καθώς λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών φοράει λιγότερα ρούχα και έτσι πιο εύκολα μπορείς να βγάζεις την πάνα και να το προωθείς προς το γιογιό ή την λεκάνη όταν σου λέει ή το βλέπεις ότι πάει να κάνει κακά του.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζανη, έχουμε μια κορούλα δυόμιση μηνών και στην τελευταία επίσκεψη στον παιδίατρο μας ανέφερε ότι έχει ασυμμετρία πτυχής ιεροκοκκυγικής περιοχής, το οποίο μελλοντικά μπορεί να της δημιουργήσει κινητικό πρόβλημα. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ πολύ, Μ.Κ.”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, πολλά παιδάκια έχουν ασυμμετρία της πτυχής όπως λέμε αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα έχουν και πρόβλημα. Το καλύτερο όμως είναι να εξετάσει το παιδί σου ειδικός παιδοορθοπαιδικός, ο οποίος εάν χρειαστεί κιόλας θα μετρήσει εργαστηριακά το μήκος των ισχίων του παιδιού σου ή άλλων οστών για να σου πει με μεγάλη ακρίβεια αν πραγματικά θα υπάρχει ή όχι πρόβλημα στο μέλλον.

Ερώτηση
“Η κόρη μου που είναι 5 ετών έχει εμφανίσει γυροειδή αλωπεκία. Είναι γενικά πολύ αγχώδης αλλά το τελευταίο διάστημα δε θέλει καθόλου να πάει σχολείο, αγχώνεται και η αλωπεκία είναι σε έξαρση έχει 3 μεγάλες εστίες παρά την φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω να τη βοηθήσω; Μπορεί να οφείλεται και κάπου αλλού εκτός από το στρες;”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πράγματι το άγχος ενός παιδιού μπορεί να δημιουργήσει γυροειδή αλωπεκία. Είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες. Θα σου έλεγα σε πρώτη φάση να σταματήσει το παιδί το σχολείο ή να αλλάξει σχολείο εάν εκεί που πηγαίνει υπάρχουν παράγοντες, παιδάκια ή δασκάλες που δημιουργούν πρόβλημα στο παιδί σου. Είναι πολύ σημαντικό να φύγει το άγχος από το παιδί γιατί έτσι, το πιθανότερο από όλα, θα θεραπευτεί και η αλωπεκία του ενώ εάν συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από αγχωτικούς παράγοντες και φάρμακα να δώσεις δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου γεννήθηκε την 39η εβδομάδα με ύψος 53 εκατοστά και βάρος 3690. Σήμερα, που είναι 18 μηνών, το βάρος της είναι 10 κιλά και το ύψος της 86 εκατοστά. Έχω διαβάσει ότι πολύ συχνά λέτε ότι ένα παιδί όταν κλείσει τον 1ο χρόνο της ζωής του θα πρέπει να έχει τριπλασιάσει το βάρος της γέννησής του. Η μικρή μου που είναι 18 μηνών και ακόμα να το τριπλασιάσει, θεωρείτε ότι δεν έχει σωστή ανάπτυξη; Τρώει από όλα και πίνει περίπου 400 γραμμάρια γάλα την ημέρα. Επίσης, μέχρι πόσα αυγά μπορεί να τρώει την εβδομάδα; Μέχρις ώρας δεν της έχουμε δώσει τίποτα που να περιέχει κακάο. Και συνεχίζουμε να αποφεύγουμε να της δίνουμε τρόφιμα με ζάχαρη ενώ αποφεύγουμε και το αλάτι. Είμαστε υπερβολικοί; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη θα ξεκινήσω από το τέλος των ερωτήσεών σου. Η ζάχαρη και το αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται σε όλη τη ζωή δεδομένου ότι η ζάχαρη είναι περιττή και το αλάτι που παίρνουμε ήδη από τα τρόφιμα είναι αρκετό τουλάχιστον από τις μελέτες που έχουν γίνει στη διατροφή των Ελλήνων. Επομένως δεν είστε υπερβολικοί αλλά σωστοί προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κακάο, περιέχει ουσία όπως το τσάι και ο καφές και σε μεγάλες ποσότητες θα μπορούσε να προκαλέσει ευερεθιστότητα σε ένα παιδί. Γι\' αυτό εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο, μόνο και μόνο για να φτιάχνετε τη γεύση του γάλακτος σε περίπτωση που ένα παιδί δεν μπορεί να το πιει. Όσον αφορά το βάρος και το ύψος της, βρίσκονται αντίστοιχα το βάρος στην 30η εκατοστιαία θέση και το ύψος της στην 90η. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία ανησυχία, δεδομένου ότι το παιδί σου δεν είναι ούτε αδύνατο ούτε κοντό. Συνέχισε να κάνεις σωστή διατροφή όπως κάνεις μέχρι τώρα και μην ανησυχείς.

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook