Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Με απασχολεί κάτι και θέλω να μου πείτε αν δικαιολογημένα αγχώνομαι ή είναι κάτι που θα λυθεί εν καιρώ. Έχω μια κορούλα 16 μηνών που ενώ χυμό και νερό τα πίνει με το ποτηράκι που έχει ενσωματωμένο καλαμάκι εντούτοις το γάλα θέλει να το πίνει ακόμα στο μπιμπερό! Προσπαθώ να την αποτρέψω να το πίνει από κει αλλά δεν τα καταφέρνω. Ανησυχώ διότι νομίζω ότι η εκτεταμένη χρήση του μπιμπερό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βγάλει στραβά δοντάκια ή ακόμα και κίνδυνος ωτίτιδας! Γιατρέ, τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, οι ανησυχίες σου είναι δικαιολογημένες. Λέμε ότι από τους 12 μήνες της ζωής και μετά, καλό είναι σιγά σιγά να μάθει το μωρό να μη χρησιμοποιεί το μπιμπερό. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό γιατί κάθε παιδί έχει διαφορετική συμπεριφορά. Δεν έχεις καθυστερήσει πάρα πολύ. Εδώ βλέπουμε ότι το μωρό σου έχει διατηρήσει την ανάμνηση ότι από μικρό το γάλα το πίνει με το μπιμπερό και γι’ αυτό συνδυαστικά θέλει να το συνεχίσει. Καταρχάς μην ανησυχείς γιατί αργά ή γρήγορα θα σταματήσει και αυτήν την συνήθεια. Παρόλα αυτά μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα. Πρώτον, μην ανησυχείς και μη δείχνεις στο παιδί σου ότι αυτό σε ανησυχεί διότι προκαλείς περισσότερο την περιέργειά του να το συνεχίσει. Δεύτερον, προσπάθησε να του δώσεις το γάλα με κουταλάκι. Τρίτον προσπάθησε να δώσεις το γάλα με ποτήρι.

Ερώτηση
“Καταρχάς σάς ευχαριστούμε για τις συμβουλές και τις κατανοητές απαντήσεις σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον υιό μου. Είναι 9,5 χρονών. Εδώ και 6 χρόνια ασχολείται ενεργά με το κολύμπι και τα τελευταία 2 χρόνια κατεβαίνει και σε αγώνες με μεγάλη επιτυχία (μετάλλια κλπ). Ακολουθεί πολύ προσεγμένη διατροφή, άφθονα φρούτα, λαχανικά, κρέας, όσπρια, γαλακτοκομικά κλπ., με 1-2 εβδομαδιαίες ατασθαλίες όπως σουβλάκια ή κανένα μπισκότο. Αθλείται 5 φορές την εβδομάδα από 2,5 ώρες κολύμπι και πλέον 2 φορές γυμναστήριο (κοιλιακοί, ραχιαίοι κλπ). Το ύψος του είναι 1,44 και το βάρος του είναι 43 κιλά. Η γυμνάστρια στο σχολείο μάς είπε ότι θεωρείται υπέρβαρος. Πώς είναι δυνατόν ένα σώμα γεμάτο μύες να είναι υπέρβαρο; Η διατροφή του είναι άψογη. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε κάτι; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου είναι μια διαφορετική περίπτωση από όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του δεδομένου ότι ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό και από ό,τι λες και κάτι παραπάνω, δηλαδή με πρωταθλητισμό. Κατά συνέπεια είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση για τα σωματομετρικά του στοιχεία και για τη διατροφή του. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να το εξετάσει γιατρός ειδικός για αυτούς που ασχολούνται με αθλητισμό και ο οποίος λέγεται αθλίατρος. Ο γιατρός αυτός θα μπορέσει να μετρήσει και την μυική μάζα του παιδιού αλλά και το λίπος του και με βάση και άλλα στοιχεία και πιθανόν και εξετάσεις αίματος και ούρων που θα σου ζητήσει θα μπορέσει με ακρίβεια να σου πει εάν τα σωματομετρικά του παιδιού σου είναι φυσιολογικά ή αν πρέπει να αλλάξεις κάτι. Σε περίπτωση που στην περιοχή σου δεν υπάρχει αθλίατρος θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον παιδοενδοκρινολόγο που ασχολείται με την παχυσαρκία των παιδιών.

Ερώτηση
“Έχουμε ένα κοριτσάκι γεννημένο 1η Δεκέμβρη, 2950 κιλά, 49 εκ. 3 Φεβρουαρίου ήταν 4370 κιλά και 57 εκ. Ο δεύτερος παιδίατρος ανησυχεί λιγάκι. Όντως είναι ανησυχητικό; Δεν θήλασα λόγω προβλήματος κ ήπιε μητρικό γάλα μόνο με μπιμπερό για τις πρώτες 15 μέρες. Περάσαμε ένα πρόβλημα, λόγω υπερβολικού κλάματος. Ο 1ος παιδίατρος μας άλλαξε το γάλα από το νοβαλακ πρεμιουμ σε φριζολακ ac. Ο δεύτερος διέγνωσε ερεθισμένο εντεράκι κ πήραμε αγωγή κ λίγες σταγόνες νοπαρ. Και φυσικά γυρίσαμε στο νοβαλακ. Η μικρή θέλει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου, μπορώ να κάνω κάτι να την βοηθήσω; Γενικά κλαίει πολύ και συχνά. Είναι δείγμα πόνου ή απλά γκρινιάζει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα από αυτά που περιγράφεις και μόνο πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί ένας μικρός φαύλος κύκλος. Μάλλον το παιδί σου έχει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με αποτέλεσμα τα πονάκια που είχε στην κοιλίτσα του να το οδηγούν να τρώει συχνά και έτσι τρώγοντας μεγαλύτερες ποσότητες αύξησε το βάρος του περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε. Η γνώμη μου είναι να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει ΓΟΠ και εάν όχι τότε θα κοιτάξετε για δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας, προκειμένου το μωρό να ησυχάσει και να τρώει με πιο φυσιολογικό τρόπο. Λάβε υπόψη ότι για να κάνεις το υπερηχογράφημα οσιοφάγου-στομάχου θα πρέπει προηγουμένως το παιδί να μείνει τρεις ώρες νηστικό και κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος να συνεχίσεις να του δίνεις να πίνει το γάλα του.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με ένα θέμα που με απασχολεί έντονα. Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών, το οποίο τον τελευταίο μήνα έχει πάρει μόλις 320 γραμμάρια (ή 11 γραμμάρια/ημέρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της παιδιάτρου). Συγκεκριμένα, την προηγούμενη φορά ζύγιζε 6310 γρ., ενώ τώρα 6630 γρ. Η γιατρός μας δεν ανησυχεί, διότι έχουμε αποκλείσει (μετά από καλλιέργεια ούρων) το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης και γιατί το παιδί πέρασε πρόσφατα μια ιωσούλα, που ίσως επηρέασε το βάρος του. Επίσης, μας εξήγησε ότι το σημαντικό είναι πως ο μικρός έχει ήδη διπλασιάσει το βάρος γέννησης (γεννήθηκε 3080 κιλά). Παρόλ’ αυτά, εγώ αγχώνομαι γιατί τους προηγούμενους μήνες η πρόσληψη βάρους ήταν εντός των προβλεπόμενων ορίων. Δε θα έπρεπε να υπάρχει μια ανάλογη πορεία και τώρα; Σας επισημαίνω, επίσης, ότι το παιδί τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό (αλλά εντός των ημερών θα ξεκινήσουμε κρέμες). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και για το ενδιαφέρον σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν ανησυχώ καθόλου με αυτά που περιγράφεις. Καταρχάς το ότι διπλασίασε το βάρος της γέννησης είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Επίσης τα παιδιά δεν παίρνουν συνεχώς το ίδιο βάρος όπως τον πρώτο και το δεύτερο μήνα της ζωής τους και κατά διαστήματα υπάρχει αυξομείωση και τους βάρους αλλά και της όρεξής τους. Θα σου έλεγα να μην ανησυχείς και να παρακολουθείς από δω και πέρα τις οδηγίες που θα σου δώσει ο παιδίατρος, ειδικότερα σε ένα μήνα που θα ξεκινήσει να τρώει και κρέας και χόρτα.

Ερώτηση
“Γέννησα στην 35η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Τώρα το μωράκι είναι 20 ημερών. Θέλω να μου πείτε τι γίνεται με τις ιώσεις. Μέχρι πότε πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις επισκέψεις. Και σε αυτή την ηλικία τι γίνεται σε περίπτωση που κολλήσει κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι νέες μανούλες καθώς ανησυχούν για την υγεία του μωρού τους. Σε γενικές γραμμές όσο πιο μικρό είναι ένα παιδάκι τόσο πιο ευάλωτο είναι στις ιώσεις και γενικά στις μικροβιακές λοιμώξεις. Όσο μεγαλώνει, τόσο το ανοσοποιητικό του σύστημα γίνεται πιο ολοκληρωμένο και μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις κοινές αρρώστιες. Κατά συνέπεια θα πρέπει για πολύ καιρό ακόμα να προσέχεις έτσι κι αλλιώς οτιδήποτε μπορεί να μολύνει το παιδί σου. Δηλαδή να μην το φέρνεις σε επαφή με άρρωστα παιδιά ή και ενήλικες, να προσέχεις τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, να έχεις σωστή θερμοκρασία και σωστό ντύσιμο στο παιδί, κλπ. κλπ. Εννοείται ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί και κολλήσει κάποια λοίμωξη τόσο πιο βαριά μπορεί να είναι η περίπτωσή του και κατά συνέπεια διαφορετική η αντιμετώπιση. Ένα παιδί ημερών ή μηνών που θα κάνει πυρετό για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μην ανησυχείς. Αντιμετώπισε τα πράγματα με φυσιολογικό τρόπο όπως κάνουν όλες οι μανούλες και όλα θα πάνε καλά.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για την στήλη σας. Θηλάζω αποκλειστικά την 15 ημερών κορούλα μου κ ήθελα να σας ρωτήσω ποιος αριθμός κενώσεων μπορεί να θεωρείται φυσιολογικός κάθε μέρα. Σε κάθε μα κάθε τάισμα κάνει τα κακά της και αν την δω και λίγη ώρα μετά τα έχει ξανακάνει. Μπορεί να μιλάμε και για 15 φορές την ημέρα!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα μην ανησυχείς. Το παιδί που θηλάζει μπορεί να κάνει και δέκα φορές την ημέρα κενώσεις και μάλιστα είναι υδαρείς, δηλαδή μοιάζουν σαν να είναι διάρροια με κόκκους σταριού μέσα αλλά δεν είναι διάρροιες. Επίσης ένα παιδί που θηλάζει μπορεί να κάνει και μία κένωση κάθε 3-4-5 ή και 7 μέρες. Τον αριθμό που περιγράφεις εσύ δηλαδή 15 φορές τη μέρα μάλλον δεν είναι όλες αυτές κενώσεις αλλά κάποιες επειδή τις κάνει μετά από κάποια λεπτά έστω και μέσα στην επόμενη μισή ώρα η μία από την άλλη πρέπει να τη θεωρούμε σαν μία κένωση.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω δυο κόρες 3,5 χρονών κ 8 μηνών. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ότι ο σκύλος μας έχει καλαζάρ. Υπάρχει φόβος για τα παιδιά; Πρέπει να κάνω κάτι προληπτικά;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη από ό,τι ξέρουμε, αυτή η νόσος είναι μόνο των σκύλων και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης για τα παιδιά. Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να τηρείς όλους τους κανόνες υγιεινής που έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχουν για την επαφή των παιδιών με τα ζώα.

Ερώτηση
“Έχω δυο αγόρια 4 ετών και 2 ετών. Πριν από περίπου ένα μήνα ο μικρός μου έπαθε βαλανοποσθήτιδα και του χορηγήθηκε augmentin και αλοιφή bactroban. Μετά από μια εβδομάδα εμφάνισε και ο μεγάλος μου γιος και του χορηγήθηκαν ακριβώς τα ίδια. Η ερώτησή μου είναι από τι μπορεί να το έπαθαν; Εμείς υποψιαστήκαμε το πατάκι του μπάνιου γιατί κάθονται όταν κάνουν μπάνιο. Και επίσης ο μεγάλος μου γιος διαμαρτυρήθηκε ότι τον πονάει πάλι προχθές, είχε λίγο πύον, του έβαλα πάλι την αλοιφή και δεν ξαναδιαμαρτυρήθηκε. Μήπως πρέπει να κάνουμε κάποιες ειδικές εξετάσεις;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη η νόσος που κόλλησαν τα παιδιά σου δείχνει ότι κάποιο μικρόβιο με κάποιον τρόπο μπήκε μέσα στο πουλάκι τους, δηλαδή από την ουρήθρα και προκάλεσε τοπική λοίμωξη. Όπως καταλαβαίνεις κάθε μικρόβιο μπορεί να μπει στην περιοχή εκείνη εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Για παράδειγμα μπορεί να εισχωρήσει ένα μικρόβιο από τα χεράκια τους όταν τα παιδιά χαϊδεύουν τα γεννητικά τους όργανα, από τις πάνες που φοράνε οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν είναι αποστειρωμένες, από το μπάνιο δηλαδή από τα σφουγγάρια αλλά ακόμα και από το ίδιο το νερό διότι σε μερικές περιοχές δεν είναι τόσο καθαρό κλπ. Κατά συνέπεια καλό είναι να κάνετε μια ανακεφαλαίωση για το πώς χειρίζεστε την καθαριότητα των παιδιών και προς αυτή την κατεύθυνση να βάλετε καινούργιους κανόνες.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών, έχω προβληματιστεί με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας εάν πρέπει να το κάνουμε τώρα ή μετά τον χρόνο. Φοβάμαι μην πάω να προστατέψω το παιδί από την μηνιγγίτιδα και δημιουργήσουμε αλλά προβλήματα. Η παιδίατρός μας μας είπε ότι η μόνη διαφορά είναι ότι πρέπει να γίνουν 4 δόσεις (δηλαδή μόνο οικονομικοί λόγοι που δεν το κάνουν ο γονείς) ενώ μετά τον χρόνο θέλει 2 δόσεις. Μας έδωσε το bexsero, ποια η γνώμη σας; Να το κάνουμε τώρα στους 7 μήνες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, συμφωνώ απόλυτα με την παιδίατρό σου. Το εμβόλιο αυτό πρέπει να γίνεται από τους 2 μήνες της ζωής ενός παιδιού καθώς ξέρουμε ότι στην Ελλάδα 8 στα 10 περιστατικά μηνιγγίτιδας είναι από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β που μας καλύπτει το συγκεκριμένο εμβόλιο που περιγράφεις. Επίσης μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά το άρθρο μου για το συγκεκριμένο εμβόλιο κάνοντας κλικ εδώ

Ερώτηση
“Τα δίδυμα κοριτσάκια μου είναι 12 μηνών κ το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής: η μικρή μου, η οποία έχει βγάλει ήδη 10 δόντια, όταν η αδερφή της της πάρει το παιχνίδι με το οποίο παίζει μόνη της ή παίζουν μαζί, σκύβει και την δαγκώνει πάρα πολύ δυνατά, σε σημείο που να της αφήνει έντονο σημάδι. Φυσικά η δεύτερη αρχίζει και κλαίει με λυγμούς. Είμαι συνεχώς δίπλα τους όταν παίζουμε αλλά γίνεται τόσο γρήγορα που πολλές φορές δεν προλαβαίνω να την σταματήσω. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί από εμάς δεν το έχει δει πότε αυτό. Γιατί το κάνει; Πού το έμαθε; Με έχει ανησυχήσει πάρα πολύ αυτή η επιθετική συμπεριφορά της και με έχει αγχώσει. Τι μπορώ να κάνω για να της δείξω ότι αυτό που κάνει δεν είναι καθόλου σωστό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι ένα φαινόμενο πάρα πολύ συνηθισμένο όταν υπάρχουν δύο παιδιά στην οικογένεια το καθένα με το δικό του τρόπο να προσπαθεί να κερδίσει το παραπάνω από το 50% που φαινομενικά δικαιούται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιδάκι σου δείχνει την επιθετικότητά του διότι ακριβώς θέλει να δείξει μια κυρίαρχη συμπεριφορά πάνω στο αδελφάκι του. Αν και το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα κακό, είναι όμως αρκετά επικίνδυνο καθώς και το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη και σε δεύτερη φάση να μολυνθεί αλλά και επειδή στο στόμα του ανθρώπου υπάρχει το μικρόβιο της γάγγραινας και μπορεί να προκληθεί μεγάλη λοίμωξη στο παιδάκι που θα δαγκωθεί. Όπως καταλαβαίνεις αυτή η κακή συνήθεια πρέπει να σταματήσει και φυσικά είναι κάτι που σε αγχώνει. Οι τρόποι είναι πολλοί. Για κάθε παιδί όμως είναι διαφορετικός ώστε να πετύχουμε το σκοπό μας χωρίς να το ερεθίσουμε και να το κάνει με περισσότερη μανία. Σε πρώτη φάση συμβουλεύουμε να υπάρξει μια πρόβλεψη. Δηλαδή επειδή το παιδί είναι μικρό και δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τις οδηγίες που θα δώσεις θα πρέπει εσύ, αφού όπως λες βρίσκεσαι συνεχώς κοντά τους, να προλαβαίνεις πριν συμβεί αυτό το κακό και να το αποτρέπεις. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως η δική σας συμπεριφορά, των οικείων δηλαδή δίνει ερεθίσματα ώστε το παιδί που κάνει την κακιά πράξη να παίρνει μηνύματα που του ενισχύουν τη ζήλια και σε δεύτερο χρόνο την επιθετική αυτή συμπεριφορά. Επίσης εάν νιώθεις ότι δεν είσαι σε θέση να το χειριστείς και να το διαχειριστείς επειδή δεν ξέρω τι γίνεται στο υπόλοιπο οικογενειακό περιβάλλον το οποίο μπορεί άμεσα να έχει σχέση με τη συμπεριφορά του παιδιού σου καλό θα ήταν μαζί με τον πατέρα των μωρών να επισκεφτείτε παιδοψυχολόγο μήπως και εντοπίσει κάτι περισσότερο στο θέμα της συμπεριφοράς σας ώστε να σας βοηθήσει να αποτρέψετε αυτή την κακή συνήθεια.

Read More

And More