Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας και μπράβο για τα ωραία άρθρα που γράφετε, τα γράφετε επιστημονικά μεν, απλά και κατανοητά δε. Ο γιος μου γεννήθηκε πριν 5 μέρες και η μύτη του είναι μεν πλακουτσωτή όπως είναι στα περισσότερα μωρά όμως η κορυφή γυρνάει από τη μία μεριά πολύ (μια ασυμμετρία ας πούμε στα ρουθούνια). Στο νοσοκομείο ο γιατρός μου είπε ότι κάπως θα πιεζόταν η μύτη στη μήτρα. Το μωρό δυσκολεύεται και στο θηλασμό. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω πρακτικά πέρα από το αισθητικό κομμάτι; Θα φτιάξει από μόνο του με τον καιρό; Πρέπει να το δει παιδίατρος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πραγματικά πολλά παιδάκια μετά τον τοκετό έχουν κάποιες ασυμμετρίες στο πρόσωπο που έχουν σχέση με τη θέση που είχε το κάθε μωρό μέσα στη μήτρα. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η πλακουτσωτή μύτη ή και η στραβή μύτη από την πίεση που είχε υποστεί το σημείο εκείνο κατά τη διάρκεια της κύησης. Εάν δεν υπάρχει άλλο ανατομικό πρόβλημα και είναι καθαρά μόνο λόγω θέσης αυτό θα αποκατασταθεί μόνο του με τον καιρό, δηλαδή θα περάσουν αρκετοί μήνες καθώς ο οργανισμός θα προσπαθεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση λόγω του γονιδίου που έχει το μωρό να έχει τη συγκεκριμένη μύτη. Επομένως εάν σου έχουν πει ότι είναι μόνο λόγω θέσης δεν πρέπει να ανησυχείς. Επίσης δε νομίζω να είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που να στραβώνει τόσο πολύ τη μύτη που να μην επιτρέπει τη δίοδο του αέρα. Το πιθανότερο από όλα είναι να έχει κάποιες μυξούλες ή να έχει υποστεί μία σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και γι’ αυτό δημιουργείται αυτό το πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση σιγά σιγά με τον καιρό θα αποκατασταθεί το διάφραγμα. Μέχρι τότε μπορείς πολλές φορές την ημέρα να βάζεις φυσιολογικό ορό προκειμένου να ανοίγει η μυτούλα. Επίσης, άφοβα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτά τα αυτοκόλλητα που μπαίνουν πάνω στο δέρμα της μύτης βοηθώντας τα ρουθούνια να μένουν ανοιχτά προκειμένου να αναπνέει καλύτερα. Ήδη στην αγορά υπάρχουν τέτοια τσιρότα τα οποία είναι διάφανα και υποαλλεργικά.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών, έχει ύψος 80 cm και βάρος 14 kg. Δεν έχει αρρωστήσει καθόλου, το μόνο που της έχουμε δώσει είναι οροί για να ξεβουλώσει η μύτη. Με τα φαγητά τα πάει πολύ καλά. Με προβληματίζουν λιγάκι τα φρούτα που τρώει, μήπως είναι πολλά; 1 μπανάνα, 1/2 μήλο, 1 αχλάδι και χυμό από 1 πορτοκάλι. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε γενικές γραμμές σε αυτή την ηλικία δίνουμε στα μωρά από 3 έως 5 φρούτα την ημέρα, αλλάζοντας τις γεύσεις και περίπου σε μία ποσότητα από 150 έως 200 ml τη φορά. Εάν λοιπόν βρίσκεσαι μέσα σε αυτήν την ποσότητα δεν έχεις πρόβλημα, μπορείς όμως κάλλιστα να δώσεις και άλλα φρούτα εποχής όπως είναι κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, ροδάκινα, φράουλες, αβοκάντο, ακτινίδια όπως επίσης και τροπικά φρούτα, δηλαδή ανανά, μάνγκο, παπάγια κλπ.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών και έχει πάρει 4 φορές αντιβίωση. Το θέμα μου είναι ότι όταν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβίωση ο οργανισμός του εξασθενεί; Φοβάμαι μην συνηθίσει στην αντιβίωση”.

Απάντηση
Φυσικά το καλύτερο από όλα θα ήταν ένα παιδί να μην παίρνει καθόλου αντιβίωση αλλά και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο δεδομένου ότι τα φάρμακα έχουν το καθένα τις δικές του παρενέργειες για τον οργανισμό. Όταν ένα παιδί αρρωσταίνει, ο παιδίατρος βάζει επάνω στη ζυγαριά από τη μία μεριά την αρρώστια του και από την άλλη την αντιβίωση ή πιθανά άλλα φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο “ζυγίζει” ποιο είναι το όφελος του παιδιού. Εάν το όφελος είναι να πάρει να πάρει φάρμακα προκειμένου να νικήσει την αρρώστια τότε αποφασίζει να τα χορηγήσει. Επομένως βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα φάρμακα είναι χρήσιμα όταν είμαστε αναγκασμένοι να τα χορηγήσουμε στο παιδί προκειμένου να θεραπεύσουμε κάποια αρρώστια που θα του προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από το ίδιο το φάρμακο που παίρνει.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο 14 μηνών γιος μου κάνει έως και 5 φορές την ημέρα κακά καθημερινά. Εδώ και 3 μήνες είναι στάσιμος στο βάρος του. Κάναμε αιματολογικές, αλλεργία στο γάλα, μοσχάρι και αυγό. Φεριτίνη, κρεατινίνη και όλα έδειξαν καλά. Εν τέλει έχει ουρολοίμωξη και είναι ευαίσθητη σε μικρόβιο. Η στασιμότητα βάρους μπορεί να οφείλεται στην ουρολοίμωξη; Βγάζει και πολλά δόντια μαζεμένα ο μικρός”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μία από τις αιτίες που ένα παιδί ενώ τρώει δεν παίρνει βάρος είναι και η ουρολοίμωξη. Πολλές φορές ο παιδίατρος μπορεί να υποψιαστεί ότι ένα παιδί έχει ουρολοίμωξη παρόλο που δεν έχει πυρετό επειδή διαπιστώνει ότι έχει πολλές κενώσεις και δεν παίρνει βάρος. Κατά συνέπεια μπορεί το παιδί σου να έχει αυτά τα συμπτώματα λόγω της ουρολοίμωξης αλλά μπορεί να συνυπάρχει και η οδοντοφυΐα του. Όπως και να χει όταν θα λυθεί το θέμα της ουρολοίμωξης θα πρέπει να αποκατασταθεί και η όρεξή του και η ανάπτυξη του βάρους του.

Ερώτηση
“Ο γιος μου, 5,5 ετών, δυο εβδομάδες πριν πέρασε λαρυγγίτιδα. Πήρε αντιβίωση κ το ξεπέρασε (τουλάχιστον έτσι φάνηκε γιατί μετά ήταν μια χαρά). Εδώ κ 2-3 μέρες έχει βραχνάδα χωρίς να παραπονιέται για κάτι άλλο όπως πόνο. Σήμερα το απόγευμα ξαφνικά ένοιωσε έντονο πόνο στο λαιμό και στα αφτιά που κράτησε 4-5 λεπτά. Μετά μόνο ενόχληση στο λαιμό κ μια ωρίτσα μετά τίποτα αλλά η βραχνάδα παραμένει. Να σημειώσω ότι είναι από τα παιδάκια που μιλάνε διαρκώς, παίζει, τρέχει, ιδρώνει, φωνάζει. Δικαιολογείται η βραχνάδα; Και ο ξαφνικός κ έντονος πόνος; Ομολογώ ότι γενικά δεν εκφράζει πόνους πάρα αν είναι πολύ έντονοι κ σε αυτή την περίπτωση ανησύχησα. Τι συμβαίνει; Να τον πάω σε παιδίατρο, ΩΡΛ;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πράγματι όπως περιγράφεις, ένα παιδί το οποίο φωνάζει μπορεί να βραχνιάσει καθώς οι φωνητικές χορδές στα παιδιά είναι λεπτές και ευαίσθητες. Τα υπόλοιπα συμπτώματα που περιγράφεις δείχνουν ότι μάλλον το περιτριγυρίζει κάποια ίωση ή γενικότερα κάποια λοίμωξη η οποία δεν έχει εμφανίσει πιο θορυβώδη συμπτώματα όπως είναι πυρετός ή δύσπνοια και βρίσκεται όμως σε εξέλιξη. Επομένως το παρατηρείς, βάζεις και κανένα θερμόμετρο και αν διαπιστώσεις ότι τα πράγματα χειροτερεύουν τότε θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος.

Ερώτηση
“Δεν ξέρω αν είστε ειδικός σε αυτό το θέμα αλλά εγώ θα σας ρωτήσω. Έχω έναν γιο 6 χρόνων, μύξα, μύξα κ πάλι μύξα, κίτρινο-πράσινη από πολύ μικρός. Δεν ησυχάζουμε ποτέ, χειμώνα καλοκαίρι με αποτέλεσμα να βουλώνουν τα αυτιά κ να γεμίζουν υγρό. Έχουμε κάνει αφαίρεση κρεατάκια, έχουμε επίσης βάλει 2 φορές σωληνάκια, ρινοπλύσεις όλη μέρα, όχι με τους απλούς όρους, με πιο ειδικούς, αλλά μια μόνιμη λύση δεν έχουμε βρει κ δεν ξέρω κ αν υπάρχει. Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, για τα συμπτώματα που περιγράφεις για ένα τόσο μεγάλο παιδί εφόσον έχουν γίνει όλες αυτές οι επεμβάσεις το μόνο που σκέφτεται κάποιος είναι μήπως υπάρχει κάποιο υπόστρωμα αλλεργικό και το περιβάλλον που ζει το παιδί του προκαλεί αγγειόσπασμο και οίδημα του βλεννογόνου της μύτης με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτές τις μύξες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να τον δει ΩΡΛ και σε πρώτη φάση ίσως χρειαζόταν να χορηγήσετε και κάποια φάρμακα αντισταμινικά που μπορεί να μειώσουν το οίδημα της μύτης.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών, 10 κιλά και 76 πόντους ύψος. Πριν πέντε μέρες έπαθε πρώτη φορά ουρολοίμωξη και θα παίρνουμε αντιβίωση για οκτώ μέρες. Πυρετό έκανε μόνο την πρώτη μέρα 37,5 και γενικότερα ήτανε ευδιάθετος. Η παιδίατρος μου είπε ότι πρέπει να κάνουμε κυστεογραφία για να δούμε μήπως υπάρχει παλινδρόμηση των ούρων. Δεν γνωρίζω αν παίζει ρόλο η κληρονομικότητα αλλά τα ανίψια του άντρα μου κ τα δυο είχαν παλινδρόμηση σε αυτή την ηλικία. Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει οπωσδήποτε να την κάνουμε; Δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει, μπορεί να μην ξαναπάθει. Επειδή ξέρω ότι είναι λίγο επικίνδυνη κ επώδυνη η διαδικασία φοβάμαι. Τι θα μου προτείνατε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πράγματι το πρωτόκολλο της παιδιατρικής για τις ουρολοιμώξεις σε τόσο μικρά παιδιά ορίζει την εξής διαδικασία: μετά τη θεραπεία με την αντιβίωση θα πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος προκειμένου σε πρώτη φάση να καταγραφεί η ανατομία του συστήματος αυτού. Σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται μία ανιούσα κυστεοουρητηρογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί μήπως υπάρχει κάποια κυστεο-ουρητηριτική παλινδρόμηση. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε το παιδί θα πρέπει να πάρει αντιβίωση συντήρησης για δύο χρόνια. Επίσης εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει μετά από ένα με δύο μήνες να γίνει και τρίτη εξέταση που λέγεται σπινθιρογράφημα με την οποία βλέπουμε την λειτουργία των νεφρών δηλαδή εάν και τα δύο νεφρά λειτουργούν 100%. Στατιστικώς να ξέρεις ότι 5 στα 100 παιδάκια κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί να κάνουν ουρολοίμωξη. Για ένα από αυτά τα 5 η ουρολοίμωξη οφείλεται σε παλινδρόμηση των ούρων. Εάν πραγματικά υπάρχει κάτι τέτοιο τότε εάν δεν θεραπευτεί σωστά κινδυνεύουν να καταστραφούν τα νεφρά του μωρού. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό να ακολουθήσετε αυτό το πρωτόκολλο προκειμένου για ένα τόσο μικρό παιδί να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει ανατομικό πρόβλημα για να μην βρεθείτε μελλοντικά σε χειρότερη θέση.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 4 ετών, γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες + 5 ημέρες, 3.150 kg και 50 cm και τώρα είναι 19.200 kg και 1,09 cm. Έχω επίσης και μια κόρη 27 μηνών, γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες, 3.670 kg και 52 cm και τώρα είναι 16.500 kg και 97 cm. Πώς βρίσκετε την μέχρι τώρα ανάπτυξή τους; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Κατερίνα”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη και τα δύο τα παιδιά σου βρίσκονται σε πάρα πολύ ικανοποιητική θέση. Ο γιος σου έχει βάρος τέτοιο που βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά βαρύς και το ύψος του βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι ακριβώς στη μέση. Η κόρη σου βρίσκεται και για το ύψος της και για το βάρος της στην 90η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι αρκετά ψηλά. Θα σου έλεγα να μην ανησυχείς αλλά να παρακολουθείς ιδιαίτερα την διατροφή τους προκειμένου να μην έχεις στο μέλλον κάποια παχυσαρκία.

Ερώτηση
“Έχουμε μια κορούλα 6 μηνών. Βρέθηκαν 3 κηλίδες καφέ γάλα στο σώμα της και η μία ήταν αρκετά μεγάλη. Έπειτα κάναμε υπέρηχο σε εγκέφαλο και νεφρά επειδή ο γιατρός φοβήθηκε για νευροϊνωμάτωση. Ευτυχώς δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό. Πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε; “

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολύ καλά κάνατε αυτές τις εξετάσεις διότι αυτές οι καφέ ολέ κηλίδες όπως λέγονται καμιά φορά υποκρύπτουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα. Συνήθως ανησυχούμε εάν ο αριθμός τους ξεπεράσει τις 10. Επομένως προς το παρόν θα ηρεμήσετε και δεν θα ανησυχείτε παρά μόνο εάν δείτε ότι βγάζει και άλλες.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω για την κόρη μου. Σε τρεις μήνες θα γίνει εννέα χρονών, έχει ύψος 1.45 και το βάρος της είναι 30 κιλά. Εγώ έχω ύψος 1.80 και ο μπαμπάς της 1.85. Είναι πολύ το ύψος της για την ηλικία της; Επίσης μερικές φορές παραπονιέται ότι την πονάνε τα πόδια της πίσω από τα γόνατα στις κλειδώσεις. Λέτε να είναι λόγω του ότι ψηλώνει πολύ;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το βάρος του παιδιού σου βρίσκεται στην 45η εκατοστιαία θέση, δηλαδή κάτω από τη μέση αλλά το ύψος της είναι πάρα πολύ δηλαδή βρίσκεται πάνω από την 90η εκατοστιαία θέση. Βάσει του ύψους που έχεις εσύ και ο μπαμπάς της το παιδί σου θα έχει τελικό ύψος το λιγότερο 1.76,5 εκατοστά. Επειδή για την ηλικία της είναι πολύ ψηλή, πράγματι μπορεί τα πόδια της να πονάνε λόγω της ανάπτυξης των οστών.

Read More

And More