Πίσω στην κορυφή της σελίδας
10.05.2015 | 11:55
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε την 38η εβδομάδα, 49 εκ και 3190 γρ. Είναι 17 μηνών με ύψος 83 εκ και βάρος 11200. Ο πατέρας του είναι 180 εκ και εγώ 167 εκ. Επειδή ανησυχώ για το ύψος πότε θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις; Ποια η δική σας γνώμη;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το μωράκι σου βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή δεν είναι ούτε βαρύ, ούτε αδύνατο, ούτε ψηλό ούτε κοντό. Επίσης βάσει του δικού σου ύψους και του πατέρα του μωρού το τελικό του ύψος υπολογίζεται ότι θα είναι 179,5 εκατοστά.

Ερώτηση
“H κόρη μου είναι 26 μηνών και πριν ένα μήνα παρουσίασε ένα είδος ατοπικής δερματίτιδας όπως μας το είπαν, κοκκινίλα και ξηροδερμία, στην αρχή στα χέρια και μετά στα μάτια. Την πήγαμε και σε αλλεργιολόγο και δεν έχει καμία αλλεργία. Της βάλαμε tobradex στο μάτι και fusicort στα χέρια και πέρασε αλλά μόλις τα σταμάτησα μετά από 2 μέρες ξαναπαρουσιάστηκε. Θα ήθελα την συμβουλή σας τι μπορώ να κάνω”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη όπως το περιγράφει μπορεί να είναι μία μορφή αλλεργίας που δεν μπορείς εύκολα να την εντοπίσεις όπως θα μπορούσε να είναι όμως και μία ελαφριά λοίμωξη του δέρματος και των ματιών, ειδικότερα αυτή την εποχή που το παιδί σου μπουσουλάει ή περπατάει και στο πρόσωπο βάζει διάφορα πράγματα με τα χεράκια του. Σε αυτές τις περιπτώσεις επειδή το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρό βασιζόμαστε στην παρατηρητικότητα της μητέρας η οποία κάποια στιγμή θα εντοπίσει τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί είτε από θέμα αλλεργίας είτε από γενικότερο ερεθισμό λόγω λοιμώξεων. Επομένως παρακολούθησε το μωρό σου και θα δεις ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύψεις σίγουρα τι έχει συμβεί και το μωρό σου παρουσίασε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για τη στήλη σας και τις συμβουλές που μας δίνετε, τη διαβάζω ανελλιπώς καθώς πολλές από τις ερωτήσεις άλλων μαμάδων είναι και δικές μου απορίες. Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών και με ανησυχεί η εξέλιξη της λεκτικής του επικοινωνίας, αν και η παιδίατρός μας λέει ότι έχει καταπληκτική αντίληψη και ακοή, καταλαβαίνει από πολύ μικρός ό,τι του λέμε και έχει ήδη ένα λεξιλόγιο 5-10 λέξεων, άρα να μην ανησυχούμε. Η πρώτη λέξη που είπε ήταν μαμά στους 7-8 μήνες δεν ξέρω όμως αν ήταν συνειδητή. Συνειδητά μίλησε στους 12 μήνες λέγοντας σταδιακά, μαμά μπαμπά, γιαγιά, γάλα, και γκόλ όταν έβλεπε παιδάκια να παίζουν ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα άρχισε να δείχνει κυρίως τα αντικείμενα που θέλει και δεν έχει εμπλουτίσει ιδιαίτερα το λεξιλόγιό του, λέει επιπλέον μόνο, μάμ, ναι, no (αντί για όχι το έχει ακούσει από ένα τραγούδι στα αγγλικά). Επίσης πολύ συχνά περνάει περιόδους εβδομάδων που δεν λέει καν μαμά ή μπαμπά αλλά μας καλεί με τα χεράκια του. Να προσθέσω ότι προσπαθούμε στο σπίτι όταν μας δείχνει κάτι να του πούμε π.χ. Ανδρέα τι μάς δείχνεις; Μήπως το μπιμπερό σου; Να, το μπιμπερό σου κ.λπ. Επίσης να σας επισημάνω ότι είμαστε πολύ αγαπημένοι με το μπαμπά του και του αφιερώνουμε χρόνο κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά. Τα πρωινά τον προσέχει η μητέρα μου που είναι πολύ ήρεμη και καλλιεργημένη και ακολουθεί και αυτή τις οδηγίες της παιδιάτρου και του μιλάει πολύ και προσπαθεί να του κινήσει το ενδιαφέρον να της απαντάει σε απλές ερωτήσεις. Τι να κάνω; Ανησυχώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα να μην κάνεις τίποτα! Το παιδί σου εξελίσσεται πάρα πολύ φυσιολογικά. Αυτά που περιγράφεις ότι κάνει σε αυτή την ηλικία είναι απόλυτα ικανοποιητικά. Συνήθως σε αυτή την ηλικία τα παιδάκια λένε περίπου 10 λέξεις και σιγά σιγά μετά τους 22 μήνες θα αρχίσει να λέει δύο λέξεις και μετά τα δύο χρόνια θα μπορεί να βάλει τρεις λέξεις και να κάνει μία πρόταση. Συνεχίστε όπως εκπαιδεύετε το παιδί σας και εσείς και η γιαγιά χωρίς να αγχώνεστε. Μην του δείχνετε τηλεόραση και γενικά βιντεοπαιχνίδια, ασχοληθείτε με το να του διαβάζετε παραμύθια, να του λέτε ιστορίες και θα δείτε ότι όλα θα είναι απόλυτα ικανοποιητικά.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών που ζυγίζει 5170 και είναι τώρα 58 πόντους και με διάμετρο κεφαλιού 39 εκατ. Γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες 3160 και 52 πόντους. Θα ήθελα να μου πείτε αν η ανάπτυξή της είναι καλή. Επίσης ακόμα δεν παρακολουθεί με τα μάτια της απόλυτα το δάχτυλο όταν της το κουνάω. Έχει αργήσει να δει καθαρά; Πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά τη σωματομετρική εξέλιξη του μωρού σου είναι απόλυτα φυσιολογική καθώς βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση, και το βάρος και το ύψος, δηλαδή είναι μεταξύ της μέσης και του ανώτερου. Όσον αφορά το τεστ που κάνεις για να δεις αν το παιδί βλέπει καλά θα σου πω ότι δεν είναι το καλύτερο τεστ καθώς σε αυτή την ηλικία τα μωρά είναι λίγο δύσκολο να παρακολουθήσουν την γρήγορη κίνηση μπροστά από το μάτι τους. Θα πρέπει με άλλα τεστ να ελέγχεις την οπτική της οξύτητα δηλαδή αν βλέπει μακριά κάποια αντικείμενα, εάν αναγνωρίζει από μακριά κάποια αντικείμενα ή πρόσωπα, εάν πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση όταν τύχει να την παρακολουθήσει και φυσικά εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία θα μπορούσες να την επισκεφτείς έναν οφθαλμίατρο για παιδιά για να σου λύσει το πιθανό πρόβλημα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών το οποίο γεννήθηκε τελειόμηνο 3860 και 50 πόντους ύψος. Σήμερα είναι 6 κιλά και 61 πόντους ύψος. Θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τώρα και τώρα ξεκινήσαμε ξένο γάλα το φρισολακ αc (λόγω επιστροφής μου στη δουλειά) μετά από υπόδειξη του γιατρού γιατί μετά το πρώτο εμβόλιο εμφάνισε βρεφικό έκζεμα ήπιας μορφής το οποίο με καθημερινή περιποίηση με προϊόντα της αβεν δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής πάλι. Μέχρι πότε θα πίνουμε υποαλλεργικό; Θα μπορέσει ποτέ να πιει κοινό γάλα και γαλακτοκομικά; Ο γιατρός μας λέει ότι είναι θέμα ωρίμανσης του στομαχιού αφού αλλεργικός στη λακτόζη δεν είναι σύμφωνα με την εξέταση που κάνουν στο νοσοκομείο για τη γαλακτοζαιμία. Επίσης από 40 ημερών έχει νινίδα και παρόλο που του βάζω καθημερινά ελαιόλαδο δεν έχει υποχωρήσει εντελώς. Θα φύγει ποτέ; Συγνώμη για το άγχος μου αλλά με τη κόρη μου που είναι 17 μηνών δεν είχα αντιμετωπίσει κανένα από τα δυο θέματα. Περιμένω με αγωνία τη συμβουλή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα το μέχρι πότε θα πρέπει να πίνει υποαλλεργικό γάλα, εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της αλλεργίας που παρουσίασε. Σε γενικές γραμμές μετά τους 6 μήνες καθώς ξεκινάνε και άλλες τροφές βλέπουμε πώς εξελίσσεται η αλλεργία του παιδιού. Εάν δεν παρουσιάσει κάποιο καινούργιο πρόβλημα τότε μετά τους 6 μήνες και οπωσδήποτε μέχρι το χρόνο αρχίζουμε να ελαττώνουμε την ποσότητα του υποαλλεργικού γάλακτος αναμειγνύοντάς το με άλλο γάλα κοινό για να δούμε την αντίδραση του παιδιού. Αυτό το κάνουμε για ένα δύο μήνες. Εφόσον βλέπουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά σιγά σιγά σταδιακά μειώνουμε το υποαλλεργικό και το αντικαθιστούμε με ένα κοινό γάλα. Όσον αφορά τη νινίδα, μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες ακόμα, συνήθως μέχρι τους 6-7 μήνες της ζωής. Οπότε, συνεχίζεις την περιποίηση που κάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης κάποια σαμπουάν ειδικά για τη νινίδα και θα κάνεις υπομονή για 3-4 μήνες ακόμα.

Ερώτηση
"Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 4 μηνών. Πριν από ένα μήνα ζύγιζε 7250kg και είχε ύψος 67,5cm. Στην τελευταία του ζύγιση όμως, εχτές, ζύγιζε 7000kg (με ύψος 68cm), έχει δηλαδή χάσει 250gr σε 1 μήνα. Μέχρι τώρα τον θηλάζω αποκλειστικά και επειδή έπαιρνε βάρος κανονικά και δεν είχε παρουσιάσει γενικά κανένα άλλο πρόβλημα δεν κρατούσα λογαριασμό κάθε πότε τρώει, πόση ώρα και πόσες πάνες βρέχει. Όταν έβλεπα σημάδια πείνας τον τάιζα. Σε γενικές γραμμές τρώει κάθε 2 ώρες και βρέχει σίγουρα 4 πάνες καθημερινά. Έπειτα όμως από τη διαπίστωση μείωσης του βάρους του αγχώθηκα ιδιαίτερα και τις τελευταίες μέρες τον βάζω να θηλάσει πολύ συχνότερα. Τις τελευταίες 3 ημέρες λοιπόν έχει συμβεί να φάει ανά ώρα πέντε φορές την κάθε ημέρα και τις υπόλοιπες φορές ανά 2 ώρες. Τρώει όμως μόνο για 2-3 λεπτά ή 5 το πολύ (εκτός από τις βραδινές ώρες που τρώει με μικρές διακοπές επειδή ταυτόχρονα κοιμάται και φτάνει να τρώει περίπου 10 με 15 λεπτά). Αν δοκιμάσω μετά από λίγα λεπτά να τον ξαναθηλάσω δείχνει να μη θέλει και μέχρι τώρα πάντα μου δινόταν η εντύπωση πως χόρταινε. Βρέχει τουλάχιστον 4 πάνες, συνήθως 5 με 6. Φυσικά αναρωτιέμαι γιατί έχασε βάρος. Είναι φυσιολογικό να τρώει μόνο 2-5 λεπτά ανά ώρα ή 2ωρο; Είναι όντως κακό το ότι έχασε βάρος εφόσον είναι εντός των καμπυλών ανάπτυξης; Μήπως το βάρος του μειώθηκε εξαιτίας άλματος ανάπτυξης; Μήπως δηλαδή δεν κατάφερα να του δώσω την επιπλέον ποσότητα που χρειαζόταν στη φάση αυτή αλλά μόλις ξεπεράσει τη φάση θα επανακτήσει το βάρος; Πόσο κακό για τη συνολική ανάπτυξή του είναι η συγκεκριμένη απώλεια βάρους αν υποθέσουμε πως ανακτά το βάρος τους επόμενους μήνες (πχ δε θα ψηλώσει όσο προοριζόταν); Έχω προσπαθήσει πολύ να του δώσω συμπλήρωμα με γάλα σκόνη αλλά ήταν αδύνατον να το φάει. Οι ζυγίσεις του έως σήμερα: Γέννηση: 3590kg, 54cm 4η εβδομάδα: 4670 6η εβδομάδα: 5300kg, 59cm 12η εβδομάδα: 6500kg 14η εβδομάδα: 7250kg, 67,5cm 18η εβδομάδα: 7000kg. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα νομίζω ότι αγχώνεσαι πάρα πολύ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος καθώς το παιδί σου ήδη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα όσον αφορά και το βάρος του και το ύψος του, δηλαδή βρίσκεται μεταξύ της 90ης και 97ης εκατοστιαίας θέσης. Πάνω στο άγχος σου θηλάζεις το μωρό σου πάρα πολύ συχνά με αποτέλεσμα να χορταίνει κι έτσι να μη θέλει να τρώει μεγαλύτερα διαστήματα πάνω στο στήθος σου. Σταμάτησε να αγχώνεσαι. Πολύ συχνά τα μωρά δεν παίρνουν βάρος για κάποιες βδομάδες και μετά ξεκινούν πάλι και το ανακτούν και παίρνουν ακόμα περισσότερο. Επίσης σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου, τα μωρά συνηθίζουν να μειώνουν τον αριθμό των γευμάτων που κάνουν μέσα στο 24ωρο. Δηλαδή εάν ένα νεογέννητο θηλάζει 8 έως 10 φορές το 24ωρο, γύρω στους 4 μήνες της ζωής του τα γεύματα αυτά τα κάνει 4 με 5. Κατά συνέπεια μην αγχώνεσαι καθόλου, άφησε το παιδί να σε οδηγήσει με την όρεξή του και μη παρακολουθείς το βάρος του τόσο συχνά διότι τελικά ένα παιδί εφόσον τρώει και δείχνει ότι είναι ήρεμο τότε σημαίνει ότι και χορταίνει και θα πάρει βάρος κάποια στιγμή.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη γεια σας, σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας, είναι πάντα κατατοπιστικές. Έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών, το οποίο έχει αποκτήσει το συνήθειο να χαϊδεύει τα γεννητικά της όργανα το βράδυ πριν κοιμηθεί. Όταν ξεκίνησε, πριν 1-2 χρόνια, προσπάθησα να μη δώσω σημασία, όπως διάβαζα ότι λένε όλοι οι ειδικοί κ να της εξηγήσω ότι δεν είναι κάτι που γίνεται μπροστά στους άλλους, για την ιδιωτικότητα του σώματος κτλ. Στη συνέχεια, όταν είδα ότι συνεχίζει αυτή η κατάσταση, προσπάθησα να την αποτρέψω, άρχισα πάλι να της διαβάζω παραμύθια για να κοιμηθεί κ γενικά να είμαι στο δωμάτιο μαζί της μέχρι να κοιμηθεί, έτσι ώστε να μην το κάνει. Παρόλα αυτά όμως, και παρόλο που πριν λίγο καιρό μετακόμισε στο δωμάτιο μαζί της ο 7 μηνών αδελφός της, η ίδια συνεχίζει κ το κάνει. Φοβάμαι ότι θα αποτελέσει πρόβλημα στην κοινωνικοποίησή της. Τι θα γίνει αν, όπως όλα τα παιδιά, χρειαστεί να διανυκτερεύσει σε κάποια φίλη της ή συγγενή; Και η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που ξέρω ότι δεν γίνεται εκ του πονηρού, είμαι σε αμηχανία όταν συμβαίνει αυτό στο διπλανό δωμάτιο κ την ακούω. Πώς πρέπει να το χειριστώ, δεδομένου ότι έχει διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα ήδη; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πράγματι η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό που κάνει και έτσι αυξάνονται οι δυσκολίες σου στο να μπορέσεις να της αλλάξεις αυτή την συνήθεια. Τα περιγράφεις πάρα πολύ καλά και φυσιολογικά όλα αυτά που κάνεις. Σίγουρα όμως παρόλο που η συνήθεια του παιδιού σου δεν είναι κάτι παθολογικό και εντάσσεται μέσα στις φυσιολογικές συνήθειες των παιδιών αυτής της ηλικίας θα σου πρότεινα επειδή δεν ξέρω γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί αλλά και το σχολικό να συμβουλευτείς παιδοψυχολόγο γιατί υποψιάζομαι ότι κάτι συμβαίνει το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια στο παιδί σου και δεν είναι μόνο η αίσθηση της ευχαρίστησης που νιώθει όταν κάνει αυτή την πράξη.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών ακριβώς και γεννήθηκε με καισαρική 3,910 το βάρος του και 54 πόντους. Πριν από ένα μήνα ήταν 13,100 και 87 πόντους. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι εντάξει το βάρος του και το ύψος του. Εγώ είμαι 1,62 ύψος και ο άντρας μου 1,85. Όλοι μου λένε ότι θα γίνει ψηλό παιδί εσάς ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα το βάρος του μωρού σου βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση και το ύψος στην 85η δηλαδή είναι αρκετά βαρύ και αρκετά ψηλό. Επίσης, βάσει του ύψους των γονιών το παιδί σου υπολογίζω ότι όταν ενηλικιωθεί θα φτάσει το λιγότερο στα 179,5 εκατοστά.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον 8 μηνών γιο μας. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο έχουμε καταφέρει να τον ταΐζουμε είναι ακούγοντας παιδικά τραγούδια στο youtube τα οποία όμως συνοδεύονται από βίντεο με καρτούν. Αυτό συμβαίνει 3 φορές την ημέρα (στο κολατσιό, μεσημεριανό και απογευματινό). Αναρωτιόμασταν και ανησυχούμε μήπως η έκθεσή του σε τέτοιου είδους υλικό του προκαλέσει μελλοντικά μαθησιακά προβλήματα ή γενικότερα κάποιο πρόβλημα όπως κάποιες έρευνες υποστηρίζουν. Επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τη χρήση της στράτας. Η παιδίατρός μας είναι αρνητική όποτε κι μεις την έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα. Ποια η γνώμη η δική σας; Σας ευχαριστούμε πολύ και συγχαρητήρια!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη έχετε κάνει κακή αρχή με το να προσπαθείτε να ταΐσετε το παιδί σας με αυτόν τον τρόπο. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς με τόσο μεγάλη ευκολία φτάσατε σε αυτό το σημείο. Παρόλα αυτά η ηλικία του μωρού είναι τέτοια που μπορείς από τώρα να αλλάξεις αυτή την κακή συνήθεια διότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν διάφορα άλλα προβλήματα στο παιδί σου που θα είναι πολύ πιο σημαντικά από το γεγονός ότι δεν τρώει. Ένα παιδί που είναι ζωηρό και υγιές κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα αναγκαστεί να φάει άσχετα με το αν αυτό συνοδεύεται από παιδικά τραγούδια και βιντεοπαιχνίδια. Επομένως από αυτή τη στιγμή ξεκινάτε να μειώνετε το χρόνο που το παιδί παρακολουθεί αυτά τα παιχνίδια και τα βίντεο, το αφήνεις λίγο περισσότερο να πεινάσει προκειμένου να το νικήσει η πείνα και να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα παιχνίδια που του προσφέρεις και σιγά σιγά θα γίνει μία αποτοξίνωση προκειμένου να τρώει το παιδί σου όπως τρώνε όλα τα παιδιά. Όσον αφορά τη χρήση στράτας, εδώ και πολλά χρόνια την απαγορεύουν οι παιδοορθοπεδικοί διότι προκαλεί πολλά προβλήματα και επίσης η στράτα δεν μαθαίνει το παιδί να περπατάει παρά μόνο να τσουλάει. Επομένως αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, βάλτε το να παίξει σε μία κουρελού με παιχνιδάκια, στηρίξτε το από τις μασχάλες να περπατήσει διότι με αυτόν τον τρόπο θα περπατήσει πιο σωστά και σταθερά.

Ερώτηση
“Το τέταρτο παιδί μου κατά σειρά είναι τριών χρονών. Δεν λέει παραπάνω από δέκα λεξούλες και αυτές όχι καθαρά. Όμως με προβλημάτισε το γεγονός πως περπατάει γύρω γύρω από το τραπέζι στο σαλόνι, χαμογελάει σαν να σκέφτεται κάτι, αν του μιλήσω δεν δίνει σημασία. Έχω επισκεφθεί αναπτυξιολόγο για τον λόγο του και θα ξεκινήσω λογοθεραπεία και εργοθεραπεία. Ανησυχώ που περπατάει για πολλή ώρα μόνος του. Σας παρακαλώ πείτε μου αν πρέπει να ανησυχώ ή να θεωρήσω ότι είναι ένα παιχνίδι δικό του”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη έχεις κάνει τις σωστές κινήσεις για το πρόβλημα του παιδιού σου, δηλαδή έχεις επισκεφτεί ειδικό αναπτυξιολόγο. Δεν μου γράφεις όμως ποια είναι η διάγνωση και για ποιο λόγο θα κάνει τις θεραπείες που αναφέρεις. Αυτό στο λέω διότι σίγουρα ο αναπτυξιολόγος έχει εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Για να σου πω ποια θα είναι η πορεία του και αν πρέπει να ανησυχήσεις θα πρέπει να ξέρουμε τη διάγνωση και τις θεραπείες που έχει προτείνει.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook