Πίσω στην κορυφή της σελίδας
06.06.2015 | 22:26
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα άμεσα τη βοήθειά σας. Το 3 χρονών κοριτσάκι μου παρουσιάζει διχρωμία στην ίριδα του αριστερού ματιού. Το έχω παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό και συνειδητοποιώ ότι μάλλον είναι εκ γενετής αν κρίνω από τις φωτογραφίες. Είναι σαν καφέ σκούρο σημάδι στο ήδη καφέ μάτι του παιδιού. Έχουμε ήδη κλείσει επίσκεψη σε οφθαλμίατρο. Ανησυχώ υπερβολικά. Πρόκειται απλώς για σημάδι ή κρύβεται κάτι παθολογικό;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο σε κάποια παιδιά, δηλαδή διχρωμία στα μάτια τους. Συνήθως αυτό δεν είναι κάποιο πρόβλημα και μπορεί να το έχει σε όλη της τη ζωή και απλώς όπως ένα παιδί είναι ξανθό ή μελαχρινό έτσι είναι και τα μάτια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επειδή όμως το παρατηρήσατε τώρα θα πρέπει όπως καλά έχετε σκεφτεί να το δει οπωσδήποτε οφθαλμίατρος προκειμένου να διαπιστώσει εάν πραγματικά είναι κάτι αθώο και σίγουρα να ελέγξει την οπτική οξύτητα του παιδιού δηλαδή να είστε σίγουροι ότι βλέπει το ίδιο και από τα δύο μάτια.

Ερώτηση
“Με ανησυχεί ο γιος μου ο οποίος είναι 16 μηνών και έχει ύψος 80 εκατοστά και βάρος 10,1 κιλά. Γεννήθηκε 40 εβδομάδων, 51 εκατοστά και 3,115 κιλά. Ανησυχώ γιατί ενώ τρώει μια χαρά και αρκετά, είχαμε να πάμε στη γιατρό ενάμιση μήνα και όταν πήγαμε μας είπε ότι δεν έβαλε γραμμάριο και ούτε ψήλωσε. Θα ήθελα την γνώμη σας. Πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όχι, να μην ανησυχείς.Τον πρώτο χρόνο της ζωής είναι σημαντικό το παιδί να παίρνει κάθε μήνα αύξηση στο βάρος, στο ύψος και στο κεφάλι του. Μετά το χρόνο πολλές φορές τα παιδιά περνούν περιόδους που δεν αυξάνουν το βάρος τους ή το ύψος τους. Και μετά από λίγο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να είναι και μήνες αρχίζουν πάλι να ανακτούν τα σωματομετρικά τους στοιχεία στα φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως προς το παρόν δεν κάνετε τίποτα εφόσον όπως περιγράφεις σιτίζεται και πάρα πολύ καλά και αν περάσουν ακόμα 2-3 μήνες και δεις ότι το παιδί δεν αυξάνεται τότε ο ίδιος ο παιδίατρός σου θα σου προτείνει να κάνετε κάποιες εξετάσεις προκειμένου να δείτε αν αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα αίτια.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα μωράκι 8 μηνών που από τότε που γεννήθηκε έχει έντονη ΓΟΠ καθώς και συριγμό κατά την αναπνοή. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι λόγω της έντονης ΓΟΠ κάνει εισροφήσεις στον πνεύμονα (μετά από καλλιέργεια πτυέλου βρέθηκε κολοβακτηρίδιο coli στον φάρυγγα) και η θεραπεία που προτάθηκε είναι αντιβίωση augmentin και flixotide για τουλάχιστον 2 1/2 μήνες, καθώς και epadoren για περίπου 1 μήνα. Τι επιπτώσεις υπάρχουν στην υγεία του παιδιού με τη χρήση των παραπάνω φαρμάκων για αυτά τα χρονικά διαστήματα; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχει εντοπιστεί η ΓΟΠ από τότε που γεννήθηκε μόνο τώρα από ό,τι φαίνεται από την περιγραφή σου έχετε ξεκινήσει να δίνετε φάρμακο που θα βοηθήσει τις αναγωγές. Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που το παιδί είχε τη ΓΟΠ του προκαλούσε έντονη οισοφαγίτιδα καθώς το περιεχόμενο του στομαχιού που ανέβαινε προς τον οισοφάγο δημιουργούσε τοπικά κάποιον ερεθισμό. Εν πάσει περιπτώσει, η θεραπεία που κάνει τώρα είναι πρώτον για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη που έχει προκληθεί στον πνεύμονα εξαιτίας της παλινδρόμησης περιεχομένου του στομαχιού προς τα εκεί και το επαντορέν η γνώμη μου είναι να το συνεχίσετε για πολλούς μήνες και εφόσον στη δόση που το παίρνει βοηθάει το παιδί να μην κάνει την παλινδρόμηση μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημά του γιατί αλλιώς η συνεχής ΓΟΠ και η οισοφαγίτιδα μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσουν ακόμα και τοπικό έλκος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας και συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω μια κορούλα 13 μηνών και περπατάει μόνο όταν με κρατάει από το χέρι, αν ξεχαστεί φεύγει μόνη της αλλά μόλις το αντιληφθεί πανικοβάλλεται. Είναι φυσιολογικό; Επίσης ακόμη λέει μαμαμα, μπαμπαμπα, γιαγιαγια, παπαπα (το παπάκι), σου (η γατούλα) και τα δικά της. Θα έπρεπε να μιλάει; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, αυτά που περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικά. Η κόρη σου βρίσκεται σε μια ηλικία που αυτά που κάνει είναι μέσα στα πλαίσια τα αναμενόμενα. Μην την βιάζεις να περπατήσει χωρίς αυτή να το έχει αποφασίσει γιατί εάν πέσει και χτυπήσει θα έχει μετά ψυχολογικό πρόβλημα και θα καθυστερήσει να αποκατασταθεί το βάδισμά της. Επίσης αυτά που λέει είναι απόλυτα φυσιολογικά για την ηλικία της. Καθώς περνάει ο καιρός και θα περπατήσει πιο σταθερά και θα προσθέσει καινούργιες λέξεις στο λεξιλόγιό της.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να κάνω τις δίκες μου ερωτήσεις. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών είναι 9550 κιλά κ 78 εκ. ενώ μασάει κανονικά ότι του δίνω σε μπουκίτσες (ψωμί, τοστ, φρούτα, μπισκότα κ.τ.λ.) όταν είναι να φάει το φαγητό του, αν δεν είναι αλεσμένο, θα φάει μόνο 4-5 κουταλιές, ούτε καν το ρύζι δεν θέλει να τρώει. Τι μπορώ να κάνω επειδή γενικά είναι περίεργος με το φαγητό; Ανησυχώ που είναι αδύνατος κ συνεχίζω να τα αλέθω ενώ ο παιδίατρος μας, μας είπε ότι μάλλον βαριέται να μασάει και να το σταματήσω να το αλέθω κι ας φάει όσο θέλει. Eπίσης δεν θέλει να φάει κανένα άλλο φαγητό (όσπρια, φασολάκια, αρακά γεμιστά), θέλει μόνο αυτά που έχει συνηθίσει (μοσχάρι, κοτόπουλο και λαχανόσουπα). Ποια είναι η δική σας γνώμη;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, συμφωνώ κι εγώ με τον παιδίατρό σου σε μεγάλο βαθμό καθώς είναι κάτι που το συναντούμε συχνά στα παιδιά, να βαριούνται να φάνε κάποια τρόφιμα ενώ εκείνα που τους αρέσουν με μεγάλη ευκολία τα μασούν και τα τρώνε. Μία μέθοδος μεσαίας κατηγορίας προκειμένου να μην είμαστε καταπιεστικοί στο παιδί είναι να του αφαιρέσεις από το διαιτολόγιό του τις τροφές εκείνες που ξέρεις ότι τις τρώει ευχάριστα και με διακριτικό τρόπο και σε μικρές ποσότητες να του προτείνεις αυτά που θέλεις να φάει ώστε εφόσον πραγματικά πεινάει-που από ό,τι φαίνεται αυτό πραγματικά συμβαίνει με το παιδί σου-θα αναγκαστεί λόγω της πείνας να αρχίσει να δοκιμάζει και να τρώει και τα υπόλοιπα φαγητά.

Ερώτηση
“Ήθελα να μου πείτε πώς βρίσκετε την ανάπτυξη της κόρης μου. Γεννήθηκε την 40η εβδομάδα, 3,160 κιλά και 52 πόντους. Τώρα είναι 4 μηνών με ύψος 64 πόντους, 6,800 κιλά και περίμετρο κεφαλιού 42. Επίσης επειδή είναι πολύ ανήσυχη μέσα στην ημέρα θα μπορούσα να της δώσω λίγο χαμομήλι; Και αν ναι πόσο & κάθε πότε;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη η ανάπτυξη του μωρού σου είναι πάρα πολύ φυσιολογική αν σκεφτεί κανείς ότι όταν μωρό βρίσκεται στον 5ο μήνα της ζωής του θα πρέπει απλώς να έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Επομένως όσον αφορά την ανάπτυξή της βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο. Φυσικά και μπορείς να της δώσεις λίγο χαμομήλι προκειμένου να ηρεμήσει όταν είναι ανήσυχη όπως περιγράφεις. Η ποσότητα κυμαίνεται περίπου στα 30 έως 50 γραμμάρια μία έως δύο φορές την ημέρα προκειμένου να μην επηρεάσει την όρεξη του παιδιού και να φάει το γάλα του.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook