Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών! Πίναμε γάλα σε σκόνη αλλά έχει μια εβδομάδα που με το που βλέπει το μπιμπερό κλαίει και το διώχνει! Μήπως μπορώ να της δώσω το noulac 6+; Μου είπαν ότι είναι πιο γευστικό αλλά κατά πόσο είναι υγιεινό; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε γιατί το παιδί σου συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μια αιτία θα μπορούσε να είναι ότι στην ηλικία που βρίσκεται έχει έντονη οδοντοφυΐα και αυτό την κάνει να πονάει στα ούλα της όταν χρησιμοποιεί το μπιμπερό. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αιτίες όπως είναι η γεύση του γάλακτος. Σε πρώτη φάση θα σου έλεγα να δοκιμάσεις διάφορα άλλα γάλατα σε μορφή σκόνης γιατί μπορεί να υπάρξει μια άλλη γεύση που να ικανοποιεί το παιδί και μόνο στην περίπτωση που μετά από αρκετές προσπάθειες δεν το καταφέρεις τότε να περάσεις στο γάλα που μου περιγράφεις. Επίσης πολλές φορές βλέπουμε ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να μη θέλει να πιει το γάλα του με το μπιμπερό αλλά θα το έπινε ευχάριστα εάν του έδινες με κάποιο κουτάλι γι’ αυτό δοκίμασε και αυτή την περίπτωση.

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη, το κοριτσάκι μου γεννήθηκε την 37η εβδομάδα, 3100 κιλά 61 πόντους στις 11/2/2015. Αυτή την στιγμή είναι 8 κιλά. Σύμφωνα με τον παιδίατρο μας θα έπρεπε να μπορεί να γυρνάει μπρούμυτα από μόνη της. Δυστυχώς δεν μπορεί μόνη της, κοιμάται από τότε που γεννήθηκε μόνο ανάσκελα και γυρνάει μπρούμυτα μόνο αν της δώσω ώθηση εγώ. Όταν κάθεται μπρούμυτα το κεφάλι το έχει πάντα σηκωμένο. Όλα τα άλλα που θα έπρεπε να κάνει για την ηλικία της τα κάνει. Μήπως θα πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση
Φυσικά και δεν θα πρέπει να ανησυχείς γιατί η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που δεν μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά αυτά που περιγράφεις. Υπάρχουν παιδάκια που σε αυτή την ηλικία πραγματικά γυρίζουν ή έχουν καλύτερη κινητικότητα και άλλα καθυστερούν λίγο περισσότερο καθώς το φυσιολογικό φάσμα των ικανοτήτων του παιδιού ποικίλλει. Θα πρέπει φυσικά εσύ και ο παιδίατρός σου να παρακολουθείτει την εξέλιξη του παιδιού ώστε αν προκύψει πραγματικά κάποια καθυστέρηση στην κινητικότητα του να επέμβετε κατάλληλα. Προς το παρόν όμως μην ανησυχείς και προσπάθησε να γυμνάσεις το παιδί με διάφορα ερεθίσματα όπως για παράδειγμα να του βάζεις κοντά κάποια παιχνιδάκια πολύχρωμα ή με ήχους προκειμένου να του προκαλέσεις την προσοχή και να προσπαθεί να τα πιάσει για να κινεί περισσότερο το σώμα του. Επίσης να το σηκώνεις όρθιο στηριζόμενο από τις μασχάλες και προσπάθησε να το κάνεις να περπατάει ή να μπουσουλάει. Δηλαή όπως καταλαβαίνεις, να γυμνάσεις λίγο περισσότερο το μυικό του σύστημα για να μπορέσει να έχει καλύτερη κινητικότητα.

Ερώτηση
“Παρατήρησα ότι πίσω στο κεφαλάκι της κορούλας μου που είναι 6 μηνών, στα μαλλιά στο ύψος του αυτιού έχει ένα μπιλάκι μέγεθος ρεβιθιού κάθε φορά που στρίβει το κεφάλι της δεξιά. Αυτό είναι από την αριστερή πλευρά. Στην δεξιά πλευρά δεν έχει τίποτα. Πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα έχω την εντύπωση ότι αυτό που περιγράφεις είναι κάποιος μικρός λεμφαδένας. Είναι κάτι πάρα πολύ συχνό να παρατηρούμε στο κεφαλάκι και στο λαιμό των παιδιών μικρούς λεμφαδένες οι οποίοι έτσι κι αλλιώς υπάρχουν φυσιολογικά στην περιοχή αλλά κάτω από συνθήκες μικρής λοίμωξης όπως για παράδειγμα δερματικού ερεθισμού ή κάποιας ίωσης μπορεί να πρήζονται. Από τη στιγμή που δεν πονάει δεν πρέπει να ανησυχείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα της περιοχής για να δεις εάν πραγματικά αυτό είναι ένας αδένας ή μία κύστη ή ένα λιπωματάκι.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών. Γεννήθηκε 3240 gr, 51cm.Τώρα είναι 10,5 kg και 82cm.Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι από τον Μάρτιο έχει πάθει 5 φορές αμυγδαλίτιδα με πύον στο λαιμό. 3/3/2015, 11/4/2015, 15/5/2015, 30/6/2015, 4/8/2015. Η αντιβίωση που μας δίνει η παιδίατρος είναι amoxil, Augmentin εναλλάξ. Υπάρχει κάποια εξέταση μικροβιολογική ή κάτι άλλο (π.χ επίχρισμα από το λαιμό) που μπορώ να του κάνω για να δω γιατί παθαίνει λαιμό συνέχεια; Τον έχω πάει και σε ΩΡΛ. Το μόνο που μου είπε είναι ότι δεν πρέπει να του δίνω 12ωρες αντιβιώσεις αλλά μόνο οχτάωρες. Εσείς έχετε να μου προτείνετε κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μου φαίνεται υπερβολικό ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να παθαίνει αμυγδαλίτιδες. Επειδή οι αδένες αυτοί δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο που να προκαλούν αυτή την πάθηση, μήπως δεν είναι γνήσιες αμυγδαλίτιδες αλλά απλώς ιωσούλες του λαιμού; Αυτό το λέω γιατί στην περίπτωση αυτή πολλές φορές δεν θα χρειαζόταν το παιδί να πάρει κάποια αντιβίωση. Εν πάσει περιπτώσει, επειδή δεν έχω προσωπική εικόνα του λαιμού την επόμενη φορά που θα συμβεί το ίδιο, καλό είναι να πάρετε μια καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος για να δείτε αν υπάρχει πραγματικά κάποιο μικρόβιο, ποιο είναι αυτό και να δώσετε τη σωστή αντιβίωση για να το καταπολεμήσετε.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών. Είναι αρκετά δυνατή. Γυρίζει από πολύ μικρή μπρούμυτα και στηρίζει πολύ καλά το κεφαλάκι της. Τελευταία θέλει να κοιμάται μόνο μπρούμυτα, όταν την γυρίζω ξυπνάει και κλαίει. Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μη γυρνάει; Δεν είναι επικίνδυνος ο ύπνος μπρούμυτα για την ηλικία της;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχεις απόλυτο δίκιο. Η θέση μπρούμυτα δεν θεωρείται καθόλου ασφαλής εδώ και κάποια χρόνια. Η ασφάλειά της είναι μόνο 3%. Επίσης όταν το παιδί κοιμάται μπρούμυτα, στραβώνουν τα πόδια του δηλαδή ανοίγουν προς τα έξω και όταν θα έρθει η στιγμή να περπατήσει θα πηγαίνει σαν πάπια. Πρέπει λοιπόν από τώρα που είναι αρκετά μικρή να φροντίσεις να της αλλάζεις θέση, δηλαδή να κοιμάται πότε στο ένα πλευρό και πότε στο άλλο για να μη στραβώσει το κεφάλι της ή ανάσκελα, με γυρισμένο το κεφάλι πότε δεξιά και πότε αριστερά. Είναι μερικά παιδιά τα οποία πραγματικά προτιμούν τη θέση μπρούμυτα όμως πρέπει να επιμείνεις προκειμένου να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια.

Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι 4 μηνών ζυγίζει 7.900 και έχει ύψος 70 εκ. Τον επόμενο μήνα ξεκινάμε φρούτα και ρυζάλευρο. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το ύψος, το βάρος της μικρούλας καθώς και τη γνώμη σας για τα ρυζάλευρα του εμπορίου. Αν υπάρχει κάποιο χωρίς ζάχαρη και αν όχι αν θα μπορούσα να αντικαταστήσω το ρυζάλευρο με κάτι άλλο. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δε μου γράφεις με πόσο βάρος και ύψος γεννήθηκε το παιδί σου αλλά από ό,τι φαίνεται θα πρέπει να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά την προσθήκη φρούτων και κρέμας, εκείνο που ισχύει διεθνώς είναι ότι αυτά μπαίνουν μετά τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού. Εάν θα ψάξεις στο εμπόριο υπάρχουν κάποιες κρέμες ρυζάλευρο που έχουν μειωμένη ζάχαρη. Είναι καθαρά θέμα περιοχής που ζεις και από πού αγοράζεις τα προϊόντα.

Read More

And More