Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Το αγοράκι μου είναι 10 μηνών, είναι ένα γενικά χαρούμενο και δραστήριο μωράκι (είναι το 2ο παιδάκι μας, το αδερφάκι του είναι 6 ετών) το οποίο ήδη κάνει με ευκολία πλάγια βήματα και νομίζω πως θα περπατήσει, όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός του, γρήγορα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν κάνει ακόμα παλαμάκια, “γεια σου” κτλ. Αναγνωρίζει οπτικά πολλά αντικείμενα, βγάζει διάφορους ήχους, επαναλαμβάνει συλλαβές, μας φέρνει τη μπάλα όποτε του το ζητάμε αλλά δεν κάνει όσα του δείχνω. Υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα ανησυχούσα αλλά η παιδίατρος με ρωτάει εάν το μωρό χτυπάει παλαμάκια και δεν ξέρω τι να απαντήσω. Θα πρέπει να ανησυχώ; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μόνο που δεν κάνει το παιδάκι σου είναι να μιλάει αγγλικά! Νομίζω δηλαδή ότι είναι υπερβολικά αυτά που ζητάς να κάνει ένα μωρό 10 μηνών. Θα πρέπει να σου πω ότι το φυσιολογικό εύρος των δραστηριοτήτων ενός παιδιού είναι πολύ μεγάλο. Αυτά που κάνει το δικό σου παιδί είναι υπεραρκετά, άλλα παιδιά στην ηλικία του ακόμα μόνο μπουσουλάνε, δεν έχουν πει καμία λέξη κ.λπ. Συνεπώς μην ανησυχείς καθόλου, περίμενε και θα δεις ότι με την εκπαίδευση που προσφέρεις στο παιδί σου πολύ γρήγορα και κάθε μέρα που περνάει θα βελτιώνεται και θα προστίθεται κάτι καινούργιο που θα σε ευχαριστεί.

Ερώτηση
“Το 2ο παιδάκι μου, κοριτσάκι, γεννήθηκε στην 38η εβδομάδα με καισαρική τομή 3,700 kg και 52 cm. Αυτή τη στιγμή είναι 21 μηνών, 13,480 kg και 91 cm. Τρώει τα πάντα και γενικά δεν με έχει δυσκολέψει σε τίποτα, ούτε στον ύπνο, ούτε στο φαγητό από νεογέννητο ακόμα. Σήμερα το πρωί παρατήρησα ότι κούτσαινε λίγο το αριστερό πόδι, αλλά δεν έδωσα βάση, είπα θα έχει πιαστεί από τον ύπνο. Αλλά μίλησα με την μητέρα μου που την κρατά επειδή εργάζομαι και μου είπε ότι όλο το πρωί κουτσαίνει το παιδάκι. Επικοινώνησα με την παιδίατρο μας και μου είπε ότι ίσως να είναι υμενίτιδα του ισχίου. Μου είπε να μείνει όσο το δυνατόν ακίνητη μέχρι το βράδυ και αν συνεχίσει να κουτσαίνει, να την δει άμεσα ορθοπεδικός. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Πράγματι, βάσει των κλινικών ευρημάτων που περιγράφετε μπορεί το παιδί να έχει αυτό που λέμε υμεν ίτιδα του ισχίου. Αυτό συμβαίνει συνήθως στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας επειδή χοροπηδάνε από τους καναπέδες και τις καρέκλες. Η πρώτη συμβουλή που δίνουμε είναι να μείνει το παιδί 2 ολόκληρα 24ωρα στο κρεβάτι του, δηλαδή δεν πρέπει να σηκώνει το βάρος του σώματός του και να περπατάει. Ακόμη κι αν πρέπει να κάνει τσίσα του θα πρέπει να το πηγαίνουμε αγκαλιά στην τουαλέτα. Μετά από αυτά τα δύο 24ωρα παρατηρούμε εάν έχει μειωθεί ή όχι το πρόβλημα. Στην περίπτωση που εξακολουθεί να κουτσαίνει τότε πρέπει να το δει παιδοορθοπεδικός, ο οποίος θα κρίνει αν θα γίνει ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα και αν θα συνεχίσει περαιτέρω την ακινησία προκειμένου να επανέλθει το παιδί στη φυσιολογική του κατάσταση. Επίσης καλό είναι να μετράτε και τη θερμοκρασία του γιατί καμιά φορά υπάρχουν ιώσεις που “χτυπάνε” όπως λέμε την περιοχή των οστών και των μυών και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα από μία απλή υμενίτιδα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 21 μηνών. Έπινε το neonate λόγω αλλεργίας στο γάλα και είχε παλινδρόμηση, όλα σιγά σιγά ξεπεράστηκαν. Εδώ και ένα μήνα που ξεκινήσαμε γάλα αγελαδινό (η διατροφή του είναι πλήρης), δεν έχει βάλει γραμμάριο. Πόσο μπορώ να περιμένω και τι γίνεται; Είναι πολύ δραστήριος αλλά τρέφεται ικανοποιητικά”.

Απάντηση
Δεν είναι υποχρεωτικό ένα παιδί σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται το δικό σου να παίρνει συγκεκριμένο βάρος κάθε μήνα. Μπορεί τον επόμενο μήνα να πάρει περισσότερο. Άρα πρέπει να περιμένεις. Επίσης θα συνιστούσα να μην πίνει το παιδί αυτό το αγελαδινό γάλα που λες αλλά μέχρι τριών ετών να πάρει το νούμερο 3 το οποίο βρίσκεται σε σκόνη ή σε υγρή μορφή. Η σύγχρονη διατροφή των παιδιών υπαγορεύει τα παιδάκια που είναι πάνω από 12 μηνών δεν είναι μικροί ενήλικες για να πίνουν το γάλα που λέμε φρέσκο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Έχω ένα κοριτσάκι 33 μηνών και προσπαθώ εδώ και 4 μήνες να της κόψω την πάνα. Δυστυχώς όμως πηγαίνει στο γιογιό μόνο για να ουρήσει και μόνο όταν εκείνη θέλει. Όταν της λέμε να πάει στο γιογιό και δε θέλει μας απαντάει ότι είναι μικρούλα. Επίσης κόψαμε και την πιπίλα που της λείπει πολύ και συνεχώς γκρινιάζει! Σε 1 μήνα θα γεννήσω την αδερφούλα της και θα ήθελα να έχω απαλλαγεί και από την πάνα! Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Σε συμβουλεύω καταρχάς να μη πιέζεις το παιδί σου διότι του έχουν συμβεί πολλά πράγματα τώρα τελευταία και η ψυχολογία του δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Δηλαδή, πρώτον έχει κόψει την πιπίλα, δεύτερον έχει καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει σε σένα με την εγκυμοσύνη σου και αυτά του δημιουργούν πρόβλημα. Εκτός του γεγονότος ότι οι σφιγκτήρες του παιδιού σου δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, εκτός του ότι περνάει μία φάση που θεωρεί ότι τα κακά της είναι δικά της και δεν θέλει ακόμη να τα χάσει, περνάει και τη φάση που δεν θέλει να μεγαλώσει γι’ αυτό σου λέει ότι είναι ακόμη μικρούλα, διότι έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι πρόκειται να έρθει ένα καινούργιο παιδάκι στην οικογένεια και μέσα της σκέφτεται στο περίπου “γιατί να έχουμε ένα μικρό παιδάκι αφού εγώ είμαι το μωρό σας;”. Κάνε λοιπόν υπομονή και σιγά σιγά όλα θα αποκατασταθούν.

Ερώτηση
“Ο γιος μου θα γίνει 3 χρονών τον Νοέμβρη. Είναι καλό παιδάκι, ευγενικό αλλά λίγο γκρινιάρης. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τον παιδικό σταθμό. Εγώ δεν δουλεύω, είμαστε συνέχεια μαζί. Στις γιαγιάδες κάθεται για 1-2 ώρες να παίξει αλλά μετά με ζητάει με αποτέλεσμα όταν θέλω να πάω κάπου ακόμη και στο γιατρό τον έχω μαζί μου. Σκέφτομαι να τον στείλω στον παιδικό για να γίνει πιο ανεξάρτητος, μήπως όμως του κάνω κακό που θα αρρωσταίνει συνέχεια; Θέλουμε ένα παιδάκι ακόμα, αλλά σκέφτομαι πού θα τον αφήσω για 5 ημέρες όταν γεννήσω. Θα το εκτιμούσα αν μου απαντούσατε. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η ηλικία του παιδιού σου είναι η κατάλληλη για να κόψεις τον ομφάλιο λώρο και να πάει στον παιδικό σταθμό ώστε να μπει στην ομάδα, να κοινωνικοποιηθεί και να δει πώς είναι η υπόλοιπη ζωή χωρίς τη μαμά και τις γιαγιάδες. Όσον αφορά στις αρρώστιες δεν είναι υποχρεωτικό ένα παιδί να αρρωσταίνει τόσο σοβαρά που να είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε συνέχεια φάρμακα ή να σταματήσουμε το σταθμό. Εξάλλου ξέρουμε ότι μέχρι 10 χρονών εάν ένα παιδί αρρωσταίνει ελαφριά μέχρι 10 φορές το χρόνο είναι κάτι φυσιολογικό. Όσον αφορά στις μέρες που θα είσαι στο μαιευτήριο υπάρχουν οι γιαγιάδες τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Ερώτηση
“ Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών, εδώ και 2 μήνες έχουμε σταματήσει το γάλα σκόνη για να ξεκινήσουμε φρέσκο. Το μικρό όμως από τότε πίνει ελάχιστο έως καθόλου, με πολύ κόπο και αυτό. Φοβάμαι μην σταματήσει το γάλα. Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας;”

Απάντηση
Καταρχάς, όπως έχω πει κι άλλες φορές, η σύγχρονη διατροφή των παιδιών λέει ότι από το χρόνο και μετά και μέχρι 3 χρονών θα πρέπει να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3 που υπάρχουν σε σκόνη και σε υγρή μορφή και όχι τα συνηθισμένα γάλατα που τα λέμε φρέσκα. Απο κει και πέρα, ένα παιδί με τη την αλλαγή του γάλακτος, μπορεί λόγω γεύσης για ένα διάστημα να αλλάξει συμπεριφορά εκτός εάν είναι και κάτι κληρονομικό, δηλαδή εάν κάποιος από σας, μαμά ή μπαμπάς, όταν ήταν μικροί είχαν δυσφορία με τα γαλακτοκομικά.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα 17 μηνών κοριτσάκι, 8 κιλά και ύψος 74 cm. Γεννήθηκε με καισαρική τομή 2780 kg και 48 cm ύψος. Το πρόβλημά μας είναι ότι τρώει λίγο. Πίνει 500 ml γάλα frisogrow ημερησίως, τρώει αλεσμένα (ακόμα) φρουτόκρεμα περίπου 100 γρ. την ήμερα, το αυγό της και φαγητό κοτόπουλο-μοσχάρι-ψάρι με λαχανικά ανά δυο ημέρες. Επίσης τώρα ξεκινάει να ζητάει να δοκιμάσει κάτι βλέποντας εμάς στο τραπέζι. Κάναμε εξετάσεις τον Ιούλιο (γενική αίματος, ούρων, Τ3,Τ4,TSH, anti-tro, anti-tg, υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας, αντιγλοιαδινικά αντισώματα IGG, IGA, ανοσοσφαιρίνη Ε (ήταν 136), ανοσοσφαιρίνη Α (ήταν 10l), επίσης η φεριτίνη ορού ήταν 84.Ήταν όλες πάρα πολύ καλές. Τέλος να σας αναφέρω ότι βγάζουμε τώρα κυνόδοντες και προγόμφιους. Τα δοντάκια της την έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ. Κατά τα άλλα είναι ένα χαρούμενο και ζωηρότατο παιδάκι. Θα πρέπει μήπως να κάνουμε κάποιες άλλες εξετάσεις; Να προσθέσω κάτι στη διατροφή της; Ανησυχώ γιατί στην σωματομετρική καμπύλη είμαστε πολύ κάτω. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και ζητώ συγνώμη για το μεγάλο μου μήνυμα. Με εκτίμηση, Σμαράγδα”.

Απάντηση
Αγαπητή Σμαράγδα, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουμε στην περιγραφή των συμπτωμάτων του παιδιού σου είναι ότι είναι ένα φυσιολογικό παιδί σε όλα του και αυτά που τρώει είναι υπεραρκετά. Το γεγονός ότι είναι ένα αδύνατο δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή αλλά καμιά φορά και με την κληρονομικότητα. Επίσης στην περίοδο που τα παιδιά βγάζουν δόντια πολλές φορές διαταράσσεται η όρεξή τους. Θα σου πρότεινα να είσαι λίγο πιο χαλαρή και να βάλεις και κάποιες τροφές που δίνουν στα παιδιά θερμίδες όπως ταχίνι, φυστικοβούτυρο, δημητριακά, σταφίδες, κάστανα, ξηρούς καρπούς και ειδικά γάλατα που υπάρχουν στα φαρμακεία και δίνουν κάποιες περισσότερες θερμίδες. Όλα αυτά φυσικά θα τα συζητήσεις με τον παιδίατρό σου προκειμένου να σου επιτρέψει τα συγκεκριμένα σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο γιος μου έβγαλε κάτι σπυράκια τα οποία ο παιδίατρος μας είπε ότι είναι σταφυλόκοκκος. Μας έδωσε μια αλοιφή altargo. Δεν θα πρέπει να πάρει και αντιβίωση για το μικρόβιο; Ποια η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο σταφυλόκοκκος είναι ένα συνηθισμένο μικρόβιο που βρίσκεται στο περιβάλλον που ζούμε και μπορεί να μολύνει ένα παιδί στο δέρμα του ή να του προκαλέσει και εσωτερική λοίμωξη. Συνήθως, εάν η βλάβη είναι μικρή μία ειδική αλοιφή κατά του σταφυλόκοκκου μπορεί να θεραπεύσει το παιδί χωρίς να χρειαστεί αντιβίωση. Επομένως, θα δοκιμάσετε πώς θα πάει με την αλοιφή κι αν βλέπετε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν τότε θα το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας μήπως σας χορηγήσει κάποια αντιβίωση.

Ερώτηση
“Γιατρέ σας ευχαριστώ για το πολύτιμο έργο σας. Ο γιος μου είναι τριών μηνών και τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό, καπνίζω 5-6 τσιγάρα μετά τον θηλασμό, παρατηρώ βήχα και καμιά φορά βράσιμο στην πλατούλα και ρουθούνισμα ενώ δεν έχει μυξούλες. Πώς μπορώ να βοηθήσω το μικρό μου; Δεν μπορώ να κόψω το τσιγάρο και δεν θέλω με τίποτε να κόψω τον θηλασμό. Τι να κάνω; Είμαι πολύ στεναχωρημένη γιατί φοβάμαι πως αντί για καλό κάνω κακό στο παιδί με τον θηλασμό αρνούμενη να του δώσω ξένο”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καλά όλα αυτά που λες αλλά δεν μου γράφεις πόσα τσιγάρα κάπνιζες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί πιστεύω ότι σίγουρα κάπνιζες και τότε άρα οι βλάβες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στο παιδί ξεκινούν από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εμείς ξέρουμε από πάρα πολλές εργασίες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον θηλασμό η νικοτίνη και γενικότερα και άλλα στοιχεία πουο περιέχει ο καπνός περνούν σε κάποια ποσότητα μέσα στο παιδί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες αρρώστιες (έχουν υπολογιστεί ότι είναι περίπου 50) όμως το πιο σύνηθες είναι το μωρό να έχει ρουθουνίσματα, ρινίτιδες, βήχα, βρογχιολίτιδες και βρογχικό άσθμα. Το καλύτερο από όλα είναι να ακούσει ο παιδίατρός του τα πνευμονάκια του για να καταλάβει εάν έχει βρογχιολίτιδα, βρογχόσπασμο ή είναι απλώς οι μυξούλες που υπάρχουν στο βάθος της μύτης και αυτές δημιουργούν τους θορύβους που εσύ ακούς. Φυσικά εφόσον ρωτάς έναν γιατρό, θα σου πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις το τσιγάρο. Από την άλλη προκειμένου να κερδίσουμε τα οφέλη από το θηλασμό, προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση και να σου πούμε να μειώσεις όσο γίνεται περισσότερο αυτή την κακή συνήθεια που έχεις, η οποία θα κάνει κακό και στο παιδί σου αλλά και σε εσένα τελικά.

Ερώτηση
“Έχω 3 αγοράκια, 7 ετών, 4 ετών και 4,5 μηνών. Ο μεσαίος μου γιος, ενώ είχε ξεκινήσει να πηγαίνει για κακά στην τουαλέτα, ξαφνικά το έκοψε και τα κάνει επάνω του. Με τα τσίσα δεν έχουμε πρόβλημα, πάει κανονικά, ενώ με τα κακά εδώ και 4 μήνες σχεδόν τα κάνει συνέχεια πάνω του. Εν τω μεταξύ πάει και στον παιδικό και έχουμε πρόβλημα. Έχω προσπαθήσει τα πάντα, από επιβραβεύσεις μέχρι και τιμωρία. Δεν ξέρω πια τι άλλο να κάνω! Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το παιδάκι σου το μεσαίο είναι αυτό που λέμε “το παιδί-σάντουιτς”. Αυτό συμβαίνει όταν στην οικογένεια υπάρχουν 3 παιδιά. Το μεσαίο παρουσιάζει κάποια ψυχολογικά προβλήματα γιατί αισθάνεται αδικημένο. Το μεγάλο παιδί έχει πάρει την αγάπη, είναι μεγάλο και καταλαβαίνει περισσότερο, το μικρούλι δεν καταλαβαίνει πολύ και παίρνει όλη την αγάπη των υπολοίπων στο σπίτι και το μεσαίο αισθάνεται αδικημένο. Γι΄αυτό λοιπόν το παιδάκι σου συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Πρώτον διότι θεωρεί ότι τα κακά του είναι δικά του και δεν θέλει ακόμη να τα χάσει και δεύτερον θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα παραμείνει και αυτός μικρούλης αφού βλέπει ότι το βρέφος κάνει τα κακά του στην πάνα και το αλλάζετε εσείς. Τι πρέπει να κάνεις τώρα; Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, διακριτικότητα, όχι τιμωρία, όχι φωνές διότι θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να του ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι ο παιδικός σταθμός μπορεί να του κάνει καλό προς αυτή την κατεύθυνση.

Read More

And More