Πίσω στην κορυφή της σελίδας
16.06.2010 | 16:28
Ιωάννα Αδαμίδου

Ποιος ο ρόλος της πρωτεΐνης και πόση χρειάζεται ένα παιδί;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ποιος ο ρόλος της πρωτεΐνης και πόση ποσότητα χρειάζεται ένα παιδί;

Η Ιωάννα Αδαμίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Βιολόγος με ειδίκευση στην Ανοσολογία απαντά:

Οι θερμιδικές ανάγκες των παιδιών ποικίλλουν τόσο όσο και τα ίδια τα παιδιά, από πλευράς ηλικίας, βάρους, ύψους και γενικότερης μυοσκελετικής ανάπτυξης. Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 1-3 ετών έχουν ανάγκη από περίπου 1000 θερμίδες ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων 13,5 γραμμαρίων πρωτεΐνης (ή αλλιώς 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα). Ο ρόλος της πρωτεΐνης είναι πρωταρχικός στην δομή και λειτουργία όλων των κυττάρων και ιστών του οργανισμού, αλλά και στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος του νηπίου.

Έχει σημασία η πρωτεΐνη που παίρνει το νήπιο από την τροφή να είναι επαρκής και συνάμα υψηλής βιολογικής αξίας, να περιέχει δηλαδή και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία προσλαμβάνονται μόνο από την τροφή (ο οργανισμός έχει την ικανότητα να συνθέτει από μόνος του τα υπόλοιπα έντεκα αμινοξέα). Εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά, το αυγό, το κρέας δίχως πολύ λίπος, τα πουλερικά, το ψάρι και τα όσπρια. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν επιθυμούν να βασιστούν στις ζωικές πηγές πρωτεΐνης για ποικίλους λόγους, υψίστης σημασίας είναι και ο συνδυασμός κατάλληλων φυτικών πηγών πρωτεΐνης (π.χ. φασόλια με ρύζι) έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νηπίου στα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.
 
Η έλλειψη πρωτεΐνης είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα και σε όλο τον δυτικό κόσμο. Από την άλλη πλευρά, επειδή πολλές φορές οι γονείς και άλλα συγγενικά πρόσωπα έχουν την τάση να ταΐζουν το νήπιο περισσότερο απ’ ότι πρέπει ή χρειάζεται, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η υπερβολή στην πρόσληψη πρωτεΐνης δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σωστή λειτουργία των νεφρών του νηπίου.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10