Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γεια σας! Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συμβουλές σας! Έχω και εγώ μια ερώτηση: ο γιος μου είναι 4 χρονών έχει εδώ και τρεις ημέρες πυρετό 39 με κανένα άλλο σύμπτωμα. Τι μπορεί να έχει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο πυρετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα δηλαδή ένα καμπανάκι που δείχνει ότι το παιδί έχει κάποια λοίμωξη. Εάν αυτή η λοίμωξη είναι από ιό ή κάποιο άλλο βακτηρίδιο δεν μπορούμε εύκολα να το ξέρουμε εάν δεν εξεταστεί το παιδί. Το ότι δεν έχει άλλα συμπτώματα όπως λες εκτός από τον πυρετό δηλαδή μάλλον κατά την άποψή σου δεν έχει μύξες ή βήχα δε σημαίνει ότι δεν έχει κάποια άλλη εστία λοίμωξης που μόνο αν εξεταστεί το παιδί θα μπορέσει ο γιατρός να το καταλάβει όπως για παράδειγμα κόκκινο λαιμό, ερεθισμένο αυτάκι, πρησμένους λεμφαδένες ή ακόμα και μία ουρολοίμωξη. Επομένως αφού έχει τώρα 3 μέρες πυρετό καλό είναι να το εξετάσει παιδίατρος προκειμένου να κάνει σωστή διάγνωση.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 28 μηνών και έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα να κόψουμε την πάνα. Το πρωί στον παιδικό σταθμό της φοράνε πάνα και κάποια στιγμή την πάνε στο γιογιό. Από την ώρα που έρχεται στο σπίτι μέχρι και το βράδυ της φοράω βρακάκι. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να της πω εγώ για να πάει στο γιογιό. Διαφορετικά τα κάνει πάνω της. Σίγουρα ελέγχει τους σφιγκτήρες γιατί πολλές φορές μένει στεγνή και όλο το βράδυ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Το παιδί σου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο παρόλο που για την ηλικία της έχουμε ακόμα περιθώριο μέχρι να ελέγξει καλά τους σφιγκτήρες. Αυτά που κάνει είναι απολύτως φυσιολογικά, μην την πιέζεις καλό είναι εάν περνάνε κάποιες ώρες διακριτικά να της προτείνεις να κάνει τσίσα της αλλά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα το ζητάει από μόνη της.

Ερώτηση
“Έχω αγχωθεί πάρα πολύ γιατί είδα στο αγοράκι μου μια άσπρη τρίχα στο κεφαλάκι του. Είναι 3 χρονών. Περιμένω την απάντησή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μόνο μια τριχούλα άσπρη δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Καμιά φορά ακόμη κι ένας τραυματισμός της περιοχής μπορεί να κάνει μια τρίχα να αποχρωματιστεί. Μην ανησυχείς, παρακολούθησε το τριχωτό του κεφαλιού του παιδιού σου και μόνο αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και άλλες τότε μπορείς να απευθυνθείς σε παιδιοδερματολόγο προκειμένου να σου κάνει τη σωστή διάγνωση.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 3 μηνών. Εδώ και 15 μέρες δυσκολεύεται στη σίτιση. Κάθε 20 cc θέλει να ρεύεται (τρώει κάθε 4ωρο με 5ωρο 150 cc αλλά ζορίζεται). Μετά τα 70 cc θέλει να σταματήσει το φαγητό ενώ 15 μέρες πριν έτρωγε 180 με 200 cc. Μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια τεντώνεται προς τα πίσω (μισοφέγγαρο). Εδώ και ένα μήνα 1 μέρα μετά το εμβόλιο έχει έντονο μπούκωμα και πολύ φλέμα. Ζυγίζει 5600 γραμμ. και 58cm”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού σου βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Βάσει των συμπτωμάτων που περιγράφεις πιστεύω ότι το μωρό σου κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή το γαλατάκι ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο με αποτέλεσμα να δημιουργεί στο παιδί κάποιες καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό γυρίζει το κεφαλάκι του προς τα πίσω. Αυτό είναι και μία αιτία που το παιδί από τη μια απεχθάνεται το γάλα γιατί το έχει συνδυάζει με τον πόνο αλλά και είναι μια πραγματική αιτία καθώς που την ώρα που τρώει ταυτόχρονα ανοίγει η βαλβιδούλα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου και το γάλα παλινδρομεί προς τα πάνω. Η γνώμη μου είναι να κάνεις στο μωρό σου ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού μείνει 3 ολόκληρες ώρες νηστικό και την ώρα του υπερηχογραφήματος να το ταίζεις προκειμένου να δει ο γιατρός ζωντανά εάν συμβαίνει αυτό που σου περιγράφω. Εάν πραγματικά έχει ΓΟΠ τότε θα πρέπει να πάρει ειδικό αντιαναγωγικό γάλα και κάποιο σιρόπι που δημιουργεί ηρεμία στην περιοχή μέχρις ότου περάσουν 3-4 μήνες και δυναμώσει η βαλβίδα αυτή ώστε να μην κάνει την αναγωγή. Σε περίπτωση που δεν έχει παλινδρόμηση τότε θα κοιτάξετε μήπως έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι τριών μηνών. Φυσικά, αποφεύγω να βγάζω το μικρό μου τις ώρες που έχει πολύ ήλιο, αλλά είναι κάποιες φορές (π.χ. επίσκεψη σε παιδίατρο) που η έξοδος δεν μπορεί να αποφευχθεί. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω από ποια ηλικία επιτρέπεται να φοράνε τα παιδιά γυαλιά ηλίου και αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές γι’ αυτά λόγω του ευαίσθητου της παιδικής και βρεφικής ηλικίας. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ηλικία για να πούμε ότι από κει και πέρα επιτρέπεται να φοράνε γυαλιά. Θα σου πω ότι η σωστή ηλικία είναι αυτή που το παιδί δέχεται τα γυαλιά στο πρόσωπό του και για κάθε παιδάκι είναι διαφορετική. Συνήθως μετά τους 7 μήνες της ζωής τα παιδάκια δέχονται τα γυαλιά στο πρόσωπό τους. Οι προδιαγραφές θέλουν αυτά τα γυαλιά να είναι καλή μάρκα από οπτικά καταστήματα και όχι από περίπτερα ή πλανόδιους, να έχουν προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δείκτη 3 δηλαδή είναι ένας δείκτης συμβατός και για το βουνό και για τη θάλασσα και για την πόλη.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα κοριτσάκι 3 χρονών και έχω μεγάλο πρόβλημα με το κόψιμο της πάνας. Δε θέλει να κάτσει ούτε στο γιογιό ούτε στο στεφανάκι της τουαλέτας. Την άφησα δυο μέρες γυμνή για να κάνει τα τσίσα πάνω της αλλά έκλαιγε, φώναζε και μετά της ξαναφόρεσα την πάνα. Τώρα όμως κλαίει και μόλις νιώθει ότι κάνει τσίσα με την πάνα φορεμένη. Τι να κάνω; Δεν την έχω μαλώσει βέβαια ούτε για τα ατυχηματάκια ούτε για την άρνησή της. Δεν θα την πίεζα για το κόψιμο της πάνας αλλά γυρνάω στη δουλειά σε λίγο καιρό και θέλω να τη στείλω παιδικό μιας και δεν έχω βοήθεια και ο σύζυγος εργάζεται κι αυτός. Έχω στεναχωρηθεί πολύ γιατί νομίζω ότι τώρα φοβάται. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη μην ανησυχείς και να μην κάνεις τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνεις. Το παιδί σου ακόμα δεν έχει ωριμάσει προκειμένου να ελέγξει σωστά τους σφιγκτήρες του και θεωρεί ότι τα τσίσα και τα κακά της ότι ακόμα είναι δικά της και δεν θέλει να τα χάσει. Για την ηλικία της πρέπει ακόμα να περιμένεις. Αργά ή γρήγορα θα το πετύχει μόνη της, δεν υπάρχει παιδί φυσιολογικό που κάποια στιγμή δεν έκοψε την πάνα. Όσο σε βλέπει αγχωμένη τόσο το παιδί δεν θα το παίρνει απόφαση. Επίσης να μην της λέτε ότι είναι μεγάλη και τώρα πια πρέπει να κόψει την πάνα γιατί μπορεί εάν είναι ένα λίγο χαιδεμένο παιδί να μη θέλει να μεγαλώσει προκειμένου να μη χάσει προνόμια που της προσφέρετε λόγω της ηλικίας της. Συμπερασματικά, χρειάζεται υπομονή, αντιμετωπίζουμε με διακριτικότητα την κατάσταση και πολύ σύντομα το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

Read More

And More