Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω μια κόρη 3 ετών και την προηγούμενη εβδομάδα σε 2 συνεχόμενες μέρες και 2 φορές την ημέρα μου ανέφερε ότι ζαλίζεται. Εκείνη τη στιγμή σταματά ό,τι κάνει, χαμηλώνει το βλέμμα, σκύβει και μου ζητάει αγκαλιά. Αυτό κράτησε λιγότερο από λεπτό (κάποια δευτερόλεπτα) όλες τις φορές. Κατά τα άλλα σε όλες τις υπόλοιπες στιγμές αυτών των ημερών ήταν ευδιάθετη, χωρίς πυρετό, κάποια ίωση ή άλλο σύμπτωμα. Μόνο στη γιαγιά της ανεφέρε κάποια στιγμή για μια φορά ότι την πόνεσε το αυτί της και σε μένα κάποια άλλη στιγμή ότι την πόνεσε η κοιλιά της. Παρόμοιο περιστατικό που μας ανέφερε ότι ζαλίζεται είχε γίνει πριν από 2 μήνες, πάλι 2 φορές μέσα στην ημέρα, την πρώτη φορά μόλις πήγε να σηκωθεί από την κούνια της το πρωί μετά τον ύπνο. Το προηγούμενο βράδυ είχε λίγο ανήσυχο ύπνο. Τι θα πρέπει να κάνω κατά τη γνώμη σας; (Απλώς σημειώνω ότι Μάρτιο και Απρίλιο έκανε τις 2 δόσεις του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα, Bexsero)”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις προκειμένου να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου δεν έχει κάποιο πρόβλημα και είναι κάτι τελείως συμπτωματικό. Πρώτον, εάν έχεις τη δυνατότητα τη στιγμή που το παθαίνει να το καταγράψεις για παράδειγμα σε ένα βίντεο στο κινητό σου θα βοηθούσε πολύ το γιατρό σου που θα παρακολουθήσει ακριβώς τι κάνει το παιδί σου. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις, όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του παιδιού μήπως και έχει χαμηλή πίεση και τη στιγμή που σηκώνεται συμβαίνει αυτή τη μικρή απώλεια που παρατηρείται, γενική αίματος με σίδηρο, φεριτίνη και ΔΕΚ μήπως και έχει κάποια σιδηροπενική αναιμία, εξέταση για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ζάχαρο μήπως και κάνει υπογλυκαιμίες και τέλος, εξέταση του θυρεοειδούς αδένα μήπως και υπάρχει κάποιος υποθυρεοειδισμός.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα τη γνώμη σας να αντιμετωπίσω μια κατάσταση που έχει προκύψει. Έχω δύο παιδάκια, την Έλλη, που είναι 29 μηνών, και το μπεμπούλη μας 3 μηνών. Η Έλλη από μωρό είχε δυσκολία στον ύπνο της, ξυπνούσε αρκετές φορές και πήγαινα στο κρεβατάκι της να την κοιμήσω ξανά. Τώρα που έχω και το μωρό, ξυπνάω πολλές φορές τη νύχτα για να το θηλάσω και δεν μπορώ να είμαι συγχρόνως και στα δυο παιδιά. Για τη μικρή ξυπνάει ο άντρας μου, ο οποίος όμως δουλεύει από νωρίς το πρωί οπότε κομματάκι δύσκολο η κατάσταση αυτή όλο αυτό το διάστημα. Ο άντρας μου προτείνει να δώσουμε στη μικρή πιπίλα στον ύπνο για να μην ξυπνάει τόσο συχνά. Όμως σκέφτομαι ότι δεν είναι η πλέον ιδανική λύση, μήπως τη συνηθίσει και μετά δεν την κόβει. Να σημειώσω πως η μικρή ξεκίνησε πιπίλα όταν έβγαζε δοντάκια και από τότε ΔΕΝ τη φοράει καθημερινά, αλλά όταν σπανίως τη θυμάται και στα ταξίδια”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα και εγώ συμφωνώ ότι δεν θα πρέπει σε αυτή την ηλικία να ξεκινήσεις να δίνεις πιπίλα στην Έλλη καθώς αυτό το πιθανότερο από όλα θα σε βάλει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Θα πρέπει να βοηθήσει ο σύζυγός σου πολύ περισσότερο, έστω και αν όπως λες δουλεύει το πρωί γιατί μόνο και με τη βοήθεια τη δική του θα μπορέσετε και οι δύο μαζί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Σίγουρα η Έλλη έχει αποκτήσει ένα πρόσθετο πρόβλημα με την παρουσία του καινούργιου παιδιού, δηλαδή ζηλεύει, αισθάνεται ανασφάλεια και γι’ αυτό έχει χειροτερέψει η συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρέπει λοιπόν με το σύζυγό σου καταρχήν να μοιράσετε την προσπάθειά σας ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας και εσύ να εμφανίζεσαι κάποιες φορές ώστε το παιδί σιγά σιγά να αποκτήσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια ότι δεν το έχεις ξεχάσει και με τον καιρό το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ποια ηλικία κάνουμε το Μαntoux. Είναι υποχρεωτικό;Τι παρενέργειες μπορεί να έχει και τι θα πρέπει να προσέξω; Η 14 μηνών ανιψιά μου το έκανε ενώ η 4χρονη κόρη μου όχι ακόμα. Μετά από πόσο χρονικό διάστημα γίνεται η δεύτερη δόση; Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μαντού δεν είναι εμβόλιο όπως νομίζουν πολλοί, είναι απλώς ένα διαγνωστικό τεστ που λέγεται φυματινοαντίδραση. Όταν κάνουμε αυτό το τεστ μας δείχνει εκείνη τη στιγμή εάν μέσα στον οργανισμό του παιδιού έχει μπει το μικρόβιο της φυματίωσης ή όχι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με θεραπεία σε περίπτωση που υπάρχει κάποια μόλυνση. Συνήθως το κάνουμε μετά τους 14 μήνες της ζωής, διότι μετά από αυτό ακολουθεί το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Επίσης το τεστ αυτό γίνεται σε όλα τα παιδιά που μπαίνουν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται για κάποιο εμπύρετο νόσημα καθώς πάντοτε υπάρχει η υποψία ότι “κάτω” από έναν πυρετό μπορεί να κρύβεται και κάποια λοίμωξη της φυματίωσης. Επειδή βρισκόμαστε σε αναμονή του νέου εμβολίου της φυματίωσης το οποίο όταν θα έρθει θα είναι πολύ βελτιωμένο τεχνολογικά και συστήνουμε να το κάνουν όλα τα παιδιά, μέχρι τότε καλό είναι σχεδόν μία φορά το χρόνο να γίνεται το τεστ μαντού. Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό επειδή όμως είναι απλώς ένα τεστ και δεν προκαλεί κανένα κακό στον οργανισμό του μωρού ή του παιδιού δεν πρέπει να το φοβάσαι.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών. Ζυγίζει 8600 γρ και έχει ύψος 69 πόντους. Την θηλάζω αποκλειστικά, τρώει φρουτόκρεμα και το απόγευμα γιαούρτι ή μπισκοτόκρεμα. Ωστόσο το μεσημεριανό ακόμα δεν της αρέσει, δηλαδή η χορτόσουπα (πατάτα, καρότο, κολοκύθι). Έχω δοκιμάσει και κοτόπουλο με ζυμαρικό, πάλι δεν το έτρωγε. Τι θα μου προτείνατε; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς, βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο γιατί παρόλο που το παιδί είναι συνδεδεμένο μαζί σου εντούτοις τρώει αρκετά πραγματάκια, δηλαδή έχει ξεκινήσει αυτό που λέμε ο απογαλακτισμός. Είναι θέμα χρόνου και θέμα ικανοτήτων δικών σου στον τρόπο που μαγειρεύεις προκειμένου να βρεις τις γεύσεις που αρέσουν στο παιδί σου προκειμένου να φάει και άλλες τροφές. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν την τροφή λίγο περισσότερο λιωμένη και άλλα λιγότερο. Επίσης μπορείς να προσθέσεις και ρύζι και κάποια άλλα χορταρικά όπως πατζάρι, κουνουπίδι, μπρόκολο και κάποιο άλλο ζυμαρικό όπως τραχανά, φιδέ, πεπονάκι, αστράκι προκειμένου να φτιάξεις τη γεύση ώστε να το φάει. Εάν βρίσκεις πολύ μεγάλη δυσκολία δεν θα ήταν άσχημο να προσθέσεις στο τέλος του φαγητού λίγη ντομάτα φρέσκια και λίγη τριμμένη παρμεζάνα προκειμένου να φτιάξεις τη γεύση χωρίς να ρίξεις αλάτι. Επίσης προσπάθησε να δεις τι μπορεί να συμβαίνει και να μην θέλει το παιδί κάποια γεύση από αυτές που βάζεις. Για παράδειγμα υπάρχουν παιδιά που δεν τους αρέσει η πατάτα ή το μοσχαρίσιο κρέας ή το λάδι ωμό και το θέλουν λίγο βρασμένο κλπ. κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, διάβασα το άρθρο για τη σωστή συντήρηση των εμβολίων και θα ήθελα να σας ρωτήσω. Πριν 2μιση χρόνια είχαμε μια δόση κάποιου εμβολίου από τα πρώτα στο βιβλιάριο δεν θυμάμαι ποιο κ το είχα ξεχάσει εκτός ψυγείου 40 λεπτά. Το είπα στην παιδίατρο και μας είπε ότι δεν χαλάει γιατί ήταν χειμώνας και γιατί κάποια εμβόλια κρατάνε έως 6 ώρες εκτός ψυγείου και το κάναμε…Τώρα πώς ξέρω ότι είναι καλυμμένο το παιδί;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η περίπτωσή σου εξατομικεύεται γιατί δεν ξέρω πραγματικά σε τι θερμοκρασία ήταν το εμβόλιο το χρονικό διάστημα που ήταν εκτός ψυγείου. Για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια του χειμώνα το μετέφερες μέσα στο αυτοκίνητο με αναμένο καλοριφέρ όπως καταλαβαίνεις οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που έχεις στο μυαλό σου. Ευτυχώς που υπάρχουν οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων οι οποίες τελικά εάν μια προηγούμενη δόση δεν είχε πιάσει αρκετά τότε έρχεται η επόμενη για να βοηθήσει την αποκατάσταση αυτής της απώλειας. Θα θεωρείς λοιπόν ότι το παιδί σου έχει εμβολιαστεί και προσπάθησε να ολοκληρώσεις όλο τον κύκλο των αναμνηστικών δόσεων.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το 14 μηνών αγοράκι μου ενώ μέχρι τώρα το έβαζα στην κούνια κ κοιμόταν μόνο του, έχει λίγες μέρες που κλαίει με αναφιλητά κ μόνο αν με βλέπει κοιμάται. Τι να κάνω; “

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολλές είναι οι αιτίες που ένα παιδάκι συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε αυτήν την ηλικία. Για παράδειγμα μπορεί το παιδί σου να έχει έντονη οδοντοφυΐα δηλαδή να πονάνε τα ούλα και αυτό να το κάνει να έχει ελαφρύ και ανήσυχο ύπνο και όταν σε βλέπει να ηρεμεί. Επίσης δεν αποκλείεται κάτι να το έχει φοβήσει όπως για παράδειγμα κάτι που είδε στην τηλεόραση ή στο σπίτι και γι’ αυτό να ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό γιατί όπως περιγράφεις με το που σε βλέπει κοιμάται αμέσως. Άρα κάνε λίγο υπομονή και σιγά σιγά ο ύπνος του μωρού σου θα αποκατασταθεί πλήρως.

Read More

And More