Πίσω στην κορυφή της σελίδας
18.09.2010 | 15:08
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Μήπως ξυπνάει συνέχεια το βράδυ;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
 
Έχω ένα αγοράκι 2 ετών και θυμήθηκε την παλιά του συνήθεια να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο και τρεις φορές είτε για νερό είτε για φαγητό. Άλλες φορές κοιμάται αμέσως αφού ξυπνήσει και άλλες αργεί αρκετά. Παλαιότερα συνήθιζε να κάνει το ίδιο αλλά καταφέραμε να το κόψουμε. Τώρα που επανήλθε πως μπορούμε να το επαναφέρουμε;

 
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

 
Τα παιδιά μετά τους 20 μήνες και κυρίως από την ηλικία των 2 μέχρι 4 ετών συνηθίζουν να ξυπνούν το βράδυ. Ο πραγματικός λόγος είναι η ανάγκη τους να δουν τη μητέρα τους. Επειδή όμως αυτό από μόνο του δεν πετυχαίνει συνήθως επικαλούνται πείνα ή δίψα. Η μητέρα θα προσφέρει τροφή ή νερό καθώς θα νομίσει ότι το παιδί όντως πεινάει ή διψάει, το θέμα όμως είναι ουσιαστικά ψυχολογικό. Ωστόσο το παιδί χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα για να πείσει τη μητέρα να ασχοληθεί μαζί του.

 
Τα ζώα δεν ξυπνούν το βράδυ προς αναζήτηση τροφής, άρα κανένα παιδί δεν έχει πραγματική ανάγκη να διακόψει τον ύπνο του για να φάει.

 
Η μητέρα πρέπει να χειριστεί την κατάσταση με διακριτικότητα και να αποφεύγει να προσφέρει νερό ή φαγητό. Σε σπάνιες περιπτώσεις που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και το παιδί είναι ιδρωμένο ή έχει στεγνά χείλη, μπορούμε να προσφέρουμε νερό.

 
Καλό είναι να μην ανάβετε τα φώτα για να μην ξεσηκώνεται, να το καθησυχάζετε και σιγά σιγά θα επανέλθει στο φυσιολογικό του πρόγραμμα.

 
Επιπλέον, μετά τους 20 μήνες το παιδί μπορεί να ξυπνάει είτε επειδή είδε κάποιο όνειρο είτε επειδή βγάζει κάποιο δόντι.


Έχεις κι εσύ κάποια απορία; Στείλε την ερώτηση σου στον Οικογενειακό Γιατρό συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10