Πίσω στην κορυφή της σελίδας
06.11.2015 | 18:25

Ο Πλούτος του Αριστοφάνη στο θέατρο Τζένη Καρέζη!

Ο Πλούτος του Αριστοφάνη στο θέατρο Τζένη Καρέζη!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

O πολιτιστικός οργανισμός Sound&Picture TheatreProduction παρουσιάζει το έργο  “ΠΛΟΥΤΟΣ” του Αριστοφάνη σε μια νέα μετάφραση  διασκευή, σε έμμετρο λόγο. Η Φωτεινή Δάρρα παίζει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης για πρώτη φορά σε παιδική σκηνή.


Ο “ΠΛΟΥΤΟΣ” είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η μορφή, την οποία σήμερα γνωρίζουμε,  είναι εκείνη που γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αρχαία στη νεότερη αττική κωμωδία. Στο έργο διακωμωδείται η άνιση κατανομή του πλούτου,πιο επίκαιρη από ποτέ! Ένας πατέρας, ο  Χρεμύλος, πηγαίνει στους Δελφούς να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε ο γιος του να έχει καλύτερη από αυτόν τύχη στη ζωή του. Ο θεός του απαντάει πως πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας από τον ναό. Αυτός που συναντά όμως, είναι ένας κουρελής και τυφλός, αλλά πρέπει να τον ακολουθήσει χωρίς να ξέρει ούτε ποιος είναι, ούτε ποιο είναι το όνομά του. Αργότερα θα μάθει πως είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, δηλαδή αυτός που μοιράζει τα πλούτη – χωρίς να βλέπει πού και σε ποιον τα δίνει. Όσο είναι τυφλός όμως, μπορεί να γίνει άδικος, επομένως πρέπει να ξαναβρεί το φως του, ώστε να διακρίνει τον αποδέκτη του πλούτου... Ο  Χρεμύλος  πάει  τον Πλούτο στον Ασκληπιό, που τον γιατρεύει, και έτσι τώρα ο “τυφλός θεός” έχει αρχίσει να ξαναβλέπει και να ξέρει πού και πώς πρέπει να δίνει τα πλούτη. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι ο Χρεμύλος έχει στο σπίτι του τον θεό Πλούτο, αρχίζουν να προσέρχονται
διάφοροι πονηροί και καιροσκόποι για να ζητήσουν από τον Πλούτο, που τώρα πλέον βλέπει, να τους κάνει πλούσιους.
Η μόνη που αντιστέκεται είναι –το μέγα εύρημα του Αριστοφάνη– η Πενία, η οποία λέει πως μόνο με αυτήν ο κόσμος προοδεύει, όσο την αισθάνεται κοντά του, γιατί αγωνίζεται να ξεφύγει από δίπλα της κι έτσι αναγκάζεται να δημιουργήσει… Με τον Πλούτο, λέει η Πενία, κανείς δεν θα δουλεύει, κανείς δεν θα προσπαθεί, κανείς δεν θα δημιουργεί. Όλοι και όλα θα πέσουν σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας, αφού θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον Πλούτο δίπλα τους, για προστάτη τους.

Το έργο κυκλώνεται πανηγυρικά με τις πρωτότυπες μουσικές και τα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!


Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Δάρρα, Κωνσταντίνος Καζάκος , Θάλεια Προκοπίου, Δημήτρης Μενούνος, Νατάσα Κοτσοβού, Δημήτρης  Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος και ο Δημήτρης  Σταμούλης.

Παίζουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί:
Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος,Δημήτρης Πάσσιος. Συμμετέχουν : Άλκηστη Ηλιάδη, Δανάη Τωράκη, Μάρθα Λαγωνίκου Νάγια Μητσάκου.

Σκηνοθεσία - Δραμ. Επεξεργασια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μετάφραση -Στίχοι τραγουδιών: Γιώργης  Έξαρχος
Μουσική: Δημήτρης  Παπαδημητρίου
Σκηνικά – κουστούμια: Mατίνα Μέγκλα
Κίνηση: Φρόσω Κορρού.


ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Ακαδημίας 3, τηλ.2103636144
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά
Ημέρες& ώρες παραστάσεων.
Σάββατο 3:15 μ.μ, Κυριακή  3:15 μ.μ.  και 5:30μ.μ. 
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 14 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 12 ευρώΒαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10