Πίσω στην κορυφή της σελίδας
05.06.2014 | 12:17

"Μακροβούτια στο πατάρι!" το καλοκαίρι στο ΟΞΥΓΟΝΟ!

Μακροβούτια στο πατάρι! το καλοκαίρι στο ΟΞΥΓΟΝΟ!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Αυτόν τον Ιούνιο δεν χρειάζεται να αποδράσουμε σε κάποια μακρινή παραλία για να απολαύσουμε τη δροσιά, να παίξουμε χαρούμενα παιχνίδια και να πάρουμε μέρος σε συναρπαστικές δραστηριότητες παρέα με φίλους. Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και κάνουμε το πιο δημιουργικό μας μακροβούτι στο πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ! Για πέντε ολόκληρες ημέρες, έχοντας πλάι μας έμπειρους εκπαιδευτικούς, διασκεδαστικούς εμψυχωτές αλλά και πολύτιμους συν-κολυμβητές, θα κολυμπήσουμε στις σελίδες των βιβλίων, θα λύσουμε μυστήρια, θα σκαρώσουμε τις δικές μας ιστορίες, θα εκφραστούμε στα Αγγλικά και θα ανακαλύψουμε τα μνημεία της γειτονιάς του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

1η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’ δημοτικού

Τετάρτη 18 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)
Το εργαστήριο αποβλέπει στην εξοικείωση των παιδιών με τη λογοτεχνία ειδικότερα, αλλά και με το βιβλίο γενικότερα. Θα επιχειρήσουμε να κοιτάξουμε διαφορετικά μέσα σ’ ένα βιβλίο, να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο της ποίησης, να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις που θα αποκτήσουμε και τέλος να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες. Το εργαστήριο υπόσχεται να έχει μια άκρως καλοκαιρινή διάθεση, γεμίζοντας τα παιδιά με δροσερές αναμνήσεις!

1η συνάντηση: Φέρνουμε ένα αγαπημένο βιβλίο από το σπίτι. Συζητάμε γι’ αυτό και σκαλίζουμε τις σελίδες του. Ανακαλύπτουμε παράξενες λέξεις, άγνωστες ή γνωστές, αγαπημένες, τις καταγράφουμε, τις ομαδοποιούμε και φτιάχνουμε μια δική μας παράλληλη ιστορία με το αγαπημένο μας βιβλίο!


«Ο μικρός φιλόσοφος»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μαρία Σταυρίδου (διάρκεια: 1 ώρα)

Ο μικρός Πίκολο είναι τρυφερός, σκανταλιάρης, λίγο πεισματάρης αλλά και καλόκαρδος!
Γεμάτος επιθυμίες και ανάγκες, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, ο μικρός μας φιλόσοφος προβληματίζεται συνεχώς, καθώς ψάχνει να ισορροπήσει το «εγώ» του μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Ελάτε να ταξιδέψουμε στον κόσμο του Πίκολο και μέσα από βιωματικά παιχνίδια να δώσουμε απαντήσεις στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, να ανακαλύψουμε και να του προσφέρουμε τρόπους κοινωνικοποίησης, δημιουργίας ειλικρινών σχέσεων και συνύπαρξης με τους άλλους, ώστε να πετύχει την αρμονική συμβίωση και να του ανοίξουμε τον δρόμο για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.Πέμπτη 19 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

2η συνάντηση: Διαβάζουμε παιδικά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη και άλλων ποιητών με θέμα τη θάλασσα, τον ήλιο, το καλοκαίρι και το παιδί και παίζουμε με τις λέξεις, φτιάχνοντας κι εμείς ένα ποίημα, το ποίημα του καλοκαιριού!


«Ο ραφτάκος των λέξεων»: Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού με αφορμή το βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου με την Ελένη Γιαννούση (διάρκεια: 1 ώρα)
Ο ραφτάκος ράβει ρούχα με λέξεις και εμείς πλάθουμε λέξεις με το σώμα μας! Μια παραμυθένια αλφάβητος μας περιμένει!


Παρασκευή 20 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)
3η συνάντηση: Τα κόμικς δείχνουν την ιστορία κι εμείς τη γράφουμε γεμίζοντας τα «συννεφάκια» με τις μοναδικές ιδέες μας που είναι όλο φαντασία!

«Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις τέχνες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη με τη Μαρία Σταυρίδου (διάρκεια: 1 ώρα). Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ζωντανεύουν πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και τραγούδια με θέμα τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι δίνουν ζωή στα παλιά μαγαζάκια της Θεσσαλονίκης, διασχίζουν τα σοκάκια της, ταξιδεύουν με το τρένο στην ιστορία της και γεμίζουν με χρώματα τη μοναδική της παραλία. Συνοδοιπόροι στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια είναι η ποίηση και οι μαγικές νότες αγαπημένων κομματιών, που παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τα καλούν να δημιουργήσουν τη Θεσσαλονίκη των ονείρων τους.
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Ρένα Αθανασοπούλου, θεατροπαιδαγωγόςΤρίτη 24 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

4η συνάντηση: Τι δείχνει μια εικόνα; Τι υπάρχει πέρα από αυτήν; Παρατηρούμε εικόνες, περιγράφουμε τις λεπτομέρειες και συνθέτουμε μια ιστορία που στην αρχή έμοιαζε αταίριαστη.


«Το ταξίδι του Οδυσσέα»: Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού με αφορμή την Οδύσσεια με την Ελένη Γιαννούση (διάρκεια: 1 ώρα). Θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε τους ανέμους και να φτάσουμε στην Ιθάκη μας; Ένα παιχνίδι γνωριμίας, αλλά και εξερεύνησης του συναρπαστικού έπους, ιδωμένο από τον ευρηματικό φακό του θεατρικού παιχνιδιού.


Τετάρτη 25 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μαρία Σταυρίδου (διάρκεια: 1 ώρα)
Από τι είναι φτιαγμένο ένα βιβλίο; Πώς ήταν τα βιβλία παλιά και πώς είναι σήμερα; Πόσα διαφορετικά βιβλία μπορούν να υπάρξουν; Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου βιβλίο;

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος τα παιδιά παρατηρούν εικόνες βιβλίων διαφορετικών εποχών από διάφορα μέρη του κόσμου, εξερευνούν τη Μικρή Βιβλιοθήκη Μεταίχμιο και εξετάζουν επιλεγμένα αντικείμενα από το αρχείο του εκδοτικού οίκου. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους βιβλία: αποφασίζουν τη θεματολογία των βιβλίων τους, εφαρμόζουν απλή μέθοδο βιβλιοδεσίας με λευκές σελίδες και χρησιμοποιούν, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ποικιλία υλικών για να εικονογραφήσουν τα εξώφυλλα των βιβλίων τους.

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός


«Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

5η συνάντηση: Κατασκευάζουμε ένα βιβλίο όλο φαντασία κι εκπλήξεις από διαφορετικά υφάσματα, χαρτιά, λουλούδια, αρώματα, χάντρες και κοχύλια με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας ήρωα!2η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει τη Β’ και τη Γ’ δημοτικού

Πέμπτη 26 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα). Στο καλοκαιρινό αυτό εργαστήριο τα παιδιά θα βουτήξουν σε... ένα project με θέμα τη θάλασσα. Η θάλασσα, απέραντη, ζαφειρένια, σκοτεινή, ήρεμη, τρικυμιώδης, είναι πάντα γοητευτική... και τόσο λογοτεχνική! Πλέουμε σε πελάγη δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης και στη ρότα μας δημιουργούμε τις δικές μας θαλασσινές εικόνες.

1η συνάντηση: Ένα ποίημα αλμυρό: Γευόμαστε ποιήματα θαλασσινά και γράφουμε εμπνευσμένοι από αυτά. Γράφουμε και διορθώνουμε όπως όταν γράφουμε στην ακτή και σβήνει το κύμα τα σχέδιά μας. Ζωγραφίζουμε μια ακρούλα από το ποίημά μας, ίσα να χωρέσει σε καρτ ποστάλ!

  «Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)

1η συνάντηση: Μυθολογία και αστερισμοί
Κοιτάμε ψηλά, ανακαλύπτουμε βασιλιάδες, πριγκίπισσες, αρκούδες και τους μύθους που κρύβονται πίσω από τα άστρα. Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσαμε να πετάξουμε δίπλα στον γοργοπόδαρο Ερμή; Να βοηθήσουμε τον Ηρακλή και τον Θησέα στις περιπέτειές τους; Να αντιμετωπίσουμε τους Τιτάνες πολεμώντας πλάι πλάι με τον ουράνιο Δία; Οπλιστείτε με φαντασία και ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία, όπου οι θεοί έχουν ανθρώπινες αδυναμίες, οι άνθρωποι θεϊκές δυνάμεις και τα τέρατα ίσως να μην είναι και τόσο κακά τελικά...


Παρασκευή 27 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:
«Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα)

2η συνάντηση: Κάστρα στην άμμο: Τι μπορείτε να χτίσετε στην άμμο; Κάστρα, φρούρια, παλάτια; Σκάβετε λαγούμια; Μέχρι πού θα φτάσετε; Πάρτε το κουβαδάκι σας και σε άλλη παραλία!

Ημερολόγιο διακοπών: σχεδιάζουμε ένα πρωτότυπο ημερολόγιο για τους καλοκαιρινούς μήνες!

«Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)

2η συνάντηση: Ηρακλής- Άνθρωπος ή θεός;
Βοηθάμε τον Ηρακλή να φέρει εις πέρας τους 12 άθλους και θυμόμαστε την ιστορία παίζοντας.Τρόπος συμμετοχής

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

Ανάμεσα στα εργαστήρια θα γίνεται σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προσφέρονται στα παιδιά μπισκότα και δροσεροί χυμοί. Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό.

Απαραίτητη η προεγγραφή.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά περίοδο: 15 παιδιά.Κόστος συμμετοχής

1η περίοδος: 60 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 50 ευρώ

2η περίοδος: 60 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 50 ευρώ

3η περίοδος: 80 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 70 ευρώ

Η πληρωμή του κόστους συμμετοχής θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κατά την εγγραφή (το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου) και η δεύτερη δόση τη δεύτερη ημέρα της περιόδου.

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»

Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή που ισχύει για τα αδέρφια. Για να ισχύει η προσφορά το ΟΞΥΓΟΝΟ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο. «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο (ΟΝΟΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Κάθε παιδί θα πάρει ως δώρο ένα βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο με δραστηριότητες για τις καλοκαιρινές διακοπές.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις, στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που απευθύνονται σε παιδιά, μπορείτε να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr. Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και ο τίτλος της εκδήλωσης την οποία επιθυμούν να παρακολουθήσουν.


ΟΞΥΓΟΝΟ
Ανάσες πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 260085, e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
www.oxygono-metaixmio.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τρίτη-Παρασκευή 10.00-21.00
Σάββατο 10.00-15.00

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10