Ο Μάρκελλος Νύκτας μιλάει στο Tlife!

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Marcello Nyktas, επιστρέφει μετά από καιρό στο catwalk της AXDW με μία εντυπωσιακή συλλογή με τίτλο “Rock Couture”. Ιδιαίτερες δημιουργίες που χαρακτηρίζουν την αισθητική του και συνδυάζουν μια ποικιλία από διαφορετικά υλικά με ροκ λεπτομέρειες σηματοδοτούν την επιστροφή του γνωστού σχεδιαστή στην πασαρέλα.

Μια ανάσα πριν από το show του στο οποίο θα παρουσιάσει τις δημιουργίες του ο αγαπημένος designer έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Tlife! Mετακινήσου προς τα κάτω για να μάθεις όλα όσα μας είπε…



Μίλησέ μας λίγο για την καινούρια σου συλλογή που θα δούμε στην Athens Xclusive Designers Week… Τι θα δούμε;

Αυτή δεν είναι μια καινούρια συλλογή για να είμαι ειλικρινής. Γιατί αν έπρεπε να φτιάξω μια τέτοια συλλογή από την αρχή θα ήθελα πάνω από ένα χρόνο. Είναι μια συλλογή που έχει παλαιότερα κομμάτια, vintage κομμάτια μου σε συνδυασμό με καινούρια πράγματα που διασταυρώθηκαν και δημιούργησαν τη νέα συλλογή. Καινούρια και παλαιότερα κομμάτια που δεν φαίνονται ατσαλάκωτα, έχουν επάνω τους μια πατίνα του χρόνου που αυτό ήταν και το ζητούμενο.

Από τι εμπνεύστηκες αυτή τη νέα σου συλλογή;
Ο τίτλος της συλλογής είναι couture rock, καθώς είναι φτιαγμένη κομμάτι-κομμάτι. Η ιδιαιτερότητα της συλλογής αυτής είναι ότι χαρακτηρίζεται από ένα ρομαντικό ύφος ενώ συγχρόνως αποτελείται από κομμάτια rock ‘n roll. ΄Έχει beaded τζάκετ-κεντημένα με καρφιά, έχει τζάκετ επίτηδες ταλαιπωρημένα για να έχουν την εικόνα ότι έχουν κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο είτε σε μεταλλικές αποχρώσεις ή σε έντονα χρώματα σε συνδυασμό με φούστες με πιέτες ή διάφανες που θυμίζουν χορεύτρια μπαλέτου.



Τι σε έκανε να απουσιάζεις τόσον καιρό από τις ελληνικές πασαρέλες και τι είναι αυτό που σε επαναφέρει δυναμικά;
Ένας λόγος που με έκανε να απουσιάσω απο τις πασαρέλες όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοι σχεδιαστές με ταλαιπώρησαν. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος φιλελεύθερος που δεν ανήκει σε κάστες και κυνηγήθηκα για αυτό. Στο τέλος κατάφεραν να με βγάλουν εκτός. Εγώ ποτέ δεν υπήρξα ανταγωνιστικός και πάντα ήθελα να απολαμβάνω την κάθε μέρα που περνάει γιατί είναι μοναδική. Δεν ζηλεύω άσχημα. Θαυμάζω τους συναδέλφους μου τους μεγάλους, και να μη σου πω ξένους-τους Έλληνες, όπως τη Μαίρη Κατράντζου για παράδειγμα που είναι στο Hollywood αυτή τη στιγμή. Θαυμάζω τη δουλειά της, τη χειροκροτώ. Πιστεύω όμως ότι αν επιχειρούσε να περπατήσει στην Ελλάδα, θα υπήρχαν πολλά πόδια που θα έμπαιναν μπροστά της για να τη δούν να σωριάζεται. Αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται από την εποχή της Κάλλας μέχρι σήμερα.

Είσαι ένας δημιουργός που κατέχει πολύ καλά τη μόδα. Ποια είναι η κατάσταση πιστεύεις της μόδας σήμερα και στην Ελλάδα;
Η κρίση το πρώτο πράγμα που χτύπησε είναι η μόδα. Και είναι ανθρώπινο. Ο άνθρωπος περνάει από πολλά στάδια στη ζωή του- φτώχεια, πείνα, ασθένεια, απώλεια. Δεν είναι καινούριο αυτό που περνάει ο τόπος μας. Οι γονείς μου πέρασαν μια κατοχή. Εγώ από την άλλη είχα τα πάντα στη ζωή μου σαν παιδί, αλλα δεν είχα τίποτα. Και τώρα το 2016 δεν έχω τίποτα αλλά έχω τα πάντα. Έχω μια τέχνη η οποία με διατηρεί αναλλοίωτο και νέο.

Ποιο το μεγαλύτερο λάθος που διακρίνεις να κάνουμε οι περισσότερες από εμάς και σε εκνευρίζει.
Τα λαθη που κάνουν οι γυναίκες ειναι πολύ απλά. Να φορούν ψεύτικα μαλλια, ή να τα βάφουν ξανθά ενώ δεν είναι, να ντύνονται πολύ glamorous ενώ είναι κορίτσια καθημερινά. Δεν μπορείς να έχεις τα μαλλιά της Marilyn ενώ είσαι μια απλή φοιτήτρια. Ή να φοράς ψηλοτάκουνα στα πλακόστρωτα της Αθήνας που είναι σαν ναρκοπέδια.

Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα σήμερα, σχετικά πάντα με το ντύσιμό της;
Το πρώτο που πρέπει να κοιτάει είναι η ταυτότητα της και σε αυτή να προσαρμόζει και το ντύσιμό της.

Τι είναι η μόδα για σένα;
Η μόδα είναι η μοναδική γλώσσα που κάνει έναν άνθρωπο acceptable. και να θαυμάζεται από τον περίγυρο. Ένας άνθρωπος γίνεται πολύ πιο εύκολα αποδεκτός όταν έχει ένα σωστό look. Η μόδα είναι ένα εγχειρίδιο στο success.
To ρούχο όμως από μόνο του δεν σε κάνει αλώβητο απέναντι στα μάτια του κριτή. Το μυστικό είναι ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ. Εκεί εναι η μαγεία, ο συνδυασμός είναι που δίνει στο ρούχο μια τρίτη διάσταση. Για παράδειγμα δε φοράω ένα φόρεμα και το συνδυάζω απλά με μια γόβα. Το συνδυάζω με μια γαλότσα, ή ένα μποτίνι ή ενα πανκ παπούτσι και αμέσως το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον. Αυτή την εικόνα θέλω να δώσω κι εγώ στη συλλογή μου υποβοηθούμενος από το Μιχάλη τον Πάντο που είναι γνωστός και επιτυχημένος στη δουλειά του. Το styling είναι αυτό που μας δείχνει το δρόμο. Γιατί ωραίες οι πολυτέλειες αλλά πως θα ντυθούμε εμείς το 2016 εν μέσω μιας κρίσης;

Γιατί επέλεξες να κάνεις το δυναμικό σου comeback μέσα στην οικονομική κρίση;
Δεν μπορούσα να θάψω ζωντανή την αγάπη μου για τη δουλειά μου. Ήθελα να τη δείξω. Και ο Θεός μου το έφερε και πολλοί άνθρωποι έστρεψαν το πρόσωπο τους προς εμένα και με βοήθησαν. Βοηθήθηκα πραγματικά πολύ σε όλο αυτό.

Που μπορεί κάποιος να βρει τα ρούχα σου;
Στο ατελιέ μου σε ένα χώρο κοντά στον χώρο κοντά στο μουσείο της Ακρόπολης.

Read More

And More