O Χρήστος Πετρίδης στο Tlife λίγο πριν το show του στο ΑXDW!

Ο Χρήστος Πετρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε σχέδιο και έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μόδας. Μετακινήθηκε κατόπιν στην Αθήνα και εντάχθηκε στο δυναμικό του οίκου COSTAS FALIAKOS. Η εργατικότητα, η συνέπεια και το ταλέντο του συνέβαλαν ώστε να γίνει πολύ γρήγορα ο βασικός συνεργάτης του Κώστα Φαλιάκου, αυτού του ιδιαίτερα προικισμένου δημιουργού.

Στα δέκα χρόνια της κοινής τους πορείας μυήθηκε στα μυστικά του κόσμου της μόδας και του μεταδόθηκαν πλούσια εμπειρία και γνώσεις. Στη συνέχεια ανέλαβε αποκλειστικά τα ινία του οίκου.

Φέτος η Athens Xclusive Designers Week για πρώτη φορά τον υποδέχεται και μοιράζεται με το κοινό της το όραμα του για τη μόδα παρουσιάζοντας τη νέα του Haute Couture συλλογή.

Εμείς είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο ατελιέ του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πριν το show που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου, να μιλήσουμε μαζί του και να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τη συλλογή του!

Έχεις αναλάβει τα ινία του οίκου Faliakos, ενός οίκου κι ενός σχεδιαστή με μεγάλη ιστορία. Πως νιώθεις για αυτό;
Νιώθω μεγάλη τιμή, και είμαι περήφανος, γιατί η ιστορία που έχει να επιδείξει ο οίκος Faliakos είναι τεράστια. Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι και μεγάλη ευθύνη. Ξέρω ότι κρίνομαι σε κάθε μου βήμα και όταν έχεις να κουβαλήσεις μια τέτοια κληρονομιά, όλα ξεκινούν με τον πήχη πολύ ψηλά. Αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις. Πάντα έβαζα τον πήχη ψηλά και προσπαθούσα σε κάθε νέα δουλειά μου να δώσω το εκατό τοις εκατό.

Τι έμαθες κατά τη διάρκεια της κοινής πορείας σου με τον Κώστα Φαλιάκο; Πόσο σε επηρέασε; Τι δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Το κεφάλαιο Κώστας Φαλιάκος υπήρξε ένα μάθημα ζωής για μένα. Ξέχωρα από το ότι με εμπιστεύτηκε και είδε σε μένα κάτι που ούτε εγώ είχα δει στον εαυτό μου, υπήρξε μέντορας, πρότυπο και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης που ακόμα και σήμερα με καθοδηγεί. Και δεν μιλάω μόνο για την δουλειά. Ο Κωστής δεν μου έμαθε μονάχα τα μυστικά αυτού του τόσο ιδιαίτερου χώρου που υπηρετούμε, μου έμαθε πώς να βλέπω τους ανθρώπους, πώς να βάζω τον εαυτό μου στη σχέση τους με το ρούχο, πώς να χρησιμοποιώ το ρούχο ως προέκταση κάποιας προσωπικότητας ή ως καθρέφτη αυτού που λέει η καρδιά μας. Η μόδα δεν είναι κάτι ξύλινο, κάτι που αγγίζει στερεότυπα, όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί. Η μόδα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, και η ανάγκη του να εκφράζεται μέσα από το ρούχο. Και αυτό μου το έμαθε πολύ καλά ο Κωστής.

Έχεις διατηρήσει στοιχεία του στο ύφος των συλλογών σου;
Ο Κωστής αγαπούσε πολύ τις αέρινες φόρμες και τα κλασσικά κοψίματα, και μπορώ να πω ότι υπάρχουν τέτοια στοιχεία και στη δική μου δουλειά.

Η κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά σου και πως;
Φυσικά την έχει επηρεάσει. Η αγορά είναι πιεσμένη, ο κόσμος έχει αναγκαστεί να κινείται με πολύ λιγότερα χρήματα. Μοιραία και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προσέχουμε το κάθετί, να λογαριάζουμε τα πάντα, να μην είμαστε σπάταλοι στα υλικά, να προχωρούμε πιο συγκρατημένα. Όποιος ισχυρίζεται πως δεν έχει επηρεαστεί, λέει ψέματα.

Μίλησε μας λίγο για τη συλλογή που θα παρουσιάσεις στο ΑXDW.
Μία collection υψηλής ραπτικής, 15 μοναδικών κομματιών, δουλεμένων με ιδιαίτερες τεχνικές. Έμπνευση για μένα αποτέλεσε η πίεση των καταστάσεων της εποχής η οποία επέδρασε πάνω μου αντιδραστικά, προκαλώντας με να δημιουργήσω μία συλλογή με έντονο, φωτεινό χρώμα και ύφος επιβλητικό, μαξιμαλιστικό από την αυτοκρατορική Ρωσία. Χρησιμοποιώ τη συλλογή αυτή σαν κραυγή αντίδρασης και αισιοδοξίας

Από που εμπνέεσαι για τις συλλογές σου;
Από μία εικόνα, έναν ήχο, μία κίνηση, οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει το συναίσθημά μου και την καρδιά μου.

Πως θα χαρακτήριζες τα ρούχα σου;
Στο δημιουργικό κομμάτι δεν είναι δική μου δουλειά να τα χαρακτηρίσω. Σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα, τα ρούχα που δημιουργώ χαρακτηρίζονται από τις καλύτερες ποιότητες υφασμάτων, τις δουλεμένες κουπ και την άψογη εκτέλεση.

Ποιοί είναι οι σχεδιαστές που πραγματικά θαυμάζεις;
Μαθήτευσα και δούλεψα δίπλα σε έναν σπουδαίο σχεδιαστή! Επιτρέψτε μου να τον έχω πρότυπο…

Θεωρείς τις Ελληνίδες καλοντυμένες; Υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί στις ενδυματολογικές επιλογές τους;
Οι Ελληνίδες τα τελευταία χρόνια προσέχουν πολύ περισσότερο την εμφάνισή τους από ότι παλαιότερα. Κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός καλοντυμένων γυναικών πλέον έξω. Όμως υπάρχει κι ένας άκρατος μιμητισμός των διεθνών «τάσεων μόδας» χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σωματότυποι ή περιστάσεις. Σαν αποτέλεσμα κυκλοφορούν και πολλές γυναίκες που φορούν ρούχα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν ή ρούχα που δεν αρμόζουν καθόλου στον τρόπο ζωής τους ή στα μέρη που εμφανίζονται.

Ποιά συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που διαβάζουν αυτή τη στιγμή τη συνέντευξη σου;
Να αγαπούν και να εμπιστεύονται την εικόνα που βλέπουν στον καθρέπτη τους. Να επιλέγουν ρούχα που αναδεικνύουν τον πραγματικό εαυτό τους και που τις κολακεύουν σωματικά, όχι ρούχα που θα ήθελαν να τους πηγαίνουν ή που θαυμάζουν πάνω σε σταρ του εξωτερικού.

Ποιο ή ποια κομμάτια πιστεύεις ότι δεν πρέπει να λείπουν από μία γυναικεία γκαρνταρόμπα;
Ένα μαύρο cocktail φόρεμα με τα ανάλογα αξεσουάρ σώζει μία γυναίκα σε όλες τις εμφανίσεις, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τι είναι στιλ για σένα;
Στιλ σημαίνει κάτι παραπάνω από ένα ντύσιμο με ωραία, καλοραμμένα ρούχα. Είναι ο συνδυασμός ρούχου και προσωπικότητας, είναι η χημεία ανάμεσα στο προσωπικό στοιχείο και τη σχεδιαστική έμπνευση που αφορά τον καθένα ξεχωριστά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός κομψού για σένα ρούχου;
Η καλή ποιότητα του υφάσματος, η καλή ραφή, αλλά και η αρμονία στο συνδυασμό ρούχου και γυναίκας που το φοράει.

Τι θα συμβούλευες τα νέα κορίτσια που σήμερα διαμορφώνουν το στιλ τους;
Να ενημερώνονται, να δοκιμάζουν διαφορετικά στιλ ρούχων, να προσπαθούν μα παραδειγματίζονται από τις τάσεις παρά να τις αντιγράφουν. Και φυσικά να βρίσκουν προσωπικά στοιχεία που να ενσωματώνουν στο στιλ τους, ώστε να ξεχωρίζει η δική τους προσωπικότητα.

Ποιο είναι το κυριότερο λάθος που παρατηρείς γύρω σου να κάνουν οι σημερινές γυναίκες;
Όπως είπα και παραπάνω, το να επιλέγουν ρούχα που απλά διάβασαν ότι είναι «της μόδας», τα οποία όμως δεν μπορούν να υποστηρίξουν είτε γιατί σωματικά δεν τις κολακεύουν είτε γιατί τελικά δεν αισθάνονται ο εαυτός τους φορώντας τα, απλά επιδιώκουν να μοιάσουν σε κάτι άλλο που έχουν στο μυαλό τους.

Read More

And More