To TLIFE συναντά τον Γιώργο Καράμπελα στο πιο ψαγμένο concept store!

Το TLIFE σε οδηγεί σε μια ανατρεπτική συλλογή κομματιών όπως γιλέκα από γούνα αλεπούς, clutch από πύθωνα και κεραμικά, ιδωμένα μέσα από τη πολυτάξιδη ματιά, δημιουργημένα από αστείρευτη ανάγκη για έκφραση, και σχεδιασμένα από έναν άθρωπο που ζει μέσα από την αναδόμηση του lifestyle, τον Γιώργο Καράμπελα.

Κατηφορίζοντας την Αποστόλου Παύλου, στρίβω στη Βασίλης και κατευθύνομαι προς το TR2, ήτοι Thission Revisited 2, το νέο design spot του κέντρου, ένα νέο concept store που σε καλεί να επανεξετάσεις όχι μόνο το Θησείο αλλά ολόκληρο το lifestyle σου.

Σχεδιαστής, διαφημιστής, επικοινωνιολόγος…;
Συναντώ τον Γιώργο στην είσοδο του σπιτιού του. Ένα νεοκλασσικό κτίριο λίγα βήματα πέρα από το κατάστημά του. Με καλεί μέσα για να γνωρίσω καλύτερα τη φιλοσοφία του. Στην είσοδο με καλωσορίζουν ο Miro και ο Roy Lichtenstein, στημένοι πάνω σε τρίποδα, εικονογραφούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ψυχοσύνθεση του οικοδεσπότη που ταξιδεύει από τον σουρεαλισμό μέχρι την ποπ κουλτούρα ενώ παράλληλα υπογράφουν την αγάπη του για τις τέχνες. Στο καθιστικό του στέκουν θρυλικά κομμάτια του design όπως η La Chaise και η πλαστική κουνιστή πολυθρόνα των Charles και Ray Eames ενώ συνυπάρχουν με τους καναπέδες Klippan του ΙΚΕΑ σε ένα λευκό, δωρικό φόντο που δεν κράζει πολυτέλεια αλλά φωνάζει αγάπη για τις κλασικές αξίες του design.
Ο αρθρογράφος, διαφημιστής, επικοινωνιολόγος, σχεδιαστής Γιώργος Καράμπελας ξέρει να χειρίζεται την επικοινωνία όπως ένας ράφτης τις βελόνες του! Ζητάει τη γνώμη μου για το σακάκι που θα φορέσει στη φωτογράφηση, στοχεύοντας στο να νιώσω ότι εκτιμάει τη γνώμη μου, συνεπώς να αισθανθώ φιλόξενα στο χώρο του! Απορρίπτουμε ένα πορτοκαλί Helmut Lang πουκάμισο για το μωβ σακάκι της φωτογραφίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως διαφημιστής, κάτι που ξέρει πολύ καλά να κάνει αλλά σύντομα αποφάσισε ότι δεν μπορεί να πνίγει την δημιουργικότητά του δουλεύοντας σαν πρόβατο σε φάμπρικα και έτσι αποφάσισε να μετατρέψει αυτό το πρόβατο σε ταπετσαρία. Η πρώτη σειρά από ταπετσαρίες που σχεδίασε και κατασκεύασε διατίθενται σήμερα από το κατάστημα Box Architects (Ξανθίππου 2. Κολωνάκι Τηλ.: 210-7248600). Παράλληλα έχει ήδη ιδρύσει την εταιρία “A je ne sais quoi / Bespoke“, ένα project που στόχο έχει να αποδομήσει την έννοια της επικοινωνίας, να δημιουργήσει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, ένα παραμύθι που θίγει όλες τις εκφάνσεις του lifestyle, τη μόδα, το ταξίδι, τις τέχνες, τη μουσική και φυσικά το design. O ταλαντούχος κύριος Καράμπελας μπορεί να κάνει τα πάντα, από το interior design μιας σουίτας μέχρι το branding μιας εταιρίας, όπως με το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο στις Σπέτσες ή να διαχειριστεί εξολοκλήρου την διαφημιστική εικόνα μια εταιρίας όπως άλλωστε κάνει με τα καταστήματα Freeshop.

To ΤR2 αποτελεί το πιο πρόσφατο πόνημα της δημιουργικής αναζήτησής του. Υπάρχει τους τελευταίους 3 μήνες και στόχο έχει να λειτουργήσει σαν γκαλερί, σαν ένα είδος μουσείου που στις προθήκες του έχει τα 20 πράγματα που αρέσουν στο Γιώργο Καράμπελα. Τα εγκαίνια αυτού του καταστήματος ήρθαν ως φυσική απάντηση στην ανάγκη στέγασης όλων των προϊόντων που είχε σχεδιάσει τους περασμένους μήνες και είχαν φιλοξενηθεί σε καταστήματα όπως το Notos Home, το Fena στη Θεσσαλονίκη αλλά και το Μουσείο Μπενάκη. Έτσι αποφάσισε να πάρει μια αποθήκη για μπύρες και να την μετατρέψει σε καλό αγωγό design, μια νέα «καρφίτσα» στον παγκόσμιο χάρτη design, για τον οποίο έχουν δείξει ενδιαφέρον τα περιοδικά Wallpaper και Monocle.

Η αγάπη του για το product design τον έφερε πάνω από το σχεδιαστήριο δημιουργώντας ξεχωριστά κομμάτια όπως ο δίσκος απο plexiglass που θυμίζει τον ασημένιο δίσκο της γιαγιάς ή τα σουπλά και σουβέρ που έχουν τυπωμένες αληθινές φωτογραφίες της οικογένειας του, και όλα αυτά ανήκουν στην οικογένεια του “Circa 1920”.
Από τα αντικείμενα πέρασε στα αξεσουάρ δημιουργώντας clutch, laptpop case, ipad case, βαρελάκια σε διάφορα μεγέθη και shopping bag από δέρμα πύθωνα κατασκευασμένα όλα στην Ινδονησία! Ο ίδιος επιβλέπει όλα τα στάδια της παραγωγής από το σχεδιασμό μέχρι την επιλογή των προμηθευτών και φυσικά τον έλεγχο του τελικού προϊόντος. Κάποια από τα σχέδιά του έχουν ήδη βγει από τα σύνορα της χώρας και φιλοξενούνται στο Mint του Λονδίνου και στο Merci του Παρισιού! Επόμενη στάση είναι η Κωνσταντινούπολη!

Το TR2 είναι ένας χώρος που σκοπεύει να φιλοξενήσει τα σχεδιαστικά δημιουργήματα και άλλων νέων Ελλήνων designers και στη συνέχεια να τα επικοινωνήσει στη παγκόσμια κοινότητα του design. Στην ίδια λογική υπάρχουν και κάποια κομμάτια τα οποία έχει εντοπίσει και αγαπήσει ο αfficionado του στιλ Γιώργος Καράμπελας όπως το Phonophone II, το κεραμικό γραμμόφωνο που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και το πορσελάνινο φωτιστικό Teapot 3. Η συλλογή του έχει διευρυνθεί με την σειρά “Madame Renard” που είναι γούνινα γιλέκα, κατασκευασμένα αποκλειστικά στην Καστοριά ενώ έκπληξη είναι η σειρά με τα ανδρικά cigarette παντελόνια! Ο κάθε πελάτης μπορείς να διαλέξει το ύφασμα και την εσωτερική φόδρα και ο προμηθευτής, δηλαδή ο ράφτης του καταστήματος, αναλαμβάνει να το φέρει στα μέτρα του.

Βαθύτερος στόχος του πολυσχιδούς δημιουργού ιδεών είναι να σε ιντριγκάρει λαϊφσταιλίστικα, να σου κάνει ¨poke¨ και να σου δώσει ένα up στην περίοδο της κρίσης! Η θεωρία του για τον Έλληνα άλλωστε είναι ότι έχει πολλά να δώσει και είναι σε θέση να συνδιαλλαγεί σε ευρωπαικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να βγει από τη κατίφια και το γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι τιμές των προϊόντων ξεκινούν μόλις από 15 ευρώ για τον κάθε ένα που θέλει να συνδυάσει το κυριακάτικο καφέ στο Θησείο με ένα ευχάριστο shopping break αλλά και σε εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν αξίες όπως η αληθινή γούνα και το δέρμα πύθωνα.

Μια από τις βασικές αξίες που ποτίζει κάθε project, και φυσικά το TR2 είναι η φιλοξενία! Ο ιδιοκτήτης είναι οικοδεσπότης, ο πελάτης επισκέπτης, το κατάστημα γκαλερί και η υπεύθυνη curator. Τίποτα δεν θυμίζει τους όρους του εμπορίου.
Στην επόμενη φάση έρχεται το after sales service, αφού ο ίδιος νιώθει την ηθική ευθύνη να αντικαταστήσει ό, τι δεν καλύψει τις προσδοκίες του νέου του ιδιοκτήτη.

Ένας γνήσιος πολίτης του κόσμου που πιστεύει και υπηρετεί τις αξίες της υψηλής αισθητικής δεν μπορεί να λείπει από κάθε σπουδαίο event. Η Ολυμπιακή επιτροπή του Λονδίνου τον κάλεσε για 4 μήνες στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να γίνει μέλος ενός ευρύτερου “Think Tank” με στόχο να βρεθούν οι οδοί μέσω των οποίων το Λονδίνο θα επανεφεύρει τον εαυτό του για το 2012.

Ο Γιώργος Καράμπελας είναι ένας καλλιτέχνης της επικοινωνίας, ένας συντονιστής της δημόσιας εικόνας καταδικασμένος με ελεύθερη, αέναη, αεικίνητη σκέψη. Το βράδυ ξαπλώνει στο κρεβάτι του και η γυναίκα του του λέει «Σταμάτα. Σ’ ακούω. Σκέφτεσαι»

Read More

And More