Είναι ο Δημήτρης Πέτρου το μέλλον της ελληνικής μόδας… οr what;

Το όνομα του προκύπτει αβίαστα σε κάθε συζήτηση περί μόδας! Η φήμη του ταξιδεύει έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, προπορευόμενη των ρούχων του αφού για εκείνον έχουν γράψει το fashionisto, το trendland, το Tea Paper και το runway passport. Οι συλλογές του έχουν γίνει ανάρπαστες από τους celeb fashionistas της χώρας όπως είναι ο Σάκης Ρουβάς, η Τάμτα, οι Melisses! Πρώτη φορά καταφέρνει ένας σχεδιαστής με μόλις 4 συλλογές στο ενεργητικό του να έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις της μόδας!
Ποίηση, ζωγραφική και μόδα είναι οι αφορμές της έμπνευσης…

Ποια είναι η πορεία σου από τη στιγμή που ξεκίνησες μέχρι σήμερα;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νάουσα, κατέβηκα στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών για να ξεκινήσω τις σπουδές μου ως πολιτικός έργων υποδομής αλλά ήξερα ότι αυτό που ήθελα να κάνω ήταν το σχέδιο μόδας και για το λόγο αυτό σπούδασα σχέδιο μόδας! Στη συνέχεια δούλεψα στο χώρο σε παρεμφερή τομείς ως στιλίστας και ως βοηθός του Άγγελου Φρέντζου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Εδώ και 3 χρόνια έχω το δικό μου label-brand και τον τελευταίο χρόνο διατηρώ το ατελιέ. Η συλλογή Θeros είναι τέταρτη κατά σειρά. Παρουσίασα τις δύο πρώτες συλλογές στα πλαίσια της Athens Fashion Week και τις επόμενες δύο τις έδειξα σε αυτοτελή show. Προτιμώ αυτό τον τρόπο γιατί δημιουργώ ένα ολόκληρο concept με αρχή, μέση και τέλος. Βρίσκω μόνος μου το χώρο, τον τίτλο και δημιουργώ κάτι που με εκφράζει.

Πως προέκυψε η συλλογή Θeros;
Η συλλογή ξεκίνησε από ένα αγαπημένο ποίημα του Ελύτη «Στα κτήματα βαδίζαμε όλη μέρα». Έχει στοιχεία από τη χρωματική παλέτα του Τσαρούχη και χτίστηκε βήμα βήμα αφού βρήκα το θέατρο Θησείο και τον τίτλο Θeros. Δεν ήταν καθαρά ένα catwalk! Μου αρέσει να προσθέτω καλλιτεχνικά στοιχεία όπως οι χορογραφίες… Την πρώτη φορά ήταν από τον Κωσταντίνο Ρήγο και τη δεύτερη από την Αποστολία Παπαδαμάκη. Ποίηση, μουσική, ζωγραφική μπλέκονται. Το ερέθισμα κάθε φορά είναι πολύ απρόβλεπτο.

Υπάρχουν κάποιοι σχεδιαστές που ξεχωρίζεις;
Δεν είχα ποτέ συγκεκριμένους σχεδιαστές που ακολουθούσα. Σαφώς θαύμαζα πολλούς και έβλεπα την εξέλιξή τους. Μπορεί να θαυμάζω ένα σχεδιαστή για την εμπορικότητά του ή κάποιον άλλον για την καλλιτεχνική αρτιότητα της παρουσίασής του όπως ήταν ο
McQueen.

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με την Τάμτα και τον Σάκη;
Θεωρώντας ότι ίσως θα μπορούσα να τους δώσω την εικόνα που ήθελαν με βάση το concept που έπρεπε κάθε φορά να υποστηρίξουν, έρχονταν σε μένα για να δημιουργήσουμε αυτό που τους ταιριάζει. Η Τάμτα μπορεί με τρομερή με άνεση και ευελιξία να υπερασπιστεί ό, τι της φορέσεις! Από το πιο απλό πράγμα μέχρι και το πιο πολύπλοκο μπορεί να το υποστηρίξει και να το αναδείξει.

Πως σε επηρεάζει σήμερα η εύθραυστη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας;
Πέρα από το ουσιαστικό κομμάτι, ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις με τους ίδιους ρυθμούς όπως πριν γιατί είναι δύσκολη η πρόσβαση, είναι άσχημο για την ψυχολογία όλων μας! Στην προσπάθειά μου να κάνω πολύ απλά πράγματα για τη δουλειά μου, μπορεί να πλεχτώ μέσα στο πλήθος και να μην φέρω εις πέρας πολύ απλά πράγματα όπως το να αγοράσω κουμπιά. Είναι όμως η δουλειά μου και πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε και να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Οι άνθρωποι που έχουν μείνει στην Αθήνα και ασχολούνται με το αντικείμενο είναι πολύ πιο αποφασισμένοι, το αγαπούν και το θέλουν πάρα πολύ! Αυτή η δύναμη, η πίστη και η τόλμη θεωρώ ότι θα μας βγάλουν σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την εποχή που ήταν πολύ εύκολο να το κάνεις και υπήρχε μια γενική φλυαρία στο θέμα..

Σε ελκύει η ιδέα του εξωτερικού;
Υπάρχει η σκέψη για το εξωτερικό! Είναι ωραίο γιατί στις πρωτεύουσες τη μόδας όπως στο Παρίσι και στο Μιλάνο απευθύνεσαι σε μια μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Αυτή τη στιγμή όμως επικεντρώνομαι στη λειτουργία του ατελιέ γιατί μου αρέσει η προσωπική επαφή με τον πελάτη ενώ παράλληλα συνεργάζομαι με ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάζεις τη συλλογή σου στην αρχή της κάθε σεζόν και όχι αρκετούς μήνες νωρίτερα; Πως λειτουργεί αυτό;
Χρονικά λειτουργεί όπως και αν ήταν μια σεζόν μπροστά! Το κάνω γιατι θέλω να ενισχύσω το showroom. Θα έδειχνα την κάθε συλλογή έξι μήνες νωρίτερα μόνο εάν υπήρχε ένα showroom που με εκπροσωπούσε και χρειαζόταν αυτό το χρόνο προκειμένου να μεσολαβήσουν οι buyers και να έχουν τα καταστήματα τα ρούχα στην ώρα τους . Έτσι όπως το λειτουργώ τώρα αποδίδει καλύτερα γιατί αυτό που θα δεις κάποιος στο show μπορεί να το βρει άμεσα στο showrrom. Οι έξι μήνες είναι αρκετά μεγάλο διάστημα για να το δει κάποιος, αν του αρέσει και να το αναζητήσει αργότερα.

Τι δεν σου αρέσει στο στιλ των γυναικών που βλέπεις γύρω σου;
Δεν μου αρέσουν οι γυναικείες φιγούρες που είναι εγκλωβισμένες σε ένα ρούχο που δεν ταιριάζει στην ώρα και την περίσταση, τα ψηλά παπούτσια και τα πολύ στενά ρούχα σε λάθος ώρα! Οι γυναίκες είναι καλό να είναι πιο άνετες και να ζουν την εποχή τους! Ειδικά τώρα το καλοκαίρι δεν είναι ωραίο το πολύ έντονο μακιγιάζ και τα πολύ ψηλά παπούτσια στις γυναίκες που δεν τις εκφράζουν.

Σε ποια κομμάτια συμβουλεύεις τις γυναίκες να επενδύσουν για το καλοκαίρι;
Σε αξεσουάρ! Είναι καλό να αποκτήσουν κομμάτια όπως φουλάρια και κοσμήματα που μπορούν να μετατρέψουν ένα look από πρωινό σε βραδινό.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Το βασικό μου μέλημα είναι να κάνω αυτό που κάνω με τόσο ενθουσιασμό, να μπορώ να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα σαν χόμπι, να είναι παραγωγικό και να μπορώ να ζω από αυτό.

Έχεις σχεδιάσει την επόμενη συλλογή; Τι στοιχεία θα περιλαμβάνει;
Θα κινηθεί στην ίδια φιλοσοφία με τα δυο προηγούμενα catwalks και από χρώματα θα υπάρχει λίγο γκρι, μπορντό, μια ωραία απόχρωση του μωβ, μπλε σκούρο και χακί.

Info: www.dimitrispetrou.com

Read More

And More