Balenciaga, Gaultier, Testino! Οι πιο σημαντικές εκθέσεις μόδας σε όλον τον κόσμο!

H μόδα είναι τέχνη κι αυτό αποδεικνύεται όταν τα μεγαλύτερα μουσεία και galleries του κόσμου εκτιμούν και αφιερώνουν άπλετο χρόνο και χώρο. Με αυτό τον τρόπο κάποια κομμάτια των σχεδιαστών αποτελούν ιστορική αξία και θεωρούνται διαχρονικά. Φυσικά, δίνεται και η δυνατότητα όχι μόνο στους λάτρεις αλλά και σε όσους παρεβρίσκονται να ενημερώνονται, να μαθαίνουν και να εμπλουτίζουν τις εικαστικές τους γνώσεις. Η μόδα είναι τέχνη και όπως κάθε τι στο χώρο της τέχνης, είναι ανεκτίμητη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα στη χώρα μας τέτοιες συλλογές δεν έτυχε να παρουσιαστούν αλλά ως σωστή fashionista οφείλεις να ξέρεις δύο από τα σημαντικότερα μουσεία με μόνιμες συλλογές μόδας.
Να σου πω πως εάν έχεις την ευκαιρία να επισκέπτεσαι μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου μην χάνεις την ευκαιρία να τσεκάρεις στο internet για τυχόν εκθέσεις μόδας που μπορεί να συμβαίνουν. Όπως φυσικά και κάποιες μόνιμες όπως αυτές στο Metropolitan museum της Νέας Υόρκης και στο Λονδίνο, στο V&A.

Την ευκαιρία του να μπορείς να παρεβρεθείς και να δεις από κοντά όλες τις συλλογές των αγαπημένων σου σχεδιαστών δεν την έχουν πολλοί. Έτσι το tlife.gr αποφάσισε και σου παρουσιάζει τις 3 σημαντικότερες και πιο επιτυχημένες…


The Cristobal Balenciaga Museo
Gateria, Ισπανία
Η μόνιμη έκθεση άνοιξε στις 10 Ιουνίου, 2011

Ο οίκος Balenciaga μπορεί να λατρεύθηκε με μανία τα τελευταία χρόνια αλλά κρύβει μία πολύ μακριά και σπουδαία ιστορία. Με τον σχεδιαστή Cristobal Balenciaga να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας. Στον τόπο καταγωγής του σχεδιαστή, Gateria της Ισπανίας, άνοιξε το μουσείο αφιερωμένο σε εκείνον και τη δουλειά του, “Cristobal Balenciaga Foundation”. Ο χώρος είναι μια εντυπωσιακή βίλα του 19ου αιώνα την οποία χρησιμοποιούσαν ως καλοκαιρινή τους κατοικία ο Marquis και η Marquesa Casa Torres.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον σχεδιαστή, στην ιστορία του, και στην πορεία του στο χώρο. 1200 είναι τα κλασικά κομμάτια που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, με την τιμή του εισιτηρίου στα 8 ευρώ. Τα 900 από αυτά είναι η μόνιμη συλλογή του μουσείου, η οποία αποτελείται από φορέματα βραδινά, πρωινά, cocktail και νυφικά, ενώ τα highlights της έκθεσης είναι τα 109 φορέματα που έχουν ραφτεί για σπουδαίες προσωπικότητες και σημαντικοί οργανισμοί αποφάσισαν να τα δωρίσουν στην έκθεση. Ανάμεσά τους 4 κοστούμια που είχε σχεδιάσει ο Cristobal Balenciaga για την Grace Kelly, το νυφικό της βασίλισσας Fabiola του Βελγίου και πολλά άλλα…








Mario Testino: Todo o Nada
Fondazione Memmo, Ρώμη
8 Ιουλίου – 23 Νοεμβρίου 2011

Μπορεί για κάποιους που δεν παρακολουθούν τη μόδα από πολύ κοντά το όνομά του να μην μιλάει στη ψυχή τους. Αλλά για εκείνους που ξέρουν, o Mario Testino είναι εμμονή, είναι λατρεία, είναι η υπογραφή πως τα κατάφερες! Ο Μario Testino είναι ένας (εάν όχι ο πιο) από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους μόδας. Μπροστά από το φακό του έχουν περάσει όχι μόνο τα πιο σημαντικά μοντέλα για τα πιο σημαντικά editorials των πιο σημαντικών περιοδικών αλλά και οι πιο σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως. Είναι η πρώτη επιλογή που έχουν, όταν σπουδαίοι και ισχυροί άνθρωποι θέλουν να απαθανατίσουν κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Τρανό και πιο πρόσφατο παράδειγμα οι φωτογραφίες από τον αρραβώνα του πρίγκιπα Williams με την Kate Middleton.

Η έκθεση Todo o Nada είναι αφιερωμένη στη «Γυναίκα του Testino» η οποία κατά τα λεγόμενά του είναι η δυναμική, ανεξάρτητη γυναίκα, που παρόλο το δυναμισμό της δεν χάνει λεπτό τη θηλυκότητά της, δεν χρησιμοποιεί την ομορφιά της ως όπλο. Ξέρει τι θέλει από τη ζωή και δεν διστάζει να το εκφράσει.

Στην έκθεση συγκεντρώνονται 54 φωτογραφίες του Testino οι οποίες φέρνουν μαζί τις δύο σημαντικότερες οδούς της δουλειάς του: τη μόδα και το γυμνό. Με τίτλο “από το ταξίδι της haute couture στο γυμνό” προσφέρει ένα ταξίδι από μαγικές εικόνες.

Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να δει πλούσιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου.


Daria Werbowy


Natalia Vodianova


Sienna Miller


Nicole Kidman

Tέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η έκθεση του Jean Paul Gaultier.


The Fashion World of Jean Paul Gaultier.
From the Sidewalk to the Catwalk
Montreal Museum of Fine Arts
17 Iουνίου – 2 Οκτωβρίου

To μουσείο του Montreal φιλοξενεί τoν γάλλο couturier, Jean Paul Gaultier και ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του από το 1970 μέχρι το 2000. Ο επισκέπτης μπορεί να δει 140 σπάνια κομμάτια από ρούχα haute couture και αξεσουάρ. Ανάμεσά τους και πολλά κομμάτια γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο κορσές που φόρεσε η Madonna στην περιοδεία της αλλά και της Kylie Minogue.

H έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής του οίκου και θα συνεχίσει και σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.



Read More

And More