Maria Prastakou: Η βραβευμένη σχεδιάστρια από το AXDW & ιδρύτρια του label 180 Degrees μιλάει στο Tlife!

Μπορείς να φορέσεις την κάπα σου σαν φούστα; Τη φούστα σου σαν τοπ; Η Μαρία Πραστάκου το έχει καταφέρει!

Η Μαρία Πραστάκου, απόφοιτος του London College of Fashion και βραβευμένη για δεύτερη συνεχή φορά ως Best Trendsetter στην Athens Xclusive Designers Week, ήξερε από πολύ μικρή ηλικία ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη μόδα και τη δημιουργία αφού δεν έβρισκε ποτέ τα ρούχα που την εκφράζουν και έτσι άρχισε να τα φτιάχνει μόνη της. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο ανακάλυψε την αγάπη της για το transformable clothing και τις καινοτόμες, έξυπνες και λειτουργικές προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν στις γυναίκες του σήμερα.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μόδα; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη δημιουργία ρούχων;
Με τα ρούχα, αλλά και τη τέχνη γενικά, άρχισα να ασχολούμαι σε πολύ μικρή ηλικία. Πρώτα με το σχέδιο και τη ζωγραφική, μετά με τη μόδα και τη δημιουργία. Δεν έβρισκα ποτέ ρούχα να βάλω και τελικά τα έφτιαχνα μόνη μου. Νομίζω η στιγμή που αποφάσισα πως αυτό θέλω να το κάνω στη ζωή μου, ήταν όταν πρωτοέπιασα ραπτομηχανή στα χέρια μου! Δεν ήταν δική μου, την είχα δανειστεί από μια καθηγήτρια μου στο σχολείο. Έκατσα τρεις μέρες μέχρι να μάθω πως δουλεύει! Πατρόν φυσικά δεν ήξερα, και ότι έραβα χάλαγε αμέσως! Αλλά εκείνη ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι το να φτιάχνω ρούχα είναι κάτι που με γεμίζει! Ήταν ανέκαθεν τρόπος έκφρασης για εμένα, και ένα μεγάλο μυστήριο το πώς ο εσωτερικός κόσμος κάθε ατόμου αντικατοπτρίζεται προς τα έξω μέσα από αυτά που φοράει. Αυτό ήταν που με οδήγησε προς τη δημιουργία ρούχων.

Πότε και πως προέκυψε η ιδέα του να σχεδιάζεις πολυμορφικά ρούχα;
Τα πολυμορφικά ρούχα ήταν μια ιδέα που μου ήρθε το 2008 ενώ έκανα το Foundation in Arts στο Λονδίνο. Είχαμε μια εργασία για νομάδες, όπου έπρεπε ο καθένας μας να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογα με το κλάδο του Art and Design που τον ενδιαφέρει να ακολουθήσει αργότερα. Εγώ επέλεξα να εξερευνήσω το θέμα από πλευράς μόδας, και λόγω των πολλών μετακινήσεων που κάνουν οι νομάδες, άρχισα να σκέφτομαι πως πηγαινοφέρνουν όλα τους τα ρούχα! Ετσι ξεκίνησα να σχεδιάζω πράγματα που θα έκαναν τις βαλίτσες πιο εύκολες στη μετακίνηση, και μια μέρα που ήμουν στο μετρό, σκέφτηκα την ιδέα της τσάντας που γίνεται φόρεμα! Γύρισα σπίτι, το έφτιαξα, και από τότε δεν ξανασχεδίασα τίποτα συμβατικό. Με την οικονομική κρίση που ξέσπασε εκείνη τη περίοδο, τα ρούχα που έχουν την επιπλέον αξία να φοριούνται με 2 ή 3 τρόπους ήταν κάτι που «έβγαζε νόημα» κατά κάποιον τρόπο!

Από τι εμπνέεσαι συνήθως;
Από το οτιδήποτε! Μπορεί να είναι κάτι που είδα στο δρόμο, κάτι που σκέφτηκα, κάτι που ονειρεύτηκα… Έμπνευση έρχεται από ότι μου κινεί το ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή, είτε είναι τα χρώματα στα φύλλα στα δάση του New Jersey, είτε είναι φωτογραφίες που είδα σε ένα blog, ή κάτι που μου είπε η αδελφή μου! Σημασία για μένα δεν είναι αυτό καθαυτό το αντικείμενο ή η κατάσταση, αλλά το συναίσθημα που μου βγάζουν. Μπορεί λοιπόν να είναι κάτι αρκετά ασήμαντο για κάποιον αλλά για μένα να είναι πηγή δημιουργίας απλά και μόνο επειδή με κάνει χαρούμενη. Έτσι σχεδιάζω τα print μου και τις λεπτομέρειες των ρούχων. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι για να σχεδιάσω τις σιλουέτες μου και τα πολυμορφικά ρούχα, δεν αρκεί απλά μια εικόνα: για να πάρω έμπνευση για αυτά τα σχέδια, για να τα φτιάξω σαν οδηγούς, πειραματίζομαι πάρα πολύ, κόβω ράβω σκίζω, και πάλι απ’ την αρχή. Είναι μια διαδικασία δημιουργίας πολύ πιο ενδιαφέρουσα από οτιδήποτε άλλο συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο δύσκολη. Το τελικό σχέδιο λοιπόν ενός ρούχου ξεκινάει από έμπνευση που παίρνω από πολλές πλευρές: και αισθητικά αλλά και μέσω πειραματισμού και δουλειάς.

Τι κάνει για εσένα ένα ρούχο ξεχωριστό;
Να είναι πρωτότυπο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βλέπω κάτι που πραγματικά δεν έχω ξαναδει. Είτε αυτό αφορά το σχεδιασμό της σιλουέτας, είτε αφορά τα χρώματα, είτε αφορά το print, είτε αφορά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Πολλές φορές θα συναντήσω ρούχα και θα πω, «Α, αυτό το έχω ξαναδεί», γιατί μοιάζει τόσο πολύ με τη μόδα και τα trends! Αλλά όταν συναντήσω ένα κομμάτι που πραγματικά με εντυπωσιάζει χωρίς να είναι άσχημο, ένα ρούχο που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, που δεν «φωνάζει» από μακριά, τότε το θεωρώ πολύ ξεχωριστό!

Πόσο σε βοήθησε η Athens Xclusive Designers Week στο στόχο σου;
Η AXDW με βοήθησε πάρα πολύ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έδειξα τη δουλειά μου σε κόσμο και είδα ότι άρεσε! Είναι πολύ σημαντικό για μια νέα σχεδιάστρια να βλέπει τη πραγματική αντιμετώπιση του κόσμου στη δουλειά της, και η AXDW έκανε ακριβώς αυτό. Μου έδωσε δύναμη και ενθουσιασμό να συνεχίσω παραπέρα, να κάνω αυτό που μου αρέσει, γιατί είδα ότι αρέσει και σε άλλους! Η οργάνωση είναι εξαιρετική, τα παιδιά με τα οποία συνεργάζομαι κάθε φορά για τη συμμετοχή μου είναι καταπληκτικά, και πολύ επαγγελματίες. Με έκαναν να νιώσω περήφανη για αυτό που κάνω χωρίς να το προσπαθήσουν, απλά και μόνο επειδή με σεβάστηκαν από την αρχή, κάτι που σπανίζει στο χώρο που δουλεύω. Εννοείται βέβαια πως και τα βραβεία που κέρδισα με βοήθησαν και αυτά για να βγω στο κοινό και να δείξω τη δουλειά μου και εκτός των ορίων του AXDW, αλλά ευχαριστώ την διοργάνωση πιο πολύ γιατί με στήριξε και μου έδωσε χαρά και ενθουσιασμό για αυτό που κάνω, και δύναμη να συνεχίσω!

Περιέγραψέ μας λίγο τον τρόπο που δουλεύεις. Δηλαδή σχεδιάζεις μέρα ή νύχτα; Όταν ξεκινάς κάτι υπάρχει ήδη στο μυαλό σου ολοκληρωμένο ή προκύπτει στην πορεία; Ακούς μουσικη;
Ο τρόπος που δουλεύω μπορεί να χαρακτηριστεί με μία λέξη: χαοτικός!! Είμαι πολύ οργανωτική αλλά καθόλου οργανωμένη! Δουλεύω συνήθως και μέρα και νύχτα, κοιμάμαι λίγο, αλλά το χαίρομαι. Όταν σχεδιάζω ακούω μουσική πάντα, αλλά υπάρχουν και μέρες στις οποίες είμαι όλη μέρα έξω, στη βιοτεχνία, στο συνεργείο που ράβει τα ρούχα, στον πατρονίστ, ή στο μαγαζί. Η δουλειά δε τελειώνει ποτέ, αλλά όταν έρθει η στιγμή να σχεδιάσω είναι πραγματικά ευτυχία. Ποτέ δεν έχω κάτι ολοκληρωμένο στο μυαλό μου, μάλιστα τις περισσότερες φορές κάθομαι και νιώθω σαν να μην έχω έμπνευση καθόλου!! Μόλις όμως βρω τη ροή μου, το μυαλό μου σκέφτεται 100 πράγματα ταυτόχρονα! Πολλές φορές μου ξεφεύγουν ιδέες απλά και μόνο επειδή δε πρόλαβα να τις σχεδιάσω τη μια μετά την άλλη! Και μόλις ξεκινήσει αυτό, τότε μπορεί και να μη σταματήσω μέχρι να με πάρει ο ύπνος πάνω στις μπογιές.

Σε ποιό τύπο γυναίκας απευθύνονται οι δημιουργίες σου;
Τα ρούχα που σχεδιάζω απευθύνονται σε πολλές διαφορετικές γυναίκες, από ηλικίες 20 έως 60 ετών! Σχεδιάζω για τη γυναίκα που αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη καθημερινότητά της, πρέπει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που εμφανίζονται μπροστά της και να αναλάβει πολλούς ρόλους! Θέλω με ρούχα που αλλάζουν, να εκφράσω αυτήν ακριβώς τη γυναίκα που αλλάζει, που έχει ανάγκη να απλουστεύσει τη ζωή της και ταυτόχρονα να της προσθέσει ένα παιχνίδι και μια χαρά εκεί που δεν περίμενε ότι μπορεί να το κάνει. Θέλω να δίνω στις γυναίκες έναν λιγότερο λόγο να ανησυχούν και έναν παραπάνω λόγο να χαμογελούν!

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου σχεδιαστές;
Πολλοί… Θαυμάζω κλασσικούς σχεδιαστές, όπως η Coco Chanel, η Elsa Schiaparelli, και οι Dolce & Gabbana, αλλά και τους πιο εκκεντρικούς όπως η Vivienne Westwood, ο Issey Miyake, η Rei Kawakubo και ο Hussein Chalayan.

Τι πρέπει να έχει μια γυναίκα οπωσδήποτε στην γκαρνταρόμπα της;
Ένα Little Black Dress, και δύο και τρία, όπως και ένα ζευγάρι πολύ φαντεζί τακούνια, και μια τσάντα εκκεντρική. Είναι τρία κομμάτια που μπορούν να φτιάξουν και να απογειώσουν το οποιοδήποτε outfit αλλά και να δώσουν λύση εκεί που δε το περιμένεις! Πιστεύω πολύ στο να περνάει καλά κάποιος με το πώς ντύνεται, με το πώς βγαίνει έξω. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι απαραίτητο να περνάει ώρες να βασανίζεται για το τι να βάλει. Ένα μικρό μαύρο φόρεμα όταν δεν έχεις τι να βάλεις και δεν έχεις έμπνευση μπορεί να φανεί σωτήριο, ενώ μια χρωματιστή γόβα ή τσάντα μπορεί να εκτοξεύσει ακόμα και τα πιο βαρετά και καθημερινά outfit!

Ποιά στοιχεία πρέπει να έχει μια γυναίκα για να θεωρείται καλοντυμένη;
Δεν πιστεύω στο να ακολουθείς τη μόδα, γι’ αυτό για μένα μια καλοντυμένη γυναίκα είναι αυτή που αισθάνεται καλά με αυτά που φοράει! Έχω δει γυναίκες να συνδυάζουν ρούχα που φαίνονταν τελείως αταίριαστα, αλλά με τον αέρα και τη αύρα που εξέπεμπαν, έκαναν τρομερή εντύπωση! Η πιο βασική αρχή για καλό ντύσιμο είναι να φοράς ότι νιώθεις! Μόνο έτσι θα είσαι πάντα καλοντυμένος και πάντα άνετος με τον εαυτό σου.

Τι σημαίνει trendsetter για σένα;
Δύσκολη ερώτηση… Ο όρος trendsetter, για μένα, έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι η κυριολεκτική: αυτός που θέτει τις τάσεις. Αυτός που δημιουργεί την επόμενη μόδα, το επόμενο trend. Όταν ανακυρήχθηκά εγώ ως Best Trendsetter όμως, η λέξη πήρε και μια ακόμα διάσταση: trendsetter δεν είναι μόνο αυτός που θέτει τις τάσεις, αλλά και αυτός που τολμά να τις παρουσιάσει. Trendsetter είναι αυτός που είχε το κουράγιο να βγει από το συνηθισμένο και να δείξει προς τα έξω κάτι τελείως διαφορετικό. Κάτι το οποίο μπορεί να αποτύχει, να τον πικράνει και να μην έχει την ανταπόκριση που περιμένει. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του να είσαι trendsetter: το ότι προσπάθησες και το έκανες. Τόλμησες να ξεφύγεις από αυτά που έκαναν όλοι και πέτυχες.

Που μπορεί κάποιος να βρει κομμάτια από τη συλλογή σου;
Η συλλογή μου διατίθεται στο κατάστημά μου στη Γλυφάδα, Κύπρου 61, αλλά στο και online site μας, www.transformableclothing.com. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το facebook μας, www.facebook.com/transformableclothing.com, για νέα και φωτογραφίες!

Read More

And More