Πίσω στην κορυφή της σελίδας
07.07.2014 | 00:58

Destefashioncollection 1 to 8: Η νέα έκθεση του μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Destefashioncollection 1 to 8: Η νέα έκθεση του μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Στις 25 Ιουνίου 2014 εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς η έκθεση DESTEFASHIONCOLLECTION:  1 έως 8, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου 2014.

Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ∆ΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ξεκίνησε στις αρχέςτου 2014.


Michael Amzalag&Mathias Augustyniak (M/M Paris)


Το destefashioncollection είναι ένα εν εξελίξει πρότζεκτ του Ιδρύματος ∆ΕΣΤΕ το οποίο διερευνά τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας.  Από το 2007 και κάθε χρόνο, ένας καλλιτέχνης (από τον χώρο των εικαστικών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου κλπ.) καλείται να δημιουργήσει μια πρωτότυπη συλλογή,μια “capsule collection”, επιλέγοντας πέντε κομμάτια από τη διεθνή μόδα της συγκεκριμένης περιόδου και προτείνοντας μια νέα ερμηνεία τους. Από την ερμηνεία αυτή προκύπτει ένα νέο έργο που εστιάζει στις μορφολογικές, αναπαραστατικές, υλικές και κοινωνικές συγγένειες και ανταλλαγές μεταξύ τέχνης και μόδας.


Juergen Teller


Τα αντικείμενα μόδας που επιλέγει ο κάθε καλλιτέχνης για την “κάψουλα”, αλλά και τα έργα τέχνης που δημιουργεί αντλώντας από αυτή, συνθέτουν την κάθε ετήσια συμμετοχή. Στο destefashioncollection έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής οι:

Michael Amzalag&Mathias Augustyniak (M/M Paris)- 2007,
Juergen Teller - 2008,
Helmut Lang- 2009,
PatriziaCavalli- 2010,
CharlesRay-2011
Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη- 2012
Diller Scofidio+Renfro -2013
ΜαρίαΠαπαδημητρίου –2014


Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη

Η έκθεση με τίτλο DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 έως 8 συγκεντρώνει το υλικό των οκτώ πρώτων ετών στην εξέλιξη του πρότζεκ. Στόχος της είναι να αντιπαραβάλει τα αντικείμενα που επέλεξαν οι καλλιτέχνες από τον χώρο της μόδας με τις πρωτότυπες “αναγνώσεις” τους, καθώς και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίον συνδέονται ή συνομιλούν μεταξύ τους τα στοιχεία που απαρτίζουν την ευρύτερη “συλλογή”, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία καλλιτεχνών και δημοσιεύσεις ειδικά για κάθε μία από τις συμμετοχές.


Diller Scofidio+Renfro


Πρόκειται για μια έκθεση που δεν εστιάζει αποκλειστικά ούτε στην τέχνη ούτε στη μόδα, αλλά μάλλον στις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους δύο κόσμους, στις συγγένειες που τους συνδέουν ή στην απόσταση που τους χωρίζει, καθώς και στo πρόβλημα κατανόησης της έννοιας του “σύγχρονου” όπως αυτή αναδύεται μέσα απότη σχέση τους.


Diller Scofidio+Renfro

Η έκθεση κινείται στα όρια μεταξύ τέχνης και μόδας, διαμέσου ενός εκθεσιακού “μηχανισμού” και μιας επιμελητικής πρακτικής η οποία αναδυκνείει συνδέσεις ανάμεσα στα στοιχεία κάθε “κάψουλας”, ενώ ταυτόχρονα επαναπροτείνει διαχωρισμούς, διαφορές και διακριτικά γνωρίσματα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης λειτουργεί και μια παράλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία διευρύνει την επιμελητική πρόταση μέσω της συλλογικής, αυτοσχεδιαστικής συμμετοχής.
Ο συγκεκριμένος διαδικτυακός χώρος είναι συνδεδεμένος με  το website του Ιδρύματος ∆ΕΣΤΕ ως ένα προσωρινό “ microsite” το οποίο θα παρουσιάζεται και στον χώρο της έκθεσης (www.destefashioncollection:1to8.gr).

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 12:29

Top 10