Όταν η μόδα παντρεύεται με το χορό! Η Orsalia Parthenis στο TLIFE

Μεγάλωσε μέσα στη μόδα… ίσως για αυτό η φινέτσα την ακολουθεί. Η Ορσαλία Παρθένη μπορεί με λίγα σχεδιαστικά “λόγια” να δημιουργήσει ένα ρούχο που όχι μόνο έχει να πει πολλά, αλλά μπορείς να κάνεις και πολλά μαζί του…. Φυσικά και να χορέψεις…

Η Ορσαλία Παρθένη παρουσιάζει το νόημα του οίκου Parthenis μέσα από ένα video χορού από την χορεύτρια των DV8 Ermira Goro. Εμείς μιλήσαμε μαζί της και την ρωτήσαμε για τις νέες δυνατότητες της μόδας όπως τις εξερευνεί μέσα από τη σύμπραξή της με το χορό αλλά και για το ρόλο της στο τιμόνι ενός οίκου με 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο!

Tα ρούχα Parthenis χρησιμοποιούνται σε ένα χορευτικό performance! Τι θα δούμε την Πέμπτη στο Yoga Bala;
Είναι μια χορευτική παράσταση με κάποιες ιδιαιτερότητες. Η Ermira Goro είναι χορεύτρια αλλά και περφόρμερ. Εντυπωσιάστηκα πολύ όταν είδα το γύρισμα του video. Τα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ρούχα που συνεχίζουμε να προτείνουμε -πάνω από 30 χρόνια περίπου- και ανήκουν στις διαχρονική basic, πάντα επίκαιρη σειρά. Υπάρχει ένα κομμάτι του video που η Ermira χορεύει μέσα σε ένα στρογγυλό κομμάτι πανί. Τα περισσότερα ρούχα που γίνονται σε μακό εμπνέονται και ξεκινούν από αυτή τη λογική: ότι είναι ένα κυκλικό πανί. Όλα τα ρούχα κινούνται σε αυτή τη λογική. Είναι ένα κομμάτι που φοράς χωρίς να σε περιορίζει.Το video θα προβάλλεται στο Yoga Bala και είναι μόλις 3 λεπτά αλλά έχει κάτι το ονειρικό!

Έχει γυριστεί στο δικό μου χώρο, στο «ατελιέ», σε ένα ειδικό χώρο που είναι σαν studio. Προσωπικά, έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το χορό. Από την ηλικία των 3,5 μέχρι τα 18 έκανα μανιακά χορό, αν και δεν ήμουν ποτέ καλή. Έκανα μπαλέτο, σύγχρονο μέχρι και Αφρικάνικο χορό. Τα ρούχα Parthenis συνάδουν με τη φιλοσοφία του χορού. Άλλωστε το πάθος μου για το χορό ξεκίνησε λόγω του πάθους του πατέρα μου και για το λόγο αυτό παρακολουθούσα παραστάσεις από παιδί. Τα ρούχα Parthenis είναι ρούχα σπορ που έχουν να κάνουν με την κίνηση, και κατά καιρούς έχουμε ντύσει χορευτές. Για το λόγο αυτό μου άρεσε η ιδέα του να μην είναι ένα μοντέλο στο video αλλά η Ermira που είναι χορεύτρια, μια γυναίκα με πολύ ιδιαίτερη κίνηση. Άλλωστε είναι video, όχι φωτογραφία.

Όλο αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να προβάλω τη δουλειά μου, όχι με το στυγνό επαγγελματικό τρόπο που κάνεις με μια πασαρέλα. Με ενδιαφέρει να δείξω το νόημα του οίκου, ήθελα να φτιάξω ένα διαχρονικό documentary για το μήνυμα που πρεσβεύει ο οίκος. Η Ermira χορεύει με δύο διαφορετικά ρούχα και το ύφαμα, σε διαφορετικά σημεία του χώρου. Ήταν αυτοσχεδιασμός και μάλιστα έγινε χωρίς μουσική, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι μια χορεύτρια που χορεύει ακόμα και το πρόσωπό της.

Πως έγινε η μετάβαση από το εξωτερικό και τις σπουδές εκεί, στην εταιρία του πατέρα σου;
Έχω σπουδάσει ιστορία της τέχνης στην Αμερική και στη συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο πάνω στην ιστορία του ενδύματος. Χρονολογούσα πίνακες από το ένδυμα και το αντίστροφο… Πολύ εξειδικευμένο. Όταν επέστρεψα ξαναέφυγα. Δεν ήμουν τόσο σίγουρη ότι αυτό θέλω να κάνω. Έφυγα και γύρισα μετά από ένα χρόνο. Δούλεψα στην Αγγλία και επέστρεψα στη συνέχεια. Ο οίκος ήταν ένα παιδί των γονιών μου, ήταν κάτι που δεν ήξερα αν θέλω να κάνω, σαν έφηβος που αντιδρά.
Με κέρδισε σιγά σιγά, παρόλο που αυτά που σπούδαζα περιστρέφονταν γύρω από την τέχνη και το ένδυμα. Άλλωστε οι γονείς μου είναι πολύ νέοι και την πρώτη περίοδο που επέστρεψα ήταν δύσκολο να συνεχίσω αυτό που έκαναν. Στη πορεία έπρεπε να αποδείξω κάποια πράγματα, κατααρχάς στον εαυτό μου. Τελικά έτσι όπως λειτουργώ εγώ είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου. Όταν γύρισα, στα 24 μου δεν είχα τη σιγουριά ότι μπορώ να το κάνω. Όταν έχεις μεγαλώσει μέσα σε μια δουλειά, την έχεις μάθει, αλλά δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι την έχεις μάθει.

Πότε σε παραδέχτηκε ο πατέρας σου;
Μετά από 10 χρόνια περίπου. Τότε κι εγώ απέκτησα το θάρρος να πω δημόσια ότι έχω αναλάβει τον οίκο. Επίσημα το δήλωσα στο πρώτο fashion week, το χειμώνα του 2004.

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου μισείς;
Το δημιουργικό! Με την έννοια ότι πρέπει πάντα να είσαι πιστός στη φιλοσοφία Parthenis. Εμένα μου αρέσουν δημιουργικά πολλά πράγματα, και θα τα φόραγα, αλλά όταν σχεδιάζω ένα ρούχο, ρωτάω τον εαυτό μου: «Είναι αυτό Partnenis;». Πρέπει να είσαι πιστός σε αυτό που πρεσβεύεις. Όταν προσπαθείς να είσαι δημιουργικός και να βγάζεις 2 έως 4 συλλογές το χρόνο, να είσαι μέσα σε ένα συγκεκριμένο πνεύμα, πρέπει να επαναπροσδιορίζεις τον εαυτό σου με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Η μόδα σήμερα και η μόδα τότε… Είναι πιο εύκολα σήμερα για να κάνεις “κάτι” στη μόδα ή το αντίθετο;
Το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το τότε! Τα ρούχα σαν ένα προϊόν που καταναλώνουν οι άνθρωποι, ήταν πολύ πιο κερδοφόρα και πολύ πιο εύκολα στο εμπόριό τους τότε. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 όλα ήταν πολύ πιο εύκολα από σήμερα! Οι άνθρωποι που κέρδισαν χρήματα από αυτή τη δουλειά δεν είναι από το σήμερα, είναι από εκείνες τις δεκαετίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο τρόπος που γίνεται αυτή η δουλειά, ακόμα και ο τρόπος που προβάλλεται είναι τελείως διαφορετικός σήμερα. Τότε υπήρχαν 5-6 έντυπα, δεν υπήρχε internet αλλά και ο αποδέκτης δεν είχε 500.000 ερεθίσματα! Σήμερα αν είσαι ταλαντούχος μέσα από την κοινωνική δικτύωση μπορεί να γίνεις γνωστός χωρίς καταχωρήσεις και πασαρέλες, άσε που αυτά είναι ντεμοντέ. Σήμερα θα ήταν δύσκολο να δημιουργήσω τη φίρμα… Aλλά και να τη συντηρήσω ήταν δύσκολο. Η δεύτερη γενιά συνήθως καταστρέφει, δεν δημιουργεί! Προσωπικά ήθελα να δώσω τη δική μου πνοή να ακολουθήσω την εποχή μου.



Ποιες αλλαγές έχεις εισάγει στον οίκο Partheniς;

Αυτό που έχω κάνει στα μάτια των τρίτων ήταν το ότι πρόσθεσα χρώμα! Ο πατέρας μου ήταν πιο μοναστηριακός, εγώ έδωσα θηλυκή πνοή αλλά έχει να κάνει και με το πώς προβάλλεται μια δουλειά. Τα fashion week με έφεραν στο προσκήνιο. Πρόσφατα άρχισα να διαθέτω τις δημιουργίες μου και από το e-shop www.orsalia-parthenis.gr που είναι ένας νέος τρόπος προώθησης της δουλειά μου.

Σε ποια κομμάτια προτείνεις να επενδύσει μια γυναίκα φέτος;
Προτείνω χρώμα, πέρα από το λευκό φυσικά που δεν μπορώ να ξεπεράσω κάθε καλοκαίρι. Ακόμα προτείνω ένα βαμβακερό φόρεμα που μπορείς να το φορέσεις στην παραλία ή να το κάνεις dress up για το βράδυ. Φυσικά κάθε γυναίκα χρειάζεται ένα μαγιό που κολακεύει! Μια εσάρπα είναι απαραίτητη από το αεροπλάνο μέχρι μια βραδινή εμφάνιση.



Ποια λάθη εντοπίζεις στις γυναίκες που βλέπεις γύρω σου;
Τα υπερβολικά μαλλιά και μακιγιάζ! Θεωρώ ότι τα νέα κορίτσια τα μεγαλώνουν γρήγορα έτσι και γενικά δεν μου αρέσει. Το καταλαβαίνω γιατί έχω περάσει από αυτή τη φάση! Επίσης κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει ποιο είναι το σωστό ρούχο για την περίσταση… Δεν μπορώ να ξαναδώ τακούνι στο νησί, ή προκλητικά σέξι ρούχα το πρωί!

Εάν θέλεις να δεις από κοντά το video με το χορευτικό performance δεν έχεις παρά να βρεθείς την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 21:30 στο Yoga Bala (Info: Ρήγα Παλαμήδου 5-7, Ψυρρή Τηλ.: 2103311335)

Read More

And More