Πίσω στην κορυφή της σελίδας
22.10.2010 | 00:00

Η σχεδιάστρια THEIA στο TLIFE

Η σχεδιάστρια THEIA στο TLIFE
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η ΤΗΕΙΑ είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι ένας άνθρωπος που διακρίνεις από το πλήθος με μια ματιά! Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φυσικά αποτυπώνεται σε κάθε σχέδιο της. Με έμπνευση από τη δεκαετία του '50 και αγάπη για τους κορσέδες έχει καταφέρει να διακριθεί "ευκρινώς" ανάμεσα στους Έλληνες σχεδιαστές.
Ελληνίδες όπως οι Δέσποινα Βανδή και η Ελεονώρα Μελέτη έχουν φωτογραφηθεί με δημιουργίες της ενώ η ίδια επιμένει στην αγάπη της για το πρωτογενές υλικό και στο σεβασμό για τι ανθρώπινο σώμα.

Ποιες είναι οι επιρροές σου και από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδια σου; 
Με εμπνέουν οι φιγούρες που συναντούμε στην ιαπωνική κουλτούρα (είτε μιλάμε για την παραδοσιακή είτε για την ποπ κουλτούρα τους), η μόδα της δεκαετίας του ’50 –τότε που, όπως λέγανε, οι γυναίκες ντύνονταν «σαν δώρα», οι ήρωες των παραμυθιών που μας έκαναν παρέα στην παιδική μας ηλικία.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ευνοεί νέα ταλέντα στη μόδα;
Αν μιλάμε για θεσμική υποστήριξη, οπωσδήποτε η Πολιτεία δεν δείχνει εύνοια. Νομίζω όμως πως είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων αυτή η συνήθεια του να αποδίδουν πάντα το φταίξιμο σε κάποιον αόριστο άλλο –και κατά προτίμηση στο κράτος. Οπωσδήποτε σε επηρεάζει το γενικότερο πλαίσιο, αλλά αυτό δεν αφαιρεί το μερίδιο της προσωπικής ευθύνης. Η αποφασιστικότητα και η επινοητικότητα είναι τα στοιχεία που προέχουν, αλλά και σπανίζουν. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια με την απελευθέρωση της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και προς το καλύτερο. Όσο για την ίδια τη δημιουργία, αυτή δεν γνωρίζει σύνορα.

Η μόδα συχνά επιστρέφει σε παλαιότερες δεκαετίες. Εσύ αν μπορούσες να μπεις σε μια χρονομηχανή σε ποια δεκαετία θα επέλεγες να ζεις και να δημιουργείς;
Όπως προανέφερα, με ενδιαφέρει πολύ η αισθητική της δεκαετίας του ’50: βρίσκω συναρπαστικό το πώς μεταπολεμικά η ανάγκη των ανθρώπων για ηθική ανάκαμψη και ομορφιά αντικατοπτρίζεται στο ρουχισμό τους. Κατά τ’ άλλα, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αποδράσω σε άλλη δεκαετία. Τα δάνεια από το παρελθόν είναι ένας χρήσιμος τρόπος να ξαναδιαβάζεις και να μεταμορφώνεις την καθημερινότητά σου, αλλά είναι σημαντικό το να ξέρεις από ποιον κόσμο προέρχεσαι και σε ποιον απευθύνεσαι.

Εάν δεν ήσουν σχεδιάστρια, ποιο επάγγελμα θα σε έκανε ευτυχισμένη;
Δεν με έχει απασχολήσει προς το παρόν ο υποθετικός λόγος του μη πραγματικού: υποθέτω πως για να έχω ακολουθήσει το επάγγελμα της σχεδιάστριας θα πρέπει να υπήρχε κάποιος πολύ καλός λόγος.

Πως σε βοήθησαν οι σπουδές σου στα οικονομικά στο σχέδιο μόδας;
Οι σπουδές στα οικονομικά είναι χρήσιμες σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις δυνάμεις της αγοράς, αξιολογείς διαφορετικά το προϊόν σου.

Τι διαχωρίζει και τι ενώνει τη «μοδίστρα» της Iπποκράτους με την υψηλή ραπτική της Theia;
Νομίζω πως η διάκριση «υψηλού» και «χαμηλού», τόσο στη μόδα όσο και σε άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης ανήκει στις μέρες μας στο παρελθόν. Όπως και να ’χει, κοινός παρονομαστής των δύο τινών παραμένει η αγάπη για το πρωτογενές υλικό, η προσοχή στην επιλογή των υφασμάτων, στη χάραξη των γραμμών, στη σημασία της λεπτοδουλειάς και πέρα και πάνω απ’ όλα, ο σεβασμός στο ανθρώπινο σώμα.

Ο κορσές είναι σήμα κατατεθέν της δουλειάς σου; Πώς εξηγείς αυτή την «εμμονή»; Ποιο είναι το στοιχείο του που σε εκφράζει τόσο πολύ;
Δεν πρόκειται τόσο για «εμμονή», όπως την αποκαλείτε. Ο κορσές είναι μια μοναδική περίπτωση ρούχου. Ανάγει το γυναικείο σώμα σε έργο τέχνης, καθώς σμιλεύει κάθε καμπύλη του, αναδεικνύει κάθε στοιχείο που το κάνει μοναδικό, ενώνει κάθε λεπτομέρεια σε ένα αρμονικό σύνολο.

Δέσποινα Βανδή, Ελεονώρα Μελέτη, Μαρία Κορινθίου! Οι Ελληνίδες celebs αγαπούν τη δουλειά σου! Εσύ ποια ξεχωρίζεις και γιατί;
Δεν ξεχωρίζω κάποια συγκεκριμένη. Κάθε Ελληνίδα «celebrity» είναι ξεχωριστή, όπως και κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Αυτό συμπυκνώνει άλλωστε και όλη τη φιλοσοφία της THEIA.

Τι παρουσιάζεις στην 8η ΑΧDW; Τι σε έχει εμπνεύσει για τη συγκεκριμένη συλλογή;
Τα ρούχα διακρίνονται από μια νέο-ρομαντική, παραμυθιακή διάθεση. Ονειρικά δαντελωτά μοτίβα και λαμπερές πέρλες εφάπτονται ή εναλλάσσονται με βελούδινες και μεταξωτές επιφάνειες σε παστέλ αποχρώσεις -όπως πέφτουν νιφάδες χιονιού πάνω στη φθινοπωρινή γη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αποφεύγω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Ο μόνος τρόπος να προβλέψει κανείς το μέλλον του είναι το να σχεδιάσει προσεκτικά το παρόν του. Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, στο Theialab… σχεδιάζουμε τα ρούχα για την επόμενη σεζόν!

INFO:
Ιπποκράτους 66, Αθήνα, Τ.Κ. 10680
info@theialab.com
τηλ.: +30 210 36 00 449Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10