Υψηλή Ραπτική: Τα φορέματα των ονείρων μας στις πασαρέλες του Παρισιού

Η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017 μόλις ολοκληρώθηκε! Γιατί μπορεί έξω να έχει ακόμα κρύο, αλλά ως γνωστό η μόδα έχει μάθει να προτρέχει αφήνοντας εμάς, τους ακόλουθούς της, να την κυνηγάμε. Ως γνωστόν λοιπόν, η Couture Week λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στο Παρίσι. Οι οίκοι βάζουν τα δυνατά τους, η πολυτέλεια γίνεται πρωταγωνιστής και η υψηλή αισθητική επικρατεί ακόμα και στον αέρα που αναπνέουν οι επίτιμοι καλεσμένοι.

Μπορεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα να είχες πάρει μια μικρή γεύση, καθώς σε κρατούσα διαρκώς ενημερωμένη, αλλά τα σημαντικά details τα κράτησα για σήμερα με σκοπό να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη για τους πιο σημαντικούς οίκους που έλαβαν μέρος. Και αυτήν τη φορά δεν έλειψαν τα εντυπωσιακά gowns, όπως και τα υπέρκομψα daywear, καλύπτοντας έτσι τα πανάκριβα γούστα κάποιων που μπορούν να τα αποκτήσουν και “ντύνοντας” τα δικά μας όνειρα.

To TLIFE λοιπόν σε ταξιδεύει στα μεγαλύτερα ντεφιλέ του Παρισιού, ανάμεσα στα υπερπολυτεή υφάσματα, τα πολύτιμα κρύσταλλα και φυσικά την υψηλή αισθητική. Aς δούμε πιο αναλυτικά τι παρουσίασε ο κάθε οίκος ξεχωριστά…

Schiaparelli

Έντονες color block αντιθέσεις, ιδιαίτερα μοτίβα, διάφανα και αέρινα υφάσματα. Ο οίκος Schiaparelli έκανε μια βουτιά στη θηλυκή κομψότητα, όχι μόνο μέσα από τα εντυπωσιακά και πότε παραμυθένια gowns, αλλά και με τα ιδιαίτερα androgyne κοστούμια και τις printed τουνίκ.

Iris van Herpen

Ο οίκος Iris van Herpen βάσισε μια ολόκληρη συλλογή πάνω στην οφθαλμαπάτη. Tribal σχέδια και pop art στοιχεία “ξεπηδούσαν” μέσα από τα πολυτελή υφάσματα, τις αέρινες γραμμές και τα επιβλητικά σχέδια. Η collection θύμιζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με τα μοντέλα να καταλαμβάνουν το catwalk φορώντας Υψηλής Ραπτικής δημιουργίες… βγαλμένες από το διάστημα.

Dior


Η Maria Grazia Chiuri μετέτρεψε το Μουσείο Rodin σε ένα παραμυθένιο λαβύρινθο! Η συλλογή είχε μια πιο διαχρονική και “φορέσιμη” προσέγγιση κάνοντας ένα tribute στο στιλ που διατηρεί ο οίκος από την αρχή της δημιουργίας του. Οι oversized κουκούλες (ναι, καλά διάβασες), τα ιδιαίτερα αξεσουάρ στο κεφάλι και στο πρόσωπο, προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή μας από τα ρομαντικά παστέλ φορέματα, τα μαύρα και κάπως δραματικά looks, καθώς και τα μεταλλικά gowns που έφεραν το glam ύφος στο προσκήνιο.

Giambattista Valli

Το μεγαλείο του floral σε κεντημένη ή ζωγραφιστή μορφή. Extreme τούλινες φούστες, μεγαλοπρεπή gowns με μακριές και εντυπωσιακές ουρές κι ένα παιχνίδισμα μεταξύ των έντονων και pastel χρωμάτων. Ο οίκος Giambattista Valli μας έδειξε ότι τα βολάν, τα φτερά και οι γούνινες λεπτομέρειες μπορούν να γίνουν η μυστική συνταγή για ένα υψηλής ραπτικής κομμάτι που θα αποπνέει στιλ μα πάνω από όλα θηλυκότητα.

CHANEL


Για ακόμα μια φορά, ο Karl Lagerfeld κατέλαβε το Grand Palais στο Παρίσι, με σκοπό να παρουσιάσει τη νέα Couture συλλογή του οίκου CHANEL. Η κομψότητα συνάντησε το σουρεαλισμό, το 20s στιλ ήρθε ξανά στην επιφάνεια, ενώ τα ταγιέρ και τα κοστούμια -σήμα κατατεθέν του οίκου- δεν έλειψαν. Τα sequin υφάσματα, οι φτερωτές λεπτομέρειες, το tweed και τα βολάν έκλεψαν την παράσταση, όπως και την προσοχή των καλεσμένων!

Vetements

Μια αστυνομικός, ένας τσιγγάνος, ένας συνταξιούχος, ένας metal, μια νύφη, μια γραμματέας και ένας τουρίστας: αυτές ήταν μόνο μερικές από τις προσωπικότητες που παρουσίασε ο οίκος Vetements στο Couture Show, με τίτλο “Stereotype”, όπως δηλαδή ονόμασε τη συλλογή ο σχεδιαστής Demna Gvasalia. Ο ίδιος κατάφερε να φέρει με ένα μοναδικό τρόπο την αισθητική του δρόμου, πάνω στο λαμπερό Couture catwalk, γιατί όπως πιστεύει, η μόδα προέρχεται από το δρόμο και όχι από τις τάσεις. Τέλος, ο οίκος έδειξε το πρώτο του bridal κομμάτι. Ένα αντισυμβατικό νυφικό στο χρώμα της βανίλιας και πλούσιο σε μεταξωτό τούλι.

Giorgio Armani Prive

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στη συλλογή μας μένει χαραγμένο στη μνήμη το βαθύ και ζεστό πορτοκαλί να καταλαμβάνει το χώρο, συντροφιά με το αυστηρό και ταυτόχρονα κλασικό μαύρο. Τα mix & match στοιχεία πότε διακοσμούσαν τα elegant σακάκια και πότε τις αέρινες φούστες που ανέμιζαν στο catwalk καθώς το μοντέλο περπατούσε. Επιπλέον, τα sequin στοιχεία έφερναν το λαμπερό και glam αποτέλεσμα στα σύνολα, ενώ τα φτερωτά αξεσουάρ πρόσθεταν ένα παιχνιδιάρικο ύφος στην collection.

Maison Margiela

Μέσα από τα ιδιαίτερα cuts στα ρούχα και τις αέρινες γραμμές “ξεπηδούσε” η τέχνη. Σουρεάλ ζωγραφιές από γυναικεία πρόσωπα, που πότε διακοσμούσαν τα gowns, πότε τα “δραματικά” τούλινα πέπλα που κάλυπταν το πρόσωπο των μοντέλων. Ο οίκος Maison Margiela έδωσε μια επιμελώς ατημέλητη νότα στην Couture συλλογή του, κάνοντας τα ρούχα να φαίνονται μισό-σκισμένα, ξεφτισμένα στο τελείωμα και πότε δεμένα με κόμπους. Η συλλογή περιλάμβανε oversized σακάκια και παλτό, δίνοντας μια masculine πινελιά στη θηλυκότητα.

Elie Saab

Ο σχεδιαστής Elie Saab κατάφερε να εντάξει στην Couture συλλογή του στοιχεία από την κουλτούρα και τις ρίζες του. Ο ίδιος κατάγεται από το Λίβανο, οπότε τα turban και τα υπερπολυτελή κοσμήματα συνόδευαν το κάθε σύνολο με ένα μοναδικό τρόπο. Οι πολύτιμες πέτρες διακοσμούν κάθε ένα look ξεχωριστά, ενώ από τη συλλογή δεν έλειπαν οι διαφάνειες και κάποιες ανατολίτικες πινελιές. Οι ολόσωμες φόρμες απόκτησαν εντυπωσιακές μακριές ουρές, κάνοντας αυτά τα κομμάτια ακόμα πιο glam.

Jean Paul Gauter

Μια από τις πιο πολύχρωμες συλλογές που συναντήσαμε στο φετινό Courure Week. Ο σχεδιαστής Jean Paul Gauter έπαιξε με τη neon παλέτα και φυσικά βγήκε κερδισμένος. Τα γεωμετρικά prints “πάλευαν” με τα floral στοιχεία σε botanical στιλ, κάνοντας ακόμα πιο extravagant το αποτέλεσμα. Αξεσουάρ όπως τα καπέλα και τα μαντήλια στο κεφάλι ολοκλήρωναν κάποιες από τις εμφανίσεις, ενώ από το show δεν έλειψαν οι κορσέδες, οι pencil φούστες, όπως και οι ολόσωμες φόρμες.

Viktor & Rolf

Μια από τις πιο εκκεντρικές συλλογές με πολλά mix & match στοιχεία και ένα εκλεπτυσμένο πάντρεμα των prints. Ασιατικές επιρροές, glam ύφος και girly αισθητική είναι μερικές λέξεις μόνο που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τη συλλογή του οίκου. Το μεταξωτό τούλι ξεπηδούσε από κάθε look, η γυναικεία μέση τονίστηκε είτε με ζώνες είτε με cutouts, ενώ τα polka dots και οι διαφάνειες προσέφεραν ένα playfull χαρακτήρα στην Υψηλή Ραπτική.

Zuhair Murad

Όταν το catwalk του οίκου Zuhair Murad άνοιξε, εμείς απλά αφεθήκαμε στη μαγεία των χρωμάτων και στη λάμψη από τις πολύτιμες πέτρες. Αυτά τα στοιχεία επικρατούσαν ανελλιπώς σε κάθε σύνολο, από τα εντυπωσιακά gowns, μέχρι τα super mini dresses ή ακόμα και τα κοστούμια. Σε ακόμα μια συλλογή συναντήσαμε το glam rock & roll ύφος, παρόλο που διατυπωνόταν με έναν υψηλής αισθητικής τρόπο που δεν μας παραξένευε. Ερωτισμός, σεξαπίλ και θηλυκότητα είναι μερικές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν αυτό το θεαματικό show.

Valentino

Με μια ονειροπόλα διάθεση άνοιξε το Couture Show του οίκου Valentino. Οι αέρινες γραμμές και τα πλισέ έπαιζαν πότε με τις παστέλ αποχρώσεις και το λευκό και πότε με τα έντονα χρώματα, όπως φούξια και κόκκινο. Ακόμα ένας οίκος ποντάρει στις διάφανειες και τα βολάν, όπως και στα 3d floral στοιχεία που διακοσμούσαν τα gowns. Τέλος, την εμφάνισή τους έκαναν και τα androgyne κοστούμια με μια ρομαντική και αέρινη αισθητική.

Antonio Grimaldi

Μερικά παλ χρώματα και κάποιες εξάρσεις του κόκκινου ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν μιας υψηλής αισθητικής συλλογή. Ένας από τους πιο minimal οίκους που είδαμε στο Couture Week που απλά χρειάστηκε φίνα υφάσματα και μερικές sparkly λεπτομέρειες για να εντυπωσιάσει και να κλέψει την παράσταση. Ο οίκος Antonio Grimaldi δεν υποστηρίζει τις υπερβολές, ούτε το extravagant αποτέλεσμα. Διατηρεί το θηλυκό σεξαπίλ μέσα από μια διαχρονική κομψότητα που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων.

Read More

And More