DEJA VU! Τα εξώφυλλα του ’90 γίνονται οδηγός μόδας για φέτος! Τσέκαρε τις νέες τάσεις στο… παρελθόν

H μόδα ανά έξι μήνες αλλάζει κι αν είσαι από εκείνες που την παρακολουθούν στενά τότε σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως κάποια trends επαναλαμβάνονται και δεν είναι λίγες οι φορές -ιδιαίτερα αν το διάστημα που ασχολείσαι μαζί της είναι μεγάλο- που οι μνήμες παλαιότερων δεκαετιών ξυπνούν μέσα από κάθε νέα συλλογή.

Κάθε σεζόν λοιπόν κι αφού παρατηρείς καλά τις εικόνες από τα shows βλέπεις πως υπάρχουν πάντα είτε στοιχεία από το 60, είτε από το 70 προσαρμοσμένα, φυσικά, στα σημερινά δεδομένα. Η φετινή εποχή όμως από ποιά δεκαετία εμπνέεται; Και γιατί όπου κοιτάξω νιώθω σαν να βλέπω οικογενειακά album που με έκαναν να χλευάζω τους μεγαλύτερους για τις στιλιστικές τους επιλογές; Τι συμβαίνει;

Όντως φέτος η δεκαετία του ’90 μας χτυπάει την πόρτα ή η Anna Dello Russo εσφαλμένα φοράει όλα τα vintage Chanel χρυσά αξεσουάρ της; Ο χρόνος είναι παντοδύναμος κι έρχεται να δικαιώσει εκείνους που ξέρουν από μόδα αλλά κι εκείνους που δεν πετάνε κομμάτια κλασικά από την ντουλάπα τους… Τι κι αν θεωρούνται ξεπερασμένα; Η μόδα κάνει κύκλους και γυρνάει και τελικά τα βινίλ που θέλεις να φοράς δεν είναι και τόσο ‘μπροστά’ αφού το ’90 ήταν σε όλα τα εξώφυλλα.

Η υποψία λοιπόν υπήρχε μέχρι που στα χέρια μου έπεσε η Paris Vogue του Μαρτίου και το εξώφυλλο μου θύμισε πολύ μία φωτογραφία που είχα δει στο internet από vintage εξώφυλλα της Ιταλικής Vogue.


Η Ιταλική Vogue το 1990 (αριστερά) μοιάζει να ζωντάνεψε ξανά με το εξώφυλλο της Paris Vogue, Μάρτιος 2012. Και μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε όμως το styling παραμένει το ίδιο: τζίν συνδυασμένο με λευκό t-shirt και χρυσά αξεσουάρ με μαύρες δερμάτινες λεπτομέρειες να δίνουν αυτή τη ρετρο – glam λάμψη που μας αρέσει πολύ.

Κοιτώντας αρκετή ώρα τα εξώφυλλα δεν θα μπορούσα να μην μπω στον πειρασμό να συγκρίνω τη φετινή μόδα με εκείνη που πρωταγωνιστούσε στα περιοδικά της δεκαετίας ’90. Το TLIFE σου συγκεντρώνει αυτά που εμπνέουν την φετινή μόδα και σου δίνουν ακόμη και ιδέες για το πως να ντυθείς σήμερα, το 2012.

Σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο ρούχο ακριβώς ώστε να δεις την ομοιότητα μεταξύ τους αφού η αίσθηση που αφήνουν παρατηρώντας τις εικόνες είναι η ίδια.


Στο εξώφυλλο του αμερκανικού Cosmopolitan (που σε εκπλήσει όταν βλέπεις τόσο Grande ντυσίματα για το pop αυτό περιοδικό) πρωταγωνιστεί μακριά τουαλέτα που τονίζει τη μέση με κεντημένες πέτρες σε έντονο κόκκινο. Οι κεντημένες πέτρες σε έντονα χρώματα ήταν κάτι που κυριάρχησε στις φετινές πασαρέλες όπως το μπλε στράπλες φόρεμα του οίκου Elie Saab.


Τα σακάκια έχουν κι αυτά τη λάμψη τους με το snake skin να δίνει αέρα glam στο ντύσιμο και φυσικά δεν έλειψε από την ανοιξιάτικη συλλογή του οίκου Givenchy με την Gisele να το φοράει στην πασαρέλα.


Το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue τον Απρίλιο του 1990 τολμάει και κάνει συνδυασμό με έντονη αντίθεση. Το top με παγιέτα σε συνδυασμό με τα χρυσά πολύ εντυπωσιακά αξεσουάρ μαγνητίζουν και φέτος το συναντάμε στην πασαρέλα στη σειρά Dolce&Gabbana.


Η αίσθηση που αφήνουν αυτές οι δύο φωτογραφίες (Comsopolitan – Gucci) είναι η ίδια. Αέρινα υφάσματα που δένουν πίσω από το λαιμό με τη διαφάνεια να κυριαρχεί και την κοιλιά να βρίσκεται σε κοινή θέα. Σημείωσε πως η φούστα βρίσκεται επάνω από τον αφαλό κάνοντας σαφές πως φέτος φοράμε ψηλόμεσα.


Μπορεί το περιοδικό Fashion να μην υπάρχει πια αλλά το εξώφυλλο με την πρωταγωνίστρια να φοράει την ίδια απόχρωση επάνω και κάτω δίνοντας με την φούστα έναν πιο ανάλαφρο αέρα τον συναντήσαμε στο σύνολο του Salvatore Ferragamo για την Άνοιξη 2012.


Τα σακάκια δεν μοιάζει να έχουν αλλάξει και πολύ θυμίζοντας έντονα σακάκια από ταγιέρ. Και στις δύο φωτογραφίες (Lofficiel, Giorgio Armani) είναι αρκετά μεσάτα ενώ τους λείπει ο γιακάς και κουμπώνει με διακριτικό φερμουάρ.


Τα βινίλ παντελόνια όταν φέτος τα είδαμε στoν οίκο Balmain δεν πέρασαν απαρατήρητα αφού είναι μοντέρνα αρκετά, sexy και συνδυάζονται με τα πάντα. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια από βινιλ όπως έιναι τα μποτάκια, οι μπαλαρίνες αλλά και τα φλατ oxfords. Η βρετανική Vogue το 1990 κόσμησε το εξώφυλλό του με την Linda Evangelista να το φοράει με λευκό κοντό σακάκι και γάντια.


Η Μadonna στο εξώφυλλο του Vanity Fair φοράει λευκό φόρεμα του οίκου Chanel που για τιράντες χρησιμοποιεί λευκά μαργαριτάρια. Το ίδιο κάνει και σε δύο σύνολα της φετινής ανοιξιάτικης συλλογής ο Karl Lagerfeld.


Η αναδρομή σε παλαιότερες δεκαετίες από ότι φαίνεται γινόταν και το 1990 με το εξώφυλλο του Glamour να έχει έντονες επιρροές από το ’60. Παστέλ χρώματα και μια κοριτσίστικη αύρα που κυριαρχεί και στην φετινή συλλογή του οίκου Versace.


Aν υπάρχει ένα σύνολο που σε κάνει να λες “ναι θέλω να το αντιγράψω γιατί ταιριάζει απόλυτα με την φετινή μόδα” είναι αυτό που φοράει η Cindy Crawford. Ένα μαύρο δερμάτινο παντελόνι, λευκό πουκάμισο, αρβυλάκια με κορδόνι μπροστά και κόκκινη ζακέτα με χρυσές λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης φωτογραφίας μπορεί να αποδοθεί σε πολλές πρόσφατες collection παρ’ όλα αυτά ο οίκος Moschino χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια χρώματα αντικαθιστώντας το παντελόνι με κομψή pencil φούστα.


Μία εικόνα χίλιες λέξεις! Τα λόγια είναι περιττά στην ομοίτητα των δύο εικόνων αφού δεν είναι μόνο τα φορέματα που μοιάζουν αλλά και τα χρώματα είναι ακριβώς ίδια. Από δεξιά το εξώφυλλο Αυγούστου 1990 και δεξιά η συλλογή Versace Άνοιξη- Καλοκαίρι 2012.

Read More

And More