Συνέντευξη: Η σχεδιάστρια Loukia μιλάει στο TLIFE και μας ταξιδεύει στον κόσμο του δικού της στιλ

Μπορεί το εύθραυστο να εμπεριέχει δύναμη; Μπορούν οι φοβίες να συνυπάρχουν με την τόλμη και το πείσμα; Η αγαπημένη -εδώ και χρόνια- σχεδιάστρια Loukia, ένα γοητευτικό κράμα όλων των παραπάνω εκφράζεται πάνω σε υπέροχα υφάσματα και δημιουργεί ρούχα που μας μένουν αξέχαστα.

Ακόμα κι αν δεν ασχολείσαι με τη μόδα, γνωρίζεις τα ρούχα της. Ρομαντικές δαντέλες, ερωτικές διαφάνειες, δυναμική κομψότητα, σύγχρονο ύφος. Μια γυναίκα γεμάτη πάθος για τη δημιουργία, ντύνει την προσωπικότητά σου με διαχρονικό στιλ μετουσιώνοντας μια κίνηση, μια νότα, μια δυσκολία σε μόδα έχοντας πάντα την τέχνη στο πλευρό της.

Η Λουκία λίγο πριν το show της στα πλαίσια της Athens Xclusive Designers Week (Δευτέρα, 26/10 στις 21:30) μας ανοίγει την πόρτα του ατελιέ της και μιλάει στο TLIFE, σε μία συνέντευξη που τη διαπερνά η ενέργεια και η αισθητική της… χωρίς να παραλείπει να σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές, που τόσο έχουμε ανάγκη από μια γυναίκα που είναι στενή φίλη του στιλ.

Είστε μία δημιουργός που έχετε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό του κόσμου εδώ και χρόνια. Πώς κατορθώνετε να είστε διαχρονικά δημιουργική;
Αυτό που λέτε με γεμίζει χαρά και ενέργεια… Στα χρόνια που κυλούν ούτε για μια στιγμή δεν εγκαταλείπω την τέχνη, το σινεμά, το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τις εικόνες που γενναιόδωρα παρέχει ο δρόμος, τα νέα παιδιά που λατρεύω και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Τι είναι η μόδα για εσάς;
Η λέξη μόδα προέρχεται απο τη λέξη “modum”, δηλαδή τρόπος. Είναι λοιπόν ο τρόπος να ζεις λίγο διαφορετικά. Κάθε φορά να ντύνεσαι λίγο διαφορετικά, να υπάρχεις λίγο διαφορετικά.

Ποιος είναι ο ορισμός του στιλ για εσάς;
Οι κομψές εμμονές για το τι μας πάει, τι μας κάνει πιο όμορφες, πιο αναγνωρίσιμες. Μια γυναίκα που έχει πραγματικά στιλ ανήκει μόνο σε αυτήν και σε κανέναν άλλον. Παράγει εικόνες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον χωρίς να είναι τίποτα δανεικό. Είναι μόνο δικό της.

Τι θα παρουσιάσετε στη 18η Athens Xclusive Designers Week;
Έχω ξαναπεί ότι η καλοκαιρινή συλλογή που δουλεύτηκε τώρα, παραμονές ενός τρομακτικού χειμώνα, λειτούργησε σαν ευχή. Να είναι όλα πιο ελαφριά πιο χρωματιστά… Αυταπάτες θα μου πείτε αλλά και χωρίς αυτές η ζωή μας πως θα ήταν;

Ποια είναι συνήθως η διαδικασία που ακολουθείτε για την προετοιμασία μιας συλλογής;
Αρχίζω αργά, ίσως με ένα δύο μικρά κομματάκια ύφασμα που σχεδόν δεν ξέρω τι θα κάνω. Μετά εξελίσσεται ένα μουλάζ και σιγά σιγά αποκορυφώνεται. Συνήθως τελευταία στιγμή γίνονται τα καλύτερα ρούχα, μέχρι τότε όμως αισθάνομαι ευάλωτη και χαοτική.

Aπό που αντλείτε συνήθως έμπνευση για τις συλλογές σας;
Απο κάθε τι… Από μια κίνηση, από μια νότα, από ένα θρόισμα, μια δυσκολία, ίσως και ένα αγκομαχητό. Η τέχνη είναι πάντα παρούσα. Συνοδός βασανιστική και λυτρωτική. Χωρίς αυτήν η μόδα δεν υπάρχει.

Πόσο χρόνο σας παίρνει μέχρι να ολοκληρωθεί και ποιο είναι το αγαπημένο σας στάδιο στην προετοιμασία της κάθε συλλογής;
Δεν έχω δεδομένα να σας καταθέσω, είναι τόσο σχετικό αυτό. Σε αυτήν τη χώρα, με τα πάντα στον αέρα, ένας σχεδιαστής δημιουργεί στα διαλείμματα της οικονομικής του αγωνίας, του άγχους και του πανικού. Θα το αναγάγω στις συμπτώσεις.

Τι επιδιώκετε να έχουν τα ρούχα σας; Ποια πράγματα δεν διαπραγματεύεστε;
Δεν διαπραγματεύομαι την ποιότητα των υλικών. Δεν έμαθα ποτέ να κάνω ρούχα με φθηνά υλικά ή αν φτιάξω μια φούστα από ένα φθηνό βαμβακερό τουλμπάνι η ραφή και ο σχεδιασμός θα τον αγαπήσουν τόσο, που τελικά θα το έχω αγαπήσει κι εγώ.

Τι είναι το ατελιέ για εσάς; Το δεύτερο “σπίτι” σας, το καταφύγιό σας;
Το πρώτο σπίτι μου… Η προσωπική μου ζωή. Εκεί κινείται η οικογένειά μου, οι συνεργάτες μου δηλαδή. Τα υφάσματα σιωπηλά έτοιμα να αποκτήσουν ζωή αν τους τη δώσεις. Το άλλο σπίτι είναι λίγες ώρες ξεκούρασης και οργάνωσης του αύριο πάλι “εκεί”.

Είστε μια σχεδιάστρια που αγαπά ιδιαίτερα τα εκλεπτυσμένα υφάσματα. Τις διαφάνειες, τις δαντέλες… Και συνδυάζετε τη ρομαντική εσάνς με το σύγχρονο. Είναι στοιχεία που συνυπάρχουν και στο χαρακτήρα σας;
Ευθραυστότητα και δύναμη, φοβίες, τόλμη και πείσμα, αυτά λένε για μένα οι φίλοι μου. Πώς αλλιώς θα επιβίωνα;

Ποια είναι τα κομμάτια κλειδιά που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στην ντουλάπα της για να είναι κομψή;
Τα εμμονικά της κομμάτια, μικρά μαύρα φορέματα, ωραία κοσμήματα, ωραία παπούτσια, αλλά πάνω από όλα να κρατάει τα κλειδιά του προσωπικού της στιλ.

Πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα να είναι καλοντυμένη;
Κι όμως… τα ράσα κάνουν τον παππά. Είναι θέμα επικοινωνίας. Ντύνομαι, δηλώνω ποια είμαι, τί θέλω, ίσως και τι νιώθω.

Έχει εξελιχθεί κατά τη γνώμη σας το στιλ των Ελληνίδων τα τελευταία χρόνια; Υπάρχει κάποιο λάθος που παρατηρείτε να επαναλαμβάνουν;
Βεβαιότατα, κυρίως στα νέα κορίτσια, αρκεί να μην επαναλαμβάνουν ασχολίαστα ό,τι βλέπουν. Το προσωπικό τους σχόλιο σε ό,τι βλέπουν είναι και το προσωπικό τους στιλ.

Πόσο καλό θεωρείτε ότι έχουν κάνει στη μόδα τα social media;
Ό,τι επικοινωνεί τα πράγματα και σε όποιον τομέα είναι πρόοδος. Το μέτρο θα το βρούνε οι εποχές στην εξέλιξή τους.

Ποια στιλιστική συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες του σήμερα;
Πρώτα να βλέπουν τί μπορούν να αφομιώσουν και μετά αποφασίζουν τι θα φορέσουν.

Πιστεύετε στα trends;
Μόνο σαν πινελιές.

Ποια είναι η στιγμή που συνειδητοποιήσατε ότι αυτό θέλετε να κάνετε στη ζωή σας;
Από τότε που δεν τολμούσα ούτε να ονειρευτώ.

Πού μπορούμε να βρούμε τα ρούχα σας;
Στο γνωστό ατελιέ Κανάρη 24. Εκεί θα βρούνε και την οικονομικότερη σειρά μας, τα “Beautiful Things” που απευθύνονται κυρίως σε νέα κορίτσια.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα της ημέρας; Και ποια συνήθως η πιο δημιουργική;
Μου αρέσει το πρωί… Έχω ενέργεια… Αλλά για δημιουργικότητα μη με ρωτάτε… ό,τι ώρα σκάσει!

Read More

And More