Fashion Today: Ποιοι είναι οι 25 πιο ισχυροί άνθρωποι της μόδας; Ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή;

O χώρος της μόδας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανά τον κόσμο με έντονο ανταγωνισμό, πολύ δημιουργικότητα, φαντασία και πάνω από όλα σημαντικούς ανθρώπους γεμάτους όραμα, διάθεση, φιλοδοξία και ταλέντο. Ο κάθε χώρος άλλωστε δεν υφίσταται χωρίς τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν αφού αυτοί κινούν τα νήματα είτε αναβαθμίζοντας είτε καταστρέφοντας ολοκληρωτικά αυτό που μέχρι τότε είχε δημιουργηθεί. Είμαστε αισιόδοξοι όμως και επειδή εξέλιξη έρχεται μόνο όταν κοιτάς αυτούς που τα πηγαίνουν καλά στην δουλειά τους είτε είναι και καλύτεροι από σένα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιοί είναι οι 25 πιο ισχυροί άνθρωποι του χώρου της μόδας για την φετινή χρονιά.

Η λέξη “ισχυρός” είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την οικονομική επιφάνεια αλλά δεν είναι το μόνο κριτήριο που επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι. Μπορείς να θεωρηθείς ισχυρός αν με το στιλ σου επηρεάζεις μία γενιά, αν ό,τι κι αν φορέσεις οι γυναίκες το ψάχνουν και θέλουν να το κάνουν δικό τους, αν με το που αναλάβεις μία θέση αυτή διπλασιάσει τη δύναμή της. Έτσι λοιπόν με κινητήρια δύναμη την ισχύ που έχουν στον χώρο, το TLIFE σου παρουσιάζει τους 25 πιο ισχυρούς ανθρώπους από το χώρο της μόδας.


Πιο ισχυρή δημοσιογράφος μόδας ανακηρύχθηκε η Suzy Menkdes του περιοδικού Times. H γνωστή δημοσιογράφος γεννήθηκε στη Βρετανία αλλά μετακόμισε από τα εφηβικά της χρόνια στο Παρίσι. Η ταλαντούχα Suzy έχει τρεις γιούς και τρεις εγγονές, έχει γράψει πολλά βιβλία με θέμα τα κοστούμια της βασιλικής οικογένειας και είναι εκείνη που σε κάθε fashion week μιλάει αποκλειστικά με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της μόδας.


Carine Roitfeld. Δεν χρειάζεται να σου πω πολλά για την πρώην editor in chief της Paris Vogue αφού η ίδια ξεκίνησε ως μοντέλο, δούλεψε ως στιλίστρια και είναι αυτή που ανέστησε το περιοδικό που παρ’ όλη τη μεγάλη του ιστορία δεν ήθελε κανείς σπουδαίος φωτογράφος να δουλέψει. Το στιλ της είναι μοναδικό, ο αέρας της όταν περπατάει ισχυρός, μπορεί να την πετύχεις με τον άντρα της να πίνει κρασί και να μιλάει δυνατά σε γνωστά εστιατόρια του Παρισιού χωρίς ίχνος αλαζονείας και απόστασης. Ο κόσμος της μόδας την αγαπάει, η επιρροή της στις γυναίκες απόλυτη και δεν είναι τυχαίο πως στο internet υπάρχει group με τίτλο “I want to be a Roitfeld”.


To να βρεις φωτογραφίες τους είναι ό, τι πιο εύκολο. Το να βρεις φωτογραφίες με εκείνους είναι σπάνιο αφού είναι οι πιο ισχυροί fashion φωτογράφοι της γενιάς μας δουλεύοντας εδώ και δέκα χρόνια ως δίδυμο. Ο Mert Alas και ο Marcus Piggott, γεννημένοι και οι δύο το 1971 κατάφεραν να κατακτήσουν το χώρο της μόδας, να φωτογραφίσουν τα μεγαλύτερα editorials, εξώφυλλα αλλά και προσωπικότητες της τελευταίας δεκαετίας και να γίνουν οι δύο πιο ισχυροί φωτογράφοι του σήμερα.


O κύριος αυτός μπορεί να μην σου λέει τίποτα φυσιογνωμικά θα σου πει όμως πολλά άμα μάθεις ποιός είναι. Ονομάζεται Bernard Arnault είναι γάλλος και πρόεδρος της εταιρίας LVMH. Το περιοδικό Forbes το 2011 τον έβαλε στη 4η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Ο Bernard Arnault είναι και φέτος όπως και πέρυσι (σύμφωνα με την λίστα Forbes) ο πιο ισχυρός άντρας της μόδας.


Η Αlexa Chung μπορεί να μην είναι η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο της μόδας παρ’ όλα αυτά είναι αυτή που εμπνέει περισσότερο τα νέα κορίτσια στο ντύσιμό τους. Η ίδια κηρύχθηκε fashion icon και στα British Fashion Awards πήρε το βραβείο Style Award. Δεν είναι τυχαίο πως η Mulberry δημιούργησε μία τσάντα με το όνομά της, την πλέον γνωστή Alexa bag.


Anna Wintour! Πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγα πως η συγκεκριμένη κυρία είναι στη θέση της Editor in chief της Αμερικάνικης Vogue από το 1988; Πολλά χρόνια, τεράστια εμπειρία και δεν υπάρχει άνθρωπος στο χώρο της μόδας που να μην τη σέβεται, να μην ζητάει τη γνώμη της πριν από κάθε παρουσίαση συλλογής, και αξίζει να σου αναφέρω πως έχουν παραδεχτεί στο ντοκυμαντέρ “Τhe September Issue” πως αν πριν το show η ίδια δεν δείξει ευχαριστημένη με τα ρούχα του εκάστοτε σχεδιαστή, εκείνος είναι ικανός να αποσύρει τη σειρά.


H Samantha Cameron είναι η γυναίκα του πρωθυπουργού της Αγγλίας, David Cameron, και μέχρι το 2010 ήταν η γυναίκα που βρισκόταν πίσω από την εταιρία με δερμάτινα είδη πολυτελείας Smythson. Η ίδια βρίσκεται στη λίστα μαζί με την Δούκισσα του Cambridge, Κate Middleton, αφού ό, τι φοράνε στις δημόσιες εμφανίσεις τους γίνεται ανάρπαστο -κατά λέξη sold out- μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.


Ποιός είναι όμως ο πιο ισχυρός hair stylist του σήμερα; Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα Telegraph είναι ο Guido Palau o οποίος πρέπει να σου πω πως βρισκόταν πίσω από την κουπ του George Michael στο Freedon το 1990. Έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz, εργάζεται κάθε μήνα με την ιταλική, γαλλική και βρετανική Vogue όπως και με το περιοδικό W και επιμελείται τα shows των παρκάτω οίκων (σημείωσε): Prada, Balenciaga, Marc Jacobs, Lanvin, Alexander Wang, Calvin Klein, Versace, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Ralph Lauren και Alexander McQueen.


Ο σχεδιαστής Christopher Bailey μην σου κάνει εντύπωση πως βρίσκεται στην λίστα αφού είναι ο άνθρωπος πίσω από τον οίκο Βurberrys και δεν έχει μόνο το σχεδιαστικό κομμάτι. Είναι υπεύθυνος για την εικόνα του οίκου σε όλον τον κόσμο, τη διαφήμιση αλλά και κάθε είδους φωτογράφιση και παρουσίαση.


Aναρωτήθηκες ποτέ ποιός αποφασίζει για το ποιός σχεδιαστής ταιριάζει να ηγείται στον κάθε οίκο; Εγώ πολλές φορές αλλά μετά είπα λογικά κάποιος από την εταιαρία (ποιός ποτέ δεν κατέληξα) θα έπαιρνε τηλέφωνο τον designer και θα κανόνιζε τη συμφωνία. Πόσο ανίδεη μοιάζω μερικές φορές! Αυτήn τη δουλειά λοιπόν την κάνει η Floriane De Saint Pierre με τίτλο δουλειάς “head hunter”. Η ίδια λοιπόν βλέπει, επιλέγει κι αποφασίζει ποιοί σχεδιαστές ταιριάζουν με την φιλοσοφία του κάθε οίκου και τους καθοδηγεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που μαζί έχουνε θέσει.


Η Κate Phelan ήταν εδώ και πολλά χρονιά η fashion director στην βρετανική Vogue και μόλις πρόσφατα ανέλαβε την θέση της creative director στο πολυκατάστημα Topshop. Η ίδια μπήκε στη θέση με τους 25 γιατί όπως λέγεται έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει όλη την εικόνα της εταιρίας.


Ποιά είναι η πιο ισχυρή στιλίστρια; Η Κatie Grend που δουλεύει εδώ και χρόνια ως δημοσιογράφος μόδας αλλά και στιλίστρια στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας όπως Dazed&Confused, ediotor in chief στο περιοδικό POP και LOVE κι έχει καταφέρει να συνεργαστεί και να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές με τους οίκους Louis Vuitton και Prada.


Tα λόγια όπως και οι συστάσεις είναι περιττές για τον άνθρωπο γκουρού της μόδας, Karl Lagerfeld. Δικαιώνει τη φήμη του, το αυστηρό του γούστο και όλα όσα έχτισε μέσα στον οίκο Chanel. Φυσικά και βρίσκεται στη λίστα με τους 25.


H Lulu Kennedy είναι ιδρύτρια της εταιρίας Fashion East LuLu Kennedy και έχει μπει ενεργά στο χώρο της μόδας με μεγάλες συνεργασίες όπως τον Jonathan Saunders αλλά και την Victoria Beckham.


Aν υπάρχει μία σχολή αφιερωμένη στη μόδα, που όλοι όσοι θέλουν να μπούνε σε αυτόν τον χώρο έχουν περάσει, αυτή είναι χωρίς καμία αμφιβολία το Central Saint Martins στο Λονδίνο. Και η Louise Wilson είναι η γυναίκα που επιλέγει, δημιουργεί και στήνει τα τμήματα, τα πτυχία που θα δίνονται αλλά και τα μαθήματα της σχολής. Είναι σίγουρα μια ισχυρή γυναίκα αφού έχει δώσει τις γνώσεις στους πιο ισχυρούς ανθρώπους της μόδας.


Αν το που είναι ο παπάς παιζόταν με ένα όνομα τη φετινή σεζόν τότε σίγουρα αυτό θα ήταν του Marc Jacobs και της αναδοχής του οίκου Dior. Μπορεί τελικά να μην τον ανέλαβε και να έμεινε δυνατά πίσω από τον Louis Vuitton κατάφερε όμως να γίνει ο πιο ισχυρός director και το όνομά του να είναι συνώνυμο της επιτυχίας.


Η παγκόσμια μανία Net-a-Porter.com που στη χώρα μας αποκλειστικά συνεργάζεται με το TLIFE είναι γεγονός και είχες φανταστεί ποτέ πως από πίσω βρίσκεται μία γυναίκα; Η Natalie Massenet δούλευε επί πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος μόδας στη Vogue και μετά από δική της ιδέα ίδρυσε τον απόλυτο online shopping προορισμό. Αναμφισβήτητα της αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις 25!


Η make up artist Pet McGarth είναι στη λίστα και μάλλον αναρωτιέσαι γιατί να είναι αυτή κι όχι κάποιος άλλος… Επειδή έβαψε δύο μοντέλα παραπάνω; Αν διαβάσεις το βιογραφικό της θα εντυπωσιαστείς όχι μόνο επειδή έβαψε τα μεγαλύτερα μοντέλα, αναλαμβάνει τα μεγαλύτερα shows ανά τον κόσμο και συνεργάζεται με τους σημαντικότερους φωτογράφους στα μεγαλύτερα editorials αλλά και γιατί πολλά από τα καλλυντικά που φοράς ή βλέπεις στην αγορά είναι δικά της δημιουργήματα. Και θα σου αναφέρω μόλις δύο ονόματα: το 1999 σχεδίασε την σειρά Armani και το 2004 ήταν παγκόσμια creative director της εταιρίας Procter&Gamble.


Η Phoebe Philo απόφοιτος του Central Saint Martins εργάστηκε στον οίκο Stella McCartney και Chloe ενώ βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση του οίκου Celine και η επιτυχία του είναι αναμφισβήτητα όλη δική της.


Η Μuccia Prada είναι ιστορία από μόνη της και πλέον αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ονόματα στο χώρο της μόδας. Η ίδια ηγείται του οίκου Prada και Miu Miu και οι φανατικοί οπαδοί αναγνωρίζουν πως είναι η σχεδιάστρια που σε κάθε σεζόν προτείνει κάτι καινούριο.


Bλέπεις τα μοντέλα να περπατάνε στις πασαρέλες και σίγουρα δεν σου περνάει από το μυαλό πως αυτός ο ευγενικός άνθρωπος της φωτογραφίας αποφασίζει ποιές θα περπατήσουν και σε ποιο show. Ο Russell Marsh λοιπόν είναι casting director και υπεύθυνος για την καριέρα πολλών μοντέλων όπως και για την εικόνα μεγάλων οίκων.


Ο Francois-Henri Pinault είναι γάλλος και ιδρυτής της εταιρίας PPR με την Gucci Group να έχει τα μεγαλύτερα luxury fashion brands στην κηδεμονία της. Ο ίδιος είναι στην 74η θέση στην λίστα Forbes με τους πιο πλούσιους.


Για ακόμη μία χρονιά το πιο ισχυρό μοντέλο στον κόσμο είναι η βραζιλιάνα καλλονή Gisele Budchen που έχει καταφέρει να περπατήσει στις μεγαλύτερες πασαρέλες και να φορέσει δημιουργίες μεγάλων σχεδιαστών. Η ίδια είναι η πιο ακριβοπληρωμένη αλλά και η πιο δυνατή εκπρόσωπος μίας εταιρίας αφού οι πωλήσεις όταν βρίσκεται στην καμπάνια εκτοξεύονται.


Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Δούκισσα του Cambridge, Κate Middleton που όπως χαρακτηριστικά λέγεται ό, τι επιλέγει να φορέσει στις δημόσιες εμφανίσιες της μέσα σε διάστημα ελάχιστων ωρών γίνεται sold out παγκοσμίως -αυτό θα πει έχω επιρροή στις γυναίκες!

Read More

And More