Πως είναι ο Tom Ford από κοντά; H Diane von Furstenberg; To TLIFE βρέθηκε στο πιο hot φεστιβάλ μόδας!

Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν λίγο διαφορετικό από τα άλλα όπως και το συγκεκριμένο θέμα έχει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα αφού θα σε μεταφέρω στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα στο φεστιβάλ μόδας της βρετανικής Vogue.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ώστε να καταλάβεις ακριβώς περι τίνος πρόκειται. Η βρετανική Vogue πήρε την παγκόσμια πρωτοβουλία -μιλώντας πάντα για τα “αδέρφια” της ανά τον κόσμο- και διοργάνωσε ένα διήμερο φεστιβάλ -συνέδριο μόδας θα το ονόμαζα- στο οποίο καλεσμένοι ομιλητές από τον χώρο της μόδας, σχεδιαστές, φωτογράφοι, fashion editors, διάσημοι στιλίστες, δημοσιογράφοι μόδας αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας super models θα μιλούσαν στους φανατικούς λάτρεις του είδους για την πορεία τους, τα μυστικά που έμαθαν αλλά και όλα όσα τους έκαναν να βρίσκονται τη συγκεκριμένη ημέρα επάνω στη σκηνή και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Η πρώτη ανάγνωση σου ακούγεται ενδιαφέρουσα. Αυτό που σίγουρα θα σε εξιτάρει όμως είναι τα ονόματα που έδωσαν το “παρών”: Dolce&Gabbana, Stella McCartney, Kate Hudson, Diane von Furstenberg, Nicholas Kirkwood, Mary Katrantzou, Holly Fulton, Roksana Ilincic, Christopher Kane, David Bailey, Natalia Vodianova, Eva Herzigova, Lily Cole, Rachel Zoe και τέλος ο μοναδικός Tom Ford.

Το TLIFE που αγαπάει τη μόδα και θέλει πάντα να σε μεταφέρει σε όλα τα μεγάλα fashion happenings αυτή τη φορά το κάνει ακόμη πιο άμεσα αφού ταξίδεψε στο Λονδίνο, βρέθηκε στο διήμερο φεστιβάλ και σου δίνει με τον πιο άμεσο τρόπο όλα όσα συνέβησαν στο μεγάλο event. Απόλαυσε τις φωτογραφίες από το χώρο, τη σκηνή, τους καλεσμένους και παρακολούθησε αποσπάσματα από τις ομιλίες των σπουδαίων αυτών ονομάτων της μόδας μέσα από μικρής διάρκειας βίντεο.

Η πτήση για Λονδίνο κλείστηκε και στις 11:30 το πρωί (ώρα Αγγλίας) έφτασα στην αγαπημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Λονδίνο. Πήρα το μικρό μου βαλιτσάκι και μέσα σε λίγη ώρα είχα φτάσει στο South Kensington και στο Royal Geographical Society όπου από έξω μεγάλο πλήθος ντυμένο άλλοτε κομψά, άλλοτε πολύ μοδάτα κι άλλοτε με πιο extravagant διάθεση περίμενε να μπει μέσα.


Ο χώρος είχε καλυφθεί από λευκή υφασμάτινη τέντα που λόγω της έντονης βροχής (τι πρωτότυπο!) με έκανε να αναρωτηθώ από τι ύφασμα είναι άραγε και όχι μόνο δεν περνάει ούτε σταγόνα άλλα δεν με είχε κάνει να αντιληφθώ μέχρι εκείνη τη στιγμή πως επρόκειτο για τέντα.

Η είσοδος λοιπόν μύριζε πολύ όμορφα με λουλούδια σε μεγάλα βάζα να δίνουν χρώμα στο χώρο. Τα λευκά κεριά με την υπογραφή Jo Malone να φτιάχνουν μία πιο ζεστή ατμόσφαιρα και τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω από τα stand να σε κερδίζουν αυτόματα με την ευγένειά τους. Στην πορεία έμαθα πως όλα τα κορίτσια στην είσοδο ήταν όλες οι fashion assistants αλλά και το προσωπικό της βρετανικής Vogue. Πόσο πολύ μου άρεσε να ξέρω πως αυτά τα ευγενικά κορίτσια που δουλεύουν σε μία από τρεις σημαντικότερες εκδόσεις του συγκεκριμένου περιοδικού πιστεύουν στο ομαδικό πνεύμα και ναι δουλεύουν στην υποδοχή και σου φοράνε το χρωματιστό βραχιολάκι.

Η αναμονή στο χώρο της reception πέρασε πολύ ευχάριστα αφού οι οθόνες παίζανε κάποια από τα πιο όμορφα εξώφυλλα και η αναμονή μας δικαίωσε όταν το σχεδιαστικό δίδυμο Dolce&Gabbana μπήκε από την είσοδο, φωτογραφήθηκε ανάμεσά μας και πέρασε στον εσωτερικό χώρο.

Η είσοδος άνοιξε και οφείλω να μοιραστώ μαζί σου που θα με καταλάβεις αν έχεις ταξιδέψει από τα χαράματα πως η εικόνα των στημένων stand με make up με την υπογραφή Armani, κομμωτές που σου έφτιαχναν τα μαλλιά και ξεχωριστό stand για να σου βάψουν τα χείλια κόκκινα μου διαπέρασαν στο κορμί κύματα ενθουσιασμού αφού δεν έβλεπα την ώρα να ξεφορτωθώ το ενοχλητικό βαλιτσάκι που δεν μου έδινε ελευθερία κινήσεων, στην γκαρνταρόμπα (κάθε μεγάλο γεγονός οφείλει να έχει γκαρνταρόμπα!) και να φρεσκαριστώ από τα χέρια των ειδικών ώστε να αρχίσω την εξερεύνηση όλων αυτών των μικρών δωματίων με καρτελάκι Vogue.

Έτσι κι έγινε! Με την μόνη διαφορά πως ως ανυπόμονη πρώτα πήγα λέγοντας βιαστικά “excuse me” σε όλα τα δωμάτια να δω τι εκπλήξεις κρύβουν και μετά αφέθηκα στα χέρια των επαγγελματιών. Αφέθηκα τόσο που το καμπανάκι που μου θύμισε σχολείο με έκανε να μην βάψω ποτέ τα χείλη μου κόκκινα! Έπρεπε να μπω στην αίθουσα όπου θα μιλούσαν οι Dolce & Gabbana…


Το δωμάτιο που ένας επαγγελματίας φωτογράφος σε μεταμόρφωνε σε πρωταγωνιστή.

Ενώ άλλα δύο δωμάτια έδιναν την ευκαιρία να παρακολουθήσεις σεμινάρια και να ενημερωθείς από τους ειδικούς… Για μόδα… Για τι άλλο; Όλες οι τάσεις… σε σεμινάριο!

Η αίθουσα που θα μιλούσαν οι άνθρωποι της μόδας κατάμεστη γεγονός που με έκανε να αναρωτηθώ αν θα καταφέρω να απαθανατίσω την ομιλία του διδύμου Dolce&Gabbana. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να σε αφήσω έτσι, γεμάτη θράσος σήκωσα τα χέρια ψηλά τράβηξα τις φωτογραφίες που ήθελα και φυσικά βίντεο με τα πρώτα δέκα λεπτά της παρουσίασης.

Η editor in chief της Βρετανικής Vogue Alexandra Shulman ανέβηκε στη σκηνή και με λόγια ιδιαίτερα κολακευτικά προλόγισε τους καλεσμένους του δεύτερου μέρους της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ. Ο Domenico Dolce και ο Stefano Gabbana μπήκαν στην αίθουσα, ανέβηκαν στη σκηνή και λόγω του ότι δεν ένιωθαν σίγουροι εκατό τοις εκατό για τα αγγλικά τους είχαν μαζί και μεταφραστή.

Φαινόντουσαν αρκετά αγχωμένοι με τον Domenico Dolce να ξεκινάει να εξιστορεί πως ξεκίνησε να ασχολείται με τον χώρο της μόδας, πως συνάντησε τον Stefano ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον κόσμο αυτό και πως κατάφεραν μαζί να χτίσουν ένα από τα σημαντικότερα brands του πλανήτη. Αξίζει να σου πω πως δεν δίστασε ούτε η κυρία Shulman να ρωτήσει αλλά ούτε κι εκείνοι να απαντήσουν άμεσα και χωρίς κανένα άγχος πως νιώθουν ο ένας τον άλλο οικογένειά του αφού ήταν ζευγάρι για 25 χρόνια και μπορεί πλέον να μην είναι στη ζωή μαζί, στην δουλειά παραμένουν κι αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ποτέ αφού δεν είναι μόνο οι δυο τους σε αυτή τη δουλειά αλλά ακόμη 5.000 εργαζόμενοι. Πηγή έμπνευσης τους; H μουσική! Ακούνε πολύ μουσική και μέσα από αυτή εμπνέονται για το τί ύφος και χαρακτήρα θα έχει η συλλογή τους ο Stefano αστειευόμενος είπε πως όταν βρουν το τραγούδι που τους εμπνέει δεν βλέπουν την ώρα να έρθει το show ώστε να το ακούσουν για τελευταία φορά ενώ η συλλογή D&G έφτασε στο τέλος γιατί και οι δύο ήθελαν να εστιάσουν σε μία και μόνο.


Ποιά συμβουλή έδωσαν σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της μόδας – με οποιοδήποτε τρόπο να μην εστιάσουν στα λεφτά και στη δόξα αλλά στο να φέρουν και να κάνουν κάτι καινοτόμο και καινούριο όπως έγινε και με εκείνους όταν πρωτοξεκίνησαν.

Η εντυπωση που μου άφησαν με μία λέξη: Ιταλοί!

Ανάμεσα από κάθε ομιλητή υπήρξε διάλειμμα μίας ώρας και λέω δεν πάω να τσιμπήσω κάτι και να πιω κι ένα καφέ; Ο χώρος του καφέ ήταν λιτός, με stand και σκαμπό και χρωματιστά λουλούδια να δίνουν μια νότα άνοιξης στο μουντό σκηνικό του καιρού. Αφού λοιπόν περίμενα στωικά στη γραμμή έφτασε η σειρά μου. Αλλά και μία μεγάλη έκπληξη: δεν είχε τίποτε να τσιμπήσω εκτός από ένα μικρό βαζάκι με φράουλες, ένα βαζάκι με καρότα και σέλινο, μπισκότα και κέικ. Δεν τρώνε οι άνθρωποι της μόδας;

Πανικός! Τελικά δεν ξέρω αν ήταν οι φράουλες, ο καφές ή ο τόσος ενθουσιασμός που με χόρτασαν αλλά η πείνα κόπηκε μαχαίρι όταν αντίκρυσα τις επιλογές που μου έδινε η βρετανική Vogue για τσιμπολόγημα.

Μία βόλτα στo shop στον εσωτερικό χώρο του μουσείου με έκανε να δώσω 15 λίρες και να αποκτήσω το συλλεκτικό t-shirt με την υπογραφή της Mulberry και ενοχικά πολύ να σου πω πως δεν σταμάτησα εκεί αφού πήρα και το βιβλίο της Alexandras Shulman το οποίο μου το υπέγραψε δίνοντάς μου προφορικά πολλές ευχές και ρωτώντας αν μου αρέσει η διοργάνωση (!) -και ναι διαδραματίζεται όλη η ιστορία στην Ελλάδα!

Η συγκεκριμένη editor επειδή είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον ίδιο χώρο και με την Anna Wintour και με την Carine Roitfeld πρέπει να σου πω πως με εξέπληξε με την άνεση και το πόσο χαλαρή είναι. Καθόταν στο πίσω μέρος της αίθουσας, γελούσε με όσα γελούσαμε κι εμείς και όσοι τις έδιναν κάρτες με ευγένεια ευχαριστούσε και πρέπει να σου πω έβλεπε τι έγραφαν και τις έβαζε στην τσέπη από την μπλούζα της.

Η ώρα πέρασε προφανώς πολύ γρήγορα και το debate “Τοο Young? Too Old? Does Fashion Have Age Limit?” ξεκίνησε. Οι ομιλήτριες Lisa Armstrong, Laura Bailey, Edie Cambell, Pixie Geldof, Mary Portas και Anne Robinson ανέβηκαν στη σκηνή και ναί ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του φεστιβάλ.


Οι ομιλίτριες κάλυπταν όλες τις ηλικίες από 20 μέχρι 60+ και όλες ήταν πετυχημένες editors, δημοσιογράφοι αλλά κι από το χώρο της μουσικής (με στοιχείο την αίσθηση της μόδας) και με απόψεις τόσο σωστά τεκμηριωμένες που ακόμη κι αν διαφωνούσες δεν μπορούσες να πεις πως τα επιχειρήματα δεν ήταν σωστά δομημένα. Έξυπνες ατάκες, παραδοχή της μεγάλης ανασφάλειας που νιώθουν οι γυναίκες για το πρόσωπό τους και μία ερώτηση γιατί απλά δεν παραδεχόμαστε πως το φυσιολογικό είναι να μεγαλώνεις κι αν αυτό συμβαίνει σωστά πρέπει να είμαστε καλά με τον εαυτό μας.

Με την ώρα να περνάει αστραπιαία κι ένα διάλειμμα πέντε λεπτών συνειδητοποίησα πως θα έβλεπα από κοντά όχι μόνο την σπουδαία Stella McCartney αλλά και την Hollywood star, Kate Hudson.

Η εισαγωγή περιεκτική ενθουσιάζει τον ανυπομονησία του κόσμου να δει από κοντά τις δύο αγαπημένες Stella και Kate. Η δύο κυρίες μπαίνουν στην αίθουσα, τα χειροκροτήματα είναι δυνατά και η Kate Hudson σε ρόλο δημοσιογράφου παίρνει τη σκυτάλη και αναλαμβάνει την συνέντευξη της Stellas McCartney που τις ενώνουν χρόνια φιλίας.



Θα σου πω πως δεν ανταποκρίθηκε των υψηλών προσδοκιών μου γιατί η συνέντευξη εστίασε στα παιδιά της ΜcCartrney και στο πως άλλαξε η ζωή της και ναι θα το πω δημόσια σε ένα event μόδας κανέναν δεν ενδιαφέρει κάτι τέτοιο! Αστείο σημείο φυσικά ήταν όταν η Kate Hudson είπε πως μία φορά που φόρεσε δημιουργία της κέρδισε το βραβείο της πιο κακοντυμένης ενώ εκεί που η McCartney κέρδισε το πιο δυνατό χειροκρότημα ήταν όταν ένα κορίτσι από τους παραβρισκόμενους ζήτησε να δουλέψει αμισθοί μαζί της κι εκείνη της είπε δώσε μου το τηλέφωνο σου και ξεκινάς την άλλη εβδομάδα.

Η πρώτη ημέρα ήταν προφανώς επιτυχής και με είχε γεμίσει με εικόνες και ακούσματα που με έκαναν να αδημονώ για την επόμενη ημέρα. Αξίζει να σου αναφέρω πως για λίγους εκλεκτούς καλεσμένους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας υπήρξε ακόμη ένας “διάλογος” με την ιδρύτρια του Net-a-Porter το οποίο συνεργάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα με το TLIFE.

Τι μάθαμε από την Stella McCartney; Πως δουλεύει όλες της τις συλλογές η ίδια στο χέρι. Πως δίνει πάρα πολλά χρήματα σε εναλλακτικής μορφής δέρματα με στόχο να μην σκοτώνεται ζώα για χάρη της μόδα και πως το σημαντικότερο κεφάλαιο στη ζωή της είναι τα παιδιά της.

Η εντύπωση που μου άφησε με μία λέξη: Σίγουρη!

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε στις 9:30 με την Diane von Furstenberg να με καθηλώνει με την ιστορία της ζωής της, την προσωπική αλλά και την επαγγελματική, την αμεσότητά της αλλά και με αυτό που λένε ‘γυναίκα με προσωπικότητα’.

Η Diane καλέστηκε με σκοπό να μοιραστεί τις εμπειρίες της και δεν κουνήθηκε λεπτό κανείς από το κοινό όσο διηγούνταν τις χαρές αλλά και τις δυσκολίες που πέρασε. Αυτό που ξεχώρισα και που θέλω να μοιραστώ μαζί σου είναι το μότο της:
“be the woman that you want to be” γιατί όπως είπε και η ίδια όταν ξεκίνησε δεν είχε ιδέα που θα πήγαινε και τι θα έκανε ήξερε όμως τι είδους γυναίκα ήθελε να γίνει και τί αυτή η γυναίκα ήθελε να κάνει. Και ναι έγινε αυτή η γυναίκα κι έκανε όλα όσα ονειρεύτηκε.


Τί μάθαμε από την Diane von Furstenberg; Πως όταν η πρώην editor in chief της Αμερικάνικης Vogue πίστεψε σε εκείνη και της είπε ποιούς έπρεπε να τηλεφωνήσει για να ξεκινήσει τη δημιουργία της πρώτης της σειράς εκείνη πήρε όλα τα τηλέφωνο σε όσους της είπε από το γραφείο της βοηθού της αμέσως μόλις βγήκε από τη συνάντηση. Ενώ το μάθημα ζωής είναι πως όταν έχεις όραμα και προσπαθείς πολύ – έχεις στόχο τότε τα όνειρα σου δεν απέχουν πολύ!

Η εντύπωση που μου άφησε με μία λέξη: Γυναίκα!

Η ημέρα συνέχισε με νέους – καταξιωμένους σχεδιαστές να απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού για το πως τα κατάφεραν και καταξιώθηκαν στο χώρο αυτό.

Ανάμεσά τους o σχεδιαστής παπουτσιών Nicholas Kirkwood, η δική μας Mary Katrantzou, Christopher Kane, Roksan Ilnic, Holly Fulton και το it boy της Βρετανίας Henry Holland.

H ομιλία αρκετά ενδιαφέρουσα με την Mary να κερδίζει με την ευφράδεια λόγου της το κοινό και να έχει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής αφού όλες οι ερωτήσεις αφορούσαν εκείνη και τον Christiopher Kane. To πρώτο μέρος της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ έκλεισε ο πολύ γνωστός – θρύλος θα έλεγα αν μου επιτρέπεται- φωτογράφος David Bailey.

Θα πω πως πρόκειται για έναν αρκετά ιδιαίτερο άνθρωπο με καυστικό χιούμορ και απέχθεια από ότι αποδείχθηκε στην πορεία, στην ανοησία αφού όταν έφτασε η ώρα των ερωτήσεων κανείς δεν σήκωσε το χέρι και η δημοσιογράφος και visual director της βρετανικής Vogue είπε “τους φόβισες”.

Η μεγάλη στιγμή της ημέρας είχε φτάσει! Ο Tom Ford θα ανέβαινε στη σκηνή και αυτό που συνέβη από τον κόσμο δεν είχε συμβεί μέχρι εκείνη την ώρα.

Η εντύπωση που μου άφησε με μία λέξη: Απαιτητικός!

Ο κόσμος βρισκόταν σε ενθουσιασμό, η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα ήταν διαφορετική, επικράτησε πανικός από τους διοργανωτές και για πρώτη φορά η πόρτα που συνήθως ήταν ανοιχτή ώστε να περάσει ο καλεσμένος ήταν κλειστή. Η εισαγωγή που έκανε η Alexandra Shulman ήταν αποθεωτική και όταν το όνομα Tom Ford ακούστηκε και η πόρτα άνοιξε τα φλας ήταν εκτυφλωτικά και ο μοναδικής κομψότητας σχεδιαστής έλαβε το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Με το που ανέβηκε στη σκηνή και έπειτα από θερμό χαιρετισμό ξεκίνησε βίντεο με φωτογραφίες του ίδιου αλλά και των δημιουργιών του και ο ίδιος δεν σταμάτησε λεπτό να ποζάρει αλλά και να κοιτάει το βίντεο – αφιέρωμα. Άμεσος, ευγενικός με την τελειομανία που τον διακατέχει, δια στόματος του ίδιου, να είναι εμφανής και στο τέλειο ντύσιμό του. Μίλησε για την πορεία του, την εξέλιξή του, τη διάθεση να κάνει πράγματα κεκλεισμένων των θυρών γιατί δεν του αρέσει η εποχή των bloggers αλλά και η παραδοχή πως γίνεται 50 χρονών και πως κάπου ήσυχα με τον σύντροφό του θα γιορτάσει – ο σύντροφος του ήταν “παρών” στην πρώτη σειρά.

Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις αφού ρωτούσε το όνομα πρώτα ώστε να χαιρετήσει, αστειεύτηκε με όλους αλλά και αποστόμωσε την editor in chief, Alexandra Shulman με την ειλικρίνειά του.



Τί μάθαμε από τον Tom Ford;
Πως είναι απόλυτα τελειομανής και θέλει να έχει τον έλεγχο για κάθε ρούχο, αξεσουάρ αλλά και προιόν με την υπογραφή του. Πως τα ακριβά και τα καλοδουλεμένα ρούχα δεν είναι εκκεντρικά αλλά κλασικά με μοναδικό στόχο την διαχρονικότητα. Πως για να είναι σίγουρος πως η συλλογή make up με την υπογραφή του είναι άριστης ποιότητας τα δοκιμάζει όλα πρώτα εκείνος – ακόμη και τα κραγιόν – αλλά και στις κοπέλες που δουλεύουν μαζί του. Πως είναι πολύ “κλειστός” και πως μόνο σε ανθρώπους που εμπιστεύεται μιλάει αλλά και παρουσιάζει τις συλλογές του. Πως βρίσκει τη δημιουργία γυναικίων ρούχων το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει μέχρι σήμερα – κινηματογράφο κι αντρική μόδα- αλλά και πως έχει κλειστό το κινητό του όταν φεύγει από τη δουλειά.

Η εντύπωση που μου άφησε με μία λέξη: Star!

Μετά την ολοκλήρωση του highlight του φεστιβάλ ξαφνικά η κούραση με διαδέχθηκε όπως γίνεται πάντα όταν κάτι περιμένεις πολύ και έρχεται εις πέρας. Η ώρα όπου τα super models Eva Herzigova, Lily Cole, Natalia Vodianova και Jourdan Dunn θα απαντούσαν στις ερωτήσεις του κοινού έφτασε και φυσικά αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον ήταν το τι τρώνε. Η Natalia Vodianova με αγανάκτηση και ιδιαίτερο χιούμορ απάντησε μετά από πολλές φορές πως είναι θέμα κατασκευής του σώματος αλλά αν τρως υγιεινά και γυμνάζεσαι τότε σίγουρα δεν θα παχύνεις. Η Eva Herzigova μίλησε λιγότερο από όλες και σε θέματα διατροφής απόφυγε να δώσει οποιαδήποτε συμβουλή.

Τί μάθαμε από τα super models; Πως όλα είναι θέμα σωματότυπου αλλά και σκληρής δουλειάς!

Την ημέρα αλλά και το φεστιβάλ έκλεισε η πολύ γνωστή στιλίστρια του Hollywood Rachel Zoe με συβουλές για εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί αλλά και πως ένα σύνολο το καθορίζει ο τόπος κα ο χρόνος που βρίσκεσαι. Ένα διήμερο γεμάτο μόδα έφτασε στο τέλος με μεγάλη επιτυχία και οφείλω να πω πως τέτοιου είδους event δίνουν τη δυνατότητα να έρθεις πιο κοντά στον κόσμο αυτό που λέγεται μόδα!

Read More

And More