Holy Mustache! Μάθε τα πάντα για την Vintage φιλοσοφία. Το αντίδοτο στην οικονομική κρίση και όχι μόνο!

Η μόδα του περιοδεύει… Η αγάπη του για τη μόδα έγινε φιλοσοφία… O Holy Mustache είναι η διέξοδός σου από τη μονοτονία του mainstream στιλ, αλλά και η είσοδός σου στον μαγικό κόσμο του Vintage. Εκεί που η κάθε γυναίκα είναι ευπρόσδεκτη ακριβώς όπως είναι και γνωρίζει πως με 5 έως 30 ευρώ μπορεί να αγοράσει στιλ… Αρκεί να ψάξει! Aνάμεσα στους θησαυρούς που θα βρει… και επώνυμες δημιουργίες όπως Celine, Lanvin κ.α που σίγουρα σε κάνουν να λυγίσεις στο άκουσμα των 30 ευρώ!

Η Vintage κουλτούρα είναι αρκετά διαδεδομένη άνα τον κόσμο αφού θεωρείται έξυπνος τρόπος αγοράς συλλεκτικών ρούχων και αξεσουάρ. Αυτή η αγάπη είναι που έχει δημιουργήσει και κάποιες αγορές σε μεγάλες πρωτεύουσες όπως Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι να έχουν boutique, δρόμους ακόμη και ολόκληρες περιοχές αφιερωμένες στα vintage κομμάτια.

Στην Ελλάδα όμως είναι τόσο διαδεδομένη; Kαι φυσικά δεν εννοώ στο να καταλαβαίνουν εκείνοι που διαβάζουν αυτές τις γραμμές τι είναι ένα vintage κομμάτι, αλλά να το ψάχνει να το επιλέγει και να το φοράει. Η απάντηση του ανθρώπου που με εντυπωσίασε από το πλήθος των Vintage κομματιών του, Holy Mustache είναι πως “ναι”.

Ο Ηοly Mustache είναι ένας νέος, πολύ έξυπνος άντρας που για πρώτη φορά με έκανε να πειστώ πως υπάρχει vintage “κίνημα” στη χώρα μας και είναι αξιοπρεπές με κομμάτια πραγματικά όμορφα. Κι ένας άνθρωπος πίσω από αυτό που σε εμπνέει και σε κάνει να θέλεις να το προσαρμόσεις κι εσύ στη ζωή σου.

Πρώτη φορά είδα τη συλλογή του στο Designers Week όπου πρέπει να παραδεχτώ πως μπήκα να ρίξω μια ματιά και κατέληξα να έχω δοκιμάσει φορέματα, μπιζού, τσάντες και γούνες! Πόσο πιο ωραία όμως να σε περιμένει ο ίδιος στο Holy Room, να σε αφήσει να κοιτάξεις όλα τα ρούχα με την ησυχία σου (να ανακαλύψεις φούστα Celine) και να σου πει τα πάντα όσον αφορά.. στο vintage culture!

Aπό που προκύπτει αυτή η αγάπη για τα Vintage ρούχα;
“Υπάρχει ένα είδος ιστορίας πίσω από αυτό… Πριν από χρόνια ήμουνα κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι, πνιγμένος μέσα στον καταναλωτισμό. Ό, τι λεφτά έβγαζα πήγαινα στο Λονδίνο και τα ψώνιζα ρούχα. Μέχρι που έπαθα ένα overdose και συνειδητοποίησα πως όσα λεφτά κι αν βγάζω μπορώ να τα τελειώσω μέσα σε μία μέρα. Η αγορά νέων πραγμάτων όλη την ώρα δεν έχει τελειωμό. Σημείωσε πως εμένα ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι μάρκες. Μου άρεσε όλο το παιχνίδι που συνέβαινε με τα ρούχα και το styling. Αποφάσισα πως έπρεπε να βρω μία λύση κι ανακάλυψα το Camden στο Λονδίνο κι από εκείνη τη στιγμή άρχισα να ασχολούμαι με την μύηση σε αυτήν την κουλτούρα. Αυτή η κουλτούρα έχει άλλη ομορφιά αφού σου δίνει τη χαρά της ανακάλυψης. Αφιερώνεις χρόνο ώστε να ανακαλύψεις το κομμάτι που σου αρέσει και το οποίο μπορεί να είναι συλλεκτικό. Δεν το έχει κανένας άλλος”.


“Όλη αυτή η φιλοσοφία λοιπόν μαζί με το ότι δεν ήθελα πλέον να αγοράζω καινούρια, ότι δεν ήθελα πια να έχω πολλά ρούχα -ήθελα να πάω προς τον μινιμαλισμό και την απλότητα- κι ότι δεν τα έχω όλα αυτά ανάγκη άρχισα να κάνω μία συλλογή για εμένα δίνοντας τα δικά μου και αποκτώντας μόνο vintage. Πρέπει να σου πω πως πλέον αυτή η κτητικότητα στα ρούχα και στα υλικά αγαθά την έχω απωθήσει εντελώς και ντύνομαι μόνο από ρούχα που έχω στην σειρά”.

“Έτσι μάζευα μεν ρούχα vintage αλλά είχα και την φιλοσοφία πως δεν θέλω να αγοράζω καινούρια αλλά να ανακυκλώνω αυτά που ήδη έχω, να υπάρχει δηλαδή ένας φυσικός κύκλος ακόμη και στα άψυχα υλικά. Και πως γίνεται αυτό; Με το να δίνεις τα δικά σου και να χρησιμοποιείς μεταχειρισμένα. Είναι αξιοσημείωτο αν το συνειδητοποιήσει κανείς πως αυτή τη λογική μπορεί κάποιος να την ακολουθήσει όχι μόνο όσον αφορά στα ρούχα αλλά να την προσαρμόσει σε όλα τα είδη. Από το να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ή κλιματιστικό μέχρι βιβλία και φυσικά ρούχα”.


Το ενδιαφέρον στοιχείο που μοιράζεται μαζί μου ο Holy είναι πως όταν βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αποφάσισε να πουλήσει ρούχα του στο Meet Market ώστε να βγάλει κάποια χρήματα κι έτσι βρήκε πάρα πολλές vintage πηγές. Mε αυτόν τον τρόπο εξέλιξε την δική του συλλογή προσθέτοντας ρούχα γυναικεία, αξεσουάρ αλλά κι αντικείμενα.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει ξεχωριστή τη συλλογή του Ηοly είναι πως έχει καταφέρει να έχει και να βρίσκει ρούχα, αξεσουάρ αλλά και παλιά αντικείμενα μόνο μέσα από την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα επειδή δεν είναι αναπτυγμένη σε αυτό το κομμάτι όσο έξω έχει πολύ μεγάλο απόθεμα υλικών. Και πρέπει να σου πω πως υπάρχει κι ένα είδος επανασύνδεσης με το παρελθόν που οι γυναίκες ραβόντουσαν. Η Ελλάδα είχε βιοτεχνίες και δημιουργούσε τα δικά της ρούχα. Αυτή που το αγοράζει νιώθει και μία επανασύνδεση με την εποχή της παραγωγής στην χώρα μας.»

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει πως βοηθάει και την εσωτερική οικονομία αφού τα χρήματα μένουν μέσα στη χώρα μας. Είναι αξιοσημείωτο μου λέει πως έρχονται και βλέπουν τα ρούχα πελάτισσες και ξαφνιάζονται που η ετικέτα είναι ελληνική: «Έβγαζε η Ελλάδα τόσο ωραία ρούχα;»… “Φυσικά κι έβγαζε αφού οι πελάτισσες στηρίζανε την τοπική παραγωγή και οικονομία και είναι αστείο άμα σκεφτεί κανείς πως πριν από χρόνια σχεδόν κάθε σπίτι είχε μία ραπτομηχανή. Όλα αυτά χάθηκαν μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Οι γυναίκες ραβόντουσαν και στηρίζανε τις συνοικιακές μοδίστρες. Τα ρούχα αυτά υπάρχουν μέχρι σήμερα και είναι μία πολύ καλή απάντηση σε ό, τι συμβαίνει γύρω μας».


Δεν θα μπορούσα λοιπόν ως γυναίκα που έχει κυκλοφορήσει με άλλες γυναίκες στα μαγαζιά κι έχω κατά καιρούς ακούσει πολλά περίεργα πράγματα όσον αφορά στα vintage ρούχα -από το πιο απλό, ότι είναι βρώμικα, μέχρι και πιο βαρύγδουπες δηλώσεις πως κουβαλάνε την ενέργεια του προηγούμενου ιδιοκτήτη- να μην τον ρωτήσω τι από όλα αυτά ισχύει;

“Τα ρούχα αυτά είναι από ανθρώπους που τα έχουν και δεν τα θέλουν οπότε μπορεί ο καθένας να το σκεφτεί όπως θέλει αλλά τίποτα δεν είναι βρώμικο. Το νερό καθαρίζει και τα ρούχα και την ενέργεια”.


Τα vintage κομμάτια όμως πως καταφέρνουν και έχουν στιλ που μοιάζει να μην σταματάει ποτέ να είναι στην επικαιρότητα;
“Οι σχεδιαστές επαναφέρουν παλαιότερες τάσεις όπως 40s, 60s, 80s σε πολλές από τις συλλογές τους οπότε όταν επισκέφτεται κάποια πελάτισσα τον χώρο μου αμέσως βρίσκει πράγματα και στιλ που τα έχει δει. Άλλωστε οι πελάτισσες χωρίζονται σε κατηγορίες:
-Σε αυτές που αγαπούν τη μόδα, έχουν δει τις τάσεις και βρίσκουν ρούχα στο στιλ που τους αρέσει. Απλά σε μένα τα βρίσκει πολύ πιο φθηνά γιατί κάτι που μπορεί να κάνει 200 ευρώ σε μένα το βρίσκει 20!
-Σε αυτές που έρχονται επειδή είναι μόδα και οι οποίες είναι και οι καλύτερες πελάτισσες γιατί είναι fashion victims. Στον κόσμο που έψαχνε καιρό στην Ελλάδα να βρει κάτι ανάλογο και τον εκφράζει και το επιλέγει, σε αυτούς που πλέον δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να ψωνίζουν και στο Holy room βρίσκει καλά ρούχα και οικονομικά. Αλλά και σε αυτούς που εκφράζονται ή ελκύεται μέσα από την φιλοσοφία του Holy Mustache Vintage Culture!”

Ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο επιλέγει τα κομμάτια που θα φέρει στην συλλογή του;
“Η αισθητική μου και το τι με εκφράζει. Σίγουρα φέρνω και στο μυαλό μου πράγματα που επιλέγουν περισσότερο οι πελάτες αλλά μου αρέσει να γίνεται κι ένα είδος πρότασης αφού σκέψου πως όλα τα έχω επιλέξει ένας προς ένα μόνος μου”.

Τι είναι αυτό όμως που πρέπει κάθε γυναίκα όταν αποφασίζει να ψωνίσει vintage να έχει στο μυαλό της;
“Να έχουν ανοιχτό μυαλό! Όταν έρθει να ψωνίσει πρέπει να φύγει από την ιδέα πως το ρούχο ήταν κάποτε άλλου ή είναι extreme. Να έρθει να ανοίξει το μυαλό του και να πειραματιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος της τόσο μεγάλης ποικιλίας ώστε να μην ακούς κανέναν, να βρίσκεις και να φοράς αυτό που πραγματικά αρέσει και εκφράζει εσένα”.

“Ό, τι κι αν φοράς βασικός κανόνας στο ντύσιμο είναι να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτό που φοράς. Ό, τι κι αν επιλέξεις πρέπει να νιώθεις ωραία με τον εαυτό σου”.

Είναι μία προσπάθεια να σπάσουν τα καλούπια στο ντύσιμο και ο καθένας να φτιάξει ένα στιλ που να εκφράζει τον ίδιο και να τον κάνει μοναδικό. Και το vintage δίνει εύκολα την ευκαιρία να το κάνεις αυτό αφού τα κομμάτια είναι μοναδικά. Ας φανταστεί όποια έρθει στο Holy Room τον εαυτό της ως έναν λευκό καμβά που θα επιλέξει από εδώ τα χρώματα που αρέσουν αποκλειστικά σε εκείνη και θα φτιάξει ένα νέο στιλ που θα ικανοποιεί την ψυχή της”.


“Τα vintage ρούχα είναι διαχρονικά και τα κρατάς για πολλά χρόνια. Είναι ανακυκλώσιμα! Δεν είναι για μερική κατανάλωση. Τα φοράς μέχρι να τα λιώσεις. Είναι ρούχα καλοραμμένα με πολύ θετικό κάρμα”.


Ποια είναι τα θετικά στοιχεία ενός Vintage κομματιού;
“Τα vintage ρούχα έχουν συλλεκτικό χαρακτήρα αφού είναι μοναδικά και δεν βγαίνουν στο εμπόριο, δεν κυκλοφορούν πλέον τέτοια κομμάτια. Τα ρούχα αυτά έχουν φτιαχτεί υπό καλύτερες συνθήκες αφού δεν έγιναν εις βάρος κανενός έγιναν μέσο ενός δίκαιου αλληλέγγυου εμπορίου. Κάνοντας αυτό μπαίνει μέσα στην φιλοσοφία της ανακύκλωσης η οποία είναι πολύ αναγκαία αυτή την περίοδο. Aλλά και πως βρίσκεις ρούχα σε πολύ οικονομικές τιμές”.



“Αν ο κόσμος υιοθετήσει τη Vintage φιλοσοφία θα χάσει και όλη του την δύναμη η ύλη. Πλέον δεν θα έχει κανείς τόσο δυνατά δεσίματα με ρούχα. Θα τα δίνει σε φίλους σε γνωστούς και δεν θα μένει τίποτα χαμένο”.


“Όταν κάποιος παίρνει κάτι έτοιμο είτε αυτό είναι ρούχο είτε είναι φρούτο, αμέσως χάνεις τη χαρά της δημιουργίας. Είσαι αποκομμένος. Ενώ αν κάτσεις και δημιουργήσεις είτε ρούχο είτε συνδυασμούς στα ρούχα είτε ένα καθαρό σπίτι είτε φαγητό αλλιώς το εκτιμάς. Εκεί είναι που έχει χαθεί και η πραγματική απόλαυση στη δημιουργία. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μπούμε αυτή την περίοδο και είναι κάτι πολύ θετικό το να δημιουργείς μόνος σου”.

Υπάρχει τρόπος σωστός που φοράς τα vintage ρούχα;
“Όχι φυσικά! Μην ακούς κανέναν. Ό,τι σου έρθει στο μυαλό κι αρέσει σε εσένα φόρεσε το”.

Που μπορεί να βρει τα ρούχα της συλλογής του όποια ενδιαφέρεται;
Να σου αναφέρω πως ο Holy μεταφέρει τη συλλογή του. Έτσι, ο πιο σωστός τρόπος για να είσαι πάντα ενημερωμένη είναι μέσω Internet. Ο ίδιος έχει επιλέξει το Facebook γιατί ειναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικοινωνίας.

“Μέσα στο Facebook μπορεί όποια ενδιαφέρεται να γίνει μέλος να ενημερώνεται και να λαμβάνει προσκλήσεις. Το όνομα του Group είναι Holy Mustache Vintage Culture. Αυτό αφορά στα ρούχα και τα αξεσουάρ. Υπάρχει όμως και το Holy Room όπου γίνονται διάφορες εκθέσεις και παρουσιάσεις συλλογών”.

Ο Ηοly μαζί με όλους του τους θησαυρούς θα βρίσκεται από τις 24 ως τις 26 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στον χώρο Ladoze -Toss Gallery ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακό το Holy Room στην Αθήνα θα ανοίξει τις πόρτες του και θα υποδεχθεί όλες τις αγαπημένες του πελάτισσες.

“Φυσικά και μπορώ να συμβουλεύσω αλλά και να δώσω πληροφορίες όσον αφορά τα vintage κομμάτια. Συνήθως όμως το αποφεύγω γιατί θέλω να αφήνω εντελώς ελεύθερους τους ανθρώπους να επιλέξουν αυτό που θέλουν ώστε να δω προς τα πού κινούνται και να εμπνευστώ για το τι θα συμβουλεύσω”.

Σημείωσε πως αν έχεις συλλεκτικά ρούχα παλιά που πιστεύεις πως θα αρέσουν ή ταιριάζουν στην φιλοσοφία Holy Mustache μπορείς να του τα δείξεις κι ανάλογα με το πόσο τα θέλει μπορεί και να τα ανταλλάξει με δικά του.

Στον χώρο του Holy θα βρεις φορέματα, γούνες (συνθετικές), παπούτσια, κοσμήματα, αξεσουάρ αλλά και πολλά διακοσμητικά για το σπίτι σου. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ της συλλογής Holy Mustache κυμαίνονται από 5 ως 30 ευρώ!

Δες το video της οικολογικής καμπάνιας του Holy Mustache

Read More

And More