Οι “μάγοι” της εικόνας! Οι φωτογράφοι που πρέπει να γνωρίζεις…

Η φωτογραφία είναι ένα είδος τέχνης. Είναι ένας τρόπος έκφρασης και αποτύπωσης μίας στιγμής κι αυτό υπάρχει στον χώρο της μόδας με τον πιο έντονο ρυθμό. Η μόδα είναι ίσως το πιο δυνατό κομμάτι έκφρασης που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς μέσα στην καθημερινότητά του κι ακόμη κι αν οι επιλογές σου γίνονται ασυναίσθητα πίστεψε με το τι φοράς, τα brands που επιλέγεις κι ο τρόπος που τα συνδυάζεις εκφράζει πολλά από αυτό που είσαι. Κάπως έτσι γίνονται οι μεγάλες φωτογραφίσεις μόδας, τα λεγόμενα editorials, όπου ο φωτογράφος μαζί με τον στιλίστα αλλά και το περιοδικό βασίζονται σε μία ιδέα βάση των ρούχων που επιλέγουν, τις τάσεις που είναι στη μόδα της κάθε σεζόν και φτιάχνουν μία ιστορία. Το πόσο επιτυχημένη θα είναι εξαρτάται από το πόσο καλά θα επικοινωνήσει την ιδέα στο κοινό κι αυτό το χαρτί το κρατάει στα χέρια του ο φωτογράφος.

Οι φωτογράφοι μόδας είναι πολλοί και υπάρχουν κάποιοι που έχουν καταφέρει μέσα στα χρόνια να κάνουν τα ονόματά τους συνώνυμα της επιτυχίας. Μπροστά στον φωτογραφικό τους φακό στάθηκαν οι μεγαλύτεροι star και οι πιο έντονες προσωπικότητες…
Ηθοποιούς, τραγουδιστές, πολιτικοί ακόμη και επιστήμονες που η δυναμική του φωτογράφου τους έκανε να βγάλουν ένα κομμάτι του εαυτού τους -άλλες κρυφό, κι άλλες διαφορετικό από αυτό που ξέραμε όλοι. Κι αυτό είναι ταλέντο! Με αφορμή λοιπόν τη νέα έκθεση που ξεκίνησε στη Βοστόνη με πορτραίτα του Mario Testino θεώρησα πως είναι πολύ ωραίο να γνωρίσεις ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις φωτογραφίες γεμάτες μόδα που τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου απλόχερα μας προσφέρουν.

Πρώτο θα αναφέρω τον Mario Testino. Eίναι αυτός ο άντρας που ένα του “κλικ” κοστίζει πολλά ευρώ. Κατάγεται από το Περού ενώ από το 1970 μένει μόνιμα στο Λονδίνο.

Ο Mario Testino έχει στο ενεργητικό του πολλές φωτογραφίσεις σε μεγάλα περιοδικά όπως Vogue, Vanity Fair ενώ έχει επιμεληθεί τις μεγαλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες μέσα στα χρόνια όπως Burberry, Gucci, Michael Kors, Dolce & Gabbana, Estée Lauder, Valentino και Versace.


Θηλυκότητα που αναδεικνύεται, διάχυτος ερωτισμός, αισθησιασμός, ειλικρίνεια και αιχμηρή κομψότητα.
Μαζί με την Carine Roitfeld κατάφεραν να μεταμορφώσουν τον οίκο Gucci δίνοντας μία πιο Provocative διάσταση. Αξίζει επίσης να σου αναφέρω πως η καριέρα του εκτοξεύθηκε όταν η πριγκίπισσα Diana τον επέλεξε για το εξώφυλλο που θα έκανε για το περιοδικό Vanity Fair και την παράδοση συνέχισε ο πρίγκιπας William με την Κate Middleton που διάλεξαν εκείνον για την γαμήλια τελετή αλλά και τη στιγμή του αρραβώνα. Η δουλειά του Mario Testino έχει πολλές φορές φιλοξονηθεί σε μεγάλες gallery του κόσμου με τεράστια επιτυχία.


Ο Bruce Weber είναι ένας πολύ σημαντικός φωτογράφος μόδας με δουλειές του σε περιοδικά όπως: GQ, ELLE, Interview, W, Rolling Stones.

O τομέας που τον έκανε να ξεχωρίσει και να γίνει το όνομά του συνώνυμο με τη φωτογραφία μόδας είναι oι καμπάνιες για οίκους όπως Calvin Klein, Ralph Lauren και Abercrombie & Fitch.



O ίδιος δήλωσε πως δεν κάνει πολλά περιοδικά μόδας γιατί οι φωτογραφίες που βγάζει είναι ρίσκο για πολλούς.



Τολμηρός, προκλητικός, ασυμβίβαστος, ερωτικός, εκφράζεται κυρίως σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και λιγότερο σε έγχρωμες. Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα πάντα καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή σου.

David LaChapelle. Έντονα χρώματα, σχεδόν παραμυθένια σκηνικά με φωτογραφίες από επώνυμους ανθρώπους που τους κάνουν να μοιάζουν σαν ήρωες από κινούμενα σχέδια.


Η καριέρα του ξεκίνησε το 1980 όταν έκανε έκθεση της δουλειάς του στη Νέα Υόρκη την είδε ο Andy Warhol και του πρόσφερε την πρώτη του δουλειά στο περιοδικό Interview.


Δεν νομίζω πως χρειάζεται κάποιος άλλος να σε συστήσει στον κόσμο της μόδας ώστε να ανοίξουν οι πιο μεγάλες πόρτες. Έκτοτε έχει δουλέψει με περιοδικά όπως Italian Vogue, Paris Vogue, Vanity Fair, GQ, Rolling Stone και i-D ενώ μπροστά από τον φακό του έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι σταρ. Και η Elizabeth Taylor.



Υπερβολικός ρεαλισμός συνοδευμένος πάντα από σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά του και τα έργα του.

H Annie Leobovitz παρόλο που δεν θέλει να περιορίζεται με τον χαρακτηρισμό της φωτογράφου μόδας είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της εικόνας και αξίζει να αναφερθεί.

Δούλεψε για πολλά χρόνια, συγκεκριμένα 10, με το περιοδικό Rolling Stones, το περιοδικό Vanity Fair παρουσίασε δουλειά της σε μεγάλα μουσεία και galleries απέσπασε βραβεία από το Royal Photographic Society.


Eνώ ένα από τα τελευταία επιτεύγματά της ήταν να χρησιμοποιήσει επώνυμους και να τους μεταμορφώσει σε ήρωες της Disney.


O Gilles Bensimon είναι Γάλλος φωτογράφος και επί πολλά χρόνια υπήρξε στην θέση του Intrernational Creative Director για το περιοδικό Elle ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε και με το America’s Next Top Model.

Ο Gilles κατάφερε να λανσάρει το αμερικάνικο Elle με μεγάλη επιτυχία ενώ από το φακό του έχουν περάσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz αλλά και του μόντελιγκ.


Αξίζει να σου αναφέρω πως μία από τις συζύγους του ήταν το super model Elle Mcpherson με την οποία χώρισε το 1989.


H Ellen von Unworth είναι μία φωτογράφος που θα μπορούσες να πεις πως εξιδικεύεται στον ερωτισμό που μπορεί να βγάλει μια γυναίκα μέσα από μία φωτογραφία.

Είναι πολύ χαμηλών τόνων, κυκλοφορεί πάντα με μία κάμερα μαζί της ενώ αν τριγυρίζεις σε εκθέσεις στο Παρίσι σίγουρα θα βρεις μία δική της και εκείνη παρούσα εκεί. Κατάγεται από την Γερμανία κι έγινε γνωστή όταν φωτογράφισε για πρώτη φορά την Claudia Schiffer.


Mετά από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να φωτογραφίζει για περιοδικά όπως Vogue, Vanity Fair, Interview, The Face, Arena, Twill, L’Uomo Vogue και I-D. Κυκλοφόρησε πολλά βιβλία με φωτογραφίες που πραγματικά αξίζει να ξεφυλλίσεις αν πέσουν στα χέρια σου – οι εικόνες θα σε συνεπάρουν- ενώ βραβεύτηκε από το International Festival of Fashion Photography το 1991.



Η ίδια δεν περιορίστηκε λεπτό στον χώρο της μόδας και επέλεξε μεγάλους ηθοποιούς για κεντρικά πρόσωπα της δουλειάς της όπως και για τις ταινίες μικρού μήκους που κατα καιρούς παρουσιάζει αλλά και ταινίες πάλι μικρού μήκους για μεγάλους οίκους μόδας!

Read More

And More