Elegant touches! Τα κοσμήματα, η έμπνευση, ο τρόπος επιλογής. Η Έλενα Σύρακα στο TLIFE…

H Έλενα Σύρακα μου έδινε πάντα την εντύπωση μίας πολύ κομψής γυναίκας, με έντονη αισθητική και αυστηρό γούστο.

Τη συνάντησα πρώτη φορά στην boutique Shop στην Ερμού όπου παρουσίασε τη νέα της συλλογή από κοσμήματα, τα οποία θα τα χαρακτήριζα ως διακριτικά, κομψά με έντονη ελληνικότητα. Το χρυσό και το δέρμα επικρατούσαν και μου εκμυστηρεύτηκε, καθώς μου εξηγούσε όλες τις λεπτομέρειες της συλλογής πως παρ’ όλο που δεν συμπαθούσε πολύ τα ζώδια το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων κομματιών τη διέψευσε και όντως έτσι ήταν αφού τα κομμάτια με δερμάτινο λουράκι και τον αστερισμό σε χρυσό έδινε ένα πολύ φινετσάτο αποτέλεσμα. Η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια πολύ χαλαρή και χαμογελαστή παρουσίαζε την συλλογή στους παραβρισκόμενους, εξηγούσε, και πρέπει να σου πω, πως αυτό που με κέρδισε καθώς την παρατηρούσα ήταν οι τόσο ευγενικοί της τρόποι.

Η Έλενα Σύρακα λοιπόν, είναι μια γυναίκα με αισθητική, η οποία αντικατοπτρίζεται στα καλοδουλεμένα κοσμήματα των συλλογών της. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι επώνυμες κυρίες που τα έχουν αγαπήσει όπως η Άννα Βίσση, ενώ σίγουρα τα έχεις συναντήσει, σε πολλά editorials περιοδικών.

Η Έλενα Σύρακα μιλάει στο TLIFE για την πορεία της, τη νέα της συλλογή, τα μελλοντικά της σχέδια και δίνει συμβουλές σε ό, τι αφορά στην όλη φιλοσοφία γύρω από την αγορά κοσμήματος.



Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την δημιουργία κοσμημάτων;

Ενώ συνέχιζα τις σπουδές μου στο Παρίσι, στο σχεδιασμό ρούχου και ιστορία κοστουμιού, παράλληλα σπούδαζα σχεδιασμό κοσμήματος. Ο καθηγητής μου στο κόσμημα, με ώθησε να προσανατολιστώ σε αυτό, εκφράζοντας κάθε φορά που του παρουσίαζα δουλειά μου, το θαυμασμό του και μου ζήταγε τις εργασίες μου, να τις δείχνει στα άλλα τμήματα της σχολής. Αυτή η ενέργεια με έκανε να δουλεύω ασταμάτητα και να εξελλίσω τη δουλειά μου πολύ γρήγορα. Οπότε ήρθε εντελώς φυσιολογικά και αυθόρμητα η επαγγελματική μου πορεία, ως σχεδιάστρια κοσμημάτων.

Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που σχεδιάσατε;
Ήταν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Ήμουν ακόμα στο λύκειο όταν το έφτιαξα, για να συμπληρώσει το ντύσιμό μου, για μια βραδιά Χριστουγέννων!


Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στην δημιουργία ενός κοσμήματος;
Για τις τελευταίες συλλογές μου, εμπνέομαι από την Ελληνική τέχνη, όπως από τα Κυκλαδικά είδωλα και από τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

Ποιο κόσμημα θα ξεχωρίζατε από την συλλογή σας και γιατί;
Τα σκουλαρίκια από χρυσό 18Κ, σε μορφή κεράτων, εμπνευσμένα από τη Θεά Άρτεμης, τη θεά του κυνηγιού, με λευκά διαμάντια και μαύρους τουρμαλίνες να κρέμονται.

Tι υλικά χρησιμοποιήσατε; Kαι ποιο ήταν το κριτήριο της επιλογής σας;
Έγινε συνδυασμός από ροζ χρυσό με λευκά διαμάντια και μαύρους τουρμαλίνες. Η επιλογή των υλικών έγινε ακολουθώντας μια κοινή αισθητική για την συγκεκριμένη συλλογή και θεωρώντας ότι με αυτή την επιλογή υλικών δίνω σχεδιαστικά αυτό που έχω συλλάβει σαν ιδέα.



Με την δική σας προσωπική αισθητική ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό και ύφος στο κόσμημα;

Μου αρέσει πολύ ο χρυσός σε συνδυασμό με διαμάντια, αλλά και άλλες χρωματιστές πολύτιμες πέτρες. Το ύφος του κοσμήματος που δημιουργώ θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σκληρό αλλά και θηλυκό παράλληλα.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο γυναίκας στο οποίο απευθύνεται η συλλογή σας;

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες με δυνατή προσωπικότητα και ιδιαίτερο στιλ.


Πως θα θέλατε να νιώθει η γυναίκα που επιλέγει ένα κομμάτι από τη συλλογή σας;
Ότι πραγματικά της συμπληρώνει – της τελειοποιεί το στιλ της.

Για πολύ κόσμο η αγορά πολυτελών κοσμημάτων θεωρείται μια συνήθεια για πιο ώριμες ηλικίες. Πιστεύετε πως υπάρχει ηλικία στην αγορά κοσμημάτων;
Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει ηλικία ως προς την επιλογή των σχεδίων και όχι ως προς την επιλογή των υλικών.

Πιστεύετε πως υπάρχει συμβολική σημασία πίσω από την αγορά κοσμημάτων ή το κριτήριο είναι καθαρά θέμα αισθητικής και διάθεσης;
Και οι δύο εκδοχές ισχύουν. Εξαρτάται κατά περίπτωση.



Το κόσμημα για αρκετό κόσμο θεωρείται επένδυση. Αν υποθέσουμε πως είναι έτσι ποιο κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το πρώτο κομμάτι που πρέπει να αποκτήσει μία γυναίκα;

Το αληθινό κόσμημα είναι επένδυση. Αλλά για μένα δεν υπάρχει «πρέπει», ακόμα και στην αγορά του πρώτου πολύτιμου κοσμήματος. Εξαρτάται από την επιθυμία και το στιλ της κάθε γυναίκας.

Τι πρέπει να προσέχει κανείς στην αγορά ενός κοσμήματος;
Να είναι αληθινά τα στοιχεία, για τον χρυσό και τις πέτρες, που δίνει ο κάθε κοσμηματοπώλης.



Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Άμεσο και πολύ σημαντικό γεγονός για μένα, είναι η ατομική μου έκθεση, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του μουσείου Μπενάκη που θα εγκαινιαστεί το Φεβρουάριο του 2012.
Εμπνέομαι από την Ισλαμικη τέχνη και δημιουργώ μια νέα συλλογή κοσμημάτων, ειδικά για αυτήν την έκθεση.

Που μπορούν να βρουν τη συλλογή σας οι αναγνώστριες του TLIFE;
Στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς, στη Bettina στο Κολωνάκι, στα κοσμηματοπωλεία Zerteo στη Γλυφάδα και στη Κηφισιά. Στο Shop στην Ερμού και σε επιλεγμένα καταστήματα σε άλλες πόλεις εκτός Αθηνών.

Read More

And More