9 νέοι σχεδιαστές μας ταξιδεύουν στη δική τους μόδα και μας δίνουν στιλιστικές συμβουλές

Νέα ταλέντα, δημιουργικότητα, ιδιαίτερες συλλογές με μια φρέσκια ματιά στη μόδα θα συνθέσουν την 3η μέρα της Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, η οποία όπως και κάθε σεζόν, έτσι και φέτος, είναι αφιερωμένη στους νέους σχεδιαστές. Εννέα νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στο κοινό και την κριτική επιτροπή των New Designers Awards, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της μόδας και διεκδικώντας σημαντικά βραβεία για την μετέπειτα καριέρα τους.

Το Tlife δεν μπορεί παρά να παρακολουθήσει και να καταγράψει την προσπάθεια των νέων αυτών δημιουργών να μπούνε στο χάρτη της μόδας και λίγο πριν παρουσιάσουν τις συλλογές τους για τη σεζόν Spring/Summer 2017, μιλάει με τον καθένα ξεχωριστά, για τι άλλο φυσικά; Για μόδα!

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι 9 «φρέσκοι» Έλληνες δημιουργοί, των οποίων τις ιδέες θα δούμε από κοντά στην επετειακή Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας στο Ζάππειο Μέγαρο! Τι μας προτείνουν, γιατί ασχολήθηκαν με τη μόδα, ποια στιλιστική συμβουλή μας δίνουν;

ARGIRΩ KALLIAFA

Τι είναι η μόδα για σένα;
Είναι τρόπος έκφρασης, είναι η καθημερινότητά μου, ο τρόπος ζωής μου, τα όνειρά μου, η δουλειά μου. Είναι τα πάντα ακόμη και στο αέρα μπορώ να τη δω να κρύβεται.

Για ποιο λόγo επιλέγεις να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;

Δεν υπάρχει μονό ένας λόγος. Είναι πολύ κλισέ να πω ότι σχεδιάζω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου αλλά αυτή είναι η αλήθεια (γέλια). Δεν θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε άλλο, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι η μέρα που δεν θα σχεδιάσω.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια….

Να αποφεύγουν τις υπερβολές και να προσπαθούν να βρουν μέσα στις τάσεις εκείνες που τις κολακεύουν περισσότερο. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.

VALIA KASTROUNY

Τι σημαίνει μόδα για εσένα;
Μόδα για εμένα είναι ο προσωπικός τρόπος έκφρασης, είναι τέχνη, κουλτούρα και ιστορία.

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;

Νομίζω πως η ανάγκη να εκφράζομαι με φόρμες, υφάσματα και χρώματα σχεδιάζοντας ρούχα γεννήθηκε με την πρώτη αντίληψη που είχα για τον κόσμο και τον τρόπο που τον προσλαμβάνω. Σε συνδυασμό με τη φαντασία μου και την ευκολία μου στο σχέδιο δεν μου αφήνουν επιλογή να σκεφτώ ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από το σχέδιο μόδας στη ζωή μου.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια.
Ο τρόπος που ντύνεται ο καθένας εκφράζει την κοσμοθεωρία του και τον εαυτό του. Παρακολουθήστε τι συμβαίνει γύρω σας αλλά ντυθείτε ο εαυτός σας.


VICKY PANETSOU

Τι είναι η μόδα για σένα;
Μόδα είναι ο καθρέπτης της καθημερινότητάς μας, ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας. Δεν είναι μόνο τα ρούχα και τα αξεσουάρ, είναι ο τρόπος ζωής που επιλέγει ο καθένας για τον εαυτό του.
Η μόδα μπορεί να εκφράζει την ανάγκη για το καινούριο, το διαφορετικό, όμως να δηλώνει και την ανάγκη για την επιστροφή στο παλιό μέσα από μια νέα φρέσκια ματιά.

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;

Είναι μια δουλειά δημιουργική. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε καλλιτεχνικές ανησυχίες που εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους. Για μένα ο τρόπος αυτός είναι μέσα από το σχέδιο. Το να δημιουργείς κάτι από το μηδέν είναι μια πρόκληση. Είναι μια διαδικασία που σε κρατά σε εγρήγορση, απαιτεί να παρακολουθείς τις εξελίξεις και ταυτόχρονα έτσι εξελίσσεσαι και ο ίδιος.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια…
Μια συμβουλή όχι πρωτότυπη μα διαχρονική : “Less is more”!
Όπως εκφράζεται και μέσα από την συλλογή μου “ROI MAT” θεωρώ πως όταν στηριζόμαστε σε χρώματα κλασικά, όπως το λευκό και το μαύρο, μπορούμε να δημιουργήσουμε σύνολα εντυπωσιακά και κομψά.
Και να μην ξεχνάμε πως αυτό που αναδεικνύει ένα ρούχο είναι το μας προσωπικό στιλ.

IOANNIS ROUMELIOTIS

Τι είναι η μόδα για σένα;
Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω μια διαφορετική και ασυνήθιστη προσέγγιση των πραγμάτων, περισσότερο μυθοπλαστική απ’ ότι ίσως θα έπρεπε, με συνέπεια αυτό να απεικονίζεται και στην εξωτερική μου εικόνα. Έζησα σε μία οικογένεια της οποίας όλα τα μέλη ήταν παθιασμένα με τα περιοδικά μόδας και αγόραζαν ό,τι κυκλοφορούσε απ’ όλο τον κόσμο. Μεγάλωσα ξεφυλλίζοντας περιοδικά. Ξεκίνησα να σχεδιάζω, και με τη βοήθεια της μητέρας μου, που ήξερε να ράβει, έδινα ζωή στα σκίτσα μου. Αυτό ήταν μια αθώα ενασχόληση με το χώρο, μεγαλώνοντας μου γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ ακαδημαϊκά με τη μόδα και τις τέχνες. Επέλεξα να σπουδάσω σε διάφορους τομείς επειδή θεωρώ ότι η τέχνη είναι πολύπλευρη. Σπούδασα σκηνοθεσία, fashion design, γραφιστική, interior design, performance art, φωτογραφία, video art, experimental και fiction film. Bachelors και Masters of Arts καθώς και υποτροφίες σε πολλά πανεπιστήμια όπως του Βερολίνου (Universität der Künste, UdK), της Καλιφόρνια, του Λονδίνου και της Σεούλ, ήταν μερικά από τα μέρη για να εκκολαφθούν οι ιδέες μου.

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιαστής μόδας;
Έχοντας αποκτήσει πληθώρα καλλιτεχνικών γνώσεων και έχοντας βιώσει την πολιτιστική ατμόσφαιρα σημαντικών μητροπόλεων του εξωτερικού, αποφάσισα να επιστρέψω στην πατρίδα μου για να δώσω μια άλλη μορφή στις ιδέες μου, τα όνειρα και τις προσωπικές μου πεποιθήσεις σχετικά με την αγάπη, την αρχιτεκτονική και το σώμα. Αυτή τη φορά, ασχολούμαι με ένα από τα ισχυρότερα πάθη μου, τη μόδα, μετουσιώνοντας τη δημιουργικότητά μου σε ρούχα υψηλής ποιότητας, αξεσουάρ και άλλα κομμάτια μόδας που καλύπτουν το γυμνό σώμα του νέου ανθρώπου με έργα τέχνης. Πάντα βασισμένος στην υλική και άυλη ποιότητα των πραγμάτων, με καινοτόμο και διαχρονική προσέγγιση για τη μόδα, προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσω τόσο το πνεύμα όσο και την ψυχή μου, παρατηρώντας τη ζωή από μια πιο κινηματογραφική διάσταση, με έμφαση στα στοιχεία του δράματος και της αγάπης.
Πρόσφατα δημιούργησα το δικό μου χώρο, ένα καλλιτεχνικό και σύγχρονο showroom στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Τσακάλωφ 16 στο Κολωνάκι.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια.

Να είναι αυθεντικά και να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Να έχουν προσωπικότητα.

MATINA J SKAROU

Τι είναι μόδα για σένα.
Η μόδα για μένα είναι τέχνη. Είναι ένα είδος και ένας τρόπος έκφρασης. Μπορεί ο καθένας να φανταστεί ένα τέλειο κόσμο και να τον δημιουργήσει μέσα από τα χρώματα και τα υφάσματα!

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;

Πιο συγκεκριμένα αποφάσισα να σχεδιάζω υφάσματα, θυμάμαι από μικρή τον εαυτό να μου να ζωγραφίζω και έτσι αυτή η συνήθεια έγινε λατρεία. Από τον καμβά στο ύφασμα και από το ύφασμα σε ρούχο ή σε ένα έργο τέχνης. Το να σχεδιάζω είναι για μένα ένας τρόπος έκφρασης σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια.

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να δώσω στα κορίτσια και ειδικά στα νέα είναι να φοράνε ρούχα που τις εκφράζουν και τους γεμίζουν αυτοπεποίθηση, να βρίσκουν τον εαυτό τους μεσά απο τον τρόπο που ντύνονται!

PINELOPI RALLI

Τι είναι μόδα για σένα.
Μοδα είναι τέχνη ελευθερία της επιλογής στο πως αισθανόμαστε δεν είναι κάτι που μπορούμε να ορίσουμε για τον καθένα είναι κάτι ξεχωριστό.

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;
Η μόδα μου άρεσε από πολύ μικρή. Εκτός το ότι αγαπάω πολύ τις γυναίκες και θέλω να νιώθουν όμορφες. Η έμπνευση μου δίνει ζωή.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια…
Η κάθε γυναίκα θα ήταν καλό να βρει ένα στιλ και ύφος δικό της.

NYMPHE


Τι είναι μόδα για σένα.

Η μόδα για μένα είναι μόνο χαρά! Είναι ο τρόπος μου να εκφράζω τη διάθεσή μου κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται να πω κουβέντα. Είναι ο τρόπος να πειραματίζομαι, να μεταμορφώνομαι και να εκφράζω όλες τις διαφορετικές πτυχές μου. Θα ήθελα πολύ να βλέπω ανθρώπους να πειραματίζονται γύρω μου και να μη φοβούνται!

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;
Ο σχεδιασμός μαγιό και beachwear ήταν ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα και μεράκια. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα άλλο “ρούχο” που να κλείνει μέσα του όλη τη χαρά της θάλασσας και του καλοκαιριού. Σχεδιάζοντας μαγιό είναι “υποχρεωτικό” να σκέφτομαι το καλοκαίρι όλο το χρόνο!

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια…
Τα σημερινά κορίτσια πρέπει να μη φοβούνται να πειραματίζονται με διάφορα looks, να ντύνονται για να αισθάνονται αυτές χαρούμενες και να μην έχουν στιλιστικά “πρέπει” στο κεφάλι τους! Όλη η χαρά της μόδας είναι αυτός ακριβώς ο πειραματισμός!

MARIANNA DAMIANOU

Τι είναι η μόδα για σένα;
Μόδα για μένα είναι ο τρόπος να επικοινωνήσω αυτό που θέλω, χωρίς να μιλήσω. Είναι η προσωπικότητα, η φιλοσοφία, οι απόψεις, η κουλτούρα, τάση ζωής και οι προτιμήσεις του καθενός που μπορεί να τις εκφράσει με τον πιο δημιουργικό τρόπος, που είναι η μόδα. Είναι ένας μαγικός κόσμος και ένα μακρινό ενδιαφέρον ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιαστής μόδας;
Το να σχεδιάζω είναι κάτι που το αγαπώ και το έχω συνδέσει με όλα τα κομμάτια της ζωής μου. Λατρεύω την εναλλακτικότητα αυτού του κόσμου, είναι κάτι πολύ δημιουργικό που δεν σε αφήνει να σκουριάσεις ενώ σε κάνει να βλέπεις την ζωή πιο γεμάτη, πιο ενδιαφέρουσα απλά και μόνο με μερικά χρώματα ή υφάσματα.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια...
Η δική μου στιλιστική συμβουλή είναι η κλασική συμβουλή. Εννοείται ακολουθούμε τους ρυθμούς και τις τάσεις της μόδας από κάθε σεζόν, φορώντας όμως πάντα αυτά που μας ταιριάζουν και μπορούμε να τα υποστηρίξουμε εμείς, όχι γιατί μας προστάζει η μόδα αλλά γιατί μας κάνει να νιώθουμε όμορφες από κάθε άποψη.

ATHENA

Τι είναι η μόδα για σένα;
Η μόδα είναι τέχνη, η τέχνη μου. Και μια κινητήριος δύναμη που σε κάνει να τρέχεις σαν δρομέας ολυμπιακών κάπου προς τις εποχές, το στιλ, τις ιδέες.

Για ποιο λόγο επιλέγεις να γίνεις σχεδιαστής μόδας;
Η έμφυτη αγάπη για τη μόδα και το στιλ σε συνδυασμό με την αγάπη για τη δημιουργία με οδήγησαν μετά από πολλούς δρόμους σε αυτό που ήθελα να κάνω πάντα, να γίνω σχεδιάστρια μόδας.

Δώσε μια στιλιστική συμβουλή στα σημερινά κορίτσια…
Επενδύστε στην ποιότητα, αναθεωρήστε το τι πιστεύετε ότι σας πάει, εμπιστευτείτε τη γνώμη των ειδικών και της μαμάς σας.

Read More

And More