Αλήθεια, τι τρώνε οι ειδικοί του fitness τις γιορτές; Κάνουν υπερβολές ή συγκρατούνται;

Γιορτές σημαίνει “Break the rules”! Αραγε, οι ειδικοί του fitness, που θέτουν τους κανόνες, σπάνε τους κανόνες; Κι αν ναι, πως; Τι παρασπονδίες κάνουν και πως ξαναβρίσκουν τις ισορροπίες τους;

Δημήτρης Γρηγοράκης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
“Θαυμάζω εκείνους που μπορούν και αντιστέκονται στα γλυκά! Όσο προσεκτικός και αυστηρός είμαι στην καθημερινή μου διατροφή, τόσο ατίθασος είμαι με τα μελομακάρονα τα Χριστούγεννα! Το ομολογώ καθημερινά τρώω τουλάχιστον 1-2 κομμάτια. Το μόνο που έχω καταφέρει για να αντισταθμίσω τις γλυκιές παρατυπίες μου είναι ότι προσπαθώ να τα καταναλώνω όσο το δυνατόν πιο νωρίς μέσα στη μέρα και όχι από το απόγευμα και μετά. Επίσης, φροντίζω καθημερινά να κάνω 30 λεπτά τρέξιμο και έτσι έχω μία ελπίδα να μην πάρω κιλά τα Χριστούγεννα.”


Aθηνά Ρούντου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
“Αυτές οι γιορτινές μέρες είναι γεμάτες με λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Όλοι μας δείχνουμε αδυναμία σε τουλάχιστον ένα από όλα αυτά, που θα περάσουν μπροστά στα μάτια μας. Προσωπικά, δεν μπορώ να αντισταθώ στην κρεατόπιτα (έθιμο της Κατερίνης) της γιαγιάς που κρύβεται το φλουρί… Είναι ο λόγος που μπορώ να επισκέπτομαι την κουζίνα πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Βέβαια γνωρίζοντας ότι ένα κομμάτι πίτα έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, περιμένω (υπομονετικά) να το καταναλώσω για πρωινό και όχι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το πρωί θα μου δώσει ενέργεια, που τη χρειαζόμαστε και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας θα εφαρμοστεί μια ισορροπημένη διατροφή με ταυτόχρονη λήψη υγρών. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, ούτε στερούμαστε αυτά που μας αρέσουν αλλά ούτε και μας επηρεάζουν στο σωματικό μας λίπος. Καλά Χριστούγεννα!”

Μάντη Περσάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
“Τα Χριστούγεννα είναι οι αγαπημένες μου μέρες του χρόνου, συνηθίζω να στολίζω στο σπίτι από πολύ νωρίς. Σίγουρα βλέπω τις μέρες των γιορτών σαν μια μορφή ξεκούρασης και για αυτό δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Παρόλ’ αυτά δεν σταματάω την προπόνηση ώστε να καίω ό,τι τρώω. Συνεχίζω να κάνω γυμναστική καθημερινά. 1 με 2 ώρες την ημέρα. Όσον αφορά στα γλυκά των Χριστουγέννων, δεν τα στερούμαι, απλά προτιμώ να τρώω 2 μελομακάρονα με 1 ποτήρι γάλα για πρωινό και τα αποφεύγω στα μεσημεριανά και βραδινά γεύματα. Τα Χριστούγεννα τα θεωρώ μια οικογενειακή γιορτή και για αυτό δεν συνηθίζω να φεύγω. Μου αρέσει να περνάω τις μέρες αυτές με την οικογένειά μου, πόσω μάλλον φέτος που θα περάσω τις πρώτες μου γιορτές με τον γιο μου. Θα κάνουμε ρεβεγιόν στο σπίτι και θα ντυθούμε Αη Βασίληδες!”

Γεωργία Καπώλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
“Η μαμά μου προέρχεται από την Ανδρίτσαινα, όπου έχουν σαν έθιμο τα Χριστούγεννα το «Τζακάτο χοιρινό σουβλάκι» και τα τσιγαριστά συκωτάκια. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι το φαγοπότι ξεκινάει από το πρωί που ξυπνάω, φτιάχνω ελληνικό καφέ και τρώω μελομακάρονα μπροστά στο τζάκι, μέχρι να πέσουν κάρβουνα και να αρχίσει η μαμά να ψήνει χοιρινά σουβλάκια, όπου η πρώτη παρτίδα βγαίνει στις 10π.μ. Εννοείται ότι δεν αντιστέκομαι και το καλύτερο είναι το λαδολέμονο που για να μην πάει χαμένο το καταβροχθίζω, με μία ξεροψημένη φέτα χριστόψωμο. Μέχρι το μεσημέρι το τραπέζι μένει συνέχεια στρωμένο και στο ενδιάμεσο διάστημα που ψήνονται τα σουβλάκια, τσιμπάω τσιγαριστά συκωτάκια. Το μόνο που με σώζει είναι ότι στο χωριό περπατάω πολύ και κοιμόμαστε νωρίς οπότε δεν τρώω βραδινό. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο: περιμένω πως και πώς να φάω το βράδυ για να μη με βρει πεινασμένη ο νέος χρόνος. Εδώ γίνεται παρέλαση εδεσμάτων, μιας και με τις αδελφές μου και τη μητέρα μου έχουμε συμφωνήσει η καθεμία να φτιάξει τη σπεσιαλιτέ της! Έτσι, δεν αντιστέκομαι και δοκιμάζω από όλα με ιδιαίτερη αδυναμία τις παραδοσιακές πίτες και το χοιρινό με τα δαμάσκηνα και τα κυδώνια στη γάστρα. Το νέο χρόνο τον καλωσορίζω με ένα ποτήρι σαμπάνια και καθόλου βασιλόπιτα (ψάχνω απλά για το φλουρί και την αφήνω για πρωινό την επόμενη μέρα). Και αν αναρωτιέστε τι κάνω και δεν έχω δυσπεψία εκείνο το βράδυ, η απάντηση είναι απλή και λέγεται «συχνότητα γευμάτων», όπου μέχρι το βράδυ της πρωτοχρονιάς είμαι τυπική στο πρωινό μου (γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως & κανέλα), ενδιάμεσα τρώω πολλά φρούτα και για ελαφρύ γεύμα 1 τοστ, όσο κάνω το τελευταίο shopping της χρονιάς. Και για να μην ξεχνάω και την ιδιότητά μου, πίνω πολύ νερό και τρώω πολύ σαλάτα! Τέλος, αυτό που σκέφτομαι κάθε Χριστούγεννα είναι ότι προσέχω όλη τη χρονιά, μπορώ μερικές μέρες να ξεφύγω και από την Πρωτοχρονιά και μετά θέτω τους νέους μου στόχους!”


Θαλής Παναγιώτου, Personal Trainer και Σύμβουλος Διατροφής
“Για εμάς τους ειδικούς η δουλειά μας είναι τρόπος ζωής. Και αυτό γιατί δεν φτάνει μόνο να δίνουμε σωστές κατευθύνσεις και οδηγίες προάγοντας το υγιές αλλά κάνοντας τρόπο ζωής όλα όσα λέμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταφεύγουμε σε “λαθεμένες” επιλογές, μιας και αυτές θα πρέπει στην καθημερινότητα πόσο ακόμα και στις γιορτινές ημέρες να είναι “κομμάτι” της ζωής μας. Για αυτό η ισορροπία και το μέτρο στη διατροφή μας θα πρέπει να είναι ο βασικός γνώμονας της υγείας του μυαλού και του σώματός μας. Όλα τα εδέσματα των γιορτινών ημερών είναι πολύ απολαυστικά. Η αδυναμία μου σε όλες αυτές τις ευχάριστες και ελκυστικές γεύσεις είναι η γέμιση της γαλοπούλας, οι πίτες, τα μελομακάρονα και πάνω από όλα το καλό κρασί. Αυτό που προσπαθώ να ακολουθώ πιστά είναι να δίνω μεγάλη βαρύτητα στη σαλάτα γεμίζοντας περισσότερο από το 1/2 πιάτο μου και βάζοντας στο υπόλοιπο πρωτεΐνη από γαλοπούλα ή κόκκινο κρέας και ό,τι άλλο υπάρχει στο τραπέζι επιλέγοντας λίγο από όλα και αποφεύγοντας τα τηγανίτα και τις μεγάλες ποσότητες ψωμιού. Σε αυτό που βγαίνω πάντα εκτός ισορροπίας είναι το κρασί! Σαν αντιστάθμισμα όμως όλων αυτών, η άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας στην καθημερινότητα μου. Μου δίνει ενέργεια, ζωτικότητα και με κρατάει σε πολύ καλή πνευματική και φυσική κατάσταση. Έτσι λοιπόν συνηθίζω τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα να δίνω βαρύτητα στην αερόβια άσκηση κάνοντας τρέξιμο στο διάδρομο του σπιτιού μου ή ακόμα καλύτερα στην ύπαιθρο όταν ο καιρός μου το επιτρέπει. Απολαύστε υγιεινό και ποιοτικό φαγητό δίνοντας βάση στο μέτρο και στην ισορροπία. Μην έχετε τύψεις αν ξεφύγετε. Ξεκινήστε την επόμενη μέρα με ένα ισορροπημένο διαιτολογικό πλάνο περπατώντας συστηματικά. Καλές γιορτές!”

Ιωάννα Κολιακουδάκη, Yoga Instructor
“Η αδυναμία μου τις γιορτές είναι να πίνω κόκκινο κρασί και να το συνοδεύω με νόστιμα τυράκια. Απολαμβάνω την κουβέντα με τους φίλους μου και χαλαρώνω από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Για να αποβάλλω τυχόν “ενοχές” από το φαγητό, αυτό που κάνω είναι να περπατάω σε γρήγορο ρυθμό περίπου μια ώρα ή χορεύω ασταμάτητα. Εάν δεν μου δίνεται η ευκαιρία του χορού, θα κάνω την πρακτική μου στη Yoga ώστε να ισορροπήσω τις ατασθαλίες μου. Μετά τις γιορτές και την έναρξη της νέας χρονιάς είιναι η κατάλληλη περίοδος για επαναπροσδιορισμό και νέους στόχους. Οι νέοι στόχοι ξεκινούν με μια αποτοξινωτική διατροφή τουλάχιστον για 3 ημέρες. Σας προτείνω πράσινες σαλάτες, αρκετές σούπες λαχανικών (σέλινο, καρότο, κόκκινη πιπεριά, τζίντζερ, κολοκυθάκια, πατάτα) και αρκετό νερό. Η γυμναστική επιβάλλεται καθώς είναι το κύριο συστατικό για καλή ζωή.Το πρόγραμμά μου συμπεριλαμβάνει μια ώρα Yoga ή Pilates καθημερινά και 2 φορές γρήγορο περπάτημα στην παραλία τουλάχιστον για 30 λεπτά. Δοκιμάστε το! Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πραγματική ευτυχία.”


Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
“Η αδυναμία μου τις γιορτές και μια αγαπημένη συνήθεια που κάνω με φίλους το βράδυ, είναι να καθόμαστε γύρω από το τζάκι και να πίνουμε κρασί. Το συνοδεύω με τυρί που δεν είναι πάντα απαραίτητα light. Προτιμώ να φάω ένα σουφλέ τυριών παρά ένα γλυκό με πολλές θερμίδες. Από γλυκά προσπαθώ να τρώω μελομακάρονα, μιας και είναι τα πιο χαμηλά σε θερμίδες και πίνω πολύ νερό και τσάι. Επίσης μέσα στις γιορτές, προσπαθώ να περπατάω πολύ! Αν τώρα φάω μια μέρα πάρα πολύ -γιατί άνθρωποι είμαστε και εμείς οι διαιτολόγοι- την επόμενη επιλέγω κάτι ψητό με αρκετή σαλάτα. Τηρώ κανονικά και τα 5 γεύματα και τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά. Η αποτοξίνωση μετά από τέτοιες μέρες με πολύ φαγητό και αλκοόλ είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα. Οπότε προτείνω νερό, τσάι πράσινο και περπάτημα πολύ! Καλές γιορτές σε όλους!”

Βαλασία Τοκμακιδου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
“Tα Xριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή! Όλο το σπίτι γεμίζει αρώματα από διάφορα γλυκίσματα: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, δίπλες και πολλά άλλα έχουν την τιμητική τους την περίοδο αυτή. Προσωπικά, δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκύτατα μελωμένα, καρυδάτα μελομακάρονα τα οποία κάθε χρόνο διακοσμούν την τραπεζαρία μου! Από την άλλη πλευρά, ευτυχώς που η αδυναμία μου αποτελεί «υγιεινή» επιλογή διότι τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε λόγω του ότι περιέχουν ελαιόλαδο και καρύδια. Επίσης είναι πλούσια σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά και περιέχουν πλήθος βιταμινών όπως βιταμίνη C από το χυμό πορτοκάλι που περιέχουν, καθώς επίσης και σίδηρο αφού “βαπτίζονται” σε μέλι και κανέλα! Για να έχω λιγότερες τύψεις, τα τρώω για πρωινό και τα συνοδεύω με τσάι και πίνω πολύ νερό!”

Read More

And More